Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2022,
23.36

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

5

Natisni članek

UEFA liga prvakov Villarreal Liverpool Manchester City Real Madrid

Sreda, 4. 5. 2022, 23.36

12 mesecev

Liga prvakov, polfinale (povratni tekmi)

Real po epskem preobratu in podaljšku preprečil angleški finale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,79

5

Real Madrid | Real Madrid se je uvrstil v veliki finale. | Foto Reuters

Real Madrid se je uvrstil v veliki finale.

Foto: Reuters

V nogometni ligi prvakov sta znana oba finalista. Nogometaši Real Madrida so danes po neverjetnem preobratu in podaljšku s 3:1 ter s skupnim izidom 6:5 izločili Manchester City. Že v torek je prvi finalist postal Liverpool. Na povratni tekmi v Villarrealu je branil dva gola prednosti. Domači so na krilih navijaške norije v prvem polčasu povedli z 2:0, a so reds v drugem polčasu poskrbeli za popoln preobrat. Zmagali so s 3:2 in napredovali s skupnim izidom 5:2. Po letu 2018 se bosta tako v finalu spet pomerila Real in Liverpool.

Thibaut Courtois
Sportal Nov čudež Reala, ki odmeva po vsem svetu

Liga prvakov, polfinale (povratni tekmi): 

Sreda, 4. maj:
Real Madrid : Manchester City 3:1* (2:1; 0:0) /3:4/  
Rodrygo 90., 90.+1, Benzema 95./11-m; Mahrez 73.

*po podaljšku

Torek, 3. maj:
Villarreal : Liverpool 2:3 /0:2/
Dia 3., Coquelin 40.; Fabinho 62., Diaz 67., Mane 74.

// rezultat prvih tekem

Nogometna Evropa bo 28. maja v Parizu spremljala veliki finale med Liverpoolom in Real Madridom, ki je po novi poslastici in pravi drami izločil Manchester City. Ta je tako ostal brez drugega zaporednega finala in možnosti, da vendarle osvoji prvo lovoriko v ligi prvakov. Že prvi polfinalni dvoboj je postregel s spektakularnim festivalom golov in zmago angleških prvakov s 4:3, za še večjo dramo pa je poskrbel zaključek drugega srečanja.

V prvem polčasu se v Madridu mreži sicer nista zatresli. Obe ekipi sta si priigrali nekaj polpriložnosti, a brez uspeha. Na strani domačih se je z dvema izjemnima obrambama izkazal Thibaut Courtois, med drugim je v 20. minuti ubranil izjemen poskus Bernarda Silve. Obe ekipi sta šestkrat sprožili proti golu nasprotnika, štirje poskusi Manchester Cityja so zleteli v okvir vrat nasprotnika, medtem ko Real v prvi 45 minutah ni vknjižil strela v okvir.

Riyad Mahrez je Manchester City popeljal v vodstvo. | Foto: Reuters Riyad Mahrez je Manchester City popeljal v vodstvo. Foto: Reuters

V 73. minuti pa se je rezultat v Madridu vendarle spremenil. Bernardu Silvi je uspelo spraviti žogo do Riyada Mahreza, ki je v kazenskem prostoru močno sprožil v desno stran gola in premagal Courtoisa. Santiago Bernabeu je bil na pragu obupa in v izgubljenem položaju, a se Real tako kot v polfinalu proti Chelseaju in četrtfinalu proti PSG ni predal do zadnjega, kar se je belemu baletu spet obrestovalo. V 90. minuti je Real med žive po podaji Karima Benzemaja popeljal rezervist Rodrygo, ki je dobro minuto kasneje zadel še drugič in stadion Santiago Bernabeu popeljal v delirij.

Karim Benzema je Real z enajstmetrovko popeljal v finale. | Foto: Reuters Karim Benzema je Real z enajstmetrovko popeljal v finale. Foto: Reuters

Tekma se je nato prevesila v podaljšek, na začetku katerega Manchester City, še vedno vidno šokiran, ni našel igre, ki ga je krasila do prvega zadetka Reala. V 93. minuti je v kazenskem prostoru Reala Ruben Dias naredil prekršek nad Benzemajem, glavni sodnik srečanja Daniele Orsato pa je takoj pokazal na belo točko. Njegovo odločitev so nato potrdili še iz sobe za VAR. Odgovornost je prevzel Benzema in z natančnim strelom premagal nemočnega Edersona ter s tem zadetkom Real popeljal v veliki finale.

Mohamed Salah, Liverpool
Sportal Zvezdnik Liverpoola razkril, koga si želi videti v finalu

Liverpool po preobratu v finale

Kljub dežju so se navijači Villarreala že več ur pred tekmo zbrali pred stadionom. | Foto: AP / Guliverimage Kljub dežju so se navijači Villarreala že več ur pred tekmo zbrali pred stadionom. Foto: AP / Guliverimage Zanimivo je bilo tudi na torkovi tekmi. Čeprav je španski Villarreal prvo tekmo izgubil z 0:2, so navijači rumene podmornice verjeli v preobrat. Že več ur pred povratno tekmo so zavzeli ulice pred stadionom Ceramica. Z baklami in glasnim navijanjem so pozdravili nogometaše, ko jih je klubski avtobus pripeljal na prizorišče morda največje tekme v zgodovini kluba. Neverjetno kuliso so pripravili tudi pred prvim sodnikovim žvižgom. "Brez besed," so zapisali na klubskem profilu na Twitterju.

Očitno je navijaška norija nogometaše Villarreala samo dodatno podžgala. Od prve minute so odločno krenili proti Liverpoolovemu golu. Po podaji Etienna Capoueja je že v tretji minuti zabil Boulaye Dia. To je bil prvi gol v letošnji ligi prvakov za reprezentanta Senegala. Gol bližje preobratu so bili domači nevarnejši nasprotnik tudi v nadaljevanju prvega polčasa. Gostje so potrebovali pol ure, da so vzpostavili ravnotežje moči na razmočeni zelenici.

Stadion je bil poln do zadnjega kotička. | Foto: Reuters Stadion je bil poln do zadnjega kotička. Foto: Reuters

Francis Coquelin je zadel za 2:0. | Foto: Reuters Francis Coquelin je zadel za 2:0. Foto: Reuters Novo dramo smo videli v 37. minuti, ko je Lo Celso padel prek po tleh drsečega vratarja reds Allisona Beckerja. Sodnik se ni oglasil. Nogometaši Villarreala in njihovi navijači so bili na nogah, a 11-metrovke niso dobili. Kljub temu je bilo le tri minute pozneje 2:0. Še enkrat je izvrstno v kazenski prostor podal Capoue in z glavo je Beckerja matiral Francis Coquelin. Tudi zanj je bil to prvi evropski gol v sezoni.

Po odmoru je udaril Liverpool in zabil tri gole v 25 minutah. | Foto: Reuters Po odmoru je udaril Liverpool in zabil tri gole v 25 minutah. Foto: Reuters Ob skupnem izidu obeh tekem 2:2 je Liverpool prvič resneje zapretil šele na začetku drugega polčasa. V 50. minuti je Trent Alexander-Arnold streljal s 30 metrov, žoga se je odbila od enega od branilcev in prevarala Geronima Rullija, a se je odbila od prečke. Odrešitev za goste z Otoka je le prišla v 62. minuti. Mohamed Salah je pripravil priložnost, Fabinho je v kazenskem prostoru zanesljivo zadel za znižanje na 1:2 oziroma skupno vodstvo 3:2. Tudi to je bil njegov prvi gol v ligi prvakov to sezono. Pet minut pozneje je stadion utihnil. Podal je Alexander-Arnold, za 2:2 pa zadel Luis Diaz. Vratarju je žoga ušla med nogami. 

V drugem polčasu je bil na igrišču povsem drug Liverpool in Villarreal je šel iz raja v pekel dokončno v 74. minuti. Petič v letošnji ligi prvakov je zadel še najboljši posameznik angleškega kluba to sezono Sadio Mane. Za vodstvo s 3:2 oziroma za uvrstitev v finale s skupnim izidom 5:2. Zasluženi finale za Angleže, ki ostajajo v igri za četverček lovorik.

Preberite še:

Liverpool
Sportal Liverpool strl odpor presenečenja sezone, City dobil strelski spektakel z Realom
Real Madrid Karim Benzema
Sportal O fantastičnem spektaklu in tvegani panenki
Liverpool Sadio Mane
Sportal O zlati žogi za Maneja in nesmrtnosti te generacije Liverpoola

Ne spreglejte