Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 8. 2024,
22.56

Osveženo pred

4 ure, 26 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,73
Miha Zajc Dušan Stojinović Nino Žugelj Vid Belec Kenan Bajrić Jose Mourinho UEFA liga prvakov

Natisni članek

Torek, 13. 8. 2024, 22.56

4 ure, 26 minut

Kvalifikacije za ligo prvakov, 3. krog (povratne tekme)

Jose Mourinho in Fenerbahče brez lige prvakov, Celjani pogledujejo v Solun

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,73
Jose Mourinho, Fenerbahče | Jose Mourinho in njegov Fenerbahče ostajata brez lige prvakov. | Foto Guliverimage

Jose Mourinho in njegov Fenerbahče ostajata brez lige prvakov.

Foto: Guliverimage

Zaradi evropskega superpokala, v sredo se bosta za uvodno lovoriko v sezoni 2024/25 v Varšavi pomerila zmagovalca lige prvakov in lige Europa, Real Madrid in Atalanta, so bile vse povratne tekme 3. kroga kvalifikacij za konferenčno ligo na sporedu v torek. Na delu je bilo kar nekaj slovenskih legionarjev, nogometna Evropa pa je bila še kako pozorna na spopad med Fenerbahčejem in Lillom, na katerem so izbranci Joseja Mourinha, med njimi je tudi Miha Zajc, v turškem navijaškem kotlu lovili zaostanek s prve tekme v Franciji (1:2). Turki so redni del srečanja dobili z 1:0, v podaljšku pa je Francozom napredovanje zagotovil Jonathan David.

Aleksander Čeferin
Sportal Revolucija, kot je nogometna Evropa še ni videla

Kvalifikacije za ligo prvakov, 3. krog (povratne tekme):

Torek, 13. avgust:

Vstopnica zgolj za nastop v play-offu kvalifikacij za ligo prvakov, za zadnjo stopnico, ki vodi do nogometnega raja (in 18,6 milijona evrov, kolikor prejme vsak izmed 36 udeležencev ligaškega dela), prinaša bogato nagrado, skoraj 4,3 milijona evrov. To je zelo mikaven znesek, zlasti za tiste klube, ki prihajajo iz manj bogatih nogometnih držav, zato so danes pričakujejo zelo pestri boji. Delilo se bo deset vstopnic za preboj v play-off kvalifikacij.

Nov sistem lige prvakov

Liga prvakov v sezoni 2024/25 spreminja tekmovalni ustroj. Prinaša več tekem, a tudi več denarja. Večina udeležencev (29 od 36) je že znanih, sedem jih bodo podale kvalifikacije. Vsak, ki se bo uvrstil v ligaški del, bo odigral osem tekem. Dve izmed njih bodo odigrali tudi v začetku leta 2025, tako da čaka udeležence glavnega dela lige prvakov, ki je deležen ogromnih sprememb, dolga sezona. Skupinskega dela lige prvakov, kot smo ga bili vajeni v preteklosti, ne bo več. Udeleženci lige prvakov bodo v tej sezoni nastopili v ligaškem delu, ki ga bo zaznamovala skupna lestvica, na kateri bo vseh 36 klubov.

Belec izpadel proti Bajriću, Stojinović pa proti Žuglju

Timi Max Elšnik se bo v play-offu kvalifikacij za ligo prvakov udaril z Ninom Žugljem. | Foto: Global game media Timi Max Elšnik se bo v play-offu kvalifikacij za ligo prvakov udaril z Ninom Žugljem. Foto: Global game media Danes bodo torej odigrane vse povratne tekme 3. kroga kvalifikacij.  Spremljali smo ''slovenska'' spopada na Cipru in Norveškem. Apoel, za katerega brani Vid Belec, je v Nikoziji skušal vrniti milo za drago Slovanu iz Bratislave, pri katerem že dolgo nastopa Kenan Bajrić. Slovaški prvaki so v 2. krogu kvalifikacij izločili Celjane, zdaj pa so na dobri poti, da napredujejo v play-off, saj so na prvi tekmi premagal Apoel z 2:0. To se je po remiju 0:0 tudi zgodilo, tako Belec kot Bajrić pa sta odigrala celotno srečanje. Slovan v boju za nastop v ligi prvakov čaka dvoboj z Midtjyllandom, ki je izločil Ferencvaros.

Na severu Norveške sta se spopadla Bodo/Glimt in Jagiellonia Bialystok. Pri gostiteljih, ki so na prvi tekmi v gosteh zmagali z 1:0, je zaradi zdravstvenih težav znova manjkal Nino Žugelj in se je na koncu po visoki zmagi svojega moštva s 4:1 veselil preboja v play-off. Pri poljskih prvakih je Dušan Stojinović obsedel na klopi. Dvoboj je pozorno spremljal tudi Timi Max Elšnik, saj se bo sedaj v "slovenskem" obračunu za nastop v ligi prvakov Bodo/Glimt spopadel z njegovo Crveno zvezdo.

Mourinhu ni uspelo, Celjani pogledujejo v Solun

Če bo Albert Riera s Celjani preskočil irsko oviro, ga čaka spopad s slabšim iz švedsko-grškega dvoboja. | Foto: Nebojša Tejić/STA Če bo Albert Riera s Celjani preskočil irsko oviro, ga čaka spopad s slabšim iz švedsko-grškega dvoboja. Foto: Nebojša Tejić/STA V Istanbulu je Fenerbahče, eden izmed največjih turških klubov, pod vodstvom novega trenerja Joseja Mourinha lovil uvrstitev v glavni del lige prvakov. Ker pa so soigralci Mihe Zajca, slovenski reprezentant je spremljal dvoboj v Franciji s klopi za rezervne igralce, izgubili na prvi tekmi v Lillu (1:2), so morali za napredovanje premagati francoskega predstavnika, ki je v prejšnji sezoni dvakrat premagal Olimpijo. Po avtogolu Bafodeja Diakiteja v sodnikovem dodatku so se rešili v podaljšek, a tam niso izkoristili igralca več in Lille je po golu Davida napredoval.  Zajc je tudi tokrat obsedel na klopi.

Bogati avstrijski podprvak Salzburg je na Nizozemsko, kjer se je pomeril s Twentejem, pripotoval s tesno prednostjo (2:1) in jo v pravem festivalu golov (bilo je 3:3) tudi zadržal.

V vročem Solunu sta pomerila PAOK in Malmö. Dvoboj na Švedskem se je končal brez zmagovalca (2:2), današnjega pa so šele po podaljšku s 4:3 dobili Švedi. Po rednem delu tekme je bilo 3:3, zmagoviti gol  je v 99. minuti dosegel Anders Christiansen. 

Poraženi PAOK pa bi se lahko v play-offu kvalifikacij za ligo Europa pomeril s Celjani. Če bodo izbranci Alberta Riere seveda v četrtek izločili irskega prvaka Shamrock Rovers, ki so ga prejšnji teden v prvem dejanju 3. kroga kvalifikacij za ligo Europa doma ugnali z 1:0.

Vse povratne tekme 3. kroga bodo odigrane v torek, saj bo dan pozneje v Varšavi dvoboj evropskega superpokala med Realom in Atalanto. | Foto: Reuters Vse povratne tekme 3. kroga bodo odigrane v torek, saj bo dan pozneje v Varšavi dvoboj evropskega superpokala med Realom in Atalanto. Foto: Reuters

V najpoznejšem srečanju dneva škotski podprvak Glasgow Rangers ni izkoristil ugodnega rezultat s prve tekme, ko je na Poljskem remiziral (1:1) z Dinamom iz Kijeva. Tokrat je izgubil z 0:2 in se poslavlja od lige prvakov.

Kvalifikacije za ligo prvakov, 3. krog (povratne tekme):

Torek, 13. avgust:

Pari 4. kroga kvalifikacij za ligo prvakov:

Young Boys (Švi) – Galatasaray (Tur)
Dinamo Zagreb (Hrv) – Qarabag (Aze)
Midtjylland (Dan) – Slovan Bratislava (Slk)
Bodo/Glimt (Nor) – Crvena zvezda (Srb)
Malmö (Šve) – Sparta Praga (Češ)
Lille (Fra) – Slavia Praga (Češ)
Dinamo Kijev (Ukr)  – Salzburg (Avt)

Znanih je že 29 od 36 udeležencev ligaškega dela LP:

Real Madrid (Špa – branilec naslova), Manchester City (Ang), Bayern München (Nem), PSG (Fra), Liverpool (Ang), Inter Milano (Ita), Borussia Dortmund (Nem), RB Leipzig (Nem), Barcelona (Špa), Bayer Leverkusen (Nem), Atletico Madrid (Špa), Atalanta (Ita), Juventus (Ita), Benfica (Por), Arsenal (Ang), Club Brugge (Bel), Šahtar Doneck (Ukr), Milan (Ita), Feyenoord (Niz), Sporting Lizbona (Por), PSV Eindhoven (Niz), Celtic (Ško), Monaco (Fra), Aston Villa (Ang), Bologna (Ita), Girona (Špa), Stuttgart (Nem), Sturm Gradec (Avt), Brest (Fra).

Jose Mourinho Fenerbahče
Sportal Mourinho v škripcih, Belec proti Slovanu dobil dva gola
Poljska Prometni znaki
Sportal Bizaren škandal: pijana sodnika kradla prometne znake, Uefa se je hitro odzvala
Timi Max Elšnik
Sportal Timi Max Elšnik bo s Crveno zvezdo lovil sanje o ligi prvakov proti Slovencu!
Slovan Celje
Sportal Katastrofa Celja na tekmi leta, Partizan dobil devet golov

 

Ne spreglejte