Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 3. 2021,
12.00

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Atletico Madrid Real Madrid Lionel Messi Lionel Messi Barcelona Jose Guerra Javier Tebas špansko prvenstvo La Liga

Sreda, 3. 3. 2021, 12.00

3 leta, 1 mesec

Vpliv pandemije covida-19 v dveh sezonah

Milijardna izguba španskih klubov in neprimerna gonja zoper Messija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18
Real Madrid - La liga | Branilec naslova Real Madrid igra v sezoni 2020/21 zaradi prenove stadiona Santiago Bernabeu na manjšem stadionu. | Foto Reuters

Branilec naslova Real Madrid igra v sezoni 2020/21 zaradi prenove stadiona Santiago Bernabeu na manjšem stadionu.

Foto: Reuters

Španski nogometnih klubi v najmočnejših dveh ligah, prvi in drugi, so zaradi vplivov pandemije covida-19 v sezonah 2019/20 in 2020/21 vknjižili izgubo, ki znaša 2,013 milijarde evrov (2,43 milijarde dolarjev), poročanje španskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Barcelona
Sportal Znan je drugi finalist. Priložnost za Barcelono, da se maščuje Athleticu.

Jaiver Tebas je prvi mož la lige. | Foto: Reuters Jaiver Tebas je prvi mož la lige. Foto: Reuters "Kljub dvema milijardama manj prihodkov, kar je ogromno, so se klubi, predvsem pa veliki klubi, znali s tem spoprijeti," je številke, objavljene po koncu januarskega prestopnega roka, pospremil prvi mož La Lige Javier Tebas.

V sezoni 2019/20 so klubi poročali o zaslužku v višini 4,8 milijarde evrov, kar je 366 milijonov evrov manj od načrtovanih 5,167 milijarde, je izsledke objavila revizijska hiša PricewaterhouseCoopers.

Za trenutno sezono ocenjuje primanjkljaj v višini 1,647 milijarde evrov na podlagi prvotno pričakovanih 5,269 milijarde, kar predstavlja 31-odstotno izgubo za prva dva najkakovostnejša ranga španskega klubskega nogometa.

Vendar so klubi v zadnjih dveh sezonah znižali stroške za 984 milijonov evrov, kar je povzročilo 1,03 milijarde evrov čiste izgube, ki bo prevzeta v prihodnjih sezonah.

Josep Maria Bartomeu
Sportal Bartomeu molčal pred sodnikom, zdaj je pogojno na prostosti

Dolg bo odplačan

"Ta dolg bo odplačan v naslednjih treh do petih sezonah, zato bomo učinek covida-19 ublažili v višini 150-250 milijonov evrov na sezono," je dejal generalni direktor La Lige Jose Guerra.

"Težave so pri izplačilu plač v drugih ligah. V Italiji, Franciji in angleški premier ligi je več klubov zaprosilo za državno pomoč, mi pa ne," je dejal Tebas, ki je predvideval, da bosta potrebni dve sezoni, da se prihodki klubov vrnejo na pred pandemično raven.

Stadion Atletica Wanda Metropolitano, ki bi lahko letos pozdravil novopečene španske prvake, sameva že kar nekaj časa. | Foto: Getty Images Stadion Atletica Wanda Metropolitano, ki bi lahko letos pozdravil novopečene španske prvake, sameva že kar nekaj časa. Foto: Getty Images

Medtem je precejšen upad prihodkov, ki so ga povzročili zaprti stadioni in odsotnost navijačev, spodbudil ligo, da naloži Barceloni in Atleticu iz Madrida, da zmanjšata proračun za približno 35 milijonov evrov.

Real Madrid ima največji proračun za plače, proračun trenutnih prvakov se je povečal s 468,5 milijona na 473,3 kot rezultat dobička pri prestopih in njihovega uspeha na igriščih.

Barcelona je njihov proračun z 382,7 milijona evrov zmanjšala na 347 milijonov. V minuli sezoni je klub za plače prve ekipe porabil 391,6 milijona evrov. Atletico bo moral prihraniti 35,4 milijona evrov, da bo izpolnil 217,3 milijona popravljenega proračuna.

Omejitve plač so izračunane v skladu s prihodki, La Liga pa jih uporablja za ureditev financ 42 klubov v španski prvi in drugi ligi.

Neprimerna gonja zoper Messija

V Španiji je odmevalo zadnje razkritje o astronomski plači prvega zvezdnika Barcelone Lionela Messija, ki bo v štirih letih svoj klub stal kar 555 milijonov evrov.

Novica o prejemkih Lionela Messija je zelo odmevala po svetu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Novica o prejemkih Lionela Messija je zelo odmevala po svetu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Po mnenju Tebasa je gonja zoper Messija povsem neprimerna. "Če ne bi bilo pandemije bi klub s prihodki, ki jih ustvarja z najboljšim nogometašem v zgodovini nogometa, pokril vse stroške zanj. Senzacionalizem, ki spremlja to zadevo, ni pošten," se je v začetku minulega meseca na razkritje odzval Tebas.

Atletico Madrid
Sportal Spodrsljaj Reala, Oblak ob pomembni zmagi zaklenil vrata
Lionel Messi
Sportal Messi se je odločil, kje bo nadaljeval kariero
Ne spreglejte