Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Torek,
23. 5. 2017,
14.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Edwin Van Der Sar Peter Schmeichel Manchester United

Torek, 23. 5. 2017, 14.00

6 let, 6 mesecev

Legenda rdečih vragov želi, da Ajax premaga United

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Edwin van der Sar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Legendarni vratar Edwin van der Sar je v šestih sezonah pri Manchester Unitedu pustil tako globok pečat, da ga navijači rdečih vragov še zdaj nosijo na posebnem mestu v svojem srcu. Vseeno zdaj že upokojeni vratar v sredo ne bo navijal za United, temveč za Ajax.

Finale lige Europa med Manchester Unitedom in Ajaxom bo v sredo ob 20.45 na areni Prijateljev v Stockholmu na Švedskem. Na njem bo sodil slovenski sodnik Damir Skomina.

Ko se je leta 2011 odločil, da konča svojo športno pot, je navijače angleškega velikana zabolelo pri srcu, njegovo odločitev je poskušal spremeniti tudi veliki sir Alex Ferguson, nizozemski vratar je ostal neomajen in se po sezoni 2010/11 izpolnil obljubo, ki jo je dal svoji ženi.

Van der Sar je z Unitedom v šestih sezonah osvojil kar 13 lovorik, leta 2008 je bil Moskvi tudi junak finala lige prvakov, v katerem so rdeči vragi po enajstmetrovkah premagali Chelsea. Nizozemec je v nadaljevanju še enkrat lovil evropsko, a je bila tako leta 2009 in 2011 zanj usodna Barcelona, vseeno pa za številne še zdaj velja za najboljšega vratarja Manchestra Uniteda vseh časov. Uvrščajo ga celo pred Petra Schmeichla.

Kdo je najboljši vratar Manchester Uniteda vseh časov?

  • Edwin Van Der Sar
    73,91 %
    136 glasov
  • Peter Schmeichel
    20,11 %
    37 glasov
  • Fabian Barthez :)
    5,98 %
    11 glasov
Oddanih 184 glasov

Ne boji se

Po končani kariere se je vrnil v svoj matični klub Ajax, kjer se je tudi vpisal na vratarski zemljevid. Z nizozemskim velikanom je v devetih sezonah osvojil štiri naslove nizozemskih prvakov, leta 1995 pa tudi ligo prvakov.

''Oba kluba sta mi zelo blizu. Najprej Ajax, nato Manchester United. Zdaj sem odgovoren za Ajax, vse sile bom vložil, da se v sredo veselimo mi,'' je v pogovoru za BBC dejal zdaj izvršni direktor kluba iz Amsterdama.

Nizozemski legendarni vratar je na vrh Evrope stopil tako z Ajaxom kot tudi Manchester Unitedom. | Foto: Reuters Nizozemski legendarni vratar je na vrh Evrope stopil tako z Ajaxom kot tudi Manchester Unitedom. Foto: Reuters

Van der Sarja niti malo ne skrbi, da bi mlada Ajaxova ekipe odpovedala v Stockholmu. ''Ves čas igrajo v enakem sistemu, z enako filozofijo. Vedo, kaj morajo storiti, ko se tekma začne, zato ni bojazni, da se ne bi znašli tudi v finalu. Dokaz za to, sta tudi tekmo proti Schalkeju in Lyonu,'' je še dodal 46-letni Nizozemec, ki bi bil presrečen, če Ajax po letu 1995 spet pride do evropske lovorike.

Kdo bo veliki zmagovalec lige Europa?

  • Manchester United
    63,46 %
    330 glasov
  • Ajax
    36,54 %
    190 glasov
Oddanih 520 glasov
Ne spreglejte