Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
26. 4. 2014,
10.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Zavrč NK Domžale NK Gorica Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor NK Koper NK Rudar NK Celje NK Triglav

Sobota, 26. 4. 2014, 10.01

7 let, 12 mesecev

Mendy se vrača v Koper, Tavares naskakuje rekord

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Začelo se bo v Domžalah, nadaljevalo v Velenju, pod reflektorji pa bosta dvoboja v Zavrču, kjer Haložani v koruzo še niso vrgli evropske puške, ter Kopru. Tam se bo odločalo o naslovu.

Pred leti, ko v Mariboru še ni deloval Zlatko Zahović, Olimpija pa je životarila in se pripravljala na vrnitev v novi preobleki, so bili dvoboji med Domžalami in Gorico prvovrstna slovenska poslastica. Ko sta se udarila Stojanovićevo ter Pinnijevo ''šampionsko'' razmišljanje, na zelenici ni manjkalo imen, ki so pozneje pisala poglavja reprezentančnega nogometa. Zdaj so razmere drugačne. Domžale bodo težko splezale na zgornjo polovico razpredelnice, Gorica pa z italijanskim pridihom naskakuje pokalno lovoriko. Velike ambicije je imela tudi v prvenstvu, a je v zadnjih tekmah doživljala preveč neuspehov.

Hraber načrt Luigija Apollonija, da bi vrtnice dobile vse tekme do konca prvenstva, se je hitro izjalovil. Očitno se moči varčujejo za pokalni finale v Kopru. Danes ne bosta na voljo kaznovana kapetana. Darko Zec pri domačih, Alen Jogan pri gostih. Elsnerjevi bodo pogrešali tudi Sašo Aleksandra Živca, ki pozna Novogoričane kot lastno dlan, seznam poškodovanih s tem še zdaleč ni končan ... Pri gostih je kaznovan tudi Marco Modolo.

To so prestižni dvoboji, kjer je vedno prisoten dodaten motiv. Ne le v rokometu, kjer tovrstni derbiji odločajo o naslovu prvaka, temveč tudi v nogometu, kjer imata kluba bogato tradicijo. Premagati soseda je nekaj najlepšega. A so to tudi tekme, kjer je mogoče vse. Čeprav so knapi v zadnjem času nesporni kralji velenjsko-celjskih spopadov, lahko mladi in nepredvidljivi izbranci Miloša Rusa udarijo takrat, ko to tekmec najmanj pričakuje.

Trener Rudarja Jernej Javornik ne poudarja kar tako, da bo to za knape težja tekma od zadnjih veličastnih zmag nad Olimpijo (4:0) in Mariborom (2:0, a v gosteh). Pri domačih bosta manjkala pomembna igralca. Vratar Matjaž Rozman bo izpustil prvo tekmo v tej sezoni, manjkal bo tudi najboljši strelec tekmovanja Mate Eterović, pri gostih bo glavna želja končati rezultatsko krizo. Zadnje tri tekme, trije porazi in sramotna razlika v golih 0:10 niso najlepša popotnica za sosedski obračun. A nogomet je poln presenečenj.

Glede na to, da si je Gorica bolj ali manj že zagotovila Evropo v pokalu (načrt se ji lahko sesuje le, če izgubi v finalu na Bonifiki, v prvenstvu konča kot peta, vijolice pa ne ubranijo državnega naslova), mora Zavrč za uresničitev evropskih sanj naskakovati tretje, ne pa četrtega mesta. Za Rudarjem zaostaja sedem točk. Če bi bolje vstopil v spomladanski del in po odhodu Viktorja Trenevskega ne bi bilo porodnih krčev, bi bil v igri tudi za višja mesta. Tako pa je z zadnjimi predstavami, predvsem bleščečo zmago v Celju, ponovno obudil boj za Evropo. Ker prihaja k Haložanom zadnjeuvrščeni Triglav, velja Zavrč za favorita.

A pozor. Orli so med tednom pahnili na kolena Domžale, na lestvici ujeli Krko, v končnici prvenstva pa želijo dokončno opraviti z dolenjskimi tekmeci. Pri domačih bo manjkal izkušeni hrvaški napadalec Dino Kresinger, a je v napadu zelo vroč njegov rojak Matija Smrekar, ki bi lahko Brkićevi četi prinesel največ težav.

Veliki derbi na Bonifiki lahko zaplete položaj na vrhu razpredelnice ali pa ga tudi poenostavi. Če bi vijolice osvojile koprsko trdnjavo, ki je v tej sezoni skoraj nepremagljiva, bi prednost pred kanarčki poskočila na osem točk. Močno bi zadišalo po novi mariborski zvezdici, katere lesk ni zbledel niti po presenetljivem domačem porazu proti Rudarju. V Koper se vrača Jean-Philippe Mendy, koprski branilci pa se bojijo, da ne bi dokazal zakon nekdanjega, bo pa manjkal Mitja Viler, eden izmed številnih nekdanjih kanarčkov, ki si služi kruh v mestu ob Dravi.

Mariborski kapetan Marcos Tavares še vedno lovi absolutni strelski klubski rekord. Še vedno za Brankom Horjakom (117 zadetkov) zaostaja za gol, s tem vprašanjem pa ga predstavniki sedme sile obremenjujejo že kar nekaj časa. Brazilec se nasmiha in pravi, da bo že napočil čas za nov mejnik. Do konca sezone bo odigrano še veliko dvobojev, če pa bi Koper še drugič v tej sezoni premagal Maribor, bi naredil končnico razburljivo. Zaostajal bi le še dve točki, imel pa bi tudi boljše razmerje medsebojnih tekem, kar bi mu prišlo prav, če bi ekipi na koncu osvojili enako število točk. Vesela novica za Rodolfa Vanolija je vrnitev obetavnega Domna Črnigoja. V Stožicah, kjer je Koper nepričakovano pokleknil (0:1), ga je zelo pogrešal.

Ne spreglejte