Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
12. 10. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15

1

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018 Jasmin Kurtić Rene Krhin Aljaž Struna Miral Samardžić Anglija Stožice

Sreda, 12. 10. 2016, 4.00

6 let, 7 mesecev

Odmevi slovenskih reprezentantov po remiju v Stožicah

Osmoljenec večera: Iličića je treba pustiti pri miru

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,15

1

Slovenska nogometna reprezentanca ostaja neporažena v kvalifikacijah za SP 2018 tudi po tretjem nastopu. Katančevi izbranci so prekrižali načrte Angliji (0:0), ki je bila na koncu srečna, da je osvojila vsaj točko. ''Lahko se zahvalijo vratarju,'' je pripomnil Jasmin Kurtić, ki je dvakrat zadel okvir vrat in postal osmoljenec večera. 

Slovenska reprezentanca s petimi točkami po treh krogih na lestvici skupine F zaseda tretje mesto. | Foto: Vid Ponikvar Slovenska reprezentanca s petimi točkami po treh krogih na lestvici skupine F zaseda tretje mesto. Foto: Vid Ponikvar

''Nobeden ni pričakoval, da bomo vzeli štiri točke v tekmah s Slovaško in Anglijo. Lahko smo ponosni nase,'' je po uspešni oktobrski akciji povedal slovenski reprezentant Jasmin Kurtić. Lahko bi bilo še uspešneje, če bi njegova najbolj nevarna strela za malenkost spremenila smer.

Žal nista, tako da se je na torkovem spopadu z Anglijo, ki je osrečil srca slovenskih nogometnih ljubiteljev, (vsaj) dvakrat prijel za glavo.

Angleži se lahko zahvalijo vratarju

Jasmin Kurtić v dvoboju z Waynom Rooneyjem, ki je v igro vstopil šele v drugem polčasu. | Foto: Vid Ponikvar Jasmin Kurtić v dvoboju z Waynom Rooneyjem, ki je v igro vstopil šele v drugem polčasu. Foto: Vid Ponikvar Prvič v uvodnem polčasu, ko je mojstrsko streljal z roba kazenskega prostora in že premagal Joa Harta, a je žoga zadela vratnico. Drugič so ga od zadetka delili centimetri na začetku drugega dela, ko je z glavo prisilil angleškega vratarja k atraktivni obrambi, po kateri je žoga končala v prečki.

''Angleži so lahko veseli. Dobro smo se borili, dobro smo stali na igrišču, imeli svoje priložnosti, a žoga na našo nesrečo ni šla v gol,'' je našteval dejavnike, ki so pripeljali do remija brez zadetkov (0:0).

''Lahko se zahvalijo vratarju. Posredovanje Harta je naredilo name močan vtis. Je eden najboljših vratarjev na svetu, zato je normalno, da lahko to naredi,'' je zvezni igralec Atalante pojasnil angleškim novinarjem.

Najmočnejši vratar na svetu je Oblak

Ko se je pogovarjal z domačimi novinarji, je našel pohvalo tudi za soigralca Jana Oblaka, ki se je v zgodovino vpisal kot prvi slovenski vratar z nedotaknjeno mrežo na srečanju z Anglijo. Podobnih podvigov je vajen z Atleticom, tokrat pa je ubranil vse, kar so proti njegovim vratom udarili trije levi.

Josip Iličić po eni izmed neizkoriščenih priložnosti na dvoboju z nekdanjimi svetovnimi prvaki (1966). | Foto: Vid Ponikvar Josip Iličić po eni izmed neizkoriščenih priložnosti na dvoboju z nekdanjimi svetovnimi prvaki (1966). Foto: Vid Ponikvar

''Angleži so imeli igro, a niso bili tako konkretni. Ko so prišli do gola, so naleteli na zame najmočnejšega vratarja na svetu, Jana Oblaka. Po eni strani nas je tudi rešil,'' se je zahvalil mlademu Škofjeločanu za nekaj izvrstnih obramb, nato pa spregovoril še o zelo dobrem prijatelju, s katerim sta si delila slačilnico pri Palermu in Fiorentini, Josipu Iličiću, ki je sejal nevarnost pred angleškimi vrati od prve do zadnje minute.

''Je igralec, ki mu je treba dati priložnost in ga pustiti pri miru. Potrebno mu je pustiti, da igra nogomet, kakršnega zna igrati. S tem lahko zelo pomaga Sloveniji,'' ga je navdušilo sodelovanje z zvezdnikom Fiorentine, ki je zaigral v napadu in se dobro znašel med Angleži. ''Bil je sam med hrusti, a napadel prostor in s tem pomagal zvezni vrsti in obrambi.''

Krhina ovirala bolečina v mišici

Rene Krhin je že po desetih minutah prejel udarec v mišico. | Foto: Grega Valančič/Sportida Rene Krhin je že po desetih minutah prejel udarec v mišico. Foto: Grega Valančič/Sportida Kaj pa so povedali nekateri izmed njegovih soigralcev, ki so smeli stopiti pred novinarje? ''Proti Slovaški smo porabili ogromno energije, zato je to velika točka za Slovenijo,'' je izpostavil Rene Krhin, ki bi lahko zaigral še bolje, a ga je pri nastopu ovirala bolečina v mišici. Štrene mu je začela mešati že po desetih minutah, a je stisnil zobe in pomagal ekipi do končnega uspeha.

''Bil sem na meji med krčem in večjo poškodbo mišice, zato nisem mogel dati svojega maksimuma,'' je pojasnil Štajerec, ki je v zvezni vrsti bil srdito bitko z zvezdniki najmočnejših angleških klubov in ostal neporažen.

Cesar ni utrpel težje poškodbe

Podobno velja za branilca Mirala Samardžića, ki je pomagal slovenski reprezentanci, da še drugič zapored konča dvoboj brez prejetega gola. ''Obramba se začenja pri napadalcih in poteka vse do vratarja. Celotna ekipa naredi svoj posel. Le po zaslugi celotne ekipe nismo prejeli zadetka. Prihajajo pa tudi novi igralci, ki se prilagajajo ekipi, tako da smo iz tekme v tekmo boljši,'' je vesel vedno večje konkurence, ki je prišla do izraza v drugem polčasu, ko je moral zaradi poškodbe igro zapustiti slovenski kapetan Boštjan Cesar.

''Ni utrpel težje poškodbe, le udarec v mišico. Nič težjega,'' je zaupal Jeseničan, ko je tekla beseda o njegovem tesnem sodelavcu.

''Odlično se razumeva. Pomagava drug drugemu in veliko komunicirava. Boštjan ima podobo pravega kapetana, ki je potrebna vsaki ekipi,'' je soigralcu zaželel čim hitrejši povratek na igrišča. V drugem delu ga je zamenjal Miha Mevlja in vzdržal vse nalete Angležev.

''Anglija igra napadalen nogomet. Naša taktika je bila, da jih blokiramo, tako da ne pridejo do priložnosti, nato pa jih skušamo premagat prek protinapadov. Ustvarili smo si priložnosti, a jih žal nismo izkoristili. Žal pridekjo tudi takšne tekme, ko žoga noče v gol.''

Struna bi pred tekmo sprejel točko

O dobro postavljeni in disciplinirani igri obrambe je spregovoril tudi Aljaž Struna. Branilec Carpija je največja pridobitev oktobrskega ciklusa, saj je zaigral na obeh tekmah, iz prve enajsterice izrinil Nejca Skubica, in se izkazal. ''Dobro smo zaustavili Angleže, za katere vemo, kje in v kakšnih klubih igrajo. Na trenutke je bilo težko, ko pa smo pokazali, da znamo biti agresivni, jim nismo več pustili priložnosti.''

Primorec je bil zadovoljen s točko. Čeprav so se nasmihale vse tri, saj je imela Slovenija več zrelih priložnosti, je dobro igro kronala z novo točko. ''Če bi nas kdo pred tekmo vprašal, s kakšnim rezultatom bi bili zadovoljni, bi bila to zagotovo točka. Imeli smo veliko priložnosti, tako da bi lahko dosegli gol, a takšen je nogomet. Enkrat ti da, drugič pa vzame. Upam, da bomo naslednjič izkoristili priložnosti,'' je optimist pred nadaljevanjem kvalifikacij za SP 2018, ki ponuja novembrsko gostovanje Slovenije pri zadnjeuvrščeni Malti.

Kaj čaka Slovenijo v kvalifikacijah za SP 2018?

11. november 2016: Malta – Slovenija
26. marec 2017: Škotska – Slovenija
10. junij 2017: Slovenija – Malta
1. september 2017: Slovaška – Slovenija
4. september 2017: Slovenija – Litva
5. oktober 2017: Anglija – Slovenija
8. oktober 2017: Slovenija – Škotska

Ne spreglejte