Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
12. 11. 2013,
10.12

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Urugvaj Jordanija Edinson Cavani

Torek, 12. 11. 2013, 10.12

8 let, 3 mesece

Ne Ronaldo, Ibra ali Ribery. Izpadeta lahko tudi Suarez in Cavani!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jordanija ni bila še nikoli tako blizu nastopa na svetovnem prvenstvu. Če želi zaigrati v Braziliji, mora odpraviti le še eno oviro. Ta pa bo težja od dozdajšnjih v Aziji. Na drugi strani bo Urugvaj.

Poleg razburljivih evropskih parov dodatnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Braziliji bosta v tem in prihodnjem tednu pozornosti deležna še dva medcelinska obračuna. Za tako pričakovano vstopnico za nogometni spektakel v domovini sambe se bosta udarili Mehika in Nova Zelandija, na drugem delu sveta pa bo ogromen vložek na plečih najboljših igralcev iz Jordanije in Urugvaja. Prva tekma bo 13., povratna pa 20. novembra.

Salim: V nogometu je vse mogoče

Urugvaj je kot dvakratni svetovni prvak, četrtouvrščeni z zadnjega svetovnega prvenstva (2010), zadnji južnoameriški prvak (2011) in ponosni skupek številnih zvezdnikov, ki se na naslovnicah pojavljajo skoraj vsak konec tedna, absolutni favorit. To dokazuje že uvrstitev na mednarodni lestvici Fife, ki je premočno v korist Južnoameričanov (6. proti 70.). Pričakovanje javnosti je globoko v prid Urugvajcem, ki bodo naredili vse, da ne zamudijo veleprireditve pri veliki sosedi. Nenazadnje imajo na Brazilijo prisrčne spomine, saj so leta 1950 na prepolni Maracani, zbralo se je 200.000 ljudi, osvojili svetovni naslov in pričarali eno največjih nogometnih senzacij. To je bila že druga svetovna krona v zgodovini majhne države, ki premore le polčetrti milijon prebivalcev.

''Naše največje orožje je motivacija. Igramo proti znamenitim tekmecem, ki so že bili svetovni prvaki in spadajo med najboljše na svetu. Moramo verjeti v napredovanje, saj je v nogometu vse mogoče,'' meni Abdullah Deeb Salim, reprezentant Jordanije, ki si tako kot soigralci (z izjemo napadalca Tha'erja Bawaba, ki igra v Romuniji za Gaz Metan Medias) služi kruh na Bližnjem vzhodu. Arabci največ upov polagajo v napadalca Ahmada Ibrahima, ki je v 18 tekmah dosegel sedem golov in postal drugi najboljši strelec azijskih kvalifikacij. Selektor Hossam Hassan, prihaja iz Egipta, verjame, da bi lahko kakšen izmed njegovih strelov končal tudi izza hrbta urugvajskega vratarja.

Urugvaj kot majhna država z ogromno nogometno tradicijo želi stvari v svojo prid obrniti že na prvi tekmi, nato pa prihodnjo sredo v Montevideu z navijači proslaviti velik uspeh, zagotovoljen nastop v sosednji Brazilji. Le Celeste noče za nobeno ceno manjkati na spektaklu, ki ga bo prihodnje leto gostila velika soseda. Tam so leta 1950 utišali Maracano. Zdaj lahko njih utišajo Jordanci, ki se ne bojijo neuspeha, saj so že s tem, da so prišli tako daleč, prekosili vse napovedi in ne bo prisotnega velikega obžalovanja, če se ne bo izšlo po željah. Prednost azijskega predstavnika je v tem, da ne čuti dodatnega pritiska, saj je svoje že opravila. Povsem drugače je v Urugvaju, kjer bi nogometaše ob izpadu z izbrano vrsto, ki sploh še ni nastopila na svetovnem prvenstvu, na azijskem pokalu pa najdlje prisopihala do četrtfinala (dvakrat), pričakalo neskončno ponižanje.

Tabarez je preučil igro Jordanije

Južnoameriške kvalifikacije so postregle z nekaterimi presenečenji. Paragvaj je povsem pogorel, Urugvaj pa se je kljub zvezdniški zasedbi rešil v zadnjem trenutku in si priigral peto mesto, ki zagotavlja nastop v dodatnih medcelinskih kvalifikacijah. Zdaj bo čast reševal z Jordanijo.

Selektor Oscar Tabarez trezno opozarja: ''Ne slepim se. Dvoboj z Jordanijo bo zahteven. Preučili smo njegovo igro. Kdor misli, da je Jordanija podobna Tahitiju, je v resnih težavah,'' noče dvoboja z Jordanijo povezovati z visoko zmago nad Tahitijem, ko je junija na pokalu konfederacij v Braziliji dočakal lahkotno zmago z 8:0. Zaradi poškodbe prsta bo na prvi tekmi manjkal vratar Fernando Muslera, drugače pa ima na voljo večino adutov.

Tabarez največjo moč črpa v napadu, kjer blestita Edinson Cavani in Luis Suarez, napadalca PSG-ja in Liverpoola. Suarez je bil z 11 zadetki najboljši strelec južnoameriških kvalifikacij, boljši celo od Messija. Na zadnjih šestih tekmah je dosegel osem zadetkov in je v Turčijo, kjer se Urugvajci pripravljajo za vroč spopad v Ammanu, prispel v odlični formi. V napadu pa Cavaniju in Suarezu pomaga še Diego Forlan. Najboljši igralec zadnjega svetovnega prvenstva igra v Braziliji, a premore ogromno izkušenj.

Izkušnje pa pogrešajo nogometaši Jordanije, ki bodo dvoboj z Urugvajem pričakali oslabljeni, saj bo med vratnicama manjkal kaznovani vratar Amer Shafi, junak dvoboja z Uzbekistanom. Al-Nashama (pogumni fantje) so namreč po zgodovinskih zmagah nad Japonsko in Avstralijo v zaključku kvalifikacij izgubili preveč točk, da bi lahko računali na neposredno udeležbo v Braziliji. Nato je po dveh izenačenih dvobojih za 5. mesto z 9:8 po izvajanju kazenskih strelov v črno zavila Uzbekistan, sama pa ostala v boju za največji nogometnim dosežek v zgodovini države.

Ne spreglejte