Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
2. 12. 2015,
10.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NK Domžale NK Rudar NK Celje ND Gorica NK Olimpija NK Olimpija NK Krško Prva liga Telekom Slovenije

Sreda, 2. 12. 2015, 10.16

7 let, 12 mesecev

Marijan Pušnik: To bi bila velika škoda

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Danes bo zadnjič v tem letu nastopilo šest klubov. Med njimi je tudi jesenski prvak Olimpija, ki gostuje pri Krškem. Ljubljančani opozarjajo, da ne bo vse tako preprosto, kot se zdi na papirju.

Varovanci Luke Elsnerja prisegajo na disciplinirano igro v obrambi. Odkar so zamenjali sistem igre in v zadnji vrsti igrajo s tremi branilci, so še olajšali delo vratarju Nejcu Vidmarju. Maribor in Olimpija nista našla poti, kako zastresti njegovo mrežo. Takrat so bili navijači Domžal ponosni na jekleno obrambo, več skrbi pa jim je povzročala neučinkovitost v napadu. Številne priložnosti so ostale neizkoriščene, tresli so se tudi okvirji tekmečevih vrat.

"Če želimo narediti korak naprej od tretjega mesta ali ga zadržati, moramo potrditi priložnosti, ki si jih dobro pripravimo," opozarja najmlajši trener v Prvi ligi Telekom Slovenije. Danes bo računal na najmočnejšo postavo, ogromno obeta v zadnjih krogih razigrani Matic Črnic.

Knapi so in niso zadovoljni s položajem na lestvici. Slabši vstop v sezono jih je pahnil na slabša mesta, v zahtevnih časih, ko se na področju financ ne cedita med in mleko, pa jim ni lahko pri sestavljanju ekipe. Zbrali so 22 točk, kar velja še za tri prvoligaške tekmece, tako da bi se lahko na krilih ugodnega rezultata v Domžalah zagozdili na vrh spodnje polovice razpredelnice.

Da še niso pozabili zmagovati, so dokazali v prejšnjem krogu, ko so po skoraj poldrugem mesecu dočakali paket treh točk in v slabo voljo spravili Zavrč. V Domžalah bo trener Jernej Javornik pogrešal obrambni steber Davida Kašnika, bo pa računal na pomoč številnih nekdanjih igralcev domžalskega kluba, ki se radi vračajo v mesto ob Kamniški Bistrici.

Tudi zaradi rezultatskih uspehov. Ko so knapi jeseni prvič gostovali pri rumeno-modrih, so poskrbeli za odmevno zmago. "Dobro se spominjamo prve zmage in si želimo, da bi bilo tako tudi tokrat," je izpovedal željo mladi zvezni igralec Anže Pišek, ki je na tekmi 4. kroga v Domžalah (0:1) debitiral v Prvi ligi Telekom Slovenije.

Na sončni strani Alp so v obdobju državne samostojnosti v prvi ligi venomer nastopili le trije klubi. To so Maribor, s 13 naslovi daleč najuspešnejša ekipa, Celje in Gorica. Vijolice so stalno pri vrhu, preostalima dvema pa se v zadnjih letih ni godilo tako dobro. Vrtnice so si tako v prejšnji sezoni prvoligaški obstanek zagotovile šele v dodatnih kvalifikacijah, nato pa se odločile za spremembe, ki so prinesle pozitivne premike. Zdaj kandidirajo za evropska mesta, v tej sezoni so eno najlepših presenečenj, saj so s svojo mladostjo poživile prvenstvo.

Celjani so po odlični sezoni 2014/15 močno padli. Nekaj časa so prebili celo na zadnjem mestu razpredelnice, na zadnjih nastopih pa so vendarle začeli nabirati točke in se oddaljili od Krškega. Na zadnjih petih tekmah so osvojili 11 točk, največ izmed vseh.

Vseeno še niso povsem zadovoljni s tem, kar ponujajo na igrišču. To je nekajkrat poudaril strateg Iztok Kapušin, čigar ekipa počasi dojema njegovo trenersko filozofijo, povezano z napadalnim nogometom. Med tednom je ostal brez dveh tujcev (Ramon Soria in Ivan Hosman), kaznovani Žiga Kous pa bo počival kar štiri srečanja. Po veliki zmagi v Kopru je javno priznal, da si Nigerijec Sunny zasluži več priložnosti. "Proti Gorici bo treba prikazati 90 minut boja in fanatične želje," sporoča kapetan Blaž Vrhovec.

Tudi Gorica ne bo nastopila v najmočnejši postavi, saj je kaznovan Marshal Mfon Johnson, nadarjeni Amel Džuzdanović pa bo zaradi poškodbe odsoten vsaj nekaj mesecev. Sreča v nesreči je, da prihaja zimski premor, tako da mladi reprezentant ne bo zamudil veliko spomladanskih nastopov. Štirikratni državni prvaki imajo izjemno statistiko s Celjani. Na zadnjih 18 tekmah so proti njim izgubili le enkrat, kar je lepa popotnica za zadnje gostovanje v tem koledarskem letu.

Na dvoboju med zadnjeuvrščeno ekipo in jesenskimi prvaki lahko na prvi pogled pričakujemo obračun mačke z mišjo, a bi se lahko zadeve zlahka obrnile tudi v drugo smer. Naporen jesenski del se končuje, utrujenost med igralci je opazna, gostitelji bodo imeli bučno podporo občinstva in veliko motivacijo, Ljubljančani pa bodo zaigrali brez prvega strelca Andraža Šporarja, ki odhaja v Basel.

Kapetan bo sicer prisoten v Posavju, a le v vlogi gledalca. Soigralcem privošči zmago, s katero bi dokazali, da zmorejo preskakovati ovire tudi brez njega, hkrati pa bi prednost pred najbližjim zasledovalcem Mariborom (vsaj za 24 ur) zrasla na mogočnih devet točk.

"Bila bi velika škoda, če bi ob koncu sezone z nepričakovanim spodrsljajem pokvarili zelo dober splošni vtis o jesenskem delu sezone," opozarja trener zeleno-belih Marijan Pušnik in dodaja, da se tisti, ki menijo, da bo jesenski prvak odpravil Krško z "levo roko", grdo motijo. O tem, kaj jih čaka, zgovorno priča razmišljanje mladega reprezentanta Kenana Bajrića: "To bo najtežja tekma v tem delu sezone. Predvsem s psihološkega vidika, saj smo z mislimi že nekoliko na počitnicah."

Krčani so na zadnjih petih domačih srečanjih priznali premoč tekmecu le enkrat, na njihovo smolo pa na štadionu Matije Gubca prihaja klub, ki na gostovanjih v tej sezoni ni izgubil. S tako izvrstnim podatkom se lahko v Prvi ligi Telekom Slovenije pohvalijo le še Domžalčani. Pri domačih bo zelo motiviran Tim Čeh. Sin nekdanjega kapetana slovenske izbrane vrste Aleša Čeha je nogometni otrok Olimpije, tako da bo želel dokazati, da bi si zaslužil več priložnosti v zmajevem gnezdu, kjer se v prejšnjih letih ni naigral.

Ljubljančani se bodo v Krško odpravili ob 13. uri, dobrih šest ur pozneje pa bo glavni sodnik Matej Jug, ki je med tednom delil pravico na dvoboju lige prvakov v Valencii in paral živce domačim privržencem, označil konec tekme. Za Krško in Olimpijo bo nastopil čas zimskega počitka. Prvi bodo prikovani na dnu, drugi pa na vrhu razpredelnice.

Ne spreglejte