Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 7. 2021,
17.37

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Wembley London italijanska nogometna reprezentanca angleška nogometna reprezentanca Euro 2020

Nedelja, 11. 7. 2021, 17.37

2 leti, 9 mesecev

Britanska vlada dovolila izjemo, tisoč Italijanov v posebnem mehurčku

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Italija : Španija, polfinale Euro 2020 | Danes bo za Italijo v finalu na Wembleyju stiskalo pesti okoli 7.500 ljubiteljev nogometa. | Foto Reuters

Danes bo za Italijo v finalu na Wembleyju stiskalo pesti okoli 7.500 ljubiteljev nogometa.

Foto: Reuters

Danes bodo Angleži v finalu evropskega prvenstva v nogometu računali na veliko pomoč navijačev. Na Wembleyju bo dvoboj spremljalo več kot 60 tisoč gledalcev. Velika večina bo stiskala pesti za tri leve. Italijanskih privržencev naj bi bilo okoli 7.500, za finale pa je britanska vlada dovolila izjemo, saj je, za razliko od polfinalnega dvoboja s Španijo, omogočila prihod tudi navijačem, ki živijo v Italiji. Danes jih bo na Wembleyju prisotnih okoli tisoč.

Italija Anglija Wembley
Sportal Neverjetna drama na Wembleyju

Podobno kot na polfinalnem dvoboju proti Španiji bodo med italijanskimi navijači na Wembleyju tudi danes prevladovali ljubitelji nogometa, ki živijo v Veliki Britaniji oziroma na Irskem. Ni jih malo, zgolj v Veliki Britaniji živi kar 250 tisoč ljudi, rojenih v Italiji. Na letošnjem Euru jim je ves čas dovoljeno kupovati vstopnice za tekme v Londonu, njihovim rojakom, ki živijo na Apeninskem polotoku, pa to ni bilo omogočeno, saj se Italija ne nahaja na angleškemu seznamu ''zelenih'' držav. Tokrat je britanska vlada naredila izjemo.

Dogajanje v Londonu na dan finala:

Fotogalerija
1 / 85

Danes je tako dovolila prihod tisoč navijačev iz Italije, ki jih ni bilo treba dvakrat vprašati, ali bi si v živo ogledati zgodovinski dvoboj, v katerem bodo azzurri lovili prvi evropski naslov po 53 letih. Od tega jih ni odvrnila niti visoka cena vstopnic, znašala je 610 evrov. Na Otoku bodo v posebnem mehurčku, na stadionu bodo skupaj na tribunah, tako da ne bodo v stiku z drugimi gledalci. V Londonu bodo lahko ostali največ 12 ur, nato pa se s čarterji vrnili v domovino (Milano in Rim).

Londonske ulice so pred finalom polne domačih navijačev. | Foto: Reuters Londonske ulice so pred finalom polne domačih navijačev. Foto: Reuters

Od letališča do Wembleyja jim je Italijanska nogometna zveza organizirala prevoz. Na pot se morajo odpraviti z negativnim hitrim testom na novi koronavirus, po vrnitvi v Italijo pa bodo prebili pet dni v samoizolaciji. Ker pa je nogometna evforija pri slovenskih zahodnih sosedih velika, je bilo zanimanje za nedeljsko akcijo ogleda finala kljub strogim zahtevam in okoliščinam, ki jih narekuje boj za zmanjšanje epidemije covid-19 na Otoku, ogromno.

Lorenzo Insigne
Sportal Čustven zapis zvezdnika: S 163 centimetri sem bil vedno prenizek
Španija : Italija
Sportal Statistika na strani Italije, a Anglija igra doma

Kratili spanec azzurrom

Izjemno evforijo je čutiti med angleškimi navijači. V noči na nedeljo so v okolici hotela, kjer je italijanska nogometna odprava, priredili glasen ognjemet, s katerim so kratili spanec azzurrom. Vse v želji, da bi pomagali izbrancem Garetha Southgata do končnega uspeha, prve lovorike Anglije po 55 letih.

Angleškim nogometašem je pred finalom zaželela srečo tudi kraljica Elizabeta II., ki je pred 55 leti predala pokal svetovnega prvaka takratnemu kapetanu treh levov Bobbyju Mooru. Danes bo pokal najboljšemu podelil predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin.

Björn Kuipers
Sportal Uefa izbrala Nizozemca
Angleški navijači
Sportal Sweet Caroline nova angleška nogometna himna? #video
EP 1968 	Giacinto Facchetti
Sportal Neverjetno, a resnično. Italijo v finale popeljal kovanec.
Ne spreglejte