Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
23. 8. 2019,
1.11

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

6

Natisni članek

Darko Milanič Ludogorec Razgrad NK Maribor NK Maribor

Petek, 23. 8. 2019, 1.11

4 leta, 7 mesecev

V Ljudskem vrtu je zadišalo po novi evropski jeseni

Trener pravi, da je Maribor izbral pravo pot. Zgodovina pa, da ga bo popeljala v raj.

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,44

6

NK Maribor | Se bodo Mariborčani veselili novega evropskega podviga? | Foto Reuters

Se bodo Mariborčani veselili novega evropskega podviga?

Foto: Reuters

"Druge poti ni bilo, izbrali smo pravo," je po remiju brez zadetkov v Razgradu povedal Darko Milanič, ki ima po prvem polčasu play-offa za ligo Europa z bolgarskim prvakom Ludogorcem z Mariborom veliko možnosti, da pride do novega evropskega podviga in se spet uvrsti v skupinski del evropskega tekmovanja. Pogled v zgodovino pravi, da se bo to zgodilo.

Kenan Pirić
Sportal Sijajen večer vratarja in zvrhana mera sreče. Maribor se spogleduje z novim podvigom!

Maribor je trpel, Maribor je ploskal svojemu vratarju Kenanu Piriću, Maribor se je zahvaljeval prečki in sodniku z zastavico, a Maribor na koncu ni padel, kar se je v zadnjem času pogosto dogajalo. Mariborčani so tako po treh evropskih porazih v nizu in treh zmagah, do katerih so prišli pred tem, prvič v evropski sezoni 2019/20 tudi remizirali. Proti Ludogorcu, ki je tudi tokrat pokazal, zakaj je imel pred tekmo vlogo favorita, so ostali resno v igri za napredovanje in domov odnesli rezultat, s katerim bi bili pred začetkom tekme v Razgradu zagotovo zadovoljni.

Njihov trener, ki je bil po izpadu iz lova na ligo prvakov in potem še novi prvenstveni ničli v Celju pod pritiskom, je pred potjo v Bolgarijo optimizem iskal tudi v tem, da utegneta biti sedma in osma evropska tekma sezone prelomni. Jasno je, če bi si Mariborčani zagotovili novo evropsko jesen, bi bile vse poletne težave pozabljene, tako pa bi lažje vzeli tudi zalet za nadaljevanje dirke za prvenstveno lovoriko, ki so jo zelo slabo začeli. Po prvem polčasu evropske bitke z Bolgari kaže, da morda celo utegne biti tako. Čeprav je res, da je pred Mariborom še drugih 90 ali celo več minut. Toda po prvih so zagotovo lahko zadovoljni.

Darko Milanič je tokrat zelo pohvalil svoje fante. Razgrad zapušča zadovoljen. | Foto: Miloš Vujinović/Sportida Darko Milanič je tokrat zelo pohvalil svoje fante. Razgrad zapušča zadovoljen. Foto: Miloš Vujinović/Sportida

Darko Milanič: Fantje so se borili in izzvali marsikaj

"Garaška tekma, druge poti ni bilo, izbrali smo pravo. Fantje so se borili, s tem smo izzvali marsikaj. Pirić je bil večkrat na pravem mestu, s skupnimi močmi pa smo uspešno omejevali njihovo individualno kakovost. Škoda za izključitev, saj sem mnenja, da bi se nam morda kaj ponudilo pred koncem tekme. Že tako se nam je, z enakovrednim razmerjem nam bi se še več," je bil po tekmi, v kateri je njegov Maribor od 57. minute igral brez izključenega Dina Hotića, zadovoljen Darko Milanič.

"Pohvale fantom za prikazano, za izredno mero bojevitosti, Piriću za njegov prispevek. Zadovoljni smo, ker se na takšen način, proti nasprotniku, ki je res dober, utrjuje enotnost, ekipni duh. Ko vse preživiš na takšen način, se še bolj povežeš," je še povedal trener slovenskih prvakov, ki jih v nedeljo čaka še domača prvenstvena tekma z novincem v ligi Bravom, proti kateremu se bodo trudili v sedmem poizkusu priti do šele druge zmage sezone.

Potem se začne odštevanje do četrtkovega novega evropskega spektakla v Ljudskem vrtu, kjer bodo skušali vijoličasti skupaj z bučnimi navijači poskrbeti za še en nepozaben evropski večer.

Nazadnje so se Mariborčani evropskega napredovanja, potem ko so na prvi tekmi remizirali z 0:0, veselili lani, ko so proti Čikuri na drugi tekmi v Ljudskem vrtu zmagali z 2:0. Prav tako v kvalifikacijah za ligo Europa. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Nazadnje so se Mariborčani evropskega napredovanja, potem ko so na prvi tekmi remizirali z 0:0, veselili lani, ko so proti Čikuri na drugi tekmi v Ljudskem vrtu zmagali z 2:0. Prav tako v kvalifikacijah za ligo Europa. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Po gostujočih 0:0 so petkrat napredovali in le enkrat izpadli

Če Mariborčani pokukajo v zgodovino, lahko najdejo precej razlogov za optimizem. V Evropi so se namreč že šestkrat znašli v istem položaju in so napredovanje pred domačimi navijači lovili po gostujočih 0:0. Statistika? Petkrat so napredovali in le enkrat izpadli.

Kdor kaj da na zgodovino, je verjetno prepričan, da v Maribor prihaja za še nekaj mesecev evropskega nogometa. Je pa res tudi to, da Ludogorec ni Birkirkara, Wit Georgia, Zrinjski, Čikura in niti ne zdaj že pokojna romunska Gloria Bistrita. To so tekmeci, ki so jih Mariborčani po gostujočih remijih z 0:0 preskočili. Prej Bolgari spominjajo na Bešiktaš. Edinega nasprotnika, proti kateremu je bil scenarij malo drugačen. 

Maribor, ko je bil v Evropi v istem položaju, kot je zdaj:

Sezona 1993/94:
2. krog kvalifikacij za pokal UEFA:
15. september 1993:
Gloria Bistrita (Romunija) : Maribor 0:0

29. september 1993:
Maribor : Gloria Bistrita (Romunija) 2:0 (1:0)

Sezona 1997/98:
3. krog kvalifikacij za ligo prvakov:
23. avgust 1997:
Bešiktaš (Turčija) : Maribor 0:0

27. avgust 1997:
Maribor : Bešiktaš (Turčija) 1:3 (0:1)

Sezona 2009/10:
2. krog kvalifikacij za ligo prvakov:
15. julij 2009:
Wit Georgia (Gruzija) : Maribor 0:0

22. julij 2009:
Maribor : Wit Georgia (Gruzija) 3:1 (2:1)

Sezona 2013/14:
2. krog kvalifikacij za ligo prvakov:
16. julij 2013:
Birkirkara (Malta) : Maribor 0:0

24. julij 2013:
Maribor : Birkirkara (Malta) 2:0 (1:0)

Sezona 2014/15:
Kvalifikacije za ligo prvakov, 2. krog:
15. julij 2014:
Zrinjski (BiH) : Maribor 0:0

23. julij 2013:
Maribor : Zrinjski 2:0 (1:0)

Sezona 2018/19:
2. krog kvalifikacij za ligo Europa:
26. julij 2018:
Čikura (Gruzija) : Maribor 0:0

2. avgust 2018:
Maribor : Čikura (Gruzija) 2:0 (0:0)

Kdo bo napredoval v ligo Europa?

  • Maribor
    61,68 %
    309 glasov
  • Ludogorec
    35,33 %
    177 glasov
  • ne vem, me ne zanima
    2,99 %
    15 glasov
Oddanih 501 glasov
Maribor - Rosenborg
Sportal Mariborčani z nekaj sreče ohranili mrežo nedotaknjeno
Slaviša Stojanović
Sportal Nekdanji slovenski selektor opozarja in svetuje Mariboru
Ne spreglejte