Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
12. 10. 2016,
16.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

nogomet kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca Kevin Kampl Josip Iličić Srečko Katanec Miran Pavlin Marinko Galić Milenko Ačimović

Sreda, 12. 10. 2016, 16.20

6 let, 7 mesecev

Anketa

Milenko Ačimović: Sijajno, Slovenija je dobesedno razbila Anglijo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Milenko Ačimović | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Po štirih točkah, ki jih je slovenska nogometna reprezentanca osvojila v oktobrskih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 (premagala je Slovaško z 1:0 in remizirala z Angleži z 0:0), smo se pogovarjali z nekdanjimi reprezentanti, ki so nastopili na evropskem (2000) in svetovnem prvenstvu (2002). Milenko Ačimović, Miran Pavlin in Marinko Galić obžalujejo, da v Stožicah niso padli Angleži, govorili so tudi o selektorju Srečku Katancu, tokrat odsotnem Kevinu Kamplu in v zadnjem času izjemnem Josipu Iličiću.

Milenko Ačimović, nekdanji reprezentant (74 nastopov, 13 golov):

"Če po tem, kar smo videli, ne bi bil zadovoljen, bi bilo z mano nekaj zelo narobe. Zdaj, po prespani noči, mi je še toliko bolj žal, da nismo premagali Angležev. Mislim, da jih že dolgo časa nihče ni tako nadigral. Anglijo smo razbili. Energija, želja in igra, ki so jo prikazali reprezentanti, vse je bilo za deset. Res škoda, da nismo zmagali. Nogometaši in navijači bi si zaslužili zmago.

Slovenija je odigrala nad pričakovanji vseh. Navijačev in nogometne stroke. Mislim, da nihče ni pričakoval tako dobre igre. Da smo igrali res dobro, so potrdili tudi Angleži. Tamkajšnji mediji nas hvalijo in pravijo, da se je njihova reprezentanca rešila pred porazom. Pohvale kar dežujejo, kar pove veliko. To je bila res vrhunska predstava Slovenije in upam, da bo v podobnem slogu tudi nadaljevala.

Srečko Katanec je odlično vodil obe tekmi in sijajno pripravil ekipo. Upam, da se bo vrnil tudi Kevin Kampl, ki je odličen nogometaš, dokazal se je tako v Nemčiji kot tudi v Evropi. Selektor je šef, ki bo določil, kaj in kako, a ne glede na vse smo zdaj spet dobili potrditev, da je glavna ekipa, ne posamezniki.

Izstopal je Josip Iličić, ki je dobro klubsko formo zdaj prenesel tudi na reprezentančni dres. Res ga je bilo lepo gledati. Po dolgem času sem dobil občutek, da v igri prav uživa. Zdaj je vse prepričal, da lahko dobro igra tudi za Slovenijo, ki je z njim pridobila ogromno. Je številka ena v tej ekipi in upam, da bo tako tudi nadaljeval."

Miran Pavlin je vesel, da je Josip Iličić potrdil besede, ki jih sam ponavlja že štiri leta. | Foto: Vid Ponikvar Miran Pavlin je vesel, da je Josip Iličić potrdil besede, ki jih sam ponavlja že štiri leta. Foto: Vid Ponikvar Miran Pavlin, nekdanji reprezentant (63 nastopov, pet golov):

"Videli smo zelo dobro Slovenijo in odličnega Iličića, ki je dokazal, kar o njem govorim že štiri leta. Da je odličen nogometaš in predvsem tisti, ki dela razliko. Na njem moramo graditi ekipo in prihodnost reprezentance. Veseli me, da smo končno našli pravo mesto zanj. Ne bi rekel, da je on novi Zlatko Zahović, saj so takšne primerjave nesmiselne, a dokazal je, da je lahko vodja. On je tisti, ki prinaša zmage.

Slovenija je Anglijo povsem nadigrala. Anglija bo imela v prihodnosti veliko težav z reprezentančno zgodbo, saj v njihovih klubih glavne vloge igrajo tujci. Ni bila prava, a bolj kot to je pomembno, da smo na delu spet videli dobro, staro Slovenijo. Takšno, ki smo jo pogrešali že nekaj let. Jasno je, da nam bosta dve točki, ki smo ju izgubili v Litvi, manjkali, a mislim, da lahko na Škotskem ali na Slovaškem zmagamo in ju dobimo nazaj.

Realno lahko merimo na drugo mesto v skupini. Kvalifikacije so dolge, trajajo skoraj dve leti, in treba je biti potrpežljiv. Slovenija pred enim mesecem ni bila v formi, zdaj je. Bomo videli, kako bo čez pol leta. Upam, da bodo naši nogometaši vsaj tako dobri, kot so zdaj.

Seveda so lahko še boljši. Mislim, da o tem, ali lahko v tej ekipi igra Kampl, nima smisla razpredati. Seveda lahko in mora. Dober nogometaš je vedno dobrodošel. S tem, kako ga umestiti v ekipo, ne bi smelo biti težav. Tako dobrega nogometaša, kot je on, je najlažje umestiti. Takšnih igralcev potrebuješ deset, ne samo enega.

Marinko Galić je prepričan, da je v slovenski ligi nekaj boljših branilcev, kot jih ima Anglija. | Foto: Vid Ponikvar Marinko Galić je prepričan, da je v slovenski ligi nekaj boljših branilcev, kot jih ima Anglija. Foto: Vid Ponikvar

Marinko Galić, nekdanji reprezentant (66 nastopov):

"Zelo sem zadovoljen, seveda. To je bilo tisto, na kar čakamo že nekaj let. Fantje so spomnili na uspehe, ki smo jih dosegali pred leti, ko smo zmagovali in se borili drug za drugega. Reprezentanca spet diha kot eno. Dobili smo dokaz, da ne igrajo imena in da ni pomembno to, koliko kdo služi, ampak predvsem njegov odnos na igrišču. Fantje so iz sebe iztisnili maksimum, vse je bilo tako, kot mora biti. Od igre nogometašev do vodenja Katanca, ki je tudi odlično menjal. Izšlo se je prav vse razen rezultata. Anglijo bi morali premagati.

S Kamplom bo Slovenija še boljša. Mislim, da takšnega nogometaša potrebujemo. Upam, da bodo vsi vpleteni vse skupaj zavili v celofan in pozabili na zaplet. Od selektorja do starejših fantov, ki so v reprezentanci. Je pa jasno, da je Katanec tisti, ki sprejema odločitve in je odgovoren za posledice. Zdaj se je izkazalo, da je imel prav. Če bi izgubil proti Slovaški in Angliji, bi bilo seveda drugače, a zdaj je velik zmagovalec. Bi pa tudi Kampl lahko ravnal drugače. Lahko bi prišel na zbor, pozdravil soigralce, potem pa bi zdravniška služba ugotovila, ali je pripravljen za tekmi, ki sta bili pred nami. Odločil se je drugače in ravnal napačno. Upam, da se je iz tega kaj naučil.

Zdaj smo v ugodnem položaju in realno merimo na drugo mesto v naši kvalifikacijski skupini. Če bi včeraj premagali Anglijo, bi bili celo favoriti za prvo mesto, tako pa je malce drugače. Anglija me še zdaleč ni prepričala. Predvsem zato, ker ima najmočnejšo in najbogatejšo ligo, a po mojem mnenju ne najboljše, so njeni nogometaši tako cenjeni. Predvsem zaradi dobrega marketinga, ki ga ima njihovo najmočnejše tekmovanje.

Včerajšnjo tekmo sem gledal s svojim enajstletnim sinom, ki je poznal skorajda vse angleške reprezentante, medtem ko sem jih jaz poznal samo pet, morda šest. Napak, ki so jih delali njihovi branilci, si vrhunski nogometaši, ki služijo milijone, ne bi smeli privoščiti. Mislim, da je že v slovenski ligi nekaj branilcev, ki lahko igrajo na vsaj podobni ravni, po svetu pa jih kar mrgoli. Upam si celo trditi, da ima Slovenija boljšo ekipo, kot jo ima Anglija." 


Vse o tekmi med Slovenijo in Anglijo:

Ne spreglejte