Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
4. 9. 2021,
23.49

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

6

Natisni članek

Malta kvalifikacije za SP 2022 slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek

Sobota, 4. 9. 2021, 23.49

2 leti, 7 mesecev

Selektor Slovenije po zmagi nad Malto

Matjaž Kek: Nisem toliko nor, da ne bi videl, kako to ni bilo dobro #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

6

Na to, kako znajo danes vsi igrati nogomet in je že skoraj nemogoče vnaprej vpisati tri točke, je pred leti kot selektor Slovenije pogosto opozarjal Srečko Katanec. Njegove besede so še kako resnične v kvalifikacijski skupini H za SP 2022, kjer se je Slovenija doma namučila za zmago proti Malti (1:0) in z manj prepričljivo igro uresničila cilj. ''Zmaga se piše, vse drugo se pozablja. To pa je na žalost najpomembnejše,'' sporoča selektor Matjaž Kek, ki ga v torek čaka gostovanje v Splitu.

Slovenija - Malta, kval. za SP
Sportal Slovenija si je lahko oddahnila, zdaj gre v Split po senzacijo

"Zgodilo se je tisto najpomembnejše. Zmagali smo. To je viselo nad nami. Nekaj stvari bi morali narediti bolje, tudi nekaj živčnosti je bilo včeraj in danes, pa še igrali smo brez Iličića. Zmagali smo s težavo, a bi lahko dvoboj že prej odločili v svojo korist. Zmaga je popolnoma zaslužena, a težka,'' je Matjaž Kek po drugi zmagi v tem kvalifikacijskem ciklusu, obe je pozdravil v Stožicah, kjer je po Hrvaški z 1:0 padla še Malta, čestital tako izbrancem kot tudi občinstvu.

Fotogalerija s tekme v Ljubljani, fotograf Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 26

''Podprli so nas, ko nam ni šlo,'' se je zahvalil bučnim navijačem. V Stožicah se jih je v soboto zbralo 4.507, malce več kot v sredo proti Slovaški, ko je Kekova četa le stežka osvojila točko.

Zmaga je najpomembnejša

V torek bo s slovensko reprezentanco gostoval na Poljudu. | Foto: Grega Valančič/Sportida V torek bo s slovensko reprezentanco gostoval na Poljudu. Foto: Grega Valančič/Sportida Proti Malti se je morala pošteno potruditi, da je osvojila še nekaj več. Da je premagala tekmeca, s katerim se v zgodovini kvalifikacij za največja tekmovanja še ni opekla. Še nikoli ga ni na sončni strani Alp premagala tesno kot tokrat (1:0), a selektorja po zmagi ni posebno zanimal umetniški slog oziroma kakovost predstave.

''Zmaga se piše, vse drugo se pozablja. To pa je na žalost najpomembnejše. Vem, da boste zdaj vsi iskali kakovost igre. Se popolnoma strinjam, ker nisem toliko nor, da ne bi videl, kako to ni bilo dobro. A v tem trenutku, verjemite, je bila zmaga najpomembnejša,'' je Mariborčan priznal, da  je proti Malti pogrešal več strelov proti vratom, a je bilo zadovoljstvo zaradi uresničenega cilja, treh novih točk, še kako pomembnih v boju za vrh, vendarle večje od nezadovoljstva zaradi neprepričljive predstave.

Slovenska nogometna reprezentanca je z zmago nad Malto na lestvici poskočila na tretje mesto. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenska nogometna reprezentanca je z zmago nad Malto na lestvici poskočila na tretje mesto. Foto: Grega Valančič/Sportida

Njegovi izbranci so streljali le trikrat v okvir vrat, pa še to dvakrat po strelih z bele točke, ko je enkrat zadel v polno Sandi Lovrić, Andraž Šporar pa je zapravil najstrožjo kazen. ''Zagotovo je bilo premalo strelov, saj smo spet igrali prepočasi, da bi lahko strli njihovo zgoščeno obrambo. A tudi Malta je v tej skupini pokazala, da se zna dobro braniti," je pojasnil.

Italija - Švica
Sportal Rekord Italijanov, Gareth Bale s "hat-trickom" rešil Wales

"Z menjavami ne dvignemo ritma. To je težava."

Slovenski nogometaši so na dvoboju z Malto usmerili v okvir vrat tekmeca le tri strele. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenski nogometaši so na dvoboju z Malto usmerili v okvir vrat tekmeca le tri strele. Foto: Grega Valančič/Sportida Pričakoval je, da bodo gostitelji hitreje prišli do vodstva, ki bi lahko v ekipo vneslo mir. Tako pa je bilo dogajanje na zelenici iz minute v minuto bolj nervozno. ''V prvem polčasu, v 15 ali 20 minutah, ko smo izvajali močan pritisk, bi morali priti do prednosti. Ko se to ni zgodilo, se je začela pojavljati nervoza. Dogajale so se napake, igrali smo brez odločnosti, agresivnosti. Na 100 kilometrov se vidi, da nekateri igralci fizično niso na primerni ravni,'' je imel razlog več, da je prevetril zasedbo s sredine tekme s Slovaško in v začetni enajsterici opravil štiri spremembe.

Priznal je, kako težko je bilo spremljati dvoboj, ko je videl, kako se njegovi varovanci mučijo proti Malti. ''Takrat sem menjal. Štiri menjave sem opravil že zelo zgodaj, a nismo prišli v tisti pravi ritem, ko bi lahko tekmo rešil in jo mirno pripeljal do konca. Že drugo tekmo zapored se nam dogaja, da z menjavami ne dvignemo ritma. To je težava,'' je poudaril in spomnil na zapravljeno najstrožjo kazen za vodstvo z 2:0. Če bi Andraž Šporar takrat zadel v polno z bele točke, zadnje minute v Stožicah ne bi bile tako napete, saj se je Malta na vse pretege trudila izenačiti.

Še poslastica na Poljudu

''Jasno je, da nam še veliko manjka, po drugi strani pa je danes tekma prinesla Jako Bijola, Adama Gnezdo Čerina, perspektive za naš nogomet,'' ga je veselil nastop najmlajših v slovenski zasedbi, ki sta nabirala izkušnje, Korošec pa je, podobno kot v tej sezoni pri moskovskem CSKA, zaigral v osrednjem delu zadnje vrste, in naredil dober vtis.

Slovenski navijači v torek žal ne bodo mogli spremljati dvoboja v Splitu na tribunah stadiona Poljud, saj je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) prepovedala organizirani obisk gostujočih navijačev na vseh septembrskih tekmah pod svojim okriljem. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenski navijači v torek žal ne bodo mogli spremljati dvoboja v Splitu na tribunah stadiona Poljud, saj je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) prepovedala organizirani obisk gostujočih navijačev na vseh septembrskih tekmah pod svojim okriljem. Foto: Grega Valančič/Sportida

''Zdaj nas čaka še poslastica na Poljudu, tretja tekma v šestih dneh, a isto velja za Hrvate. V tem ne vidim nobenih težav,'' se je Kek z mislimi že preselil k torkovemu izzivu, ko bo gostoval pri svetovnih podprvakih, ki jih odlično pozna, saj si je kot trener Rijeke pri južnih sosedih zgradil kultni status. O tem, kako razmišlja pred dvobojem na Hrvaškem, pa več v nedeljo …

Ne spreglejte