Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 1. 2018,
22.48

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Natisni članek

slovenski nogometaši na delu v tujini Jan Oblak Jan Oblak Luka Elsner Matjaž Kek Jasmin Kurtić

Torek, 16. 1. 2018, 22.48

6 let, 3 mesece

Slovenski nogometaši na delu v tujini

Tim Matavž je leto 2018 začel z zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

1

Luka Elsner | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Velika večina slovenskih nogometnih trenerjev in igralcev na delu v tujini miruje oziroma se pripravlja na drugi del sezone. Tim Matavž je v torek z Vitessejem prišel do nove zmage na Nizozemskem. Jan Oblak se je spet izkazal v vratih Atletica, Kevin Kampl je na derbiju nemškega prvenstva prispeval podajo, Robert Berić je v Franciji spet zadel, Luka Elsner pa s Pafosom na Cipru nesrečno ostal brez točk.

Slovenski trenerji, ki delajo v tujini:

Luka Elsner: nekdanji trener Domžal in Olimpije je delo na Cipru začel zelo uspešno, nato pa sredi jeseni padel v rezultatsko krizo. Spremlja ga tudi v letu 2018. Na zadnjih osmih tekmah tamkajšnje prve lige je osvojil le dve točki. V nedeljo je skušal prekiniti neslaven niz na domačem igrišču proti Aelu iz Limasola, a v razburljivem srečanju 20. kroga ciprskega prvenstva ostal brez točk(e).

Dolgo časa je kazalo, da se bosta tekmeca razšla brez zadetkov, a je nato Francoz Herold Gouron, sicer varovanec Elsnerja, v zadnji minuti nesrečno zatresel lastno mrežo in odločil tekmo v prid gostov. Ael je zmagal z 1:0, Pafos pa je ostal na osmem mestu. Za šestouvrščeno Omonio, to mesto že vodi v ligo za prvaka, zaostaja že 11 točk. Ker bo do konca rednega dela ciprskega prvenstva odigral le še šest krogov, bi ga med elitno šesterico popeljal le še čudež. Pafos je ostal brez doseženega zadetka že tretjo tekmo zapored.

Matjaž Kek: Rijeka, ki brani naslov, je po prvem delu hrvaškega prvenstva četrta. Na 20 tekmah je osvojila 35 točk. Za vodilnim Dinamom iz Zagreba zaostaja 15 točk. Nekdanji selektor Slovenije je v ponedeljek začel priprave na drugi del sezone. Hrvaško prvenstvo se nadaljuje 11. februarja.

Slaviša Stojanović: Lani je Rigo v prvenstvu popeljal do tretjega mesta in preboja v Evropo, v pokalnem tekmovanju pa je izgubil v finalu. Izbran je bil za najboljšega trenerja meseca. Najverjetneje bo Rigo vodil tudi v prihodnji sezoni.

Slovenski reprezentanti v tujini:

Jan Oblak je na prvi tekmi, na kateri je branil kot 25-letni vratar, navdušil. Na gostovanju pri Eibarju je zbral štiri obrambe (1:0). | Foto: Twitter - Voranc Jan Oblak je na prvi tekmi, na kateri je branil kot 25-letni vratar, navdušil. Na gostovanju pri Eibarju je zbral štiri obrambe (1:0). Foto: Twitter - Voranc

Vratarji:

Vid Belec: italijanski prvoligaš si je privoščili krajši počitek, prvenstvo se bo nadaljevalo prihodnji konec tedna. Pred odhodom na premor je Benevento nanizal dve prvenstveni zmagi (pred tem ni zmagal kar 18 tekem v nizu) in s slovenskim vratarjem med vratnicama napovedal boljše čase.

Kako je Jana Koprivca nesrečno premagal soigralec (pri 4:55)?

Jan Koprivec: Pafos je v nedeljo doma izgubil dvoboj 20. kroga ciprskega prvenstva proti Aelu iz Limasola (0:1). Primorec je prejel zadetek v zadnji minuti, ko ga je nesrečno premagal francoski soigralec. Pafos na Cipru ostaja brez zmage v letu 2018.

Jan Oblak: pri pokalni zmagi Atletica med tednom nad nižjeligašem Lleido pričakovano ni sodeloval, v soboto pa se je vrnil med vratnici Madridčanov. Atletico je na gostovanju pri Eibarju zmagal z 1:0, Škofjeločan pa je ostal nepremagan. Zbral je štiri obrambe in si za nastop prislužil visoko oceno. Rdeče-beli so po njegovi zaslugi v drugem polčasu ohranili tesno prednost in se vodilni Barceloni z odigrano tekmo več približali na šest točk.  

Atraktivno posredovanje Jana Oblaka v 85. minuti gostovanja pri Eibarju:

Atletico ostaja na visokem drugem mestu, po spodrsljaju Reala, ki je doma izgubil proti Villarrealu, pa ima pred belimi baletniki že deset točk prednosti. Oblak se je po tekmi zahvalil moštvu, zlasti obrambni vrsti, za sodelovanje. "Radi bi ohranili zmagovalni ritem in videli, ali se lahko na lestvici približamo Barceloni," je 25-letni slovenski vratar dejal za radijsko postajo Onda Cero.

Miha Mevlja počiva po prvi polovici sezone pri velikanu ruskega nogometa Zenitu. | Foto: Getty Images Miha Mevlja počiva po prvi polovici sezone pri velikanu ruskega nogometa Zenitu. Foto: Getty Images

Branilci:

Boštjan Cesar: italijanska prva liga je trenutno na krajšem premoru, nadaljevala se bo s tekmami prihodnji konec tedna. Kapetan slovenske izbrane vrste, ki je v ponedeljek slovesno odprl športni center Baza, se tako nahaja na novoletnem premoru.

Antonio Delamea Mlinar: New England Revolution se po rednem delu lige MLS, ki ga je bilo konec v drugi polovici lanskega oktobra, ni uvrstil v končnico. Prvi Slovenec, ki je zaigral v ligi MLS, je lahko s prvo sezono v ZDA vseeno zelo zadovoljen. Navijači njegovega kluba so ga izbrali za najboljšega posameznika sezone.

Bojan Jokić: rusko prvenstvo se bo nadaljevalo v začetku marca. Ufa bo tako v nedeljo, 4. marca v 21. krogu gostila moskovski Dinamo. Dolgoletni branilec slovenske izbrane vrste, ki je v ponedeljek slovesno odprl športni center Baza, se tako nahaja na novoletnem premoru.

Miha Mevlja: jesenski del sezone v ruski premier ligi je z Zenitom končal na drugem mestu. Zbral je osem prvenstvenih nastopov. Elitna ruska liga se bo nadaljevala marca.

Aljaž Struna: Palermo je v drugi italijanski ligi prezimil na prvem mestu. Pirančan, ki je v zimskem prestopnem roku zanimiv številnim klubom, bo tekme nadaljeval 20. januarja.

Miral Samardžić: prvi del sezone v ruski premier ligi je z Anžijem Mahačkalo končal na 15., predzadnjem mestu. Zbral je deset prvenstvenih nastopov in zabil en gol. Elitna ruska liga se bo nadaljevala v začetku marca.

Nejc Skubic: Konyaspor je v prvi turški lig prezimil na skromnem 16. mestu. Če bi ostalo pri tem, bi nekdanji kapetan Domžal zapustil prvo turško ligo. Konyaspor bo po kratkem novoletnem premoru nadaljeval sezono v torek, ko bo v pokalu, kjer brani naslov, ob 18. uri gostoval pri Trabzonsporju.

Jan Repas na prvem prvenstvenem dvoboju Caena v letu 2018 ni dočakal priložnosti za nastop. | Foto: Getty Images Jan Repas na prvem prvenstvenem dvoboju Caena v letu 2018 ni dočakal priložnosti za nastop. Foto: Getty Images

Vezisti:

Valter Birsa: italijanska prva liga je trenutno na krajšem premoru, nadaljevala se bo s tekmami prihodnji konec tedna.

Rene Krhin: Nantes je v nedeljo v prvi francoski ligi gostil zvezdniški PSG in izgubil z 0:1. Slovenski vezist ni dočakal priložnosti za igro. Na njo je zaman čakal na klopi.

Jasmin Kurtić: italijanska prva liga je trenutno na krajšem premoru, nadaljevala se bo s tekmami prihodnji konec tedna. Izkušeni slovenski vezist jo bo nadaljeval v dresu novega, že sedmega italijanskega kluba. V četrtek je namreč tudi uradno prestopil iz Atalante v Spal, ki je trenutno na 17. mestu prvenstvene lestvice in se bori za obstanek.

Jan Repas: Caen je v prvi francoski ligi v soboto doma izgubil proti Lillu (0:1). Mladi slovenski vezist je ostal na klopi.

Rajko Rotman: Götzepe je v prvi turški ligi prezimil na šestem mestu. Sezono bo nadaljeval 20. januarja, ko ga čaka atraktivno gostovanje v Istanbulu pri Fenerbahčeju.

Benjamin Verbič: po sijajni prvi polovici sezone v dresu Köbenhavna je postal novi član kijevskega Dinama, podpisal je petletno pogodbo. Dinamo Kijev je danskemu prvaku plačal štiri milijone evrov, Vojničan pa bi lahko v dresu ukrajinskega velikana debitiral 17. februarja, ko se bo Dinamo pomeril z Olimpikom iz Donecka. Kijevčani so prezimili na drugem mestu, za vodilnim Šahtarjem s tekmo manj zaostajajo tri točke.

Kakšna je prihodnost Romana Bezjaka? | Foto: Getty Images Kakšna je prihodnost Romana Bezjaka? Foto: Getty Images

Napadalci:

Roman Bezjak: po zanj katastrofalni prvi polovici sezone, v kateri je za Darmstadt dočakal priložnost le na štirih tekmah v nemški drugi ligi in v pokalu - zbral je vsega 144 minut igre -, je njegova prihodnost nedorečena. Novopečeni trener Darmstadta Dirk Schuster je sicer napovedal, da bo računal nanj, a vprašanje je, kaj se bo pozimi zgodilo z 28-letnim napadalcem, ki ima z Darmstadtom pogodbo do junija 2019. V zadnjih dneh ga med drugim povezujejo tudi z vrnitvijo v bolgarski Ludogorec, pri katerem je pred časom že blestel. Druga nemška liga se bo nadaljevala 24. januarja.

Josip Iličić: italijanska prva liga je trenutno na krajšem premoru, nadaljevala se bo s tekmami prihodnji konec tedna. V ponedeljek je užival na otvoritveni slovesnosti športne dvorane Baza, kjer je pokazal veliko znanja v futsalu.

Tim Matavž: na Nizozemskem je Vitesse, ki je prezimil na osmem mestu, v torek odigral prvo tekmo v letošnjem letu in v prvenstvu z 1:0 zmagal v Rotterdamu pri tamkajšnji Sparti. Primorec, ki je pri devetih prvenstvenih golih, je igral v drugem polčasu, ko je tudi padel edini zadetek na tekmi.

Andraž Šporar: nekdanji napadalec Olimpije bo kariero nadaljeval na Slovaškem, kjer je sklenil pogodbo s Slovanom. Velikan iz Bratislave, ki bo v kratkem bogatejši za prekrasen nov štadion, bo prezimil na tretjem mestu. Za vodilnim Spartakom iz Trnave zaostaja devet točk. Šporar bi lahko v dresu Slovana prvič nastopil 17. februarja, ko bo klub iz slovaške prestolnice gostoval pri Zemplinu iz Mihavolcev.

Na seznamu so nogometaši, ki so se znašli na zadnjem reprezentančnem seznamu zdaj že nekdanjega selektorja Srečka Katanca za tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Škotski v Ljubljani 8. oktobra lani. Novega selektorja Tomaža Kavčiča prva tekma čaka 23. marca, in sicer prijateljska tekma proti Avstriji v Celovcu.

Prvi zadetek Roberta Berića v francoskem prvenstvu po vrnitvi k St. Etiennu:

Zadetek Davida Poljanca (Nea Salamis) pri 3:43:

Preostali slovenski nogometaši, ki igrajo v tujini:

Igralec Liga Tekma Podatki
Jon Gorenc Stanković (Huddersfield Town) Anglija, 1. liga Huddersfield Town : West Ham 1:4 Zaradi poškodbe kolena ni kandidiral za tekmo.
Timi Elšnik (Swindon Town) Anglija, 4. liga Swindon Town : Forrest Green Rover 1:0 Ni kandidiral za tekmo.
Rajko Rep (LASK) Avstrija, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 2. februarja.  
Zlatko Dedić (Wacker Innsbruck) Avstrija, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 23. februarja.  
Alen Ožbolt (Hartberg) Avstrija, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 23. februarja  
Željko Filipović (Mechelen) Belgija, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 20. januarja.  
Nicolas Rajsel (Oostende) Belgija, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 16. januarja.  
Dino Martinović (Lokomotiv Plovdiv) Bolgarija, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 17. februarja.  
Emil Velić (Mladost Doboj) BiH, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 17. februarja.  
Erik Janža (Pafos) Ciper, 1. liga Pafos : AEL 0:1 Igral je vso tekmo.
David Poljanec (Nea Salamis) Ciper, 1. liga Ethnikos Achna : Nea Salamis 0:3 V igro je vstopil v 87. minuti, dve minuti pozneje pa dosegel zadetek. To je bil njegov drugi gol v tej sezoni.
Nermin Haljeta (FK Teplice) Češka, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 17. februarja.  
Milan Kocić (Bohemians) Češka, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 17. februarja.  
Gregor Sikošek (Silkeborg) Danska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 10. februarja.  
Filip Valenčič (HJK Helsinki) Finska, 1. liga Prvenstva je konec.  
Robert Berić (St. Etienne) Francija, 1. liga St. Etienne : Toulouse 2:0 Igral je 76 minut in v 45. minuti z enajstih metrov zadel za 1:0. To je bil njegov prvi zadetek v tej sezoni v francoskem prvenstvu.
Denis Petrić (Guingamp) Francija, 1. liga Strasbourg : Guingamp 0:2 Ni kandidiral za tekmo.
Patrik Eler (Nancy) Francija, 2. liga Niort : Nancy 0:0 Ni kandidiral za tekmo.
Ivan Firer (Auxerre) Francija, 2. liga Auxerre : Le Havre 1:1 Ni kandidiral za tekmo.
Matic Kotnik (Panionios) Grčija, 1. liga Apollon Smirnis : Panionios 1:1 Branil je vso tekmo.
Matic Črnic (Rijeka) Hrvaška, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 11. februarja.  
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb) Hrvaška, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 10. februarja.  
Samir Handanović (Inter) Italija, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 21. januarja.  
Siniša Anđelković (Venezia) Italija, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 20. januarja.  
Erik Gliha (Avellino) Italija, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 20. januarja.  
Enej Jelenič (Carpi) Italija, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 20. januarja.  
Luka Krajnc (Frosinone) Italija, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 20. januarja.  
Jan Mlakar (Venezia) Italija, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 20. januarja.  
Leo Štulac (Venezia) Italija, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 20. januarja.  
Miha Zajc (Empoli) Italija, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 20. januarja.  
Armin Bačinović (Sambenedettese) Italija, 3. liga Sezona se bo nadaljevala 20. januarja. .
Zlatan Ljubijankić (Urawa Reds) Japonska, 1. liga Prvenstvo je končano.  
Lucas Mario Horvat (Okzhetpes) Kazahstan, 1. liga Prvenstvo je končano.  
Miha Blažič (Ferencvaroš) Madžarska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 24. februarja.   
Denis Klinar (Puškaš) Madžarska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 24. februarja.   
Kevin Kampl (RB Leipzig) Nemčija, 1. liga RB Leipzig : Schalke 3:1 Odigral je vso tekmo in prispeval podajo za prvi gol Leipziga.
Dominic Maroh (Köln) Nemčija, 1. liga Köln : Borussia Mönchengladbach 2:1 Ni igral, ni ga bilo niti na klopi.
Mišo Brečko (Nürnberg) Nemčija, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 23. januarja.  
Nik Omladič (Greuther Fürth) Nemčija, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 24. januarja.  
Jovan Vidović (Meppen) Nemčija, 3. liga Sezona se bo nadaljevala 21. januarja.  
Dejan Trajkovski (Twente) Nizozemska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 20. januarja.  
Etien Velikonja (Willem II) Nizozemska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 21. januarja.  
Haris Vučkić (Twente) Nizozemska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 20. januarja.  
Roy Rudonja (RKC Waalwijk) Nizozemska, 2. liga RKC Waalwijk : AZ II 1:0 Zaradi poškodbe mišice ni kandidiral za tekmo.
Slobodan Vuk (Tromsö) Norveška, 1. liga Prvenstvo je končano.  
Sandi Arčon (Gornik Zabrze) Poljska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 9. februarja.  
Goran Cvijanović (Korona Kielce) Poljska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 11. februarja.  
Matic Fink (Cracovia Krakov) Poljska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 10. februarja.  
Boban Jović (Slask Vroclav) Poljska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 10. februarja.  
Uroš Korun (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 11. februarja.  
Nemanja Mitrović (Jagiellonia Bialystok) Poljska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 12. februarja.  
Saša Živec (Piast Gliwice) Poljska, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 11. februarja.  
Dejan Djermanović (Stal Mielec) Poljska, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 3. marca.  
Miha Goropevšek (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 3. marca.  
Matic Žitko (Olimpia Grudziadz) Poljska, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 3. marca.  
Gregor Balažic (Ural) Rusija, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 3. marca.  
Matija Boben (Rostov) Rusija,1. liga Sezona se bo nadaljevala 3. marca.  
Žan Majer (Rostov) Rusija, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 3. marca.  
Denis Popović (Orenburg) Rusija, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 4. marca.  
Matej Pučko (Oviedo) Španija, 2. liga Rayo Vallecano : Oviedo 2:2 Ni kandidiral za tekmo.
Andrej Kotnik (Formentera) Španija, 3. liga Atletico Baleares : Formentera 1:0 Igral je 64 minut. To je bil njegov prvi nastop v Španiji.
Domen Črnigoj (Lugano) Švica, 1. liga Sezona se bo nadaljevala 4. februarja.  
Kenan Fatkić (Chiasso) Švica, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 3. februarja.  
Nejc Mevlja (Schaffhausen) Švica, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 3. februarja.  
Dalibor Stevanović (Servette) Švica, 2. liga Sezona se bo nadaljevala 3. februarja.  
Sašo Fornezzi (Antalyaspor) Turčija, pokal Antalyaspor - Kayserispor, četrtek 16.00  
Ne spreglejte