Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 3. 2024,
19.26

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,42

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija NK Rogaška NK Radomlje NK Mura NK Maribor NK Maribor NK Koper NK Domžale NK Celje NK Bravo NK Aluminij 1. SNL

Nedelja, 17. 3. 2024, 19.26

1 mesec, 1 teden

1. SNL, 27. krog

Velika zmaga Maribora za tretje mesto na krilih Josipa Iličića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,42
Josip Iličić | Josip Iličić je bil v nedeljo igralec tekme in ključni mož Maribora pri zmagi nad Koprom. | Foto Jure Banfi/alesfevzer.com

Josip Iličić je bil v nedeljo igralec tekme in ključni mož Maribora pri zmagi nad Koprom.

Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Na zadnji tekmi 27. kroga 1. SNL so Mariborčani v Ljudskem vrtu na krilih dvakratnega strelca Josipa Iličića s 3:1 premagali Koper in se vrnili na tretje mesto prvenstvene lestvice, ki kot zadnje še pelje v Evropo. Nogometaši Brava, ki so v soboto še osmič zapored ostali doma nepremagani proti Olimpiji, ki ji stadion ŽAK v zadnjih sezonah predstavlja težave, so z novo točko (1:1) zdrsnili na četrto mesto. Domžale so v soboto ugnale Aluminij (2:0) in se povzpele na šesto mesto. Rogaška je na nedeljski matineji gostila Muro, imela celo priložnost, da jo prehiti, na koncu pa sta se tekmeca razšla z najmanj priljubljenim nogometnim izidom 0:0. Vodilni Celjani so v nedeljo gostili zadnje Radomljane in jih premagali z 2:1. 

Zadnjo tekmo 27. kroga v Ljudskem vrtu pravkar igrata Maribor in Koper. Za prvoligaške točke se merita že 95-ič v zgodovini tekmovanja. V prvem polčasu so na zelenici popolnoma prevladovali domači nogometaši, a tega dolgo niso uspeli kronati še z zadetkom. Ta je padel šele v 38. minuti z enajstih metrov, dosegel pa ga je zimzeleni Josip Iličić. Pri obleganju koprskih vrat je v kazenskem prostoru prišlo do prave zmede, streljana je bila tudi roka enega od koprskih branilcev, glavni sodnik tekme Obrenović pa se je po ogledu videoposnetka naposled odločil za najstrožjo kazen zaradi prekrška Mateja Palčiča

V začetku drugega polčasa so Koprčani pokazali povsem drugačen, veliko bolj borben obraz, močno pritisnili na obrambo Maribora in v 53. minuti z lepim zadetkom Nigerijca Suleja Wisdoma Aondowaseja prišli do izenačenja. Po izenačenju so pobudo spet prevzeli vijolični, pa pritisk kronali z novim vodstvom v 69. minuti, ko je Iličić zaslalomiral med koprsko obrambo in zabil za 2:1. Le tri minute kasneje je svojemu nekdanjemu klubu zabil še Maks Barišič. Ta se danes prvič, odkar se je preselil na Štajersko, v Sloveniji meri s svojim Koprom.

NK Maribor - FC Koper | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

V 77. minuti je vroči Iličić zrežiral še eno krasno akcijo, z dvojno podajo z Barišičem tik v koprskem kazenskem prostoru prebil obrambo, njegov strel pa je z izvrstnim posredovanjem le ustavil Jan Koprivec. Maribor je imel do konca še nekaj lepih priložnosti, a je ostalo pri 3:1.

Celjani trepetali za nove tri točke

V nedeljo sta se v knežjem mestu spopadla prvi in zadnji z lestvice. Vodilni Celjani so pričakali Radomljane, ki jim gre v tej sezoni veliko bolje v pokalnem tekmovanju kot prvi ligi, saj jim grozi padec v drugo ligo.

Izbranci Damirja Krznarja so se morali za novo zmago pošteno potruditi. Povedli so sicer že v 20. minuti z golom Denisa Popovića, a je 13 minut kasneje za izenačenje poskrbel Tamar Svetlin z avtogolom. Radomljani so se nato trdovratno upirali vse do tretje minute sodnikovega podaljška, ko je tekmo v korist domačih z avtogolom odločil Uroš Korun.

Rogaška in Mura sta se razšla brez golov

V Rogaški Slatini se je nedeljsko prvoligaško dogajanje začelo že v času kosila. Spomladanska rapsodija Rogaške je osupljiva, drzne napovedi Nina Ivačiča, ki je navkljub visokemu zaostanku po jesenskem delu in odhodu najboljšega strelca Nejca Gradišarja govoril, kako bodo črno-beli vseeno prikazali boljše predstave kot jeseni in si zagotovili obstanek, se uresničujejo. Rogaška je osvojila že toliko točk, da bi lahko, če bo v nedeljo na obračunu edinih slovenskih prvoligašev, ki prisegata na črno-belo barvo, zmagala, na lestvici prehitela celo Muro, ki ima sicer dve tekmi manj. A so bili naboji obeh ekip tokrat prazni, saj sta se ekipi razšli z začetnim izidom 0:0.

Rogaška in Mura sta se razšli brez golov. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Rogaška in Mura sta se razšli brez golov. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Mura navijači
Sportal Noro, kaj se dogaja v Sloveniji! Velikani izpadli, zdaj pa še tole …

Josip Iličić
Sportal Selektor Kek se je izjasnil glede Iličića #video

Dragocena zmaga Domžal

Po koncu jesenskega dela se je zdelo, da bi si lahko Domžalčani precej suvereno in brez stresa priigrali obstanek ter se zasidrali na varni sredini razpredelnice, medtem ko naj bi Kidričane čakal krčevit boj za obstanek z najslabšimi klubi prve lige, a je nato začetek spomladanskega dela ponudil nove smernice in rezultatske trende. Domžalčani so nadaljevali neučinkovito, presenetili zgolj vodilne Celjane, na preostalih tekmah pa zapuščali igrišča s sklonjenimi glavami. Vrag je vzel šalo, prednost je skopnela.

Filip Stuparević je prekinil strelski post Domžal in popeljal Kosićevo četo v vodstvo proti Aluminiju.  | Foto: www.alesfevzer.com Filip Stuparević je prekinil strelski post Domžal in popeljal Kosićevo četo v vodstvo proti Aluminiju. Foto: www.alesfevzer.com

Nato je napočil trenutek, ko so si lahko izbranci Dušana Kosiča, med katerimi ne manjka nadarjenih, a še neizkušenih mladeničev, le oddahnili. Prekinili so strelski post, ki je trajal kar 250 minut, in odpravili Kidričane z 2:0. Mrežo Aluminija je najprej v zadnjih minutah prvega polčasa ob ne ravno posrečenem posredovanju 17-letnega vratarja gostov Lana Jovanovića zatresel Srb Filip Stuparević, to je njegov drugi gol v tej sezoni, nato pa je v 64. minuti prednost nesrečno z avtogolom podvojil branilec Aluminija Aleksandar Zeljković in osrečil nekdanjega trenerja Dušana Kosića, s katerim sta sodelovala v Sežani. Rumena družina si je priigrala drugo zmago v spomladanskem delu in se na lestvici povzpela na šesto mesto, Aluminij pa ostaja pri dnu razpredelnice.

ŽAK za Olimpijo ostaja zaklet

Ljubljanski obračun v Spodnji Šiški se je razpletel brez zmagovalca, vrhunec srečanja pa je predstavljal pester zaključek prvega polčasa. Na tradicionalno neugodni zelenici za Olimpijo je goste v zadnji minuti prvega dela popeljal v vodstvo Ivan Durdov. Visoki Hrvat je izkoristil podajo kapetana Timija Maxa Elšnika in iz neposredne bližine dosegel krstni zadetek v dresu zmajev v 1. SNL. Veselje zeleno-belih pa ni trajalo dolgo. V sodnikovem podaljšku je Matija Kavčič z že 11. asistenco v tej sezoni, s katero je znova postal vodilni podajalec tekmovanja, lepo zaposlil Jakoslava Stankovića. Mladi zvezni igralec, pred leti tudi up Olimpije, je nato mojstrsko zatresel mrežo Olimpije. Vratar Denis Pintol je bil nemočen. Prvi polčas se je tako v deževnem vremenu končal brez zmagovalca (1:1).

Ivan Durdov je dosegel prvi zadetek za Olimpijo, odkar se je pridružil zmajem. Podajo je prispeval kapetan Timi Max Elšnik. | Foto: www.alesfevzer.com Ivan Durdov je dosegel prvi zadetek za Olimpijo, odkar se je pridružil zmajem. Podajo je prispeval kapetan Timi Max Elšnik. Foto: www.alesfevzer.com

V drugem polčasu se rezultat ni več spreminjal, najlepšo priložnost je v 67. minuti zapravil Matej Poplatnik, ko se je izkazal vratar Olimpije Pintol. Na koncu sta se ljubljanska prvoligaša razšla brez zmagovalca (1:1), Olimpija pa je znova ostala brez zmage v Šiški.

Zanimivo je, da je na desetih gostovanjih pri Bravu zmagala le dvakrat. In še to obakrat v sezoni 2019/20. Pozneje je postala žrtev uroka najmanjše prvoligaške zelenice v Sloveniji. V Šiški ni več nikoli premagala mlajšega soseda iz Ljubljane, nemoč pa je celo takšna, da je na osmih tekmah osvojila zgolj tri točke, gol razlika pa znaša 4:17. Da je občutek nelagodja ob igranju Olimpije v Spodnji Šiški še večji, je poskrbela nedavna pokalna izkušnja, ko so zmaji zaradi prenove travnate podlage v osmini finala pokala gostili Koper na stadionu ŽAK, tam pa pogoreli na polni črti in izpadli (2:4). S tem so izpadli iz boja za dvojno krono, ki so jo osvojili v prejšnji sezoni, zaradi visokega zaostanka za Celjani, za katerim zaostajajo devet točk, pa jim grozi, da bodo sezono, v kateri so dosegli največji evropski uspeh v zgodovini kluba, končali brez lovorike. 

Na tribunah so prevladovali privrženci Olimpije, ki pa tudi na osmem zaporednem gostovanju zmajev pri Bravu niso dočakali zmage zeleno-belih. | Foto: www.alesfevzer.com Na tribunah so prevladovali privrženci Olimpije, ki pa tudi na osmem zaporednem gostovanju zmajev pri Bravu niso dočakali zmage zeleno-belih. Foto: www.alesfevzer.com

Aljoša Matko
Sportal Celjani po šovu Matka v Kopru še korak bližje naslovu

1. SNL, 27. krog:

Sobota, 16. marec:

Nedelja, 17. marec:

Lestvica:

Najboljši strelci:

12  Aljoša Matko (Celje) 
11 – Arnel Jakupović (Maribor)
10 – Rui Pedro (Olimpija), Matej Poplatnik (Bravo)
9 – Madžid Šošić (Radomlje), El Arabi Hilal Soudani (Maribor)
8 –  Josip Iličić (Maribor)
7 – Nejc Gradišar (Rogaška), Mario Krstovski (Domžale), Dardan Shabanhaxhaj (Mura)
– Tin Matić (Aluminij), Nemanja Motika (Olimpija), Timothe Nkada (Koper), Danijel Šturm (Domžale)
...

Nafta Lendava Gorgone
Sportal Nafta dobila derbi in pobegnila Beltincem
Matjaž Kek
Sportal Kek se zaveda, da ga bo bolela glava: Portugalska ni le Ronaldo! #video
Andrej Razdrh
Sportal Nova trenerska moč v slovenski reprezentanci
Ne spreglejte