Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
29. 11. 2017,
22.06

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

3

Natisni članek

Gregor Bajde Rok Kronaveter Ljudski vrt pokal Slovenije večni derbi NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija

Sreda, 29. 11. 2017, 22.06

6 let, 4 mesece

Poročilo s pokalne tekme Maribor : Olimpija

Še nedavno sprt z navijači, zdaj veliki junak Olimpije

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

3

Maribor Olimpija pokal | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Nogometaši Olimpije so še drugo sezono zapored prekrižali načrte Mariboru v pokalnem tekmovanju in napredovanje proslavljali v Ljudskem vrtu. Tokrat so jih izločili v četrtfinalu. Vijolicam jo je zagodel edini Mariborčan pri Olimpiji Rok Kronaveter, ki je izenačil na 1:1. Ljubljančani so napredovali s skupnim rezultatom 4:1.

Maribor : Olimpija (1:1) /0:3 prva tekma/

Povratna četrtfinalna tekma pokala Slovenije, Ljudski vrt v Mariboru, 3.000 gledalcev, glavni sodnik: Dragoslav Perić (Kranj)

Strelca: 1:0 Bajde 15., 1:1 Kronaveter 44.,

Maribor: Handanović, Milec, Billong, Uskoković, Viler, Kabha, Vrhovec, Bajde, Vršič (od 46. Ahmedi), Bohar (od 69. Kramarič), Tavares (od 46. Mešanović); trener Darko Milanič.

Olimpija: Ivačič, Apau, Ilić, Bajrić, Štiglec, Tomić, Čanađija, Klinar, Kronaveter (od 71. Kapun), Issah Abass (od 77. Savić), Vombergar (od 84. Benko); trener Igor Bišćan.

Rumeni kartoni: Billong 14., Tavares 20., Ilić 37., Mešanović 60.

Mariborčani vendarle niso postali prvi slovenski klub, ki bi v izločilnem delu pokala Slovenije na povratni tekmi nadoknadil tri gole zaostanka. Prednost Olimpije s prvega dvoboja (3:0) se je izkazala za več kot dovolj velik kapital, nato pa je vse dvome o polfinalistu dokončno odpihnil zadetek Roka Kronavetra.

Skromen obisk v najbolj nogometnem mestu v Sloveniji

Kako se je začelo? Slabo vreme, neprestane padavine, temperatura le nekaj skromnih stopinj nad lediščem, razočaranje po prvem porazu v Prvi ligi Telekom Slovenije (sobotnih 1:2 v Celju), še bolj pa po porazu v Ljubljani (0:3), ki ni obetal preveč pozitivnega, je odvrnil štajerske ljubitelje nogometa od tega, da bi obiskali dvoboj v Ljudskem vrtu v večjem številu. Čeprav so vijolice čez teden z drznimi sporočili, da upanje umira zadnje, dvigovale ozračje, je bil štadion pod Kalvarijo bolj prazen kot poln. Takšnih prizorov nogometaši Maribora in Olimpija na večnem derbiju v mestu ob Dravi niso vajeni. Marsikdo je namesto deževnega večera na štadionu raje izbral topel naslonjač pred zaslonom.

V Ljudskem vrtu se ni zbralo toliko gledalcev, kot se jih ponavadi na večnem derbiju. | Foto: Žiga Zupan/Sportida V Ljudskem vrtu se ni zbralo toliko gledalcev, kot se jih ponavadi na večnem derbiju. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Trener gostiteljev Darko Milanič zaradi bolezni ni mogel računati na Marka Šulerja. Tako je v začetno postavo uvrstil 21-letnega Črnogorca Luko Uskokovića, saj je Aleksander Rajčević po operaciji že končal jesenski del. Pri Olimpiji je junak prvega pokalnega srečanja, dvakratni strelec Nik Kapun (takrat je nosil tudi kapetanski trak), zaradi lažje poškodbe ostal na klopi, v napadu pa je namesto Nathana Oduwe dobil prednost ''slovenski Argentinec'' Andres Vombergar.

Mariboru se je posrečilo že po 15 minutah

Začelo se je po mariborskih notah. Mariborčani niso napadli na vse ali nič, ampak prežali na napako, po kateri bi se jim ponudila velika priložnost. Dočakali so jo v 15. minuti, ko je kapetan Olimpije Branko Ilić izgubil žogo na svoji polovici in odprl vijolicam možnost za hiter napad. Damjan Bohar je lepo zaposlil Gregorja Bajdeta, ki se je znašel sam pred vratarjem Aljažom Ivačičem. Bil je zbran in je zatresel ljubljansko mrežo.

Ko je zadel Gregor Bajde, je Mariboru posijal žarek upanja ... | Foto: Žiga Zupan/Sportida Ko je zadel Gregor Bajde, je Mariboru posijal žarek upanja ... Foto: Žiga Zupan/Sportida

Maribor je hitro povedel z 1:0, navijači so oživeli, misel o čudežu, zmagi z vsaj tremi zadetki prednosti, se je hitro širila po tribunah. Gostitelji so poskušali podvojiti vodstvo, a jim je Olimpija povzročala kar nekaj težav, nezadovoljni pa so bili tudi nad sojenjem, saj naj bi po njihovem mnenju piščalka glavnega sodnika Dragoslava Perića ob domnevnih prekrških gostov ostala prevečkrat nema.

V 30. minuti je Issah Abass po lepi kombinaciji z Rokom Kronavetrom prodrl po levi v kazenski prostor Maribora, a streljal v roke Jasmina Handanovića, ki ni imel težav. Več jih je imel deset minut pozneje, ko je bil najprej zbran ob strelu Vombergarja. Žoga se je odbila, v nadaljevanju napada pa se znašla pri Dariu Čanađiji. Z roba kazenskega prostora je streljal v desni spodnji kot, a se je Handanović izkazal in zbil žogo v kot.

Kronaveter utišal Ljudski vrt

Konec prvega polčasa je bil napet. Najprej je Martin Milec v 43. minuti sprožil strel na vrata, a se je žoga odbila od tekmecev in švignila mimo vratnice v kot. To pa še ni bilo vse. V protinapadu je Vombergar zaposlil Kronavetra, ta je udaril proti Handanoviću. Edinega Mariborčana v ekipi Olimpije je poljubila sreča, saj je Bohar nehote spremenil smer žogi. Handanović je bil nemočen, Ljubljančani pa so dočakali tisto, po kar so prišli v Ljudski vrt.

... a je Rok Kronaveter še pred koncem prvega dela odločil potnika v polfinale. | Foto: Žiga Zupan/Sportida ... a je Rok Kronaveter še pred koncem prvega dela odločil potnika v polfinale. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Kronaveter ni proslavljal srečnega zadetka. Po izenačenju z 1:1 je postalo jasno, da lahko Maribor napreduje le v primeru, če vsaj še štirikrat premaga Ivačiča. Olimpija, ki ima najboljšo obrambo v 1. SNL, v jesenskem delu ni niti na eni tekmi prejela več kot dveh zadetkov …   

Nadaljevanje brez večjih priložnosti

Drugi polčas je ponudil pravo zimsko kuliso. Dež se je spremenil v sneg, Mariborčani pa so v nadaljevanje vstopili z dvema novima igralcema. Dareta Vršiča in novopečenega rekorderja 1. SNL Marcosa Tavaresa, ki sta ostala neopazna, sta zamenjala Valon Ahmedi in Jasmin Mešanović. Vijolice so se za dostojno slovo od pokala želele posloviti vsaj z domačo zmago, a jim Olimpija z zbrano in disciplinirano igro ni dopuščala, da bi zagospodarili na igrišču.

Navijači Olimpije so v Ljudskem vrtu proslavili preboj ljubljencev v polfinale pokala. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Navijači Olimpije so v Ljudskem vrtu proslavili preboj ljubljencev v polfinale pokala. Foto: Žiga Zupan/Sportida

V 66. minuti je strelec prvega zadetka Bajde ogrel dlani vratarju Olimpije, pred tem je na drugi strani z razdalje poskušal Vombergar, a je bil nenatančen. Polčas je ponudil bistveno manj vročega dogajanja pred vrati večnih tekmecev kot uvodnih 45 minut.

V 71. minuti je ob aplavzu navijačev Olimpije zapustil igrišče Kronaveter. Še nedavno je bil sprt s privrženci zeleno-belih, po javnem opravičilu pa je v vedno boljši formi. Navijači so ga spet vzeli za svojega, Kronaveter pa jim je vrnil za zaupanje z zelo pomembnim zadetkom.

Poškodba Mešanovića, vijolice z igralcem manj

Vijolice so se znašle v dodatnih težavah, ko jo je v 77. minuti po trčenju z Vombergarjem in Ivačičem skupil Mešanović. Z okrvavljenim obrazom je moral zapustiti igrišče. Ker je strateg Maribora Milanič opravil že vse tri menjave, so vijolice zaigrale v zadnjem delu srečanja z igralcem manj. Do konca tekme je zapretil še Ahmedi, nato pa je sodnik Perić označil konec tekme. Olimpija je izločila Maribor s skupnim rezultatom 4:1.

V polfinale so se tako uvrstili Aluminij, Celje, Gorica in Olimpija.

Slaba novica iz bolnišnice, Mešanović letos ne bo več igral

Jasmin Mešanović, ki je moral v zaključku tekme po trku z vratarjem Olimpije zaradi poškodbe glave predčasno z igrišča, se je na žalost huje poškodoval. Po poškodbi so ga takoj odpeljali v bolnišnico, kjer so ugotovili, da bo moral na operacijo. V letošnjem letu strelec gola za remi proti Spartaku v Moskvi v ligi prvakov nogometa več ne bo igral, kar pomeni, da bo izpustil tri tekme Maribora. Dve v prvenstvu in sredino zadnjo tekmo v ligi prvakov proti Sevilli v Ljudskem vrtu.

Ne spreglejte