Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 7. 2024,
22.55

Osveženo pred

55 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,45

Natisni članek

Žan Karničnik Aljoša Matko Aleks Pihler Žiga Lipušček Kenan Bajrić Flora Talin NK Celje UEFA liga prvakov

Torek, 16. 7. 2024, 22.55

55 minut

Kvalifikacije za ligo prvakov, 1. krog (povratne tekme)

Celje gladko prek prve od štirih ovir do lige prvakov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,45
Celje - Flora Talin, liga prvakov | Žan Karničnik je zabil za preobrat. | Foto Jure Banfi/alesfevzer.com

Žan Karničnik je zabil za preobrat.

Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Nogometaši Celja so na povratni tekmi prvega kroga kvalifikacij za ligo prvakov ubranili visoko prednost s prve tekme v Estoniji, kjer so Floro iz Talina premagali kar s 5:0. Srečanje se sicer ni začelo po njihovih željah, a v drugem polčasu so pripravili preobrat in slavili z 2:1. S tem so izenačili rekordno razliko Mure izpred treh sezon, ki je svojega takratnega tekmeca odpravila s skupnih 6:0.

Žan Karničnik
Sportal Celjani v Evropi branijo visoko prednost in že razmišljajo o Bravu

Kvalifikacije za ligo prvakov, 1. krog (povratne tekme):

Torek, 16. julij:

Poteka uvodno dejanje kvalifikacij za ligo prvakov, ki v tej sezoni prinaša kopico novosti. Namesto skupinskega dela bo zaživel ligaški del s kar 36 klubi. Sedem si jih bo poskušalo izboriti nastop v kvalifikacijah, med njimi tudi Celje, ki je po zmagi tudi na povratni tekmi proti Flori, brez težav napredovalo v 2. krog. 

Na prvi tekmi v Talinu so si Celjani zagotovili imenitno izhodišče. Nebogljene gostitelje so odpravili kar s 5:0. V Estoniji so se med strelce vpisali Aljoša Matko, Damjan Vuklišević, Mark Zabukovnik, Rolando Aarons in Tamar Svetlin. Zmaga bi bila lahko še izdatnejša, Celjani so zapravili še nekaj zrelih priložnost, Matko je med drugim zastreljal 11-metrovko.

Celje - Flora Talin, liga prvakov | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

Uvod v povratno srečanje na stadionu Z'dežele je poskrbel za manjši šok, saj so Estonci v 12. minuti prek Tonyja Varjunda povedli. Prvo priložnost za Celjane je imel Aljoša Matko, a v 16. minuti sprožil nenatančno. Do odmora za osvežitev v 23. minuti nato priložnosti ni bilo. V nadaljevanju so bili več pri žogi slovenski državni prvaki, a ostalo je pri golu iz edinega strela v okvir vrat v prvem polčasu in minimalni prednosti Flore. Sta pa na celjski strani porumenela Luka Bobičanec in Nino Kouter.

Menjave prinesle preobrat

Pred nadaljevanjem je Damir Krznar opravil tri zamenjave. V garderobi so ostali Kouter, Bobičanec in Mario Kvesić, priložnost pa so dobili Žan Karničnik, Tamar Svetlin in Denis Popovič. Prav Karničnik je v 52. minuti sprožil v okvir estonskih vrat in preveril zbranost nasprotnega vratarja, kmalu zatem pa se je v priložnosti znašel še Armandas Kucys, a Flora je zdržala uvodni pritisk Celja. Po podaji Matka je bil v 60. minuti spet nevaren Kucys, a sprožil za las mimo vrat.

Celjski strateg je z menjavami zadel v polno. | Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com Celjski strateg je z menjavami zadel v polno. Foto: Jure Banfi/alesfevzer.com

V 73. minuti pa so napadi obrodili sadove. Po prekršku Vladislava Kreide v kazenskem prostoru je odgovornost z najstrožje kazni prevzel Matko in s pravo bombo pod prečko izenačil na 1:1. Le tri minute kasneje pa je z roba kazenskega prostora natančno sprožil še Karničnik in poskrbel za val navdušenja na tribunah celjskega stadiona. Po golu so bili nevarni tudi Estonci, a izkazal se je celjski čuvaj mreže Matjaž Rozman.

Izenačili rekordno razliko Mure

V dobrih treh desetletjih, odkar je na evropskem nogometnem zemljevidu zaživela liga prvakov, so se v kvalifikacijah preizkusili številni slovenski klubi. Z naskokom največ uspeha je imel Maribor, ki se je trikrat uvrstil med evropsko elito, kar zadeva najvišjo zmago v posameznem krogu, pa si po novem rekord delita Mura in Celje. Črno-beli so v sezoni 2021/22 pod vodstvom Anteja Šimundže, takrat so se prebili v skupinski del konferenčne lige, v uvodnem krogu kvalifikacij za ligo prvakov nadigrali prvaka Severne Makedonije. Najprej so Shkendijo ugnali z 1:0, nato pa doma v Murski Soboti kar s 5:0. Tako so tekmeca iz Tetova izločili s skupnim rezultatom 6:0, zanimivo pa je, da sta na povratni tekmi uvodna zadetka za Muro dosegla Luka Bobičanec in Nino Kouter, ki sta se pozneje preselila v Celje. Florine mreže jima tokrat sicer ni uspelo zatresti, so pa Celjani napredovali s skupnih 7:1.

Najvišji skupni rezultat v korist slovenskega kluba v kvalifikacijah za LP:

Obračun v kvalifikacijah za ligo prvakov Sezona
Celje : Flora Tallin (Est) 7:1 (5:0, 2:1) 2024/25
Shkendija (SMk) : Mura 0:6 (0:1, 0:5) 2021/22
Valur (Isl) : Maribor 0:5 (0:3, 0:2) 2019/20
Olimpija : Norma Tallinn (Est) 5:0 (3:0, 2:0) 1992/93
Flora Tallinn (Est) : Gorica 3:7 (2:4, 1:3) 2004/05
Maribor : Željezničar (BiH) 6:2 (4:1, 2:1) 2012/13
Maribor : F91 Dudelange (Luk) 5:1 (4:1, 1:0) 2012/13
Maribor : F91 Dudelange (Luk) 5:1 (2:0, 3:1) 2011/12
Kareda (Lit) : Maribor 0:4 (0:3, 0:1) 1998/99
Celje : Dundalk (Irs) 3:0 2020/21
F91 Dudelange (Luk) : Domžale 0:3 (0:1, 0:2) 2008/09
Derry City (Irs) : Maribor 0:3 (0:2, 0:1) 1997/98

V kvalifikacijah za ligo prvakov sta bila poleg Mure z vsaj petimi zadetki na obeh tekmah od tekmeca boljša še Maribor (2019/20) in Olimpija (1992/93).

Ante Šimundža
Sportal Bolgari spravili Maribor v slabo voljo

Celjani po evropske sanje proti Bajriću?

Kenan Bajrić je na dobri poti, da si s Slovanom zagotovi napredovanje in obračun proti Celju. | Foto: Guliverimage Kenan Bajrić je na dobri poti, da si s Slovanom zagotovi napredovanje in obračun proti Celju. Foto: Guliverimage Če bi želeli Celjani zaigrati v ligi prvakov in s tem pridobiti več kot 23 milijonov evrov denarne nagrade, ki jo podeljuje Uefa, bi morali v kvalifikacijah preskočiti štiri ovire zapored. Prvo, Floro iz Estonije so že, nato pa v drugem krogu boljšega iz obračuna med prvakoma Slovaške in Severne Makedonije, Slovanom in Strugo. Prva tekma je s 4:2 pripadla Slovanu. Za moštvo iz Bratislave, s katerim se je lani v skupinskem delu konferenčne lige merila ljubljanska Olimpija, vsak klub je zmagal v gosteh, igra tudi občasni slovenski reprezentant Kenan Bajrić, ki je prejšnji teden branil barve slovaškega prvaka.

Ni edini slovenski legionar, ki ga ta teden čakajo dokazovanja v kvalifikacijah za ligo prvakov. Branilec latvijskega RFS Žiga Lipušček bo branil visoko prednost proti prvaku Severne Irske Larneju (3:0), zahtevno gostovanje pa čaka Aleksa Pihlerja. Nekdanji nogometaš Maribora bo s prvakom BiH, Borcem iz Banja Luke, proti albanski Egnatii branil zadetek prednosti (1:0).

Kvalifikacije za ligo prvakov, 1. krog (povratne tekme):

Torek, 16. julij:

Sreda, 17. julij:

Pari drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov:

Celje – Slovan Bratislava (Kenan Bajrić)/Struga
Lugano (Žan Celar) – Fenerbahče (Miha Zajc)
APOEL Nikozija (Vid Belec) – Ordabaya/Petrocub
Bodo/Glimt (Nino Žugelj) – RFS (Žiga Lipušček)/Larne
PAOK Solun – Borac Banja Luka (Aleks Pihler)/Egnatia
Dinamo Kijev – Partizan Beograd
Ludogorec/Dinamo Batumi – Dinamo Minsk
Ferencvaroš – The New Saints
Malmö – KI/Differdange
Shamrock Rovers – Sparta Praga
UE Santa Coloma – Midtjylland
Panevežys – Jagiellonia Bialystok
Lincoln Red Imps – Qarabag
FCSB – Maccabi Tel Aviv

Znanih je že 29 od 36 udeležencev ligaškega dela LP:

Real Madrid (Špa – branilec naslova), Manchester City (Ang), Bayern München (Nem), PSG (Fra), Liverpool (Ang), Inter Milano (Ita), Borussia Dortmund (Nem), RB Leipzig (Nem), Barcelona (Špa), Bayer Leverkusen (Nem), Atletico Madrid (Špa), Atalanta (Ita), Juventus (Ita), Benfica (Por), Arsenal (Ang), Club Brugge (Bel), Šahtar Doneck (Ukr), Milan (Ita), Feyenoord (Niz), Sporting Lizbona (Por), PSV Eindhoven (Niz), Celtic (Ško), Monaco (Fra), Aston Villa (Ang), Bologna (Ita), Girona (Špa), Stuttgart (Nem), Sturm Gradec (Avt), Brest (Fra)

Aljoša Matko Žan Karničnik
Sportal Sanjski evropski začetek Celjanov!
Jošt Pišek
Sportal Jošt Pišek iz Domžal v Celje
Aleš Arnol
Sportal Otočani so jo zagodli Bravu
Ne spreglejte