Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 2. 2023,
11.55

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,19

4

Natisni članek

Carlo Ancelotti Jürgen Klopp Luka Modrić Luka Dončić Luka Dončić Real Madrid Liverpool UEFA liga prvakov

Sreda, 22. 2. 2023, 11.55

1 leto

Odmevi po zgodovinski zmagi Reala v Liverpoolu

Čudež, po katerem se je v Mehiki smejalo Luki Dončiću

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,19

4

Modrić Vinicius | 37-letni Hrvat Luka Modrić in 15 let mlajši Brazilec Vinicius Jr. po veliki zmagi Reala na Anfieldu. | Foto Guliverimage

37-letni Hrvat Luka Modrić in 15 let mlajši Brazilec Vinicius Jr. po veliki zmagi Reala na Anfieldu.

Foto: Guliverimage

Real Madrid je z neverjetnim preobratom na Anfieldu prisolil Liverpoolu eno najbolj bolečih evropskih zaušnic. Trener belih baletnikov Carlo Ancelotti vseeno opozarja, da še zdaleč ni odločen potnik v četrtfinale. Odmevno zmago Reala je na drugi strani sveta navdušeno pozdravil goreč navijač madridskega velikana, slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić. V Liverpoolu je posebno čast doživel njegov soimenjak Luka Modrić.

Leipzig Joško Gvardiol
Sportal City veljal za velikega favorita, a mu je Hrvat pokvaril načrte

Zgodovina lige prvakov, najprestižnejšega nogometnega tekmovanja, je dolga in bogata, a še nikoli se ni zgodilo, da bi ekipa po hitrem vodstvu z 2:0 na koncu objokovala poraz s kar tremi zadetki razlike. Vsaj do 21. februarja 2023. Takrat se je to zgodilo Liverpoolu, ki je v ponovitvi finala lige prvakov zapravil prednost dveh zadetkov, nato pa izgubil kar z 2:5.

Začelo se je sanjsko za Liverpool

Jürgen Klopp je postal prvi trener Liverpoola, ki je na domači tekmi v ligi prvakov prejel več kot tri zadetke. Real jih je dosegel kar pet. | Foto: Reuters Jürgen Klopp je postal prvi trener Liverpoola, ki je na domači tekmi v ligi prvakov prejel več kot tri zadetke. Real jih je dosegel kar pet. Foto: Reuters To je bil nov udarec za Jürgena Kloppa, ki ima opravka s ponesrečeno sezono, po vse bolj številnih spodrsljajih pa se mu vse močneje maje stolček. Nemški strateg, ki je pred leti popeljal Liverpool na evropski vrh, se je znašel v položaju, v katerem po prihodu na Otok še ni bil. Ne le da mu grozi izpad iz lige prvakov že v osmini finala, sodeč po zdajšnjih rezultatih si bo v angleškem prvenstvu težko priigral uvrstitev med štiri najboljše klube. Tako mu grozi, da se na Anfieldu v prihodnji sezoni ne bo predvajala himna lige prvakov, kar bi bil velik udarec za rdeče.

Čeprav se je začelo sanjsko za gostitelje, je nadaljevanje srečanja mejilo na katastrofo. Mohamed Salah je imel prste vmes pri obeh zadetkih Liverpoola. Prispeval je podajo za prekrasen zadetek Darwina Nuneza (4. minuta), nato pa izkoristil ogromno napako Thibauta Courtoisa in se v 14. minuti vpisal med strelce. To je bil njegov 42. gol v dresu Liverpoola v Evropi, s čimer je poskrbel za nov klubski rekord.

"Real te vedno kaznuje"

Karim Benzema je imel v skupinskem delu lige prvakov veliko težav z zdravjem. Ko je zadel v polno v Liverpoolu, je izenačil podvig Lionela Messija in postal drugi nogometaš v zgodovini lige prvakov, ki se je med strelce vpisal v 18 zaporednih sezonah. | Foto: Reuters Karim Benzema je imel v skupinskem delu lige prvakov veliko težav z zdravjem. Ko je zadel v polno v Liverpoolu, je izenačil podvig Lionela Messija in postal drugi nogometaš v zgodovini lige prvakov, ki se je med strelce vpisal v 18 zaporednih sezonah. Foto: Reuters Nato pa so vajeti v svoje roke vzeli zvezdniki Reala, najprej prek 22-letnega Viniciusa Jr., ki je spravil v zadrego rojaka Allisona in izenačili na 2:2, v drugem delu pa povsem potolkli nemočne gostitelje.

"Iz tega se bodo morali igralci veliko naučiti. Pa tudi sam," je po dvoboju priznal Klopp. S predstavo varovancem v prvem polčasu je bil zadovoljen, po 2:3, takrat ni mogel razumeti, kako so lahko njegovi varovanci pustili neoviranega Ederja Militaa (brazilski branilec je izkoristil podajo Luke Modrića in popeljal Real v vodstvo s 3:2), pa je igra Liverpoola razpadla. "V drugem polčasu je Real začel igrati tako, kot si je želel. To je bila njihova idealna igra. Real te vedno kaznuje, nikoli ti ne oprosti," je dejal Klopp.

Njegovi varovanci so v drugem delu izgubljali žoge, niso je znali več zadržati v posesti, Real pa je blestel v protinapadih. To je najbolj simbolično nakazala akcija, po kateri so beli baletniki prek dvakratnega strelca Karima Benzemaja poskrbeli za končni rezultat 5:2.

Ko so nogometaši Reala pozdravili svoje navijače na Anfieldu, se je Luka Modrić znašel na soigralcu Antoniu Rüdigerju. | Foto: Reuters Ko so nogometaši Reala pozdravili svoje navijače na Anfieldu, se je Luka Modrić znašel na soigralcu Antoniu Rüdigerju. Foto: Reuters

Hrvat Luka Modrić, čeprav šteje že 37 pomladi, je na svoji polovici prestregel žogo, nato v silovitem šprintu zaobšel dva igralca Liverpoola, podal Viniciusu, ta pa je zaposlil Benzemaja, ki se je mojstrsko otresel branilca rdečih in nato zadel za 5:2. Modrić je tako blestel, da je na Anfieldu doživel ogromno čast, saj so mu domači navijači v 87. minuti, ko je zapustil igrišče in ga je zamenjal Nemec Toni Kroos, namenili stoječe ovacije.

Dončić iz Mehike: Gremo Madrid in nič več

Luka Dončić je prve korake v članski košarki naredil v dresu Reala. | Foto: Sportida Luka Dončić je prve korake v članski košarki naredil v dresu Reala. Foto: Sportida Nad razpletom srečanja je bil zelo navdušen njegov soimenjak Luka Dončić. Nekdanji biser madridskega Reala ostaja goreč navijač belih baletnikov. Dvoboj v Liverpoolu je z zanimanjem spremljal v Mehiki, kamor se je odpravil na krajši premor po tekmi All-Star, da si napolni baterije pred odločilnim delom rednega dela lige NBA, v katerem se bodo delile vstopnice za nastop v končnici. Dončić se je sicer v torek pošalil s svojimi sledilci in ob fotografiji s plaže v Mehiki na Instagramu označil, da je na Krku, kjer slovenski košarkar redno počitnikuje poleti po koncu klubske sezone.

Po zmagi Reala je na Twitterju zapisal: "Gremo, Madrid, in nič več," njegova objava pa je med navijači kraljevega kluba naletela na ogromen odziv.

Modriću sicer pogodba z Realom poteče po koncu sezone, tako da je njegova usoda pri španskem velikanu še negotova. Trener Carlo Ancelotti ga sicer zelo spoštuje. "Luka si zasluži podaljšanje pogodbe. Je izjemen igralec. Januarja je imel nekaj težav. Takrat se ni dobro počutil, a se je zdaj vrnil v svojem sijaju. Dvignil je raven fizične kondicije. Prepričan sem, da bomo znova uživali v njegovih predstavah," mu Italijan zaupa.

Luka Dončić All-Star 2023
Sportal Dončić v zvezdniški družbi prvič ostal praznih rok, padel je rekord

Ancelotti opozarja, da še ni konec

Carlo Ancelotti v tej sezoni brani evropski in španski naslov, letos pa je že postal svetovni klubski prvak. | Foto: Reuters Carlo Ancelotti v tej sezoni brani evropski in španski naslov, letos pa je že postal svetovni klubski prvak. Foto: Reuters Po čudežni zmagi Reala na Anfieldu se zdi, da si je evropski rekorder po številu naslovov že bolj ali manj zagotovil napredovanje med najboljših osem. A tako ne razmišljajo vsi. Carlo Ancelotti v skladu s svojo trenersko filozofijo, v kateri ne pretirava ob zmagah, niti ne dela dram ob porazih, ostaja zelo previden. Nogomet je že prevečkrat pokazal svojo nepredvidljivo plat, tudi na tekmah lige prvakov, da bi Italijan že javno pospremil Real v četrtfinale.

"Kje pa. To je bil komaj prvi del obračuna v izločilnem delu. Izšel se je po naših željah, a bomo morali na povratni tekmi še zelo trpeti in garati, da bomo napredovali. Liverpool je odlična ekipa. V prvem polčasu nam je povzročila veliko težav. Takrat smo trpeli. Zato zmagovalec obračuna še ni odločen," sporoča italijanski strateg, ki ga zdaj čaka poseben spektakel v la ligi, mestni derbi proti Oblakovemu Atleticu.  

Lahko navijači Liverpoola čez tri tedne v Madridu dočakajo čudež? Če bi Kloppova četa redni del dobila s tremi zadetki razlike, bi sledil podaljšek ... | Foto: Reuters Lahko navijači Liverpoola čez tri tedne v Madridu dočakajo čudež? Če bi Kloppova četa redni del dobila s tremi zadetki razlike, bi sledil podaljšek ... Foto: Reuters

Klopp daje vedeti, da je Liverpool že ostal brez možnosti. Čeprav … "Zdaj mislim, da je četrtfinalist že odločen, čeprav čez tri tedne, ko se bo bližala povratna tekma … V Madrid bomo šli z željo po zmago, nato pa videli, kako bo. Povratna tekma predstavlja velikanski izziv. A pred tem nas čakajo tekme v angleškem prvenstvu. Iz tega poraza se moramo kaj naučiti," pa dodaja Klopp, ki ga konec tedna čaka zelo pomembno gostovanje pri Crystal Palaceu.

Ne spreglejte