Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
16. 3. 2021,
12.41

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,16

2

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Nogometna zveza Slovenije Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Torek, 16. 3. 2021, 12.41

3 leta, 1 mesec

Seznam Matjaža Keka za začetek kvalifikacij za SP 2022

Kampl razložil Keku in NZS, kako in kaj. Kdo je na seznamu?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,16

2

Matjaž Kek | Selektor članske slovenske reprezentance Matjaž Kek je predstavil seznam kandidatov za tekme proti Hrvaški, Rusiji in Cipru. | Foto Grega Valančič/Sportida

Selektor članske slovenske reprezentance Matjaž Kek je predstavil seznam kandidatov za tekme proti Hrvaški, Rusiji in Cipru.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Po Milenku Ačimoviću, ki je v ponedeljek razkril zasedbo za bližajoči se Euro do 21 let, je svoj seznam predstavil še selektor članske reprezentance Matjaž Kek. Bliža se začetek kvalifikacij za SP 2022, Slovenijo še ta mesec čakajo obračuni s Hrvaško, Rusijo in Ciprom, Mariborčan pa se je odločil za 25 imen, med katerimi je tudi povratnik Bojan Jokić. Zaradi zdravstvenih težav ni Benjamina Verbiča, prihod Jake Bijola iz Nemčije je vprašljiv. Kek je potrdil, kako je bila krovna zveza pred kratkim v stiku s Kevinom Kamplom.

Slovenija Hrvaška Petrinja Nogomet
Sportal Slovenske legende zmagale v Petrinji, Čeferin v imenu Uefe izročil 50 tisoč evrov

Koga je izbral selektor Matjaž Kek?

Kmalu se bodo začele kvalifikacije za SP 2022. Kakšen cilj si postavlja strokovno vodstvo slovenske reprezentance? "Seveda kot selektor ne morem biti zadovoljen s tretjim ali pa četrtim mestom. Slovenija ni favorit, a vseeno razmišljamo o napredovanju. Tekma s Hrvaško je najtežji možni začetek, a predstavlja dodaten motiv, dodatno spodbudo, Na koncu igra vsak z vsakim v skupini po dvakrat, potem pa se potegne črta," napoveduje Matjaž Kek, ki bo kmalu prvič v tem letu vodil reprezentanco.

Iz tega ne misli delati cirkusa

Slovenija in Hrvaška sta se nazadnje na "pravi" tekmi, ki je štela za veliko tekmovanja, pomerili pred 18 leti za Bežigradom. Sosedje so zmagali z 1:0 in se uvrstili na Euro 2004. | Foto: Reuters Slovenija in Hrvaška sta se nazadnje na "pravi" tekmi, ki je štela za veliko tekmovanja, pomerili pred 18 leti za Bežigradom. Sosedje so zmagali z 1:0 in se uvrstili na Euro 2004. Foto: Reuters Za začetek na sosedskem spopadu, kjer čaka Slovenijo sosed, ki je v medsebojnih obračunih bistveno uspešnejši, in na osmih tekmah sploh še ni izgubil. "Najprej nas čaka sosedski obračun, to veliko rivalstvo s Hrvaško. Imamo strahovit motiv, da uspešno začnemo kvalifikacije, se pa zavedamo, kdo prihaja v Ljubljano," o bližajočem se spektaklu v Stožicah s Hrvaško, ki bo žal 24. marca minil brez gledalcev, razmišlja slovenski selektor, ki je imel v zadnjih mesecih ogromno sestankov in posvetov z Milenkom Ačimovićem, selektorjem mlade reprezentance do 21 let.

"Dolgo se nismo videli s fanti. Komunikacija prek telefonov je nekaj drugega kot v živo, a je situacija za vse reprezentance enaka. Iz tega ne mislim delati nobenega cirkusa. Treba se je čimprej prilagoditi in odigrati tekme na najboljši ravni, kot so bile posamezne tekme v ligi narodov. Jasno, ob predpostavi, da nas zdaj čakajo bistveno težji tekmeci. Tega se zelo zavedamo," poudarja Kek, ki bo že v uvodnih dveh tekmah izkusil moč glavnih favoritov za prvo mesto v skupini, Hrvaške in Rusije. O tekmecih se je izrazil zelo spoštljivo, a tudi napovedal, da bodo poskušali razmišljati le o svoji ekipi ter biti optimalni, fanatični in bojeviti.

Vrača se Jokić. Kdo bo kapetan?

Še predlani je bil kapetan slovenske reprezentance Bojan Jokić, ki je za izbrano vrsto nastopil 100-krat, lani pa je kapetanski trak, ko ni bilo poleg Kranjčana, prevzel Jan Oblak. | Foto: SPS/Sportida Še predlani je bil kapetan slovenske reprezentance Bojan Jokić, ki je za izbrano vrsto nastopil 100-krat, lani pa je kapetanski trak, ko ni bilo poleg Kranjčana, prevzel Jan Oblak. Foto: SPS/Sportida Na seznam kandidatov je uvrstil 25 imen, med njimi tudi povratnika Bojana Jokića, edinega Slovenca poleg rekorderja Boštjana Cesarja (101 nastop), ki je državni dres oblekel vsaj stokrat. Izkušeni branilec bo povečal konkurenco na položaju levega bočnega branilca, kjer je v ligi narodov dobil največ priložnosti Jure Balkovec, dokazoval pa se je tudi Mario Jurčević, ki pa v zadnjem času zaradi težav z zdravjem pri Osijeku ne igra toliko, kot bi si želel selektor. Kek je tudi izpostavil, kako lahko igral Jokić v sistemu 3-5-2 tudi v osrednjem delu obrambe Ufe, v tej vlogi pa bi lahko prišel prav tudi slovenski reprezentanci. Zlasti na tekmi proti Rusiji, ki jo odlično pozna.

Če bo zaigral Jokić od prve minute, bo zanimivo spremljati, kdo bo nosil kapetanski trak. Predlani je krasil roko 34-letnega Gorenjca, lani pa se je največkrat znašel pri vratarju Atletica, enemu najboljših čuvajev mreže na svetu. Kek poudarja, da bo o tem, komu pripada kapetanski trak v tej reprezentančni akciji, tako kot vedno odločila slačilnica.

Kek vesel, da je komunikacija s Kamplom potekala na takšni ravni

Bi lahko v zvezni vrsti Slovenije združila moči asa Atalante in RB Leipziga, Josip Iličić in Kevin Kampl?  V tem kvalifikacijskem ciklusu težko, pozneje pa ... | Foto: Žiga Zupan/Sportida Bi lahko v zvezni vrsti Slovenije združila moči asa Atalante in RB Leipziga, Josip Iličić in Kevin Kampl? V tem kvalifikacijskem ciklusu težko, pozneje pa ... Foto: Žiga Zupan/Sportida Bi se lahko poleg Jokića v reprezentanco vrnil še eden izmed znanih obrazov, ki dobro ve, kako je igrati za Slovenijo? Selektor je pojasnil najnovejše dogajanje okrog Kevina Kampla, ki je pred leti zapustil izbrano vrsto, a pri 30 letih še zdaleč ni rekel, kar se tiče vrhunskega nogometa. Če je zdrav, spada med boljše pri Leipzigu in nemški bundesligi, selektor Kek pa ne skriva želje, da bi zvezno vrsto v prihodnosti okrepil še z njim.

''NZS je bila v stiku tako z njim kot njegovim klubom, so pa bila priporočila zdravnikov takšna, da je Kevin v tem trenutku sposoben igrati le določeno število tekem. Število tekem je zelo omejeno, kar se vidi tudi v njegovih nastopih za Leipzig. Kevin je to še enkrat razložil. Razumem njegovo težavo s poškodbo in sem vesel, da je komunikacija potekala na takšni ravni. Kevinu želim predvsem zdravja, čas pa bo potem pokazal, kaj to pomeni za slovensko reprezentanco. Obremenitve so strahovite, zato je treba paziti. Jasno je tudi, kaj si klubi želijo,'' je slovenski selektor pojasnil, kako reprezentanca še nekaj časa ne bo mogla računati na usluge 30-letnega svetlolasega nogometaša iz Solingena, ki v zadnjih letih nima sreče z zdravjem.

Prvič po veselem remiju v Atenah

Od nastopa Slovenije na SP 2010 v Južni Afriki je minilo že krepko desetletje. To je tudi zadnji nastop slovenske reprezentance na največjih tekmovanjih. Zadnji strateg, ki je člansko izbrano vrsto popeljal med svetovno elito, je bil prav Matjaž Kek. Mariborčan se je leta 2019 vrnil na vroči selektorski stolček. V kvalifikacijah za EP 2020 (2021) mu ni uspelo, se je pa veliko bolj izkazal v lanski ligi narodov, kjer je Slovenija na šestih tekmah prejela le en zadetek, hkrati pa osvojila prvo mesto, prehitela tudi Grčijo in se povzpela v višjo kakovostno skupino B. Za nameček se je uspešno vrnil v izbrano vrsto še Josip Iličić.

Veselje slovenske reprezentance po remiju v Grčiji, s katerim so se v ligi narodov povzpeli v B-skupino. | Foto: Sportida Veselje slovenske reprezentance po remiju v Grčiji, s katerim so se v ligi narodov povzpeli v B-skupino. Foto: Sportida

Slovenija je dokazala, da je obdobja trpljenja in večjega rezultatskega nihanja na mednarodnih srečanjih konec. Zdaj si želi velike nagrade, nastopa na velikem tekmovanju. Srečo bo poskušala izzvati v ''slovansko-otoški'' skupini s Hrvaško, Rusijo, Slovaško, Ciprom in Malto. Začetek bo zelo zahteven. Čez dober teden (24. marca) bo v Stožicah gostovala Hrvaška, ki je Slovenija na osmih srečanjih še ni premagala, tri dni pozneje bo Kekova četa gostovala v Sočiju pri ambiciozni Rusiji, 30. marca pa uvodno reprezentančno akcijo v letu 2021 sklenila na Cipru.

V napadu Šporar, Vučkić ...

Haris Vučkić je lani za reprezentanco dosegel kar pet zadetkov. V dresu Zaragoze še ni dočakal prvenca. | Foto: Grega Valančič/Sportida Haris Vučkić je lani za reprezentanco dosegel kar pet zadetkov. V dresu Zaragoze še ni dočakal prvenca. Foto: Grega Valančič/Sportida Kek se bo nevsakdanjega izziva, kar treh tekem v enem tednu, lotil s 25 nogometaši. Mariborčan je večkrat poudaril, da nerad eksperimentira, ko gre zares. Ekipo je gradil, sestavljal in uigraval lani v ligi narodov. Obrambna vrsta na čelu z Janom Oblakom je postala skoraj neprebojna, manjkal pa je kakšen zadetek več v napadu, kjer je resda izstopal Haris Vučkić, a mu je šlo pozneje, ko se je vrnil v klubski dres v Zaragozo, neprimerno slabše.

V tem trenutku ga ni napadalca, ki bi zadeval kot po tekočem traku. Andraž Šporar, na papirju slovenski napadalec z največjo tržno vrednostjo, je na Portugalskem za prvenec za Brago potreboval dober mesec dni. Na zadnji lanski akciji je selektor za napad povabil več kandidatov (Tijanić, Verbič, Šporar, Bohar, Kramer, Matavž, Vučkić in Bizjak). Vsi niso dočakali priložnosti, zaradi zdravstvenih težav tokrat ni poleg Benjamina Verbiča, manjka izkušeni Tim Matavž, ki nastopa na Bližnjem vzhodu, znova ni med kandidati Roberta Berića, ki še ni začel tekem v ligi MLS, se je pa v reprezentanco vrnil Luka Zahović, ki na Poljskem resda ne dosega veliko zadetkov, a je v napadu zelo koristen za svojo ekipo, kar kažejo tudi odlični rezultati in visoko drugo mesto na lestvici.

Sportal Vroča uvertura v spektakel leta. Zahović ostro nad Ačimovića.
Milenko Ačimović
Sportal Ačimović na Euro brez Mlakarja, Španci brez dragulja Barcelone

Če bi Oblak ohranil niz tudi proti Hrvatom ...

Jan Oblak je zelo pomemben člen slovenske reprezentance in njen najbolj prepoznavni igralec na svetu. | Foto: Vid Ponikvar Jan Oblak je zelo pomemben člen slovenske reprezentance in njen najbolj prepoznavni igralec na svetu. Foto: Vid Ponikvar Prvi vratar Jan Oblak se lahko pohvali z izjemnim reprezentančnim nizom. Pri Atleticu v zadnjem času manj uspešno niza tekme, na katerih ohranja mrežo nedotaknjeno. Na zadnjih 12 tekmah mu je to uspelo le dvakrat, prednost vodilnih rdeče-belih pa je v la ligi skopnela. Ko pa Škofjeločan obleče državni dres, je nepremagljiv. Lani v ligi narodov na petih tekmah ni prejel niti enega zadetka, nepremagan je že 459 minut zapored!

Če bo zadržal niz še 24. marca proti svetovnim podprvakom, proti zvezdnikom Reala, Interja, Chelseaja, Milana pa tudi svojega Atletica, potem bo Slovenija na odlični poti, da vstopi v kvalifikacije za SP 2002 v Katarju z odmevnim uspehom.

Frelih nadomestil Rozmana, bo Bijol prišel?

Žiga Frelih je v tej sezoni na vratih zmajev prejel le 16 zadetkov, branil pa je tudi za mlado izbrano vrsto. Zdaj ga čaka prva reprezentančna akcija s člansko zasedbo. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Žiga Frelih je v tej sezoni na vratih zmajev prejel le 16 zadetkov, branil pa je tudi za mlado izbrano vrsto. Zdaj ga čaka prva reprezentančna akcija s člansko zasedbo. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Kar se tiče nogometašev, ki igrajo v Prvi ligi Telekom Slovenije, sta na seznamu dva. Zvezni igralec Mure Nino Kouter, ki je pozitivno presenetil v ligi narodov in pustil zelo dober vtis, ter vratar Olimpije Žiga Frelih. Zamenjal je Matjaža Rozmana, edega izmed celjskih junakov za lanski zgodovinski naslov, ki letos ni v tako dobri formi. Pri Celjanih se je preselil na klop.

Vprašljiv je še prihod Jake Bijola. Zaradi tega, ker je bil v stiku s soigralcem, okuženim z novim koronavirusom, se namreč trenutno s celotno ekipo Hannovra nahaja v 14-dnevni karanteni.

Cdelotna ekipa Hannover je v karantetni zaraid pozitivnega slupaja Covid-19, napotki zdravstvene vsi, ki so bili v kontaktu, ostajajo 14 dni v karanteni, težave. Videli bomo, ali z didatnimo testiranji, kaj se bo zgodilo.

Slovenija je zadnjo tekmo v letu 2020, z Grčijo je remizirala brez zadetkov, odigrala v postavi Oblak, Balkovec, Mevlja, Blažič, Stojanović, Kurtić, Bijol (od 76. Vetrih), Bohar (od 67. Verbič), Lovrić (od 90. Bajrić), Iličić (od 90. Skubic) in Vučkić (od 76. Šporar).

Aktualni seznam slovenske reprezentance:

Vratarji: Vid Belec (Salernitana, Ita), Nejc Frelih (Olimpija);Jan Oblak (Atletico Madrid, Špa);

Branilci: Kenan Bajrić (Slovan Bratislava), Jure Balkovec (Fatih Karagümruk, Tur), Miha Blažič (Ferencvaroš, Mad), Bojan Jokić (Ufa, Rus), Mario Jurčević (Osijek, Hrv), Miha Mevlja (Soči, Rus), Nejc Skubic (Konyaspor, Tur), Petar Stojanović (Dinamo Zagreb, Hrv);

Zvezni igralci: Jaka Bijol (Hannover, Nem), Domen Črnigoj (Venezia, Ita), Jan Gorenc Stanković (Sturm Gradec, Avt), Nino Kouter (Mura), Jasmin Kurtić (Parma, Ita), Sandi Lovrić (Lugano, Švi), Amedej Vetrih (Gaziantep, Tur), Miha Zajc (Genoa, Ita),

Napadalci: Damjan Bohar (Osijek, Hrv), Josip Iličić (Atalanta, Ita), Blaž Kramer (Zürich, Švi), Andraž Šporar (Braga, Por), Haris Vučkić (Real Zaragoza, Špa), Luka Zahović (Pogon, Pol).

Ne spreglejte