Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 10. 2020,
9.08

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

12

Natisni članek

Torcida Hajduk Split

Sreda, 28. 10. 2020, 9.08

3 leta, 6 mesecev

70. rojstni dan Torcide

Ni kaj, Splitu se je ob polnoči "zmešalo" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

12

Ko je v Splitu v noči na sredo odbila polnoč in se je začel 28. oktober, se je v prestolnici Dalmacije začel nepozaben pirotehnični spektakel. Navijaška skupina Torcida, ki stiska pesti za nogometni klub Hajduk, je prižgala na tisoče bakl in raket, s katerimi je proslavila 70-letnico najstarejše organizirane navijaške skupine v Evropi.

Splitski Hajduk se je leta 2015 prvič in za zdaj tudi zadnjič pomeril v Evropi s slovenskim klubom. Gostoval je na Bonifiki in izgubil s Koprom (2:3), nato pa na povratni tekmi v Splitu zmagal s 4:1. | Foto: Vid Ponikvar Splitski Hajduk se je leta 2015 prvič in za zdaj tudi zadnjič pomeril v Evropi s slovenskim klubom. Gostoval je na Bonifiki in izgubil s Koprom (2:3), nato pa na povratni tekmi v Splitu zmagal s 4:1. Foto: Vid Ponikvar

Ne, to ni bilo proslavljanje novega leta, ampak proslavljanje častitljivega jubileja Torcide, navijaške skupine, ki podpira splitski Hajduk že 70 let. V nepredvidljivem obdobju, zaznamovanem z izbruhom novega koronavirusa, so navijači splitskega kluba priredili pirotehnični spektakel, o katerem se bo še dolgo govorilo. Nebo nad Splitom se je v trenutku osvetlilo, navijači so napolnili ulice, trge, pomole, strehe številnih stavb in Torcidi domiselno, tako, kakor se spodobi za navijaško skupino, ki že dolgo časa slovi po pirotehničnih vložkih, čestitali za 70. rojstni dan.

O tem, kako je bilo v noči na sredo v Splitu, najbolje pričajo številni videoposnetki, ki so preplavili svetovni splet ter poslali v svet dokaz, kako močno in strastno vez so spletli navijači s Hajdukom. Z dalmatinskim nogometnim velikanom, ki je v zadnjem desetletju daleč od nekdanje slave, a ga drži pokonci ljubezen zvestih navijačev. 

Torcida je bila ustanovljena 28. oktobra 1950, tik pred derbijem takratnega jugoslovanskega nogometnega prvenstva med Hajdukom in Crveno zvezdo, v katerem je zmaga po velikem preobratu ostala v Splitu (2:1). Hajduk je s tem storil pomemben korak k osvojitvi državnega naslova. Osvojil ga je brez enega samcatega poraza v sezoni in postavil nov mejnik v bogati klubski zgodovini.

Hajduk ima tudi na sončni strani Alp veliko oboževalcev, med katerimi je tudi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin. Za Hajduk je igralo tudi ogromno slovenskih nogometnih legionarjev, med njimi je z naskokom največji pečat v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pustil Branko Oblak.

Ne spreglejte