Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
11. 10. 2016,
22.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

4

Natisni članek

Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca angleška nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018 nogomet

Torek, 11. 10. 2016, 22.51

6 let, 7 mesecev

Poročilo s tekme Slovenija : Anglija

Angleški milijonarji komaj živi iz Ljubljane #foto

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

4

slovenija anglija | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska nogometna reprezentanca je v Ljubljani v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 remizirala proti Angliji z 0:0. Bila je blizu treh točk. Kar dvakrat je veselje Slovencev preprečil okvir vrat.

Wayne Rooney je začel na klopi. | Foto: Wayne Rooney je začel na klopi. Po veliki zmagi nad Slovaško, ki je reprezentanci prinesla prepotreben mir in poskrbela, da se v Sloveniji sploh ni več govorilo o Kevinu Kamplu in njegovi tokratni neupravičeni odsotnosti, je Slovenija po vsega dveh dneh počitka v polnih Stožicah v nogometnem spektaklu leta gostila Anglijo.

Tudi zato, ker ni imel časa za uvajanje kakšnih novosti, verjetno pa predvsem zato, ker je bil z njimi zadovoljen, je selektor Slovenije Srečko Katanec na igrišče poslal enajst nogometašev, ki so tri točke prinesli v soboto.

Pri gostih je bilo, vsaj pred prvim sodnikovim žvižgom, več pozornosti usmerjene na klop kot na igrišče. Jasno, zakaj. Selektor Anglije Gareth Southgate je uresničil napovedi med rezerviste postavil Wayna Rooneyja.

Kapetanu in najboljšemu strelcu v zgodovini Anglije je bilo, medtem ko je svoje objektive vanj usmerilo na desetine fotografov, lažje vsaj zato, ker je v znak podpore 1700 gostujočih navijačev kar nekajkrat vzklikalo njegovo ime.

Velika priložnost Romana Bezjaka. Izkazal se je Joe Hart. | Foto: Velika priložnost Romana Bezjaka. Izkazal se je Joe Hart.

Angleži so bili nevarni le v uvodnih minutah

Na igrišču se je začelo ognjevito. Kot da bi se Slovenci Angležev in predvsem vseh milijonov, ki se jih držijo, malce ustrašili, so bili gostje v prvih minutah dokaj razigrani. Rezultat tega je bila tudi priložnost Daniela Sturridga v 3. minuti, ko je zvezdnik Liverpoola pretental slovensko obrambo, stekel za hrbet slovenskih branilcev, a je Jan Oblak njegov poizkus ubranil. Po tem je napadalca gostov tudi podrl. Angleži so mahali in zahtevali najstrožjo kazen, a o njej ni bilo govora, kar je uvidel tudi sodnik.

Fotogalerija Sportide:

Fotogalerija
1 / 47

Izjemni priložnosti za Slovenijo, ki je zadela tudi okvir vrat

Jasmin Kurtić tokrat ni imel sreče. | Foto: Jasmin Kurtić tokrat ni imel sreče. Le pet minut je trajala ofenziva Angležev, potem so na žogo stopili Slovenci, ki so bili, vsaj na sredini igrišča, zelo kombinatorni. V osmi minuti so tudi prvič poizkusili s strelom proti vratom, nenatančen je bil Valter Birsa.

Dve minuti pozneje. Po veliki napaki gostov v obrambi je sam proti vratom Joeja Harta stekel Roman Bezjak, a se ni izkazal. Dolgoletni vratar Mancehester Cityja, ki je letos poleti prestopil v Torino, je njegov strel odbil.

V nadaljevanju akcije je do žoge prišel Jasmin Kurtić, z leve strani z roba kazenskega prostora močno udaril. Gledalci so bili na nogah, a žoga je treščila ob vratnico. Nogometaš Atalante je lahko le nemočno pogledoval proti nebu in se spraševal, zakaj sreča tokrat ni bila na njegovi strani.

Slovenska obramba kot Kitajski zid

Do konca polčasa se potem ni zgodilo več nič pomembnega, omeniti velja le strel Thea Walcotta v 23. minuti, ki je zletel čez slovenska vrata. Slovenija ni bila več nevarna, a še bolj pomembno kot to, je dejstvo, da ni bila niti v nevarnosti. Angleži so delovali v napadu še bolj nemočni, kot so bili pred tremi dnevi Slovaki. Slovenska reprezentanca je bila zanje videti kot Kitajski zid, ki ga nikakor niso mogli preplezati. Zato ne čudi, da so gledalci, ki so bili tokrat kar bučni, domače nogometaše na odmor pospremili z glasnim aplavzom.

Josip Iličić tokrat ni bil tako zelo razpoložen. | Foto: Josip Iličić tokrat ni bil tako zelo razpoložen.

Izjemen začetek drugega polčasa za Slovence

Drugi polčas je Slovenija začela izjemno. Že na samem začetku sta Birsa in Josip Iličić v slogu Lionela Messija in Neymarja osmešila obrambo Angležev. Po lepi kombinaciji je nogometaš Fiorentine z desne prišel sam pred gol, podal v osrčje kazenskega prostora, kjer pa žal ni bilo nobenega Slovenca. Akcija, ki bi se morala končati z golom.

Sledil je kot, po katerem je do strela spretno prišel Boštjan Cesar, a se je izkazal Hart in poskrbel za nov kot. Po tem, spet ga je izvajal Birsa, je z glavo poizkusil Kurtić. Streljal je zelo dobro, a se je spet izkazal Hart, ki je žogo s skrajnimi močmi odbil v prečko. Ni dvoma, vratar Anglije je bil najboljši posameznik na igrišču.

Izkazal se je tudi v 70. minuti, ko je pred njegov gol po veliki napaki Garyja Cahilla sam kot duh stekel Iličić, a njegov strel vratar Torina spet ubranil. Neverjetno, Slovenija spet ni zadela.

"Kdor ne da, dobi," pravi nepisano nogometno pravilo. Bali smo se, da bo obveljalo tudi tokrat, a ni. K sreči ima tudi Slovenija, ki je medtem ostala brez poškodovanega kapetana Cesarja, odličnega vratarja v Janu Oblaku.

Jan Oblak je nekajkrat izjemno posredoval. | Foto: Vid Ponikvar Jan Oblak je nekajkrat izjemno posredoval. Foto: Vid Ponikvar

Zanesljivi Jan Oblak

Zvezdnik madridskega Atletica se je izkazal v zadnjem delu tekme, ko so bili nevarnejši Angleži. Najprej je v 76. minuti dvakrat zagrozil Sturridge, potem v 79. minuti še Rooney in zakonec mladi as Manchester Uniteda Jesse Lingard.

Do konca tekme se izid ni spremenil in Slovenija po štirih porazih proti Angliji prvič ni izgubila. Če bi imela malce več sreče, bi lahko zmagala. Angleški milijonarji so se tokrat reševali v bučnih Stožicah, ki so po zadnjem sodnikovem žvižgu ponosno pozdravile slovenske nogometaše. Ti so po štirih točkah, ki so jih osvojili v oktobrskem ciklusu, tik pod vrhom kvalifikacijske skupine F in optimistično pogledujejo proti prihodnosti.

Slovenija : Anglija 0:0

Štadion Stožice, gledalcev 13.241. Kvalifikacije za SP 2018. Sodnik: Deniz Aydeniz (Nemčija). Pomočnika: Guido Kleve in Thorsten Schiffner (oba Nemčija). Četrti sodnik: Felix Zwayer (Nemčija).

Slovenija: Oblak; Jokić, Samardžić, Cesar (od 68. Mevlja), Struna; Krhin (od 83. Omladič); Kurtić, Verbič, Birsa (od 59. Kronaveter); Iličić, Bezjak. Selektor: Srečko Katanec.

Anglija: Hart; Rose, Stones, Cahill, Walker; Henderson; Alli (od 73. Rooney), Dier; Walcott (od 62. Townsend), Lingard, Sturridge (od 82. Rashford). Selektor: Gareth Southgate.

Rumeni kartoni: Dier 20. (Anglija), Sturridge 31. (Anglija), Birsa 37. (Anglija), Kronaveter 87. (Slovenija), Cahill 88. (Anglija)

Ne spreglejte