Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
5. 4. 2016,
17.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

Natisni članek

Miran Burgič ND Gorica NK Olimpija NK Olimpija

Torek, 5. 4. 2016, 17.00

6 let, 6 mesecev

Lani je bil Ljubljančan, letos Ljubljančanom grozi

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

1

"Na Olimpijo imam lepe spomine, čeprav sezona, ki sem jo prebil v njenem dresu, še zdaleč ni bila dobra," pred derbijem 28. kroga Prve lige Telekom Slovenije med Gorico in Olimpijo pravi Miran Burgič, prvi napadalec Novogoričanov, ki bo skušal ogroziti mrežo vodilnih Ljubljančanov.

Po kar osmih letih igranja v tujini se je leta 2014 kot velika okrepitev preselil v Olimpijo, a Ljubljano zapustil že po eni sezoni, ki je bila za nekoč najboljšega strelca prve slovenske lige najslabša v zadnjih letih. Pravzaprav katastrofalno slaba. Vsega gol in tri podaje je zbral v 21 prvenstvenih nastopih, v pokalu se je na štirih tekmah med strelce vpisal enkrat.

 

"Pri Olimpiji je bilo v prejšnji sezoni precej drugače, kot je zdaj. Bilo je turbulentno v klubu in okoli njega. Kaj se je dogajalo z mano, niti ni pomembno. Na koncu sezone je treba potegniti črto in videti, kako uspešen si bil. Jaz seveda nisem mogel biti zadovoljen. Iskati vzroke, zakaj je bilo tako, nima smisla. Nikogar ne zanima, kaj in zakaj," se sezone, ki jo je preživel v Ljubljani, spominja Miran Burgič.

Izkusil je, kar so pred njim izkusili njegovi prijatelji študenti

"Čeprav s športnega vidika ne morem biti zadovoljen, nimam slabih spominov na Olimpijo. Z ljudmi v klubu in s soigralci sem imel odlične odnose. Manjkala sta le dober rezultat in moj boljši učinek na igrišču. Včasih se malce pošalim, da sem lani končno izkusil, kako je živeti v Ljubljani, kot so izkusili mnogi moji vrstniki, ki so tam preživljali študentska leta. Jaz te priložnosti žal nisem imel, lani pa sem jo le dočakal. Čeprav sem seveda živel športno, da ne bo pomote," se je zasmejal 31-letni napadalec in priznal, da poleti ni niti pomislil na to, da bi ostal član Olimpije.

 | Foto:

"Ne, saj po koncu sezone niti nismo vedeli, kaj in kako. Kdo bo predsednik in kdo bo ostal. Glede na to, kakšna sezona je bila za mano, je bilo jasno, da ne bom ostal. Ko so se javili iz Gorice, nisem razmišljal. V Novi Gorici živim, to je moj klub, pozimi sem postal oče in logično je bilo, da sem se odločil za tak korak," pravi nogometaš, ki je v tujini igral na Švedskem, v Avstriji, Izraelu in na Cipru.

 

Zdaj ga čaka tekma proti klubu, katerega barve je branil še pred nekaj meseci. "Tekma zame ne bo nič posebnega, saj sem proti Olimpiji v tej sezoni kot član Gorice igral že trikrat. Bolj bo posebna zato, ker igramo proti ekipi, ki je prva na lestvici in ima slovito ime. Verjamem, da se bo zbralo tudi več gledalcev, zato bom še bolj motiviran. Ne pa zaradi tega, ker sem bil v prejšnji sezoni njen član," je povedal napadalec, ki je na zadnji medsebojni tekmi, ko je Gorica konec novembra lani šokirala in v Stožicah Olimpijo premagala z 2:0 (pred tem so dvakrat v tej sezoni, s 4:1 in 3:0, zmagali Ljubljančani), prispeval podajo.

Motivirali so ga, da bi odščipnil točko, a se ni izšlo

Z nekdanjimi soigralci iz Olimpije je še v stikih. Najpogosteje s Primorcema Miho Zajcem in Arisom Zarifovićem, dobro se razume tudi z nekdanjim reprezentančnim soigralcem, kapetanom Olimpije Darijanom Matićem. "Na temo sredine tekme se nismo pogovarjali prav veliko. Bolj so me pred tem skušali motivirati, da bi odvzeli kakšno točko Mariboru," pravi Burgič.

 

Na njegovo žalost in žalost Ljubljančanov se ni izšlo. Gorica je v soboto pred domačimi navijači gostila Maribor in izgubila z 0:2. "Vedeli smo, da je Maribor dober, a na igrišču je bil videti še boljši, kot sem si mislil, da bo. Več kot zasluženo je zmagal. Po tekmi sploh nisem bil razočaran, saj nisem dobil občutka, da bi lahko karkoli dosegli. Maribor je igral res dobro in zdi se mi, da je ujel pravi ritem. Do konca prvenstva si bo težko privoščil kak spodrsljaj, zato se mi zdi, da se bo o naslovu morda odločalo celo v zadnjem krogu. Prvenstvo je zanimivo, kot že dolgo ni bilo," pravi nogometaš, ki je z Gorico med letoma 2004 in 2006 osvojil tri naslove državnega prvaka in bil v sezoni 2005/06, ko sta bila z Valterjem Birso strah in trepet nasprotnikovih obramb, s 24 zadetki najboljši strelec slovenskega prvenstva.

V sezoni 2005/06 sta bila z Valterjem Birso kralja slovenskih strelcev in Gorici prinesla tretji zaporedni naslov. | Foto: V sezoni 2005/06 sta bila z Valterjem Birso kralja slovenskih strelcev in Gorici prinesla tretji zaporedni naslov.

Maribor je močan, odločale bodo malenkosti

"Težko je napovedati, kdo bo prvak. Imam občutek, da je Maribor morda še boljši, kot je Olimpija. Ta je zdaj nekoliko drugačna, kot je bila v prvem delu sezone. Ne juriša tako, kot je prej, a igra veliko bolj pragmatična, zato mislim, da si ne bo privoščila toliko spodrsljajev, kot si jih je v prvem delu sezone. Maribor je močan, odločale bodo malenkosti. Imam občutek, da je proti Olimpiji nekoliko lažje igrati, a bomo videli. Zdaj imamo priložnost, da to dokažemo na igrišču. Enkrat smo Ljubljančane že premagali. Verjamem, da jih lahko še enkrat. Upam, da nam bo uspelo. Obeta se zanimiva tekma," pravi strelec petih prvenstvenih golov v tej sezoni.

Solidna, a nič več kot to

"Sezona je zame solidna, a nič več kot to. Bolj me veselijo dobri rezultati Gorice. Igramo bolje, kot je marsikdo pričakoval. Pred letom dni smo bili v dodatnih kvalifikacijah za obstanek, pred začetkom sezone se sploh ni vedelo, kaj bo s klubom, zdaj se borimo za Evropo, zato sem zelo zadovoljen. V prvem delu sezone smo igrali res sijajno, a prvenstvo traja 36 tekem. Vseskozi je treba ostati na visoki ravni. Želim si, da bi bili ob koncu tretji in se uvrstili v Evropo. Če bi nam uspelo, bi dosegli nekaj, česar nihče ni pričakoval. Upam, da se nam želje izpolnijo," pravi izkušeni napadalec trenutno četrtouvrščene Gorice, za Domžalami na tretjem mestu zaostaja za štiri točke.

V tujini je igral na Švedskem, v Avstriji, Izraelu in na Cipru. Na fotografiji v dresu avstrijskega FC Wackerja. | Foto: V tujini je igral na Švedskem, v Avstriji, Izraelu in na Cipru. Na fotografiji v dresu avstrijskega FC Wackerja.

Misli, da je s tujino opravil

V Novi Gorici je zelo zadovoljen, zato ne čudi, da so njegovi načrti v prihodnosti povezani z zdajšnjim klubom. "Nikoli ne reci nikoli, a mislim, da sem s tujino opravil. Pri Gorici se počutim odlično in sem blizu temu, da tukaj tudi ostanem. Stanje v klubu je dobro, moram pohvaliti vodstvo kluba, ki že vso sezono redno izpolnjuje obveznosti, ki jih ima do nas. Plače ne zaostajajo," je potrdil Burgič, ki se je razveselil tudi vse večje podpore, ki jo s soigralci čuti okoli kluba.

 

"Čutiti jo je na vsakem koraku. Občinstvo v Novi Gorici je zelo zahtevno, za naše razmere pa je v zadnjem času na tekmah kar veliko gledalcev. To je le potrdilo tega, da delamo dobro. Verjamem, da se jih bo tudi na tekmi proti Olimpiji zbralo veliko," pred sredinim obračunom, ki se bo v Novi Gorici začel ob 16. uri, pravi strelec 36 golov v slovenski prvi ligi.

Je in mora biti zadovoljen

Burgič je štiri leta igral za AIK Stockholm, s katerim je bil švedski državni, pokalni in superpokalni prvak. Dve leti je bil član avstrijskega FC Wackerja, slabi dve leti je igral v Izraelu za Hapoel Ramat Gan, njegova zadnja izkušnja s tujino pa je bila na Cipru, kjer je bil pol leta član Ethnikosa. S tem, kar je dosegel na svoji nogometni poti, je zadovoljen. "Sem in moram biti," pravi. "Povsod, kjer sem bil, sem doživel marsikaj zanimivega. Nabral sem si ogromno življenjskih izkušenj. Seveda bi lahko bilo še bolje, a ko pogledam nazaj, sem zadovoljen. Videl sem veliko nogometašev, ki so bili mnogo bolj nadarjeni, kot sem bil jaz, pa jim ni uspelo niti približno toliko," je povedal.

Ne spreglejte