Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 3. 2024,
10.43

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Robert Čakš Prva liga Telemach Robert Koren Damjan Gajser NK Mura NK Beltinci ND Beltinci

Sreda, 20. 3. 2024, 10.43

1 mesec, 1 teden

Odgovor NŠ Mura glede sodelovanja z ND Beltinci

Trenerja Beltincev razočarala poteza Mure, črno-beli pojasnjujejo: Nismo hoteli ponagajati

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Robert Koren Mura | Nekdanji kapetan slovenske nogometne reprezentance Robert Koren je kot športni direktor črno-belih pozimi pripeljal v Fazanerijo tudi prvega strelca Beltincev. | Foto NŠ Mura

Nekdanji kapetan slovenske nogometne reprezentance Robert Koren je kot športni direktor črno-belih pozimi pripeljal v Fazanerijo tudi prvega strelca Beltincev.

Foto: NŠ Mura

Ko smo nedavno obiskali Beltince in nam je trener trenutno drugouvrščenega drugoligaša Damjan Gajser predstavil zgodbo o najbolj nogometni vasi v Sloveniji, ni skrival razočaranja nad potezo Mure, ki je tik pred iztekom zimskega prestopnega roka iz Beltincev v Mursko Soboto pripeljala najboljšega strelca Roberta Čakša. "To ni korektno, to Robertu Korenu ni v čast," je bil nezadovoljen nekdanji slovenski reprezentant. Mura na obtožbe odgovarja s sporočilom za javnost, v katerem poudarja dolgoletno dobro sodelovanje z Beltinci, glede prestopa Čakša pa sporoča, kako s tem ni želela ponagajati klubu. Podala je dodatna pojasnila, ki jih objavljamo v celoti.

Damjan Gajser Beltinci
Sportal Fenomen nevsakdanje vasi v Sloveniji

Damjan Gajser je z Beltinci trenutno na visokem drugem mestu drugoligaškega tekmovanja. Če bi zadržal ta položaj do konca sezone, bi se v dodatnih kvalifikacijah potegoval za napredovanje med elito. | Foto: R. P. Damjan Gajser je z Beltinci trenutno na visokem drugem mestu drugoligaškega tekmovanja. Če bi zadržal ta položaj do konca sezone, bi se v dodatnih kvalifikacijah potegoval za napredovanje med elito. Foto: R. P. Letošnjo nogometno idilo v Beltincih je očrnil zadnji dan zimskega prestopnega roka, ko se je trenerju Damjanu Gajserju sredi februarja stemnilo pred očmi. Nepričakovano je namreč ostal brez najboljšega strelca Roberta Čakša, ki se je preselil k Muri. "Vsakemu igralcu privoščimo, da gre v večji klub, a naj to naredi na začetku prestopnega roka, ne pa zadnji dan. Pa še to le zaradi gašenja nekega požara in iskanja rešitev v drugem klubu? Prepričan sem, da je to napaka," je nekdanji slovenski reprezentant odkrito spregovoril o razočaranju, ko je tik pred zdajci ostal brez najpomembnejšega igralca v napadu, in na lastni koži izkusil, da mali prekmurski klubi še vedno ne morejo biti kos velikanom, kot je Mura.

"Čakš bi slej ko prej zapustil Beltince, ker bi prerasel naš klub. Smo vendarle razvojni klub. A to, kar si je privoščil Robert Koren, je bilo neprofesionalno in nespoštljivo do našega kluba," se je dotaknil nekdanjega kapetana slovenske reprezentance, ki je letos postal športni direktor Mure in v prestopnem roku prevetril zasedbo. Pripeljal je tudi Čakša in razburil Beltinčane, saj je to storil nenapovedano, tik pred koncem prestopnega roka. "Da majhen klub, ki se bori za vrh in je odvisen od vsakega igralca, tako postaviš v kot, je nespoštljivo."

Gajser je zelo navezan na Prekmurje. V karieri je nosil tudi dres Olimpije in Maribora, a zelo rad se spominja prav obdobja, ki ga je prebil na Fazaneriji. Kar šest let. Najprej kot igralec, nato še kot trener. "Muro cenim in spoštujem. Bila je moja odskočna deska, da sem postal nekdo v slovenskem nogometu. Reprezentant. Mura mora biti gonilna sila prekmurskega nogometa, tudi v Sloveniji je med največjimi tremi klubi. Dobro, Celju, ki ima denar, kapa dol, tu je tudi Koper, a Mura ima nekaj več. Ima še navijače. Mura nam pomaga, a nam daje samo tiste igralce, ki jih sama ne potrebuje. Mi pa, o tem sem prepričan, te igralce delamo boljše. In ta Mura nam nato jemlje igralce ob koncu prestopnega roka na pokvarjen način. To ni korektno, to Korenu ni v čast," je težko prebolel odhod Čakša, napadalca, ki se je v zadnjih letih iskal v slovenskem okolju, nato pa se s pomočjo Gajserja našel v Beltincih in postal serijski strelec.

Robert Čakš se je zadnji dan zimskega prestopnega roka iz Beltincev preselil v Mursko Soboto. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Robert Čakš se je zadnji dan zimskega prestopnega roka iz Beltincev preselil v Mursko Soboto. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

"Naredili smo ga iz nič. Manjkal nam bo, a sem kljub temu prepričan, da bomo brez njega prvi," ostaja optimist trener Beltincev. Ima prekmursko trmo. Če se bodo njegove napovedi uresničile, bo Slovenija znova priča prvoligaškim spektaklom, na katerih bo žarela nogometna strast, tekme v Beltincih pa se bodo igrale pred polnimi tribunami.

A najprej si bo treba vse skupaj priboriti. Beltinci so trenutno na visokem drugem mestu. Konec tedna jih čaka domači dvoboj z velenjskim Rudarjem, nato pa konec meseca prekmurska poslastica, velik izpit. Odhajajo na zahtevno gostovanje v Lendavo k vodilni Nafti.

Josip Iličić
Sportal Velika zmaga Maribora za tretje mesto na krilih Josipa Iličića

Mura prepričana, da dogovor ni slabo vplival na odnose z Beltinci

Ostre besede trenerja Beltincev so dvignile veliko prahu. NŠ Mura je svojo plat dogajanja predstavila v izjavi za javnost, v katerem je na dolgo in široko opisala sodelovanje med sosedskima kluboma, ki sta pred leti v prvi ligi skrbela za nepozabne nogometne prekmurske spektakle. Objavljamo jo v celoti:

V povezavi z zadnjimi objavami glede sodelovanja med NŠ Mura in ND Beltinci želimo pojasniti nekatere stvari.

Z Beltinci imamo že vrsto let vzpostavljeno dobro sodelovanje, ki je bilo po našem mnenju doslej koristno za oba kluba in širšo nogometno regijo. Ko smo začeli s sodelovanjem, je bil cilj le-tega, da Beltincem pomagamo z obetavnimi nogometaši, ki bi za preboj v prvo moštvo pri NŠ Mura potrebovali nekaj več časa. Zato se nam je zdelo smiselno, da dobijo priložnost, da svoje znanje in izkušnje nadgrajujejo v drugi ligi, kjer se jim omogoči potrebna minutaža in s tem pridobivanje potrebnih izkušenj na igrišču. Hkrati pa predstavljajo dodano vrednost za klub v drugi ligi.

Obenem smo v NŠ Mura pozorni na nogometaše, ki v Beltincih izstopajo in bi lahko predstavljali dodano vrednost našemu moštvu. Prav tako vseskozi budno spremljamo razvoj nogometašev, ki so bili s strani Mure posojeni v Beltince. Eden takšnih primerov je tudi Tilen Ščernjavič, ki si je z dobrimi predstavami v Beltincih prislužil priložnost v prvem moštvu Mure in je nogometaš, na katerega v prihodnje resno računamo.

Muro čaka med reprezentančnim premorom prvenstvena tekma. V soboto se bo v prestavljeni tekmi pomerila s Koprom. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Muro čaka med reprezentančnim premorom prvenstvena tekma. V soboto se bo v prestavljeni tekmi pomerila s Koprom. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

V preteklih letih smo v Beltince na posojo poslali več kot petnajst nogometašev in krili stroške njihovih plač. V Beltincih pa so s tem dobili igralce, ki so uspešno zastopali njihove barve. Obenem se v taboru NŠ Mura dobro zavedamo in izpostavljamo, da so Beltinci prava sredina za razvoj nogometašev, ki lahko nato storijo korak naprej v karieri. V preteklih letih je iz Mure v Beltince prestopilo več deset nogometašev v mlajših selekcijah, hkrati pa je potrebno poudariti, da je kar nekaj perspektivnih nogometašev iz Beltinec prestopilo tudi v Muro.

Kar se pa preteklega prestopnega roka tiče, smo v NŠ Mura poleg nogometašev na ključnih položajih iskali predvsem novo moč v napadu. Vsi, ki smo vpleteni v svet nogometa, se dobro zavedamo dinamike in specifike prestopnega roka in tudi tega, da se spremembe velikokrat dogajajo tudi v zadnjih dneh. Naš namen seveda ni bil, da bi ponagajali klubu, s katerim že vrsto let uspešno sodelujemo. Roberta Čakša smo spremljali že nekaj časa. Splet okoliščin pa je privedel do tega, da je k nam prišel na zadnji dan prestopnega roka. Nikakor ne želimo, da ta prestop skazi dobro sodelovanje med kluboma, ki dejansko prinaša koristi obema stranema. Pri prestopu Roberta Čakša sta obe vpleteni strani našli dogovor, ki je bil sprejemljiv. Prepričani smo, da dogovor ni slabo vplival na odnose, ki so vzpostavljeni na relaciji Mura – Beltinci. 

Nenazadnje je ravno zaradi dobrega sodelovanja Beltincem ob prestopu pripadla določena odškodnina, pa čeprav bi lahko zaradi svojega statusa Čakš k NŠ Mura prestopil brez kakršnega koli nadomestila. Ob tem velja dodati tudi to, da bo Beltinčanom ob morebitni prodaji Čakša iz Mure v drugi klub pripadel del odškodnine. Tudi zato verjamemo, da bo to sodelovanje še naprej potekalo na takšni ravni, kot je doslej in ga želimo v prihodnje tudi nadgraditi, saj se zavedamo, da je veliko možnosti za napredek.

NŠ Mura

Nafta Lendava Gorgone
Sportal Nafta dobila derbi in pobegnila Beltincem
 
Ne spreglejte