Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
29. 11. 2017,
23.30

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

9

Natisni članek

Darko Milanič Igor Bišćan Ljudski vrt večni derbi pokal Slovenije NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija

Sreda, 29. 11. 2017, 23.30

6 let, 4 mesece

Trenerja Maribora in Olimpije po remiju

Milanič ugibal: Morda pa jih ni bilo zaradi snega

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

9

Maribor Olimpija Rok Kronaveter Igor Bišćan | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Žreb pokala Slovenije je poskrbel, da se je moral v četrtfinalu posloviti eden izmed velikanov. Nogometaši Olimpije so odločili, da bo brez spomladanskih dokazovanj v pokalu ostal Maribor. "Zaostanek s prve tekme je bil prevelik," je po remiju (1:1) in izpadu s skupnim rezultatom 1:4 priznal trener vijolic Darko Milanič.

Trilogija ljubljansko-mariborskih večnih derbijev v novembru se je končala s tretjim različnim razpletom. Zmagama Olimpije in Maribora je sledil remi, ki pa so ga Ljubljančani pozdravili kot veliko zmago, saj so na povratni tekmi četrtfinala pokala Slovenije brez večjih težav ohranili visoko prednost in se s skupnim rezultatom 4:1 uvrstili v polfinale.

"Malce nas je zaskrbelo, ko smo prejeli prvi zadetek, a smo ostali dovolj čvrsti v obrambi. Mariboru nismo dopuščali, da bi se nam približal, hkrati pa smo ostali nevarni za gol. Ko smo izenačili na 1:1, je postalo jasno, kdo bo v polfinalu," je dejal Igor Bišćan.

Slaba novica iz bolnišnice, Mešanović letos ne bo več igral

Jasmin Mešanović, ki je moral v zadnjem delu tekme po trku z vratarjem Olimpije zaradi poškodbe glave predčasno z igrišča, se je na žalost huje poškodoval. Po poškodbi so ga takoj odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da bo moral na operacijo. V letošnjem letu strelec gola za remi proti Spartaku v Moskvi v ligi prvakov nogometa ne bo več igral, kar pomeni, da bo izpustil tri tekme Maribora. Dve v prvenstvu in sredino zadnjo tekmo v ligi prvakov proti Sevilli v Ljudskem vrtu.

Pokazali so več kot zadnjič

Hrvaškemu strategu se je uresničil cilj. Olimpija je izločila največjega tekmeca. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Hrvaškemu strategu se je uresničil cilj. Olimpija je izločila največjega tekmeca. Foto: Žiga Zupan/Sportida Maribor je zapretil in v 15. minuti prek Gregorja Bajdeta povedel z 1:0. Za podaljšek so potrebovali še dva zadetka, a jim je še pred koncem prvega polčasa načrte prekrižal Rok Kronaveter. Izenačil je na 1:1 in postavil končni rezultat.

Trener Bišćan, ki ima o izkušenem Mariborčanu visoko mnenje, je bil po remiju najbolj zadovoljen z rezultatom in uvrstitvijo v polfinale. Zmaji ostajajo v boju za dvojno krono. Fantom je čestital za prepričljivo napredovanje med štiri najboljše.

"Pokazali smo več kot na zadnji tekmi v Mariboru. Pokazali smo napredek," je bil vesel, da so se uresničile njegove besede, ko je po prvenstvenem porazu v Mariboru (0:1) pojasnjeval, da je šlo le za slab dan Olimpije.

Po tem je bil preobrat skoraj nemogoč

Darko Milanič je na klopi Maribora pogrešal tesnega sodelavca Zlatka Zahovića. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Darko Milanič je na klopi Maribora pogrešal tesnega sodelavca Zlatka Zahovića. Foto: Žiga Zupan/Sportida Kako pa je remi na povratnem srečanju, ki je v slabem vremenu v Ljudski vrt privabilo zgolj tri tisoč gledalcev, doživel Darko Milanič?

"Pokazalo se je, da je bil zaostanek s prve tekme prevelik. Dvoboj smo začeli po načrtih, prevzeli pobudo, dosegli gol kljub zaprti postavitvi tekmeca. Škoda, da smo nato prejeli gol po naši prekinitvi. Imeli smo kot, a je Olimpija zadela po protinapadu. Že pred tem je imela en nevaren protinapad, a to očitno ni bilo dovoljšne opozorilo. Škoda, ker nas je zadetek Olimpije bistveno oddaljil od cilja. Po tem je v tej fazi tekmovanja skoraj nemogoče narediti preobrat," je pojasnil nekdanji kapetan slovenske reprezentance, ki je na klopi pogrešal Zlatka Zahovića.

Športni direktor Maribora ponavadi na velikih srečanjih sedi poleg njega, tokrat se je odločil drugače. "Vprašajte njega, zakaj ni prišel," je potrdil, da ga je pogrešal, saj je vedno dobrodošel na vijoličasti klopi, a je bila odločitev Zahovića pač takšna.

Milanič je verjel v preobrat. Želel je premagati Olimpijo. Začudil ga je manjši obisk. "Ne vem, zakaj ni bilo več gledalcev. To je redkost na srečanju med Mariborom in Olimpijo. Ne vem. Morda so se bali vrnitve domov zaradi snega," je premleval, zakaj se je zbralo le tri tisoč gledalcev.

Računal je, da bo Maribor izgubil več točk

Njegov stanovski kolega, ki vodi Olimpijo, novembrsko trilogijo večnih derbijev doživlja kot pozitivno. "Točkovna razlika v prvenstvu je enaka kot pred tekmo, v pokalu pa smo se uvrstili v polfinale in izločili največjega tekmeca, zato smo lahko po teh treh tekmah kar dobre volje," je menil Zagrebčan Bišćan.

Bišćan je bil zadovoljen, da so njegovi varovanci pokazali bistveno več kot na zadnjem gostovanju v Ljudskem vrtu, ko so v prvenstvu izgubili z 0:1. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Bišćan je bil zadovoljen, da so njegovi varovanci pokazali bistveno več kot na zadnjem gostovanju v Ljudskem vrtu, ko so v prvenstvu izgubili z 0:1. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Do konca jesenskega dela ga čakata še dve preizkušnji v prvenstvu. Dvoboja z Domžalami in Celjem. "Boj za vrh bo izenačen. Tako mi kot Maribor ne izgubljamo veliko točk. Maribor igra še v ligi prvakov. Računali smo, da bo zaradi tega v prvenstvu izgubil več točk, a je pokazal kakovost. To, kar je naredil, ni preprosto. Naša naloga je, da nadaljujemo v podobnem ritmu in pokažemo psihološko čvrstost. Boj za naslov bo še zapleten, čas pa bo pokazal, kdo je bolj kakovosten," je nekdanji hrvaški reprezentant pohvalil Mariborčane.

Milanič o plusih in minusih lige prvakov

Po 15 minutah je kazalo, da bi bila to lahko mariborska čudežna noč, a je vodstvo vijolic trajalo le 29 minut. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Po 15 minutah je kazalo, da bi bila to lahko mariborska čudežna noč, a je vodstvo vijolic trajalo le 29 minut. Foto: Žiga Zupan/Sportida O tem, kako zahtevno bo končati jesenski del, saj so nogometaši Maribora v stalnem tekmovalnem pogonu že od začetka julija, je spregovoril tudi Milanič.

"Uvrstitev v ligo prvakov je krasna stvar, a se vrstijo napori in marsikaj je težje zdržati kot sicer. Liga prvakov nam prinaša samozavest, prepotrebne izkušnje zaradi igranja s tekmeci na visoki ravni, a nam tudi malce odnaša energijo. Zmanjkalo nam je malce substanc," je pojasnil, zakaj ni mogel Maribor v drugem polčasu močneje pritisniti na vrata Olimpije. Pogrešal je več svežine v napadu, podobno kot na zadnji prvenstveni tekmi v Celju.

"Naša skrita želja je, da zaostanek za Olimpijo ne bo prevelik. Zdaj pa sploh ni zaostanka, še več, smo v plusu, saj smo boljši v medsebojnih srečanjih (0:0 in 1:0)," je Milanič poudaril, kako je zadovoljen z razpletom v prvenstvu, kjer imata najboljša kluba v Sloveniji po 17 krogih enako število točk. V pokalu nista bila tako izenačena, tam je krajšo potegnil Maribor.

Ne spreglejte