Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
22. 9. 2015,
20.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Maribor NK Maribor ND Gorica NK Domžale NK Zavrč NK Rudar Velenje NK Krka NK Krško NK Celje NK Luka Koper Zlatko Zahović Albert Riera

Torek, 22. 9. 2015, 20.11

6 let, 7 mesecev

Navijači rinejo v Stožice in želijo novo poglavje v pravljici Olimpije

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Danes bodo na sporedu vse tekme 11. kroga najboljše slovenske nogometne lige. V Stožicah se obeta pravcati praznik. Maribor si bo reševal glavo proti Domžalam.

Rudar Velenje – Gorica (danes ob 16.00)

Gorica je po sedmih zaporedni zmagah dvakrat zapored izgubila pred domačimi navijači in zdrsnila s prvega mesta lestvice. Izgubila je visoko, tako proti Olimpiji kot tudi Mariboru, toda na obeh tekmah še zdaleč ni razočarala, bila je le premalo učinkovita. Ustavilo se je njenemu najboljšemu strelcu Blessingu Elekeju, ki je pri sedmih prvenstvenih golih, in idejnemu vodji novogoriške igre Amelu Džuzdanoviću. Zdaj je napočil trenutek, da se obema odpre, in čas je, da se Novogoričani spet vrnejo na zmagovita pota.

Naloga ne bo lahka. Rudar je v zadnjih dveh krogih zbral štiri točke in se dvignil po prvenstveni razpredelnici nad mesta, ki prinašajo boj za obstanek. Velenjčani se seveda spet lahko hitro vrnejo tja, zato se bodo potrudili, da z novo zmago ali vsaj točko ostanejo na varnem.

"Čaka nas zahtevna tekma, a bomo vseeno morali pokazati, kdo je domačin," pred tekmo pravi najboljši strelec Velenjčanov Luka Prašnikar, ki je do zdaj zabil štiri prvenstvene gole, a na novega čaka že kar pet tekem. Pri Rudarju upajo, da mu bo zdaj spet odprlo in bodo prišli do pozitivnega izida. Optimizem črpajo tudi iz dejstva, da se v ekipo po prestani kazni vrača steber obrambe Ivan Knezović. Še vedno pa domači navijači na delu ne bodo videli Leona Črnčiča, Rusmina Dedića in Mateja Eterovića, ki so poškodovani že dlje časa.

"Rudar je neugoden tekmec. Na lestvici ni visoko, a ima zelo čvrsto ekipo. Želimo si, da bi po dveh porazih spet prišli do uspeha in obrnili trend negativnih izidov. Prepričan sem, da poraza proti Olimpiji in Mariboru nista pustila nikakršnih posledic. Igro imamo in verjamem, da bomo zdaj začeli zabijati še gole," pa pred gostovanjem v mestu knapov pravi trener Novogoričanov, ki so še vedno na visokem drugem mestu na lestvici, Miran Srebrnič.

Krka – Celje (danes ob 16.00)

Celjani, ki so bili hit pretekle sezone, tudi pod vodstvom novega trenerja Iztoka Kapušina nikakor ne morejo iz rezultatske krize. V zadnjih štirih krogih so osvojili le točko in so na zadnjem mestu prvenstvene lestvice. Tudi Krka je v zelo slabi formi. Do zdaj je v desetih tekmah le enkrat zmagala, na nove tri točke pa čaka kar šest tekem. V zadnjih šestih krogih je trikrat izgubila in trikrat remizirala.

Oboji si želijo zmage, a dobil jo bo le en, če sploh. Morda se bo medsebojna tekma Novomeščanov in Celjanov končala z remijem, podobno kot se je prva v tej sezoni, ko so Celjani pred domačimi navijači do točke prišli v 94. minuti. Takrat je s prostega strela zadel nekdanji reprezentant Ivan Firer. Izkušeni napadalec, ki je na desetih tekmah do zdaj zabil le dva gola, na nov zadetek čaka že dolgih sedem tekem. Njegova strelska suša sovpada z rezultatsko krizo v pretekli sezoni drugouvrščenega prvoligaša.

Celjani v Novo mesto prihajajo oslabljeni. Ne bodo mogli računati na vezista Danijela Miškića, ki je kaznovan, poškodovani pa so tudi napadalec Sunny, branilec Amir Bilali in vratar Matic Kotnik. V odsotnosti nekaterih nosilcev v Celju veliko pričakujejo od napadalca Enisa Đurkovića. "V Novo mesto prihajamo z jasnim ciljem. Želimo si osvojiti vsaj točko," je sporočil 26-letni napadalec.

Olimpija – Zavrč (danes ob 18.00)

V Stožicah se obeta pravcati nogometni praznik. Če je bilo na zadnji domači tekmi Olimpije proti Rudarju pet tisoč navijačev, si jih Ljubljančani danes zvečer obetajo še tisoč, morda dva tisoč več. Kako tudi ne, saj Andraž Šporar in soigralci na igrišču navdušujejo. Odkar so zadnjič igrali na svojem štadionu, so v gosteh premagali še Gorico in Krko ter skočili na vrh lestvice. So sredi niza sedmih zaporednih zmag, po desetih tekmah imajo 25 točk, z naskokom najboljši napad (zabili so kar 30 golov) in najboljšo obrambo v ligi (prejeli so jih le pet). Za evforijo v Ljubljani skrbi tudi podatek, da večni rival Maribor, ki je šele na četrtem mestu, krepko zaostaja. Vijoličasti imajo kar deset točk manj.

Da bo na največji slovenski štadion prišel še kak navijač, bo verjetno poskrbel tudi Albert Riera. Nekdanji as Liverpoola, Galatasarayja, Olympiacosa in španski reprezentant, ki je pred kratkim šokiral s podpisom v Zavrču in naj bi v Ljubljani debitiral v slovenski ligi. Vse je torej pripravljeno za velik spektakel, ki bi ga s tribun moralo pospremiti kar nekaj ljudi.

Tudi na igrišču utegne biti zanimivo. Olimpija je v sijajni formi, vse prej kot slabo je videti tudi Zavrč. V zadnjih treh tekmah je namreč trikrat zmagal. Med drugim je pretekli konec tedna na kolena spravil Maribor in Ljubljančanom naredil veliko uslugo. Zdaj bo seveda poskušal narediti vse, da vsaj točko, če ne celo treh, odščipne tudi njim. V prvi medsebojni tekmi sta se Olimpija in Zavrč razšla z remijem brez zadetkov.

"Ciklus treh zahtevnih tekem se je začel v soboto v Novi Gorici, nadaljuje se z domačo tekmo proti Zavrču in se bo končal s sobotnim gostovanjem v Domžalah. Ker smo v derbiju proti Gorici zmagali, seveda lažje dihamo, a nas čaka zelo zahtevna naloga. Zavrč v Stožice prihaja neobremenjen, takrat pa je običajno najnevarnejši, kar so na svoji koži občutili še mnogi v naši ligi," je pred tekmo previden trener Olimpije Marijan Pušnik.

Maribor – Domžale (danes ob 18.00)

Takoj po prihodu na mariborsko klop je Krunoslav Jurčić prišel do visoke zmage pri takrat vodilni Gorici, a že v prihodnjem krogu doživeli hladno prho. Po dveh golih, ki so si jih zabili kar sami, so Mariborčani klonili z 1:2 v Zavrču, tekma v Halozah pa je imela tudi tretji polčas, v katerem je glavno vlogo odigral njihov športni direktor Zlatko Zahović. Ta je po evropskem neuspehu in slabem začetku sezone na slovenskih tleh pod vse večjim pritiskom in se zaveda, da bo ekipa čim prej morala začeti zmagovati v nizu. Če ne bo, bodo sanje o novem naslovu slovenskega prvaka in posledično naskoku na ligo prvakov splavale po vodi. Številni so celo prepričani, da že so, a v Mariboru zatrjujejo, da ni tako.

Toda če ne bodo premagali vselej neugodnih Domžal, ki so v dobri formi – zmagale so trikrat zapored in gola niso prejele že 364 minut – se jim piše slabo. Zato ne preseneča, da v Ljudskem vrtu ne manjka napetosti in motivacije. Pred domačimi navijači si želijo priti do res zelo pomembnih treh točk. "Po porazih nikdar ni prijetno. Še posebej, če izgubiš tako, kot smo mi v Zavrču. Po nenavadnih porazih, ki se redko dogajajo, je težje povrniti ekipo v želeno stanje, a fantje so preboleli sobotno izkušnjo," je pred tekmo s tretjeuvrščenimi Domžalami optimist Hrvat Jurčić, ki bo Maribor prvič vodil pred domačimi navijači in je pozdravil vrnitev izkušenega vezista Željka Filipovića, ki na zadnji tekmi ni imel pravice nastopa.

Pri teh se najbolj bojijo dveh otrok Maribora, ki sta bila januarja odpisana in odslovljena iz kluba, v Domžalah pa dokazala, da gre za nogometaša, ki ju lahko v Ljudskem vrtu zdaj upravičeno pogrešajo. "O tem ne razmišljam. Kar je bilo, je bilo, a jasno, da v Maribor skupaj s soigralci prihajam po zmago," je pred derbijem povedal vezist Črnic.

Luka Koper – Krško (danes ob 20.00)

V Kopru še vedno vlada zatišje ob menjavi vodstva kluba, vanj prihaja koprski župan Boris Popović, marsikaj še ni jasno. Medtem pa nogometaši, ki jih po novem s klopi vodi Nedžad Okčić, nadaljujejo slabo. Zadnje tri tekme, v zadnjih dveh pod vodstvom novega trenerja, so izgubili in so zagotovo največje razočaranje nove sezone slovenskega prvenstva. Trenutno so celo predzadnji in če ne bodo zmagali tokrat, ko na Bonifiki gostujejo skromni Krčani, potem kdo ve, kdaj bodo. Prav Krčani so jih v drugem krogu šokirali in jih pred domačimi navijači premagali z 1:0.

Takrat so bili novinci med elito celo na vrhu lestvice, po dveh krogih so imeli maksimalni izkupiček. Toda skalp Kopra je tudi njihov zadnji, ki so ga dosegli. Od takrat so trikrat remizirali in petkrat izgubili. Pred gostovanjem na Obali imajo tako na osmem mestu le še točko prednosti pred Koprčani. Pred današnjo tekmo si prav zagotovo želijo, da bi tudi v konec tedna, ki prihaja, vstopili na mestih, ki ob koncu sezone zagotavljajo obstanek.

Ne spreglejte