Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
15. 7. 2018,
8.34

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84

14

Natisni članek

Francija Hrvaška FIFA SP 2018

Nedelja, 15. 7. 2018, 8.34

5 let, 9 mesecev

anketa med slovenskimi športniki pred finalom Hrvaška - Francija

"Na Hrvaškem lažje dobiš ledvico kot vstopnico za finale"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,84

14

Luka Modrić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Da je nogomet številka ena med športi, smo se lahko v zadnjem mesecu spet prepričali na lastne oči. Tudi športniki iz nenogometnih krogov so večinoma prikovani pred televizijske zaslone. Slovenski prav tako. Z zanimanjem bodo spremljali današnji finalni obračun med Hrvaško in Francijo. Razumljivo je večina na strani naših južnih sosedov.

Ob 17. uri se bosta Hrvaška in Francija udarili za naslov svetovnih prvakov v nogometu. Pri naših južnih sosedih vlada prava evforija, saj se je Hrvaška zgodovinsko uvrstila v veliki finale in se ji ponuja lepa priložnost, da se za vse večne čase zapiše v zgodovino nogometa kot ekipa, ki je stopila na nogometni olimp.

Kockasti imajo privržence vsepovsod. Vedno je tako, da manjši pritegnejo več simpatij kot veliki. In za Hrvaško bodo danes navijali tudi v Sloveniji.

S slovenskimi športniki smo se pogovarjali, kako gledajo na nogometno evforijo in kaj pričakujejo v današnjem finalu.

Zlatko Dalić
Sportal Največji hrvaški junak v očeh Slovenca, s katerim rešujeta ljubljeni klub

"Nogometno dogajanje me je prevzelo precej bolj kot na predhodnih velikih tekmovanjih. Po kondicijskih treningih sem si ogledal kar nekaj tekem, med drugim tudi obeh finalistov. Verjamem, da si lahko obetamo spektakel, saj sta tako Francija kot Hrvaška do finala pokazali veliko. Pot naših sosedov je bila nekoliko težja, predvsem zaradi podaljškov na vseh tekmah izločilnega dela. Francozi so bili na tej ravni nekoliko bolj prepričljivi, čeprav bi se tekma z Belgijo lahko obrnila tudi drugače. Hrvaška ali Francija? Favorit je verjetno slednja, jaz pa bom navijal za Hrvate. Upam, da bodo znova pokazali borbenost in nepopustljivost," pravi alpski smučar Žan Kranjec.

"Res bi se rad odpravil v Moskvo, tudi s kolesom, če bi bilo treba"

"Imate morda kakšno finalno vstopnico viška? Ne?! Škoda. Res bi se rad odpravil v Moskvo, tudi s kolesom, če bi bilo treba."  | Foto: Vid Ponikvar "Imate morda kakšno finalno vstopnico viška? Ne?! Škoda. Res bi se rad odpravil v Moskvo, tudi s kolesom, če bi bilo treba." Foto: Vid Ponikvar Namiznoteniški igralec Bojan Tokić bi se celo s kolesom odpravil v Rusijo.

"Imate morda kakšno finalno vstopnico viška? Ne?! Škoda. Res bi se rad odpravil v Moskvo, tudi s kolesom, če bi bilo treba. O tem sva se pred kratkim pogovarjala s svojim namiznoteniškim prijateljem Zoranom Primorcem, ki mi je dejal, da človek na Hrvaškem lažje dobi ledvico kot pa vstopnico za finale. Tudi sicer imam rad nogomet. V finalu bom navijal za Hrvate, ne pa za arogantne Francoze. Nisem eden tistih, ki bi si želeli, da sosedu pogine krava. Hrvati imajo res fantastično ekipo z odličnimi posamezniki na vseh položajih in kančkom sreče, brez katere v športu pač ne gre. A tudi to srečo so si prigarali. Naj zmagajo, potem pa lahko vzamejo tudi Piranski zaliv," se je za konec pošalil Tokić.

Hrvati
Sportal Hrvaška enotnost: Čas, da se Janica spusti s prestola

Matija Pintarič bo stiskal pesti za Hrvate.  | Foto: Vid Ponikvar Matija Pintarič bo stiskal pesti za Hrvate. Foto: Vid Ponikvar Vratar slovenske hokejske reprezentance in francoskega prvaka Rouena Matija Pintarič ima korenine na Hrvaškem, zato bo danes navijal za sosede.

"Prvenstvo sem kar podrobno spremljal. Najbolj me je presenetila Hrvaška, za katero bom navijal tudi v finalu. Imam korenine od tam, pa tudi sicer raje navijam za soseda kot za nekoga, ki ni iz naše neposredne bližine, pa čeprav imam veliko prijateljev v Franciji, kjer igram zadnja tri leta. Sem pa navijal za Francoze v polfinalu proti Belgiji. Čeprav pri Hrvatih spet ni šlo brez pretresov - že na začetku se je moral posloviti Nikola Kalinić -, so navdušili. Krasi jih združenost. Vsi delajo za enega. Modrić in Rakitić, ki sta z naskokom največji zvezdi ekipe, igrata zelo ekipno, ogromno pretečeta, se borita na sredini igrišča. Imajo odlično individualno kakovost, vsako tekmo zablesti kdo drug. Res ogromno naredijo, kar ni ravno značilnost balkanskih ekip, da bi se ogromno potile, pretekle ...

Težko je napovedati rezultat. Povsem mogoče je, da bo po 120 minutah izenačeno, 1:1, po 11-metrovkah pa seveda zmaga Hrvaške. Ali pa bo 1:0 za Francoze. Želim si prvega rezultata. Ali bodo Hrvati zdržali novih 120 minut? Trenutno se zdi, da bolj kot ljudje govorijo, da nimajo moči, bolj jih to motivira, da še več pretečejo, da dajo še več od sebe. So neverjetno pripravljeni in motivirani."

"Hrvati imajo precej podobno zgodbo, kot smo jo imeli Slovenci"

"V finalu bom navijal za Hrvate. Zdi se mi, da imajo precej podobno zgodbo, kot smo jo imeli Slovenci na EuroBasketu. Navijam za njih. Imajo dobro kemijo. Spet so pokazali, da je to najpomembnejše, če želiš narediti rezultat."  | Foto: Sportida "V finalu bom navijal za Hrvate. Zdi se mi, da imajo precej podobno zgodbo, kot smo jo imeli Slovenci na EuroBasketu. Navijam za njih. Imajo dobro kemijo. Spet so pokazali, da je to najpomembnejše, če želiš narediti rezultat." Foto: Sportida Košarkar Luka Rupnik vsak dan spremlja tekme svetovnega prvenstva. Sicer poudarja, da ni vešč nogometnega znanja, a z zanimanjem spremlja, kaj se v svetu nogometa dogaja: "V finalu bom navijal za Hrvate. Zdi se mi, da imajo dosti podobno zgodbo, kot smo jo imeli Slovenci na EuroBasketu. Navijam za njih. Imajo dobro kemijo. Spet so pokazali, da je to najpomembnejše, če želiš narediti rezultat. Tekma bo težka. Francozi imajo zagotovo več kakovosti, boljše posameznike, a znajo Hrvati kot ekipa presenetiti. Veliko se slišim tudi z Markom Popovićem (soigralec pri madridski Fuenlabradi, op. a.). Odšel je v Rusijo na tekmo. Šime (Šime Vrsaljko, nogometni reprezentant Hrvaške, op. a.) je velik prijatelj in igra za Atletico Madrid. Sicer pa je bil zadnje dni v Zadru in pravi, da je na Hrvaškem prava norišnica. Kakšen bo rezultat? Recimo, da bo v rednem delu izenačeno, tako da bomo spremljali podaljške. Na koncu pa bodo zmagali Hrvati."

Hrvaška
Sportal Dan, ko Hrvaška poka od ponosa. Bo zvečer dokončno eksplodirala?

Teniški igralec Aljaž Bedene že od nekdaj rad spremlja nogomet in zaradi ugodnega termina (tekme so se igrale zvečer op. p.) si je ogledal kar nekaj tekem. Ljubljančan že pred tem ni skrival, da je na svetovnem prvenstvu navijal za Anglijo, saj smo ga lahko v Wimbledonu videli, da je treniral v angleškem nogometnem dresu. Njegov najljubši igralec pa je Harry Kane. Aljaž bo finalno tekmo gledal na Hrvaškem v Umagu, kjer te dni poteka turnir serije ATP.

Bedene bo z zanimanjem spremljal tekmo v Umagu, Kauzer poudarja, da je treba sosede podpreti

""Pogledal sem kar nekaj tekem in moram povedati, da sem navijal za Anglijo. Na žalost so izgubili proti Hrvaški, ampak če sem iskren, so Hrvati pokazali boljši nogomet. Za nedeljo verjamem, da je Francija boljša ekipa. Zelo zanimivo bo spremljati nogomet v Umagu in vso to navdušenje. To bo nekaj posebnega." | Foto: Guliverimage/Getty Images ""Pogledal sem kar nekaj tekem in moram povedati, da sem navijal za Anglijo. Na žalost so izgubili proti Hrvaški, ampak če sem iskren, so Hrvati pokazali boljši nogomet. Za nedeljo verjamem, da je Francija boljša ekipa. Zelo zanimivo bo spremljati nogomet v Umagu in vso to navdušenje. To bo nekaj posebnega." Foto: Guliverimage/Getty Images "Pogledal sem kar nekaj tekem in moram povedati, da sem navijal za Anglijo. Na žalost so izgubili proti Hrvaški, ampak če sem iskren, so Hrvati pokazali boljši nogomet. Za nedeljo verjamem, da je Francija boljša ekipa. Zelo zanimivo bo spremljati nogomet v Umagu in vso to navdušenje. To bo nekaj posebnega," poudarja Bedene.

Kanuist Peter Kauzer, olimpijski podprvak iz Ria de Janeira, bo finalno tekmo gledal na Hrvaškem, kjer trenutno dopustuje. Ne glede na to, da je imel v zadnjem mesecu natrpan urnik tekmovanj, je gledal večerne nogometne tekme. Pred prvenstvom glavnega favorita ni imel, a v nedeljskem finalu bo stiskal pesti za naše južne sosede: "Sosede je treba podpreti in jaz pravim, da je treba imeti s sosedi dober odnos. Upam, da bodo Hrvatje zmagali in mislim da so si to zaslužili, čeprav so se do finala prebili skozi podaljške in 11-metrovke. Mislim, da so nam tudi oni privoščili, ko smo zmagali evropsko prvenstvo v košarki."

Luka in Stipe Modrić
Sportal Ljubljanski Modrić o Modriću in hrvaški evforiji

"Prvenstvo sem bolj podrobno spremljal od izločilnih bojev naprej. Neverjetna zgodba Hrvatov, ki so lahko zgled vsem nam športnikom iz manjših držav. Še en dokaz, da se vse da, če se hoče. Predvsem pa odraz nepopustljivosti oziroma vztrajanja do zadnjega (brez predaje), čeprav vse ne poteka tako gladko (igra me namreč ne navdušuje:). Brez dvoma bo finalni obračun zanimiv kot že dolgo ne. Mala Hrvaška proti nekdanjim svetovnim prvakom Francozom bo definitivno spektakel (upam). Trenutno smo, kot nalašč, ravno na skupnih pripravah v Franciji, kjer bomo verjetno edini skupaj z Jakovom navijali za Hrvaško," je dejal biatlonec Klemen Bauer.

Davor Šuker
Sportal Pariški demoni, ki so Hrvate preganjali kar 20 let

Poskušal bo popraviti vtis

"Toliko enih stvari se je dogajalo v tem času, da se mi ni uspelo usesti in pogledati tekmo. Bom pa poskušal malce popraviti vtis in si pogledati vsaj finale med Hrvaško in Francijo. Navijal bom za Hrvate, ker so naši sosedje."  | Foto: Urban Urbanc/Sportida "Toliko enih stvari se je dogajalo v tem času, da se mi ni uspelo usesti in pogledati tekmo. Bom pa poskušal malce popraviti vtis in si pogledati vsaj finale med Hrvaško in Francijo. Navijal bom za Hrvate, ker so naši sosedje." Foto: Urban Urbanc/Sportida Za razliko od predhodnikov pa si najboljši slovenski MMA-borec Uroš Jurišič ni ogledal niti ene tekme svetovnega prvenstva: "Pa ne zato, ker ne bi imel rad nogometa. Od nekdaj mi je všeč, sploh reprezentančni veliki turnirji, samo res ni bilo časa. Toliko enih stvari se je dogajalo v tem času, da se mi ni uspelo usesti in pogledati tekmo. Bom pa poskušal malce popraviti vtis in si pogledati vsaj finale med Hrvaško in Francijo. Navijal bom za Hrvate, ker so naši sosedje. Nihče ni pričakoval, da bodo prišli tako daleč, zato bi znali narediti tudi zadnji korak. To, da se Slovenci oblačijo v kocke, se mi ne zdi prav, naj se vsak drži svojega dresa in zastave, je pa prav, da se podpiramo. Na Hrvaškem je lepo, imajo lepo morje, kot sem že rekel, so naši sosedje, zato želim, da jim uspe priti do konca in se vpišejo v zgodovino.''

navijači, Hrvaška
Sportal Zakaj so Hrvati postali ognjeni, Francozi pa galski petelini?
Ne spreglejte