Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
26. 2. 2014,
16.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Galatasaray Real Madrid Jose Mourinho Roberto Mancini Wesley Sneijder Didier Drogba

Sreda, 26. 2. 2014, 16.34

8 let

Mourinho se bo srečal s sovražnikom in dvema prijateljema

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Carigradu se v turškem navijaškem kotlu obeta večer obujanja spominov in poznanstev. Galatasaray Roberta Mancinija pričakuje Chelsea, ki ga vodi zapriseženi kritik Jose Mourinho. To pa še ni vse.

V turškem velemestu je že pestro. Poročila o navijaških izgredih že polnijo naslovnice, kaj bo šele zvečer, ko se bosta srečala turški prvak ter prvouvrščeni angleški prvoligaški klub? Javnost se ukvarja z vprašanjem, koliko še zmore Didier Drogba. Afričan obožuje Joseja Mourinha. Med njima vlada obojestransko spoštovanje. Rada se kujeta v zvezde in ne pozabljata omenjati, kako sta v karieri pomagala drug drugemu. Usoda je nanesla, da se bosta v ligi prvakov pomerila še drugič zapored. In znova na nasprotnih bregovih. Lani je Mourinhov Real izločil Carigrajčane, letos se bo Galatarasay nameril na Londončane. "Lani nas je Galatasaray namučil, letos ne bo nič drugače," pravi trener Chelseaja, ki svojih izbrancev ne prišteva med osrednje favorite za osvojitev evropskega naslova. "Pred nami je vsaj štiri do pet ekip," je podal oceno. In zvito dodal, da je dvakrat postal evropski prvak takrat ko ni spadal med favorite (s Portom in Interjem).

Sneijder: Mourinho ali Mancini? Oba sta dobra trenerja

Chelsea je nekdanji klub Drogbaja. Pomagal mu je do številnih lovorik, tudi težko pričakovanega evropskega naslova (2012). "Rad ga imam. Chelsea je desetkrat boljši od nas, a ga danes želim premagati," napoveduje zvezdniški veteran iz Slonokoščene obale. Pri gostih bo na klopi na priložnost čakal še eden afriški as. Kamerunec Samuel Eto'o deli o Mourinhu podobno mnenje kot Drogba. Oba ga doživljata kot drugega očeta. Kdo bo imel po dvoboju več razloga za zadovoljstvo?

Mourinha odlično pozna tudi Wesley Sneijder. Naznanil je, da bo za 90 minut pozabil na prijateljstvo s Portugalcem, s katerim je pred štirimi leti osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Takrat je na vrh pomagal Interju in bil tako navdušen nad trenerjem, da je dejal, da bi mu posvetil zlato žogo, če bi jo seveda prejel. "Mourinho ali Mancini? V karieri so me vodili dobri in manj dobri trenerji. Jose in Roberta spadata med dobre. Na Mourinha sem zaradi trojne krone zelo navezan, o tem ni nobenega dvoma," je diplomatsko priznal Nizozemec, ki je z zadetkom na prestavljeni tekmi skupinskega dela lige prvakov proti Juventusu poskrbel za napredovanje in šokantno slovo Stare dame.

"Zdaj smo v osmini finala in se ne bi radi pri tem ustavili. Če bomo pokazali to, kar smo proti Juventusu, lahko presenetimo tudi Chelsea," se noče s trenutnim dosegom zadovoljiti nekdanji dirigent Ajaxa, Reala in Interja.

Mancini zbadal Mourinha, da mu je pripravil teren za naslov prvaka

Mourinha čakata torej čustveni srečanji z Drogbajem in Sneijderjem, ki pa ju vodi trener, s katerim si pogosto izmenjuje strupene puščice. Portugalec in Roberto Mancini se milo rečeno ne marata. Sovraštvo sega še v čas, ko je Portugalec nasledila Mancinija na klopi Interja. Italijanski strateg je pozneje užaljeno dejal, da je Mourinho osvojil naslov evropskega prvaka z njegovo pomočjo, saj mu je postavil temelje zmagovite ekipe. Zdaj trdi podobno za Manchester City, ki je pod vodstvom Manuela Pellegrinija prvič napredoval v izločilni del lige prvakov. Lani sta se Mourinho in Mancini udarila v skupinskem delu lige prvakov. Mourinho je bil uspešnejši. Real je po razburljivi končnici doma odpravil goste s 3:2, na Otoku je bilo 1:1. "Chelsea ima mlado ekipo, s katero je na vrhu angleškega prvenstva. Dvoboj bodo odločili igralci, ne pa jaz ali Mourinho. Midva ne bova igrala. Rad bi, da bi na prvi tekmi dosegli rezultat, ki bi nas držal v igri za napredovanje tudi v Londonu," si je zaželel Italijan.

Galatasaray doma ni doživel poraza 17 tekem zapored. Nazadnje ga je osmešil Real, še na začetku evropske sezone. V soboto je v turškem derbiju ugnal Bešiktaš z 1:0, zdaj želi z enako mero na kolena spraviti še Chelsea. Kaj bo na to pripomnil Mourinho?

Ne spreglejte