Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
1. 11. 2020,
19.45

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

4

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Marijan Pušnik Matjaž Kek Hajduk Split

Nedelja, 1. 11. 2020, 19.45

3 leta, 5 mesecev

Matjaž Kek znova na radarju Hajduka

Napeto v Splitu, navijači Hajduka sanjajo o Slovencu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,44

4

Matjaž Kek | Matjaž Kek je na Hrvaškem, kjer je leta 2017 popeljal Rijeko do zgodovinske dvojne krone, zelo cenjen. | Foto Grega Valančič/Sportida

Matjaž Kek je na Hrvaškem, kjer je leta 2017 popeljal Rijeko do zgodovinske dvojne krone, zelo cenjen.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Hrvaški mediji danes na veliko poročajo o možnosti, da bi se Matjaž Kek preselil v Dalmacijo in prevzel vodenje Hajduka. Poudarjajo, kako ne bi bilo nikakršno presenečenje, če bi poskušal novi predsednik Hajduka Lukša Jakobušić privabiti prav aktualnega selektorja slovenske reprezentance. Hajduk je v ogromni krizi, nezadovoljstvo pa je po sobotnem porazu pri zadnjeuvrščeni Istri (0:1) tolikšno, da diši po menjavi trenerja.

Sportal Ni kaj, Splitu se je ob polnoči "zmešalo" #video

V Splitu, temperamentnem hrvaškem mestu, znanem po izjemno strastnem in nepredvidljivem (po)doživljanju prigod nogometnega kluba Hajduk, ki bo prihodnje leto praznoval 110. rojstni dan, je v zadnjih dneh zelo burno. V sredo so po svetovnih medijih in spletu zaokrožili veličastni prizori praznovanja 70. rojstnega dneva navijaške skupine Torcida in spet dokazali, kako tesna je povezava med navijači in Hajdukom.

Nor ognjemet Torcide v Splitu za 70. rojstni dan navijaške skupine Hajduka:

Dva dni pozneje je Hajduk, ki že dalj časa ne more biti zadovoljen z rezultati in vse večjim razkorakom od trendov najboljših hrvaških klubov, pozdravil novega predsednika Lukšo Jakobušića. Z njim želi Hajduk vrniti proti vrhu, kamor je nekoč že spadal, ko je tako v Jugoslaviji kot tudi na Hrvaškem posegal po najvišjih mestih, spodobne rezultate pa dosegal tudi v Evropi.

Naslov hrvaškega prvaka je nazadnje osvojil leta 2005, v zadnjih letih pa je poleg zagrebškega Dinama, ki je na Hrvaškem razred zase, vedno bolj nebogljen tudi proti Rijeki. To pa še ni vse. Rezultati so vse slabši, po novem doživlja udarce tudi proti najslabšim tekmecem. Ko je tako v soboto ostal praznih rok še v Pulju, kjer je izgubil proti zadnjeuvrščeni Istri (0:1), in to le tri dni po spektakularni proslavi navijačev ob 70. rojstnem dnevu Torcide, je doseglo nezadovoljstvo nov vrhunec.

Hajduk snubil Keka že lani

Matjažu Keku gre letos odlično z reprezentanco v ligi narodov. | Foto: Sportida Matjažu Keku gre letos odlično z reprezentanco v ligi narodov. Foto: Sportida Neznanci so v noči na nedeljo vhod na stadionu Poljud okrasili z 12 štori, ki simbolizirajo 11 nesposobnih igralcev (hlodov) in trenerja Harija Vukasa, ki so mu po treh zaporednih porazih z Gorico, Šibenikom in Istro šteti dnevi. Novi predsednik bi lahko kmalu posegel po prvih menjavah in v Split pripeljal novega trenerja, v hrvaških medijih pa se kot prvi kandidat omenja kar Matjaž Kek!

Mariborčan je bil letos že krepko zastopan na naslovnicah hrvaških medijev, saj ga je v svoje vrste vabil zagrebški Dinamo. Kek se je po pogovoru s predsednikom Nogometne zveze Slovenije (NZS) Radenkom Mijatovićem odločil, da ne bo prekinjal pogodbe s krovno zvezo. Ostal je selektor Slovenije, s katero mu gre v zadnjih mesecih imenitno, saj brez poraza in prejetega zadetka vodi v skupini lige narodov.

Ni prvič, da se Keka povezuje s splitskim klubom. Hajduk ga je snubil že lani, slovenski selektor je priznal, da je prejel vljudnostni klic iz Splita, a da je pri tem tudi ostalo. Takrat o Hajduku ni resneje razmišljal, v njegovih mislih je bila le slovenska reprezentanca. Zgodba se je ponovila še nekajkrat, največkrat kot posledica domišljije navijačev Hajduka, ki jih je Kek navdušil z delom pri Rijeki, s katero ni v dobrih petih letih izgubil niti enega jadranskega derbija v Splitu!

Radenko Mijatović
Sportal Predsednik, ki skuša povezovati in ne išče konfliktov

Najbolj spoštovan Slovenec na Hrvaškem

Mariborčan je bil trener Rijeke kar pet let in pol. Z Rečani je večkrat nastopil tudi v skupinskem delu evropske lige, kamor je reški klub letos popeljal tudi njegov mlajši rojak, naslednik Simon Rožman. | Foto: Vid Ponikvar Mariborčan je bil trener Rijeke kar pet let in pol. Z Rečani je večkrat nastopil tudi v skupinskem delu evropske lige, kamor je reški klub letos popeljal tudi njegov mlajši rojak, naslednik Simon Rožman. Foto: Vid Ponikvar Resda ne gre prezreti njegovih simpatij v smeri splitskega kluba, katerih korenine so zrasle še v obdobju nekdanje skupne domovine Jugoslavije, ko se je Kek kot mladinec Maribora zaljubil v splitski klub in bil njegov goreč privrženec. Pozneje, po že južnoafriški pravljici z reprezentanco Slovenije, se je odločil za delo na Reki. Ni se ustrašil dokazovanja na Hrvaškem, ampak je spisal neponovljivo zgodbo, polno uspehov, podvigov in rekordov, piko na i pa je poleg številnih evropskih zmag predstavljala dvojna krona v sezoni 2016/17, s katero se je v zgodovini reškega kluba zapisal z zlatimi črkami.

Na Hrvaškem si je ustvaril ogromen ugled, bil celo kandidat za selektorja hrvaške nogometne reprezentance. Leta 2017, tik po tem, ko je vodstvo zveze prekinilo sodelovanje z Antejem Čačićem, tudi nekdanjim trenerjem Maribora, saj je bil ogrožen nastop na SP 2018 v Rusiji, se je na seznamu kandidatov pojavil celo Kek, a je nato obveljalo pri tem, da se zaupa naloga Zlatku Daliću. Ta je Hrvaško popeljal do odmevnega drugega mesta na svetu in dvignil zanimanje za hrvaško prvenstvo, kjer je iz leta v leto več slovenskih legionarjev, tudi reprezentantov.

Mario Jurčević Damjan Bohar
Sportal Slovenski as očaral Hrvaško s prekrasnim evrogolom #video

Hajduk postaja grobnica trenerjev

Navijači Hajduka čakajo na naslov hrvaškega naslova že 15 let. | Foto: Sportida Navijači Hajduka čakajo na naslov hrvaškega naslova že 15 let. Foto: Sportida Kek je leta 2018 končal reško zgodbo in se vrnil na položaj selektorja Slovenije, s katero po lanskoletnem rezultatskem nihanju v kvalifikacijah za EP 2020 dosega v letošnji izvedbi lige narodov veliko boljše rezultate. V ponedeljek bo predstavil seznam kandidatov za novembrski tekmi s Kosovom in Grčijo.

Ker se je zaradi izbrane vrste poleti zahvalil že izdatni ponudbi zagrebškega Dinama, ne gre pričakovati, da bi kar čez noč spremenil stališče in se sredi tekmovalnega ciklusa z reprezentanco odločil za splitski izziv. O tem, kako močno je cenjen, priča tudi spoznanje, ki nam ga je zaupal predsednik NZS, ko je dejal, kako je Dejan Savičević nameraval Keka prepričati k temu, da bi postal selektor reprezentance Črne gore.

Hajduk po novem bolečem porazu v Pulju sploh ne spada v zgornjo polovico razpredelnice in doživlja hudo krizo, hkrati pa je v zadnjih sezonah postal svojevrstna grobnica trenerjev. Na klopi splitskega kluba so se vrstili znani kot manj znani kandidati, tujci in Hrvati, a ni Splita z nasmehom na licu zapuščal prav nobeden. Bi lahko uspelo Keku? Navijači Hajduka bi bili navdušeni, če bi nov predsednik na Poljud pripeljal prav 59-letnega Štajerca, o čemer pričajo številni zapisi na socialnih omrežjih, a le redki verjamejo v uresničitev želje. Mariborčan ima z NZS sklenjeno pogodbo do leta 2024, po tem, ko je poleti zavrnil Dinamo, pa bi moralo priti do ogromne senzacije, da bi se sredi dolgoročnega projekta načrtno odpovedal delu z izbrano vrsto in se preselil v Split, kjer bi se spopadel s skrajno težavno nalogo.  

Vse najboljše, Marijan Pušnik!

Marijan Pušnik, ki je v bogati trenerski karieri vodil tudi Hajduk, danes praznuje 60. rojstni dan. | Foto: Vid Ponikvar Marijan Pušnik, ki je v bogati trenerski karieri vodil tudi Hajduk, danes praznuje 60. rojstni dan. Foto: Vid Ponikvar Če bi Kek navkljub vsemu prevzel vodenje Hajduka, vendarle ne bi bil prvi slovenski strateg, ki bi sedel na vročem stolčku v dalmatinski prestolnici. Kot prvi slovenski trener Hajduka se je leta 2016 v zgodovino vpisal Marijan Pušnik, ki prav danes praznuje 60. rojstni dan.

Korošec je bil trener splitskega velikana le nekaj mesecev. Pušnik je zapustil Hajduk v začetku decembra 2016. Takrat je bil Hajduk v hrvaškem prvenstvu na tretjem mestu, zaostajal je le za Dinamom (-5) in vodilno Rijeko, ki jo je takrat vodil Kek (-11) in z njo nato osvojil zgodovinski naslov državnega prvaka, dodatno kapljo čez rob nezadovoljstva navijačev Hajduka pa je povzročil presenetljiv izpad v pokalu proti Splitu.

Marijan Pušnik je tako čestital Matjažu Keku za zmago Rijeke nad Hajdukom (2:1) v jadranskem derbiju na Reki pred štirimi leti. | Foto: Vid Ponikvar Marijan Pušnik je tako čestital Matjažu Keku za zmago Rijeke nad Hajdukom (2:1) v jadranskem derbiju na Reki pred štirimi leti. Foto: Vid Ponikvar

Pred tem je kazalo Pušnikovi ''beli'' četi zelo dobro v Evropi. V kvalifikacijah za evropsko ligo je izločila romunski Iasi in ukrajinsko Oleksandrijo, v play-offu pa po dramatičnem izvajanju strelov z bele točke na Poljudu izpadla proti Maccabiju iz Tel Aviva. Za primerjavo, v zadnjih treh sezonah, čeprav se je njegov letni proračun povzpel na okrog 20 milijonov evrov, ni Hajduk v Evropi zmogel dlje kot od 3. kroga kvalifikacij, sramoto vseh sramot pa je izkusil v prejšnji sezoni, ko ga je na prvi stopnički šokiral malteški klub Gzira United.

Ne spreglejte