Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
3. 2. 2020,
18.30

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

1

Natisni članek

AC Milan Paolo Maldini Cesare Maldini Daniel Maldini

Ponedeljek, 3. 2. 2020, 18.30

4 leta, 2 meseca

Maldinijevi

Nadaljevanje največje nogometne dinastije

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,21

1

Daniel Maldini | Daniele je po dedku Cesareju in očetu Paolu, ki spadata med največje legende Milana, še tretji član družine Maldini, ki je zaigral za sedemkratnega evropskega prvaka. | Foto Getty Images

Daniele je po dedku Cesareju in očetu Paolu, ki spadata med največje legende Milana, še tretji član družine Maldini, ki je zaigral za sedemkratnega evropskega prvaka.

Foto: Getty Images

V nedeljo je v majici Milana debitiral Daniel Maldini in tako nadaljeval zgodbo verjetno najbolj znane nogometne dinastije na svetu. Za sedemkratne evropske prvake je zaigral 35 let po tem, ko je v njihovi majici debitiral legendarni Paolo Maldini, njegov oče, in 66 let po tem, ko je kot prvemu to uspelo njegovemu dedku Cesareju Maldiniju. Oba spadata med najpomembnejše akterje v zgodovini kluba.

Milan je v nedeljo na San Siru v 22. prvenstvenem krogu gostil skromno Hellas Verono. Ob rezultatu 1:1, ki je svetil z glavnega semaforja na kultnem milanskem štadionu, so imeli Milanovi navijači nove razloge za nezadovoljstvo. To je bil le še en v nizu opomnikov na to, v kakšni krizi so.

Ko je v 93. minuti na elektronski tabli četrtega sodnika, ki je stal ob zelenici, v zeleni barvi zasvetila številka 98, so se lahko spomnili na čase, ko je bilo povsem drugače. Čase, ko je bil njihov klub strah in trepet nogometnega sveta. Na obdobje, ko sta zanj igrala Paolo Maldini, za številne najboljši branilec vseh časov, in njegov predhodnik v obrambi rdeče-črnih, njegov oče Cesare Maldini.

Ciro Immobile
Sportal Vodilni trije brezhibni, po dvakrat v polno tudi najboljši trije strelci

Oče in sin. Kapetana, ki sta bila z Milanom šestkrat evropska prvaka.

Prvi je za Milan igral kar četrt stoletja in zadnjo tekmo v njegovem dresu odigral 31. maja leta 2009. Takrat je v pokoj odšel kot rekorder po številu nastopov v majici drugega najbolj trofejnega evropskega kluba, sedemkratnega evropskega prvaka Milana.

Pri petih od teh naslovov, dodal pa je še sedem lovorik za italijanskega prvaka, je sodeloval tudi sam. Zbral je kar 902 tekmi, od tega 647 v italijanski ligi, kar je rekord (naslednjič, ko bo nastopil, mu ga bo iz rok vzel zdajšnji vratar Juventusa Gianluigi Buffon).

Cesare Maldini je leta 1963 Milanu pomagal do prvega naslova evropskega prvaka, Paolo Maldini pa do tretjega (1989), četrtega (1990), petega (1994), šestega (2003) in tudi zadnjega, sedmega (2007). | Foto: Getty Images Cesare Maldini je leta 1963 Milanu pomagal do prvega naslova evropskega prvaka, Paolo Maldini pa do tretjega (1989), četrtega (1990), petega (1994), šestega (2003) in tudi zadnjega, sedmega (2007). Foto: Getty Images

Drugi je bil branilec Milana (in tudi njegov kapetan) med letoma 1954 in 1966, v tem obdobju pa v njegovem dresu zbral 412 tekem, kar ga uvršča na deseto mesto večne lestvice števila nastopov Milana, pri katerem je pečat v dveh obdobjih pustil tudi kot trener.

Štirikrat je bil kot igralec italijanski prvak, prav on pa je bil tisti, ki je kot prvi kapetan v zgodovini Milana dvignil velik pokal za naslov evropskega prvaka, ko so rdeče-črni leta 1963 za svoj prvi v nizu sedmih evropskih naslovov na londonskem Wembleyju premagali Eusebijevo Benfico.

Večna lestvica Milana po številu nastopov:

902 – Paolo Maldini (1984-2009)
719 – Franco Baresi (1977-1997)
663 – Alesandro Costacurta (1986, 1987-2007)
658 – Gianni Rivera (1960-1979)
583 – Mauro Tassotti (1980-1997)
489 – Massimo Ambrosini (1995-1997, 19982013)
468 – Gennaro Gattuso (1999-2012)
432 – Clarence Seedord (2002-2012)
418 – Angelo Anquilletti (1966—1977)
412 – Cesare Maldini (1954-1966)
...
1 - Daniel Maldini (2020-?)

Oče na tribunah, dedek nad oblaki

Predstavnik tretjega rodu družine Maldini si je izbral številko 98. | Foto: Getty Images Predstavnik tretjega rodu družine Maldini si je izbral številko 98. Foto: Getty Images Cesare, ki se ga lahko Slovenci spomnimo tudi kot selektorja nasprotnika Slovenije s svetovnega prvenstva 2002, Paragvaja, nadaljevanja zgodbe, ki jo je sam začel daljnega leta 1954, žal ni dočakal. Leta 2016 nas je namreč zapustil.

Paolo, danes tehnični direktor Milana, ga je s tribun San Sira videl na lastne oči in bil ob njem zagotovo zelo ponosen. Za številko 98 se je namreč skrival njegov 18-letni sin Daniel Maldini, ki je po nekaj pripravljalnih tekmah, ki jih je odigral pred začetkom sezone, le dočakal debi v članski ekipi Milana.

"Sanjal sem o tem trenutku. Škoda je le za rezultat. Verona je dobra ekipa. Zaslužili bi si zmago, a smo se morali zadovoljiti s točko. Upam, da na naslednji tekmi zmagamo," je po debiju povedal obetavni ofenzivni vezist.

Z besedami, ki jih je izrekel po prvih štirih minutah v članski ekipi Milana, je pokazal, da je nogometni besednjak in pogosto dolgočasne floskule, ki ga ta prinaša, osvojil zelo hitro. Zdaj je pred mladim Danielom precej težja, skoraj nemogoča naloga. Pokazati vsaj delček tistega, kar sta v majici enega najbolj slovitih klubov vseh časov pokazala njegov oče in dedek.

Za mladeniča, ki je bil v tej sezoni dvakrat že na klopi Milana, bi bilo kaj takega težko že sicer, saj njegov oče in dedek spadata med najpomembnejše akterje v zgodovini enega od najboljših nogometnih klubov vseh časov. Glede na to, v kakšnem stanju je Milan v zadnjih časih, pa se zdi to misija nemogoče.

Višje od petega mesta v prvenstvu Milan namreč ni bil že šest sezon. V ligi prvakov ga pogrešamo šesto sezono v nizu in nič ne kaže, da ga bomo tam videli v naslednji sezoni. Trenutno je namreč šele na osmem mestu prvenstvene lestvice.

Družina Maldini, katere glavni predstavnik je danes 51-letni Paolo, ki je (bil) zelo priljubljen tudi pri ženskem spolu, je verjetno največja nogometna dinastija vseh časov. | Foto: Getty Images Družina Maldini, katere glavni predstavnik je danes 51-letni Paolo, ki je (bil) zelo priljubljen tudi pri ženskem spolu, je verjetno največja nogometna dinastija vseh časov. Foto: Getty Images

Glavno mu je že uspelo

No, ampak glavno je temu zapriseženemu navijaču Milana (če komu, potem lahko verjamemo njemu), že uspelo. Nadaljeval je poslanstvo najbolj znane nogometne družinske dinastije.

V nogometu, res je, poznamo še kar nekaj dinastij (ena je tudi slovenska, ki jo v imenu družine Elsner zdaj nadaljuje Luka Elsner), a se nobena – ne po dosežkih in ne po tem, kje in na kak način je do njih prišla – ne more primerjati s tisto, ki jo že sedmo desetletje pišejo Maldinijevi …

Pred Danielejem je poskušal že njegov starejši brat

V družbi žene Adriane Fossa | Foto: Getty Images V družbi žene Adriane Fossa Foto: Getty Images Daniele ni edini sin, ki ga ima Paolo Maldini z ženo, nekdanjo venezuelsko manekenko Adriano Fosso. Novopečeni debitant Milana ima tudi starejšega brata Christiana, tudi on igra, kot oče in dedek, na mestu branilca in je šel skozi mladinske vrste rdeče-črnih, a debija nikoli ni dočakal.

Christian, ki danes šteje 23 let, je od novembra lani član italijanskega četrtoligaša Pro Sesta, a tudi pri njem ne igra prav veliko. Pred tem je zamenjal kopico drugih italijanskih nižjeligašev, med letoma 2016 in 2017 pa je igral celo na Malti, za tamkajšnji Hamrun Spartans.
Ne spreglejte