Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Torek,
5. 7. 2016,
17.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

1

Natisni članek

Jose Mourinho Manchester United Ryan Giggs

Torek, 5. 7. 2016, 17.42

6 let, 7 mesecev

Prva novinarska konferenca Joseja Mourinha pri Manchester Unitedu

Mourinho ne mara mladih? Povišal jih je 49, med njimi tudi Slovenca. #video

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

1

Jose Mourinho je po oznanitvi, da je postal trener Manchester Uniteda, komaj čakal, da zaviha rokave. Ta želja se mu je uresničila v ponedeljek, danes pa je stopil pred radovedno sedmo silo in postregel z odgovori, ki smo jih pri njem bili navajeni že v preteklosti.

 

Tukaj je, da se zmaguje

"Sem tam, kjer želim biti," je začel Jose Mourinho, ki je hitro prešel k bistvu. "Ne bom se skrival za besedo filozofija, saj nisem dober v tem. Nikoli se nisem skrival in omahoval. V tem res nisem dober. Sem še dokaj mlad trener, zato so lahko moje napovedi agresivne. Ne bomo merili na uvrstitev v vodilno četverico, ker to ni nikakršen cilj, zanima nas le zmaga. Tukaj sem zato, da zmagujemo," je v svojem slogu povedal 53-letni trener.

Še začel ni, pa je že zbodel Arsena Wengerja

"V tej ligi so trenerji, ki prvenstva niso osvojili že 13 let, mnogo od njih ga ni še nikoli, od mojega zadnjega naslova je minilo eno leto. Če moram sam komu kaj dokazati, kako je šele pri drugih. Sem trener najboljšega kluba na Otoku, zato si z drugimi ne bom belil glave, zanima me le moja ekipa," je o konkurenci povedal Mourinho, ki je že po petih minutah pogovora z novinarji zbodel Arsenalovega trenerja Arsena Wengerja, s katerim nista najboljša prijatelja. Dodal je, da se bo v tej sezoni za naslov borilo vseh 20 ekip. Da je tako, je v lanski sezoni dokazal Leicester City.

Zadnja tri leta za pozabo

Sedmo, četrto in peto mesto v zadnjih treh letih v premier ligi ni tisto, kar se pričakuje od Manchester Uniteda. "To obdobje želimo čim prej izbrisati. Nočem, da igralci začnejo novo ero, da morajo biti boljši od tega. Začeti morajo tako, kot da se pretekla tri leta sploh niso zgodila," je povedal in izrazil svoje želje: "Cilj bo na vsaki tekmi doseči več zadetkov kot nasprotnik. Želeli bomo na vsaki tekmi dati vse od sebe, da bodo naši navijači ponosni na nas. Želimo zmagovati, želimo igrati dobro, doseči čim več zadetkov in prejeti nobenega."

Koga je v prvo ekipo postavil Mourinho?


Novinarji so kontroverznega Portugalca vprašali, kaj namerava narediti z mladimi. Tudi na to je imel pripravljen odgovor. "Vedel sem, da me boste to vprašali. Tukaj imam seznam imen, ki sem jih iz mladinskih vrst povišal v prvo ekipo. Tukaj jih je kar 49! Dobro vem, kakšno je mnenje v javnosti o meni. To me sicer ne moti, a ni res, kar pišete. Obstajata dve poti, kako vpelješ mlade v prvo ekipo; ko imaš toliko poškodb, da nimaš druge izbire, kot da vpokličeš mlade, saj drugače ne bi mogel začeti tekme, druga pot pa je, ko ni pritiska in se ne boriš za lovorike. V mojih ekipah je zelo malo poškodb, tudi za lovorike se borim vsako leto. Edinkrat v moji karieri, ko ni bilo tako, je bilo lani. Nikoli nisem igralcev v prvo ekipo povišal zaradi nuje, ampak zato, ker so bili dobri in sem jim zaupal. Vseeno sem jih nabral 49 in to niso kar neki igralci, ampak zmagovalci lige prvakov in reprezentanti," je dejal Portugalec.

Tukaj je 49 imen:

Porto: Ricardo Costa, Joca, Hugo Luz

Chelsea: Anthony Grant, Steven Watt, Jimmy Smith, Michael Woods, Ben Sahar, Sam Hutchinson, Lenny Pidgeley.

Inter Milan: Davide Santon, Rene Krhin, Giulio Donati, Alen Stevanović, Francesco Bolzoni.

Real Madrid: Antonio Adan, Alex Fernandez, Jese, Jose Rodriguez, Juan Carlos, Nacho, Tomas Mejias, Fabinho, Nacho, Alvaro Morata, Joselu, Denis Cheryshev, Casemiro, Diego Llorente, Omar Mascarell, Fernando Flores, David Mateos, Juan Carlos, Pablo Sarabia.

Chelsea: Lewis Baker, Dominic Solanke, Ruben Loftus-Cheek, John Swift, Andreas Christensen, Bertrand Traore.

Kaj se je dogajalo z Ryan Giggsom?


"Nisem odgovoren, da je odšel. Tudi sam je želel postati trener Manchester Uniteda, lastniki pa so to mesto iz razlogov, ki jih vedo le oni, prepustili meni. Giggs se je drzno odločil, da želi narediti korak naprej v trenerski karieri, in za to drzno potezo mu lahko le čestitam. Spomnim se sebe, ko sem kot pomočnik pri Barceloni zapustil varno okolje in se podal med volkove. To res ni lahko. Srečno, Ryan, kjerkoli že boš. Dokler bom tukaj, pa bo vedno dobrodošel nazaj. 29 let je res dolgo doba, Manchester United je njegov dom," je povedal o Giggssu in zanikal očitke, da mu ni ponudil službe.

Jose Mourinho je takole danes na Old Traffordu poziral fotografom. | Foto: Jose Mourinho je takole danes na Old Traffordu poziral fotografom.

Dežnik in steklenica vina


Se je kaj slišal z legendarnim sirom Alexom Fergusonom, ki je bil tvorec praktično vseh večjih uspehov Manchester Uniteda? "Rekel mi je, naj prinesem dežnik in steklenico svojega vina. Ravno včeraj, ko sem šel v center za trening, je deževalo, tako da mi je dal res dober nasvet. Kar pa zadeva vino, bova imela veliko časa, da nazdraviva in kakšno rečeva o zasebnem življenju, družini in tudi o nogometu. Vsak nasvet bo dobrodošel."


Kje bo igral Rooney?

"Igralec z leti spremeni svoje lastnosti. To je nekaj povsem naravnega. A ubijalski instinkt imaš ali pa ga nimaš. Rekli boste, da ima Rooney izjemno podajo. A tudi sam jo imam, ko name ne pritiska nihče. Rooney lahko v napadu veliko ponudi, zato bo pri meni tam tudi igral. Rooney ne bo nikoli igral 50 metrov od gola, igral bo na položaju devet ali deset, mogoče na devet in pol, nikakor pa ne na šest, niti na osem," je sklenil Mourinho.

Bo Jose Mourinho že v prvi sezoni z Manchester Unitedom osvojil angleški naslov?

  • Da.
    53,02 %
    158 glasov
  • Ne.
    46,98 %
    140 glasov
Oddanih 298 glasov
Ne spreglejte