Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
2. 9. 2020,
13.19

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

1

Natisni članek

UEFA slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek liga narodov Liga narodov

Sreda, 2. 9. 2020, 13.19

3 leta, 7 mesecev

Kaj je sploh liga narodov?

Eksperiment Uefe, ki lahko Slovenijo popelje na SP 2022

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

1

Jan Oblak | Jan Oblak leta 2018 ni sodeloval v ligi narodov. Tako bo letos dočakal krstni nastop v omenjenem tekmovanju. | Foto Reuters

Jan Oblak leta 2018 ni sodeloval v ligi narodov. Tako bo letos dočakal krstni nastop v omenjenem tekmovanju.

Foto: Reuters

Liga narodov je tekmovanje, ki je luč sveta ugledalo ravno v obdobju, ko se lahko Aleksander Čeferin pohvali s statusom prvega moža evropskega nogometa. Vtisi po prvencu (2018) so bili tako pozitivni, da je Evropska nogometna zveza (Uefa) prižgala zeleno luč drugi izvedbi. Liga narodov ne pomeni le nadomestila za prijateljske tekme, ki so vrsto desetletij polnile urnike v svetu nogometa. Ponuja bistveno več. Ne nazadnje tudi bližnjico do nastopa na največjem tekmovanju!

Matjaž Kek
Sportal Pozitivne novice iz tabora Matjaža Keka

Slovenska nogometna reprezentanca bo 3. septembra odprla novo poglavje. Z domačim dvobojem proti Grčiji bo v praznih Stožicah uradno zakorakala v nov ciklus lige narodov, mladega tekmovanja, ki bo pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa) doživelo šele drugo izvedbo. V njem bo nastopilo vseh 55 članic evropske nogometne družine, Slovenija pa bo po manj prijetni izkušnji iz leta 2018, ko je v druščini Norveške, Bolgarije in Cipra ostala brez zmage (trije remiji in trije porazi) ter osvojila neslavno zadnje mesto, iskala pot do prve zmage.

Slovenija lahko napreduje v ligo B

Slovenija je v zadnjem nastopu v ligi narodov (2018) remizirala v Sofiji z Bolgarijo (1:1). | Foto: Reuters Slovenija je v zadnjem nastopu v ligi narodov (2018) remizirala v Sofiji z Bolgarijo (1:1). Foto: Reuters Čeprav je bilo sprva rečeno, da bo Slovenija zaradi zadnjega mesta v skupini lige narodov (2018) izpadla med najslabše evropske reprezentance, ki nastopajo v ligi D, je izvršni odbor Uefe konec septembra 2019 v Ljubljani spremenil format lige narodov. Slovenija tako ostaja del lige C, v kateri je podobno kot v ligi A (ta se je razširila) in B 16 ekip, v najslabši skupini D pa je le sedem udeležencev.

Če bo Slovenija osvojila prvo mesto, si bo ob naslednji izvedbi lige narodov zagotovila napredovanje, nastop v ligi B, ki prinaša močnejše in bolj atraktivne tekmece, če pa bo ponovila rezultat izpred dveh let, ko je zaostala za vsemi tekmeci, jo čaka turnir za obstanek. V primeru dveh porazov bi tako padla v najnižjo ligo D, kjer prednjačijo palčki evropskega nogometa.

Udeleženci lige narodov:

Liga A:
Skupina 1: Nizozemska, Italija, BiH, Poljska
Skupina 2: Anglija, Belgija, Danska, Islandija
Skupina 3: Portugalska, Francija, Švedska, Hrvaška
Skupina 4: Švica, Španija, Ukrajina, Nemčija 

Liga B:
Skupina 1: Avstrija, Norveška, Severna Irska, Romunija
Skupina 2: Češka, Škotska, Slovaška, Izrael
Skupina 3: Rusija, Srbija, Turčija, Madžarska
Skupina 4: Wales, Finska, Irska, Bolgarija

Liga C:
Skupina 1: Azerbajdžan, Luksemburg, Ciper, Črna gora
Skupina 2: Armenija, Estonija, Severna Makedonija, Gruzija
Skupina 3: Slovenija, Moldavija, Kosovo, Grčija
Skupina 4: Kazahstan, Litva, Belorusija, Albanija

Liga D:
Skupina 1: Malta, Andora, Latvija, Ferski otoki
Skupina 2: San Marino, Liechtenstein, Gibraltar

Stadion Stožice bo v četrtek, ko se bo dvoboj med Slovenijo in Grčijo začel ob 20.45, žal sameval. Obračun bo potekal pred praznimi tribunami. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Stadion Stožice bo v četrtek, ko se bo dvoboj med Slovenijo in Grčijo začel ob 20.45, žal sameval. Obračun bo potekal pred praznimi tribunami. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Liga narodov bo v središču reprezentančnega zanimanja vse do 20. novembra, ko se bo končal skupinski del. Izbranci Matjaža Keka bodo do takrat odigrali šest tekem. Žreb jo je uvrstil v tretjo skupino v ligi C, tretji najmočnejši po kakovostnem merilu, kjer se bo udarila z Grčijo, Moldavijo in Kosovom. Če bi osvojila prvo mesto, bi si lahko v primeru naklonjenih okoliščin v drugih skupinah priborila celo nastop v dodatnih kvalifikacijah za SP 2022. Tudi to dopušča liga narodov.

Katero mesto bo osvojila Slovenija v ligi narodov?

  • 1.
    53,66 %
    374 glasov
  • 2.
    16,79 %
    117 glasov
  • 3.
    10,90 %
    76 glasov
  • 4.
    10,33 %
    72 glasov
  • Liga narodov me sploh ne zanima.
    8,32 %
    58 glasov
Oddanih 697 glasov

V krstni izvedbi (2018) je bila v tem pogledu še bolj radodarna, saj je v izdatni meri določila seznam udeležencev dodatnih kvalifikacij za EP 2020. Te bodo zaradi zapletov z izbruhom pandemije novega koronavirusa odigrane šele to jesen. Zadnji potniki na Euro, ki ga bo 12 držav gostilo z enoletno zamudo, bi sicer morali biti znani že spomladi, a so višje sile zamaknile spored na jesenski termin.

Lionel Messi
Sportal Messi in Barcelona še vedno na točki nič

Urnik lige narodov:

Skupinski del:
1. krog
(od 3. do 5. septembra 2020)
2. krog (od 6. do 8. septembra 2020)
3. krog (od 10. do 11. oktobra 2020)
4. krog (od 13. do 14. oktobra 2020)
5. krog (od 14. do 15. novembra 2020)
6. krog (od 17. do 18. novembra 2020)

Zaključni turnir:
Polfinale, finale in tekma za 3. mesto (september oziroma oktober 2021)

Turnir za obstanek:
Prve tekme (24. in 25. marec 2022)
Povratne tekme (28. in 29. marec 2022)

Najboljših 16 udeležencev lige narodov, zbranih v ligi A, se bo sicer potegovalo za lovoriko. Naslov brani Portugalska, tudi aktualna evropska prvakinja. | Foto: Reuters Najboljših 16 udeležencev lige narodov, zbranih v ligi A, se bo sicer potegovalo za lovoriko. Naslov brani Portugalska, tudi aktualna evropska prvakinja. Foto: Reuters

Kdo si bo v ligi narodov priigral možnost sodelovanja v dodatnih kvalifikacijah za SP 2022? Tega privilegija bosta deležna dva zmagovalca skupin, teh je v drugi izvedbi lige narodov kar 14 (po štiri v ligah A, B in C, po dve pa v ligi D). V poštev bosta prišla zmagovalca skupin, ki si v kvalifikacijah za SP 2022 ne bosta zagotovili neposredne udeležbe na velikem tekmovanju (deset ''evropskih'' vozovnic bo prejelo deset zmagovalcev kvalifikacijskih skupin za SP 2022) oziroma sodelovanja v dodatnih kvalifikacijah (v play-offu bo nastopilo deset drugouvrščenih ekip v kvalifikacijskih skupinah).

Tako se ponuja dodatna motivacija vsem udeležencem lige narodov, ki bodo v uradnem kvalifikacijskem ciklusu za SP 2002 manj uspešni in se prihodnje leto v svojih kvalifikacijskih skupinah za SP 2022 ne bodo uvrstili na prvo oziroma drugo mesto. Slovenija ima slabo izhodišče, saj tekmuje šele v ligi C. Tako bi ji moralo iti na roko kar nekaj stvari, da bi si ob prvem mestu v skupini z Grčijo, Kosovom in Moldavijo zagotovila še nastop v play-offu kvalifikacij za SP 2022.

Liga narodov bo znova vplivala na dodatne kvalifikacije za naslednje veliko tekmovanje. To je svetovno prvenstvo v Katarju, na katero se bo neposredno uvrstilo deset zmagovalk kvalifikacijskih skupin, preostale tri izbrane vrste pa bodo podale dodatne kvalifikacije, v katerih bo nastopilo 12 reprezentanc. To bo deset drugouvrščenih reprezentanc iz kvalifikacijskih skupin ter dve zmagovalki skupin lige narodov z najboljšim rangiranjem. | Foto: Grega Valančič/Sportida Liga narodov bo znova vplivala na dodatne kvalifikacije za naslednje veliko tekmovanje. To je svetovno prvenstvo v Katarju, na katero se bo neposredno uvrstilo deset zmagovalk kvalifikacijskih skupin, preostale tri izbrane vrste pa bodo podale dodatne kvalifikacije, v katerih bo nastopilo 12 reprezentanc. To bo deset drugouvrščenih reprezentanc iz kvalifikacijskih skupin ter dve zmagovalki skupin lige narodov z najboljšim rangiranjem. Foto: Grega Valančič/Sportida

Prednost bodo namreč imeli zmagovalci skupin v ligah A in B, ki bodo osvojili višje končno mesto v ligi narodov. Slovenija bi tako lahko prišla na vrsto šele v primeru, če bi si velika večina zmagovalcev skupin v močnejših ligah nastop na SP 2022 ali pa udeležbo v dodatnih kvalifikacijah zagotovila že v uradnih kvalifikacijah.

V play-offu za SP 2022 v Katarju bo tako nastopilo 12 ekip (deset drugouvrščenih iz kvalifikacijskih skupin in dve zmagovalki skupin lige narodov), po odigranih polfinalnih in finalnih tekmah pa bodo znani trije srečneži, ki bodo zastopali barve Evrope na svetovnem prvenstvu. Slovenija je nazadnje na največjem tekmovanju nastopila leta 2010 v Južni Afriki, ko jo je vodil prav Matjaž Kek in bil do zadnjih sekund v boju za napredovanje v osmino finala.

Spored tekem Slovenije v ligi narodov:

3. september: Slovenija – Grčija
6. september: Slovenija – Moldavija
11. oktober: Kosovo – Slovenija
14. oktober: Moldavija – Slovenija
15. november: Slovenija – Kosovo
18. november: Grčija - Slovenija

Petar Stojanović
Sportal Reprezentant, ki ga je Kek postavil v neugoden položaj #video
Miha Zajc
Sportal Zajc želi uiti iz turške kletke
Ne spreglejte