Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 9. 2021,
22.57

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,87

8

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2022 Malta Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca

Nedelja, 5. 9. 2021, 22.57

2 leti, 7 mesecev

KVALIFIKACIJE ZA SP 2022, 5. KROG

Rekord Italijanov, Gareth Bale s "hat-trickom" rešil Wales

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,87

8

Italija - Švica | Italijani so nrepremagni že 36 tekem, to je rekord. | Foto Guliverimage

Italijani so nrepremagni že 36 tekem, to je rekord.

Foto: Guliverimage

Slovenska nogometna reprezentanca je v Stožicah po hudem boju premagala Malto (1:0). Zmagoviti zadetek je z bele točke ob koncu prvega polčasa dosegel Sandi Lovrić, tik pred koncem dvoboja pa je Andraž Šporar zapravil najstrožjo kazen. Vodstvo v skupini je z zmago (2:0) na Cipru prevzela Rusija, Hrvaška, naslednji tekmec Kekove čete, pa je v Bratislavi prekrižala načrte Slovaški (1:0). V nedeljo je Gareth Bale s "hat-trickom" rešil Wales na gostovanju v Belorusiji. Italijani so remizirali s Švico, a ostali nepremagani že na 36. zaporedni tekmi, kar je rekord.

V prvi nedeljski tekmi je Wales po zaslugi Garetha Bala in njegovih treh golov (dva je dosegel z enajstih metrov) v gosteh premagal Belorusijo.

Anglija je zlahka, s 4:0 premagala Andoro, Madžari pa so se morali zaradi pozitivnega testa na covid-19 proti Albaniji znajti brez kapetana Adama Szalaija in izgubili z 0:1. Nemčija je pod vodstvom Hansija Flicka ujela še prvo domačo zmago, Armenijo je odpravila s teniških 6:0 i n skočila na vrh skupine J.

Rekord Italije

V derbijih dneva pa sta se spopadli Švica in evropski prvak Italija ter razigrana Belgija in Češka. Italijani so zapravili enajtmetrovko v 53. minuti, nenatančen je bil Jorginho, tekma se je končala z 0:0. Belgijci pa so Čehe premagali s 3:0.

Italijani so nepremagani ostali že 36. tekmo zapored, kar je nov rekord. Pred dnevi so se z remijem proti Romuniji na vrhu te zgodovinske lestvice izenačili z Brazilijo in Španijo, ki sta v preteklosti nepremagani ostali 35 tekem, zdaj so Italijani na vrhu sami.

Debi Srečka Katanca na klopi Uzbekistana

Nekdanji selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je v nedeljo dočakal selektorski debi na klopi Uzbekistana, kamor se je preselil iz Iraka, s katerim se je zaradi neizpolnjevanja finančnih obveznosti preselil pred tednoma.

Srečko Katanec je vodil prvo tekmo kot selektor Uzbekistana. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Srečko Katanec je vodil prvo tekmo kot selektor Uzbekistana. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

S svojo novo četo je gostoval v Solni na Švedskem, kjer so proti domačinom prijateljsko tekmo izgubili z 1:2. Švedi, ki so konec tedna v kvalifikacijah za SP 2022 spodnesli Špance, niso igrali v najmočnejši postavi. Janne Anderson je namreč glavna orožja spočil, saj Skandinavce v sredo čaka nova kvalifikacijska tekma. Uvodni zadetek so si že v 6. minuti Katančevi zabili kar sami, v 35. je Isaac Thelin zvišal na 2:0, v drugem polčasu pa je Eldor Šamurodov postavil končni rezultat.

Slovenija Malta | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

Sportal Matjaž Kek: Nisem toliko nor, da ne bi videl, kako to ni bilo dobro #video

Kekovi izbranci so v 5. krogu kvalifikacijskega ciklusa za SP 2022 doma odpravili Malto (1:0) in se približali (naj)boljšim reprezentancam v skupini H. Kekova četa se je brez kaznovanega Josipa Iličića namučila, da je prišla do tako želenih treh točk. Selektor Matjaž Kek je, v primerjavi s sredinim turnirjem s Slovaško, v začetno enajsterico uvrstil štiri nove igralce. 

Fotogalerija s tekme v Ljubljani, fotograf Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 26

Čeprav je znova sestavil vsaj na papirju zelo ofenzivno zasedbo, dvoboj ni ponudil veliko izrazitih priložnosti. Ena izmed njih se je v 34. minuti nenačrtovano ponudila gostom po nevsakdanji napaki Jana Oblaka, ki pa jo je eden od najbolj spoštovanih vratarjev na svetu s skrajnimi močmi popravil in žogo ukrotil tik pred golovo črto. Zmagoviti zadetek je z bele točke dosegel Sandi Lovrić. V polno je zadel ob koncu prvega dela, to je bil sploh prvi strel Slovenije v okvir vrat, in postal prvi slovenski reprezentant z dvema zadetkoma v tem ciklusu.

Dvoboj med Slovenijo in Malto, na katerem je obveljala tradicija domačih kvalifikacijskih zmag Slovenije proti majhni otoški državi brez prejetega zadetka, si je v Stožicah ogledalo dobrih 4.500 ljubiteljev nogometa. | Foto: Grega Valančič/Sportida Dvoboj med Slovenijo in Malto, na katerem je obveljala tradicija domačih kvalifikacijskih zmag Slovenije proti majhni otoški državi brez prejetega zadetka, si je v Stožicah ogledalo dobrih 4.500 ljubiteljev nogometa. Foto: Grega Valančič/Sportida

V drugem polčasu je Malta poskušala izenačiti, tudi dosegla zadetek, a je bil upravičeno razveljavljen zaradi nedovoljenega položaja, v zadnjih minutah pa bi lahko gostitelji podvojili prednost, saj je latvijski sodnik znova pokazal na belo točko. Ker je Lovrić vmes že zapustil igro, je tokrat odgovornost prevzel Andraž Šporar, a je malteški vratar prebral njegovo namero in ubranil strel. Ostalo je pri 1:0, Slovenijo pa v torek čaka še zahtevno gostovanje v Splitu, na katerem bi si lahko v primeru senzacionalnega razpleta izboljšala možnosti za nastop na SP 2022.

Poročilo s tekme:

Slovenija - Malta, kval. za SP
Sportal Slovenija si je lahko oddahnila, zdaj gre v Split po senzacijo

Slovenci z zlato pentljo na prsih

Slovenski nogometni reprezentanti so prišli na igrišče z zlato pentljo na prsih, s katero so se pridružili kampanji o ozaveščanju o raku pri otrocih. Rak je v Sloveniji tretji najpogostejši vzrok smrti pri osebah, mlajših od 15 let. Vsak lahko tudi daruje Društvu Junaki 3. nadstropja, in sicer s SMS-sporočilom JUNAKI5 na 1919.

Rusi so v popoldanskem terminu v gosteh ugnali Ciper in se razveselili prve zmage pod vodstvom novega selektorja Valerija Karpina.

Veselje Marcela Brozovića, soigralca Samirja Handanovića pri milanskem Interju, po zadetku v Bratislavi. | Foto: Reuters Veselje Marcela Brozovića, soigralca Samirja Handanovića pri milanskem Interju, po zadetku v Bratislavi. Foto: Reuters

Hrvaška je s selektorjem Zlatkom Dalićem, ki je v zadnjih dneh deležen kar velikega števila kritik, gostovala v Bratislavi in spravila v slabo voljo Slovaško. Nedavni tekmeci Slovenije (1:1 v sredo v Stožicah) so bili blizu novemu remiju, a jim je le nekaj minut pred koncem načrte pokvaril Marcelo Brozović. Zvezni igralec milanskega Interja je zadel v polno po strelu z razdalje. Zaradi poškodb sta v hrvaški reprezentanci manjkala branilec Leipziga Joško Gvardiol in prvi vratar Dominik Livaković, ki je izgubljen tudi za torkovo srečanje v Splitu proti Sloveniji.

Slovaška Hrvaška
Sportal Hrvaški selektor pred tekmo s Slovenijo nagovoril navijače

Svetovni prvaki remizirali pri "kraljih" remijev

Anthony Martial je na začetku drugega polčasa v Kijevu izenačil na 1:1. | Foto: Reuters Anthony Martial je na začetku drugega polčasa v Kijevu izenačil na 1:1. Foto: Reuters V skupini D, polni remijev, sta se Ukrajina in Francija v Kijevu razšli brez zmagovalca. Ukrajinci so s tem nadaljevali nenavaden niz, saj so v petih nastopih kar petkrat remizirali. Svetovni prvaki niso mogli računati na poškodovanega Kyliana Mbappeja, točko pa jim je priboril napadalec rdečih vragov Anthony Martial.

Za uvod dneva sta poskrbela Finska in Kazahstan, zmaga je ostala na severu Evrope. Danska, ki se lahko kot edina poleg Švedske, Švice in Anglije pohvali s stoodstotnim izkupičkom, je težje od pričakovanega prišla do treh točk pri Ferskih otokih, Srbija pa je z gladkih 4:1 ugnala Luksemburg in na lestvici prehitela Portugalsko. Obe reprezentanci imata 10 točk, Srbi pa boljšo razliko v zadetkih. Največ zadetkov so v soboto dosegli Izraelci, ki so severne slovenske sosede Avstrijce ponižali kar s 5:2.

Neposredno v Katar le zmagovalec skupine

Zmagovalci skupin se bodo neposredno uvrstili na SP, drugouvrščene ekipe čakajo dodatne kvalifikacije. Tem se bosta pridružili še dve najboljši ekipi, zmagovalki skupin iz lige narodov, ki se ne bosta že neposredno uvrstili na SP ali v dodatne kvalifikacije. Po tej poti se lahko z nekaj sreče v dodatne kvalifikacije zavihti tudi Slovenija, ki je lani v ligi narodov slavila v svoji skupini.

Kvalifikacije za SP 2022, 5. krog:

Skupina H:
Sobota, 4. september:
Slovenija : Malta 1:0 (1:0)
Lovrić 45./11-m
Poročilo s tekme
Izjave selektorja po tekmi

Ciper : Rusija 0:2 (0:1)
Erokin 6., Žemaletdinov 55.

Slovaška : Hrvaška 0:1 (0:0)
Brozović 87.

Lestvica:
1. Rusija 5 tekem - 10 točk
2. Hrvaška 5 - 10
3. Slovenija 5 - 7
4. Slovaška 5 - 6
5. Malta 5 - 4
6. Ciper 5 - 4 

Skupina A:
Sobota, 4. september:
Irska : Azerbajdžan 1:1 (0:1)
Duffy 87.; Mahmudov 45.+1.

Srbija : Luksemburg 4:1 (2:0)
Mitrović 22., 35. Chanot 82./ag., Milenković 90.+6.; Thill 77. R.K.: Gerson/Luksemburg

Lestvica:
1. Srbija 4 - 10
2. Portugalska 4 - 10
3. Luksemburg 4 - 6
4. Irska 4 - 1
5. Azerbajdžan 4 - 1

Skupina B:
Nedelja, 5. september:
Kosovo : Grčija 1:1 (0:1)
Muriqi 90+2; Douvikas 45+2

Španija : Gruzija 4:0 (3:0)
Gaya 14., Soler 25., Torres 41., Sarabia 63.

Lestvica:
1. Španija 5 - 10
2. Švedska 3 - 9
3. Kosovo 4 - 4
4. Grčija 3 - 3
5. Gruzija 5 - 1

Skupina C:
Nedelja, 5. september:
Bolgarija : Litva 1:0 (0:0)
Čočev 82.; RK: Mihajlov 83./Bolgarija

Švica : Italija 0:0

Lestvica:
1. Italija 5 - 11
2. Švica 3 - 7
3. Bolgarija 3 - 5
4. Severna Irska 3 - 4
5. Litva 4 - 0

Skupina D:
Sobota, 4. september:
Finska : Kazahstan 1:0 (0:0)
Pohjanpalo 60.

Ukrajina : Francija 1:1 (1:0)
Šaparenko 44.; Martial 50.

Lestvica:
1. Francija 5 - 9
2. Finska 3 - 5
3. Ukrajina 5 - 5
4. BiH 3 - 2 
5. Kazahstan 4 - 2

Skupina E:
Nedelja, 5. september:
Belorusija : Wales 2:3 (2:1)
Lisakovič 29., Sedko 30.; Bale 5./11-m. 69./11-m, 90+3

Belgija : Češka 3:0 (2:0)
Lukaku 8., Hazard 41., Saelemaekers 65.

Lestvica:
1. Belgija 5 - 13
2. Češka 5 - 7
3. Wales 3 - 6
4. Belorusija 4 - 3
5. Estonija 3 - 0

Skupina F:
Sobota, 4. september:
Ferski otoki : Danska 0:1 (0:0)
Wind 85.; R.K.: Joensen 84./Ferski otoki

Izrael : Avstrija 5:2 (3:1)
Solomon 5., Dabbur 20., Zahavi 33., 90., Weissman 59.; Baumgartner 42., Arnautović 55.   

Škotska : Moldavija 1:0 (1:0)
Dykes 14.

Lestvica:
1. Danska 5 - 15
2. Izrael 5 - 10
3. Škotska 5 - 8
4. Avstrija 5 - 7
5. Ferski otoki 5 - 1
6. Moldavija 5 - 1

Skupina G:
Sobota, 4. september:
Latvija : Norveška 0:2 (0:1)
Haaland 20., Elyounoussi 66.

Gibraltar : Turčija 0:3 (0:0)
Dervisoglu 54., Calhanoglu 65., Karaman 83.

Nizozemska : Črna gora 4:0 (1:0)
Depay 38./11-m, 62., Wijnaldum 70., Gakpo 76.

Lestvica:
1. Turčija 5 - 11
2. Nizozemska 5 - 10
3. Norveška 5 - 10
4. Črna gora 5 - 7
5. Latvija 5 - 4
6. Gibraltar 5 - 0

Skupina I:
Nedelja, 5. september:
Albanija : Madžarska 1:0 (0:0)
Broja 87.

Anglija : Andora 4:0 (1:0)
Lingard 18., 78., Kane 72., Saka 85.

San Marino : Poljska 1:7 (0:4)
Nanni 48.; Lewandowski 5., 21., Swiderski 16., Linetty 44., Buksa 90+2, 90+4

Lestvica:
1. Anglija 5 - 15
2. Poljska 5 - 10
3. Albanija 5 - 9
4. Madžarska 5 - 7
5. Andora 5 - 3
6. San Marino 5 - 0

Skupina J:
Nedelja, 5. september:
Islandija : Severna Makedonija 2:2 (0:1)
Bjarnasson 78., Gudjohnsen Andri G. 84.; Velkovski 11., Alioski 54.

Nemčija : Armenija 6:0 (4:0)
Gnabry 6., 15., Reus 35., Werner 45., Hofmann 52., Adeyemi 90+1

Romunija : Liechtenstein 2:0 (2:0)
Tosca 11., Manea 18.

Lestvica:
1. Nemčija 5 - 12
2. Armenija 5 - 10
3. Romunija 5 - 9
4. Severna Makedonija 5 - 8
5. Islandija 5 - 4
6. Liechtenstein 5 - 0 

Slovenija : Malta 1:0 (1:0)

Fotogalerija s tekme v Stožicah, fotograf Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 26

Konec srečanja v Stožicah! Slovenija je dosegla še drugo kvalifikacijsko zmago v Stožicah in ohranila stoodstotni izkupiček proti Malti na kvalifikacijskih tekmah. V torek čaka Kekovo četo zahtevno gostovanje v Splitu pri svetovnih podprvakih Hrvatih.

87. minuta: velika priložnost za Slovenijo! Andraž Šporar, ki je vstopil v igro v 70. minuti namesto Benjamina Šeška, je izvedel najstrožjo kazen, a je njegovo namero, streljal je po tleh v desni spodnji kot, prebral vratar Malte Henry Bonello. Kapetan gostov je tako preprečil podvojitev slovenskega vodstva, v Stožicah pa bi lahko spremljali še dramatičen zaključek. Sodnik je sicer pokazal na belo točko po prekršku Caina Attarda nad Miho Zajcem.

64. minuta: zatresla se je mreža Jana Oblaka! Rezervist Malte Luke Montebello je premagal slovenskega kapetana, a se je veselil le nekaj sekund, saj je latvijski delivec pravice razveljavil zadetek. Gostje se niso pritoževali, saj se je Paul Mbong pred tem resnično nahajal v nedovoljenem položaju. Slovenija tako ostaja pri tesnem, a dragocenem vodstvu.

Konec prvega polčasa. Slovenija si je zagotovila tesno prednost, Malta pa se je izkazala za zelo žilavega in neugodnega tekmeca. Razmerje strelov na gol v prvem delu je bilo 7:3, od tega v okvir vrat zgolj 1:1.

Goooooool! 1:0! 45. minuta. Slovenija je povedla s prvega strela v okvir vrat. Po ogromnih težavah, ki so jih imeli napadalci Slovenije z obrambno vrsto Malte, se je Kekovi četi ponudila priložnost prek najstrožje kazni. Latvijski sodnik Andris Treimanis je po posredovanju Enrica Pepeja, ki je oviral Miho Mevljo, pokazal na belo točko, branilcu Malte pa še rumeni karton. Žogo je vzel v roke Sandi Lovrić in z natančnim strelom premagal vratarja Malte. Slovenija je povedla z 1:0, nogometaš Lugana pa je postal prvi slovenski reprezentant, ki je v ciklusu za SP 2022 zadel v polno dvakrat. 

34. minuta: dvoboj ne poteka po željah gostiteljev. Slovenija si v uvodni tretjini srečanja ni uvrstila resnejše priložnosti, gostje pa so v zadnjih minutah dvakrat zapretili Janu Oblaku. Ko se je Joseph Mbong v 34. minuti odločil za strel z razdalje, je nekaj tisoč slovenskim navijačem v Stožicah zastal dih. Zgodilo se je nekaj skoraj nepredstavljivega, saj se je Škofjeločanu pripetila napaka, kakršna se mu ponavadi ne pripeti. Žogo bi lahko zlahka ukrotil, a se mu je nato izmuznila in nadaljevala pot proti golu. Oblak jo je s skrajnimi močmi nato le ustavil tik pred golovo črto, s tem pa preprečil vodstvo Malte.

Tekma v Stožicah se je začela ob 18. uri, glavni sodnik je Latvijec Andris Treimanis.

Malta na dveh dozdajšnjih kvalifikacijskih gostovanjih v Sloveniji še ni zmagala, niti dosegla zadetka. | Foto: Grega Valančič/Sportida Malta na dveh dozdajšnjih kvalifikacijskih gostovanjih v Sloveniji še ni zmagala, niti dosegla zadetka. Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenski nogometni reprezentanti so prišli na igrišče z zlato pentljo na prsih, s katero so se pridružili kampanji o ozaveščanju o raku pri otrocih. Rak je v Sloveniji tretji najpogostejši vzrok smrti pri osebah mlajši od 15 let. Vsak lahko tudi daruje sredstva Društvu Junaki 3. nadstropja, in sicer s SMS-sporočilom JUNAKI5 na 1919.

Selektor Matjaž Kek je razkril začetno postavo za današnjo kvalifikacijsko tekmo v Ljubljani. Proti Malti se bodo od prve minute predstavili:

Mariborčan je tako glede na sredino tekmo s Slovaško v začetni enajsterici opravil štiri spremembe. Med najboljših 11 ni proti Malti kaznovanega Josipa Iličića, manjkajo tudi Miha Blažič, Leo Štulac in Miha Zajc. V začetno enajsterico se vrača po odsluženi kazni Jasmin Kurtić, od prve minute pa bodo zaigrali tudi Jaka Bijol, Adam Gnezda Čerin in Damjan Bohar. Bijola očitno čakajo tudi obrambne naloge, saj bi lahko v zadnji vrsti pomagal Mihi Mevlji. V napadu ostajata Benjamin Šeško in Jan Mlakar, tako da se je selektor Kek znova odločil za izrazito ofenzivno postavo.

Ne spreglejte