Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 3. 2023,
23.04

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,01

19

Natisni članek

David Brekalo Žan Vipotnik Matjaž Kek Kazahstan Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo slovenska nogometna reprezentanca Kvalifikacije za Euro 2024 Kvalifikacije za EP 2024

Četrtek, 23. 3. 2023, 23.04

2 meseca, 2 tedna

Kvalifikacije za Euro 2024, 1. krog (četrtek)

Angleži utišali Italijane v Neaplju, preobrat Slovenije v Kazahstanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,01

19

Kazahstan Slovenija Žan Vipotnik | Žan Vipotnik je vstopil v igro v 70. minuti, osem minut pozneje pa s strelskim prvencem na krstnem nastopu za reprezentanco popeljal Kekovo četo do zmage z 2:1. | Foto Reuters

Žan Vipotnik je vstopil v igro v 70. minuti, osem minut pozneje pa s strelskim prvencem na krstnem nastopu za reprezentanco popeljal Kekovo četo do zmage z 2:1.

Foto: Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca je v uvodnem nastopu v kvalifikacijah za Euro 2024 v gosteh premagala Kazahstan (2:1) in nakazala, da bi se lahko v tem ciklusu še kako resno vmešala v boj za najvišja mesta. Kekova četa je po prvem polčasu zaostajala z 0:1, nato pa sta David Brekalo in Žan Vipotnik s strelskima prvencema, 21-letni Bistričan je zadel le osem minut po vstopu v igro, poskrbela za popoln preobrat. To je zgodovinska zmaga Slovenije, sploh prva, dosežena v gosteh v uvodnem krogu kvalifikacij za veliko tekmovanje v treh desetletjih. Anglija je v ponovitvi finala Eura 2020 v Neaplju premagala Italijo, najvišjo zmago večera pa je proslavljala Portugalska, za katero je Cristiano Ronaldo dosegel dva zadetka. Luksemburg je presenetil Slovaško.

Kvalifikacije za Euro 2024, 1. krog:

Četrtek, 23. marec:

Kazahstan Slovenija Žan Vipotnik
Sportal Tako hitrega ni bilo v Sloveniji že 16 let
Matjaž Kek
Sportal Kek po zgodovinski zmagi Slovenije: Igralci so doumeli moje sporočilo

Fotogalerija s tekme v Astani, foto Reuters:

Fotogalerija
1 / 21

Slovenska nogometna reprezentanca je v uvodni dvoboj kvalifikacij za Euro 2024, to je bilo rekordno oddaljeno gostovanje, vstopila zelo motivirana. Že v drugi minuti je usmerila prvi strel v okvir vrat, s prostega strela je dlani domačega vratarja ogrel Jure Balkovec, Igor Shatskiy je s težavo ukrotil strel slovenskega branilca.

Slovenija je tako na umetni travnati podlagi v Astani hitro zapretila, že v 5. minuti pa je sledil udarec za selektorja Matjaža Keka. Zaradi poškodbe je moral predčasno igrišče zapustiti Miha Blažič. Namesto najbolj izkušenega slovenskega branilca je vstopil v igro David Brekalo, ki je imel v uvodnih dneh priprav za dvoboj s Kazahstanom nekaj zdravstvenih težav, a jih do srečanja v Astani le odpravil. Slovenija je tako ohranila taktično postavitev 4-4-2. 

Veselje Maksima Samorodova, ko je zatresel mrežo Slovenije. | Foto: Reuters Veselje Maksima Samorodova, ko je zatresel mrežo Slovenije. Foto: Reuters

Dokaj polne tribune modernega stadiona v Astani (s pokrito streho) so ponorele od navdušenja v 24. minuti, ko je Jana Oblaka z natančnim strelom z glavo, žoga se je od prečke odbila v gol, premagal Maksim Samorodov. Mladi napadalec Kazahstana je izkoristil nezbranost slovenske obrambe, ki je nanj pozabila, nato pogumno izkoristil predložek Yana Vorogovskega in popeljal gostitelje v vodstvo. Kazahstan, ki je lani v ligi narodov dobil vse domače tekme (Slovaška, Belorusija in Azerbajdžan), je tako dokazal, da je zmožen mešati štrene marsikateri kakovostni zasedbi na domačem igrišču. 

V 36. minuti je Žan Celar po strelu z glavo ogrozil vrata Kazahstana, to je bil drugi strel Slovenije v okvir vrat na tekmi, a je bil domači vratar na mestu. Le minuto pozneje je zapretil še Jaka Bijol, a je bil Shatskiy znova odlično postavljen, tako da je v Astani po prvem delu ostalo 1:0.

Strelska prvenca Brekala in Vipotnika

Drugi polčas se je začel s spremenjeno zasedbo Slovenije, namesto Jureta Balkovca je v igro vstopil Miha Zajc, Kekovi izbranci pa so potrebovali vsega dve minuti, da so premagali vratarja Kazahstana in izenačili na 1:1. Predložek Adama Gnezde Čerina iz kota je v zadetek z natančnim strelom z glavo pretopil David Brekalo. Rezervist Slovenije, ki je bil primoran zaradi poškodbe Mihe Blažiča neogret vstopiti v igro že v 5. minuti, je tako poskrbel za strelski prvenec v državnem dresu. 

David Brekalo je poskrbel za hitro izenačenje na začetku drugega polčasa. | Foto: Reuters David Brekalo je poskrbel za hitro izenačenje na začetku drugega polčasa. Foto: Reuters

Sredi drugega polčasa je krstni nastop za Slovenijo dočakal Žan Vipotnik. Najboljši strelec 1. SNL in Maribora je vstopil v igro namesto soimenjaka Žana Celarja, Sandi Lovrić pa je zamenjal Benjamina Verbiča. V 71. minuti je z roba kazenskega prostora na vrata gostiteljev nevarno streljal rezervist Zajc, a je žoga švignila mimo desne vratnice, sedem minut pozneje pa je Slovenija prišla do polnega preobrata.

Po mojstrski podaji Petra Stojanovića se je izkazal 21-letni napadalec Maribora in z neubranljivim strelom zatresel mrežo Kazahstana. Tako je za prvi zadetek v članskem državnem dresu potreboval zgolj osem minut, Slovenija pa je na čelu z zanesljivim kapetanom Oblakom ohranila prednost. Tako se je razveselila izjemno pomembne zmage, s katero je napovedala resno kandidaturo za nastop na Euru v Nemčiji. Kekova četa je tudi prekinila prekletstvo Slovenije na gostovanjih, ko gre za prvo tekmo kvalifikacijskega ciklusa. Pred tekmo v Astani na osmih tovrstnih tekmah v gosteh ni zmagala prav nikoli. Petkrat je remizirala, trikrat pa izgubila. V deveto se ji je izšlo, na umetni travnati podlagi je po strelskih prvencih Brekala in Vipotnika dosegla dragoceno zmago.

Slovenska nogometna reprezentanca je prvič v zgodovini kvalifikacijski ciklus za veliko tekmovanje odprla z gostujočo zmago. | Foto: Reuters Slovenska nogometna reprezentanca je prvič v zgodovini kvalifikacijski ciklus za veliko tekmovanje odprla z gostujočo zmago. Foto: Reuters

V nedeljo Kekovo četo čaka "lažji trening" v Stožicah z amaterji iz San Marina. Z njimi je odigrala pet tekem, vedno zmagala, dosegla 20 zadetkov, mrežo pa vselej ohranila nedotaknjeno. 

Na Euro neposredno le Nemci

V boj za Euro 2024 se v kvalifikacijah podaja 53 članic evropske nogometne družine. Edina, ki je že uvrščena na tekmovanje, je gostiteljica Nemčija. Na SP 2022 je elf razočaral, tako da bo na domačem Euru veljal le največji dosežek, če se bo želel odkupiti razočaranim navijačem. Favoritov za najvišje dosežke je še ogromno, a si bodo morali vsi, v nasprotju z Nemci, še zagotoviti nastop prek kvalifikacij.

Leta 2021 reševali življenje Eriksenu, tokrat blestel Höjlund

Rasmus Höjlund, ki bo v kvalifikacijah za Euro 2024 okusil tudi pripravljenost slovenskih branilcev, se je proti Finski med strelce vpisal kar trikrat. | Foto: Reuters Rasmus Höjlund, ki bo v kvalifikacijah za Euro 2024 okusil tudi pripravljenost slovenskih branilcev, se je proti Finski med strelce vpisal kar trikrat. Foto: Reuters Na derbiju "slovenske" skupine H v Köbenhavnu je Danska s 3:1 ugnala Finsko. Spopad severnjakov je prinesel ponovitev stresnega srečanja, na katerem so 12. junija 2021 na stadionu Parken reševali življenje Christianu Eriksenu. Na srečo se ni končalo s tragedijo, ljubljenec danskih navijačev, ki se mu je začasno ustavilo srce, je preživel, nogomet pa na vrhunski ravni igra še danes in nosi dres Manchester Uniteda. Zaradi poškodbe gležnja ni kandidiral za tekmo, njegovi soigralci pa so bili prepričljivi in na krilih trikratnega strelca Rasmusa Höjlunda, komaj 20-letnega napadalca Atalante, ugnali Fince s 3:1

Tako so se Danci, prvi favoriti skupine, maščevali Fincem za poraz v uvodnem nastopu na Euru 2020 (0:1).

Tretja tekma skupine G v San Marinu je pričakovano pripadla Severni Irski. Evropski "palček", ki bo v nedeljo gostoval v Stožicah, je prejel dva zadetka. Oba je dosegel napadalec angleškega Boltona Dion Charles.

 

Harry Kane Anglija Italija
Sportal Večer rekordov: Ronaldo postavil svetovnega, Kane angleškega

Angleži po 11 letih premagali Italijane

Razočaranje Domenica Berardija po domačem porazu proti Angliji | Foto: Reuters Razočaranje Domenica Berardija po domačem porazu proti Angliji Foto: Reuters Uvodni dan kvalifikacij za Euro 2024 je postregel s prvovrstno poslastico. V ponovitvi finala zadnjega evropskega prvenstva sta se na stadionu Diega Armanda Maradone udarili Italija in Anglija. V Neaplju, kjer se v tej sezoni čuti posebna evforija, saj se Napoliju po 33 letih nasmiha naslov italijanskega prvaka, so azzurri računali na bučno podporo navijačev, ki pa so na koncu videli poraz Mancinijeve čete.

Anglija je premagala Italijo prvič po 11 letih in šestih zaporednih tekmah, na katerih je zaman čakala na zmago. Harry Kane je postal nov angleški strelski rekorder, saj je dosegel 54. zadetek v karieri. Prejšnji rekorder Wayne Rooney jih je dosegel 53.

Evropski nogometni velesili, ki v četrtfinalu lige prvakov skupno računata na kar pet klubskih predstavnikov, sta se lani pomerili v ligi narodov. Bolje je šlo azzurrom (1:0 doma in 0:0 v gosteh), trije levi pa so neslavno izpadli v ligo B, tako da bi jih lahko žreb ob naslednji izvedbi lige narodov združil tudi s Slovenijo.

Cristiano Ronaldo
Sportal Svet se klanja Cristianu Ronaldu

BiH v Zenici nadigrala Islandijo

Amar Dedić, soigralec Benjamina Šeška pri Salzburgu, je v Zenici postavil končni rezultat 3:0 v 63. minuti. | Foto: Reuters Amar Dedić, soigralec Benjamina Šeška pri Salzburgu, je v Zenici postavil končni rezultat 3:0 v 63. minuti. Foto: Reuters Bosna in Hercegovina na velikem tekmovanju, čeprav ima kar nekaj zanimivih in vse bolj spoštovanih igralcev, ni zaigrala že devet let. Euro 2024 je njen velik cilj. Za začetek je v Zenici nadigrala Islandijo (3:0). Novi selektor Faruk Hadžibegić, starejši ljubitelji nogometa se ga spomnijo po odličnih predstavah v obrambi, a tudi zapravljeni enajstmetrovki, po kateri je Jugoslavija v četrtfinalu SP 1990 izpadla proti Argentini, poskuša postati drugi selektor po Safetu Sušiću, ki bi zmaje popeljal na veliko tekmovanje.

Slovaška na domačih tleh presenetljivo ni strla odpora gostov iz Luksemburga. Na srečanju ni bilo zadetkov, kar je največje presenečenje uvodnega večera kvalifikacij za Euro 2024.

V petek bodo odigrane tekme v skupinah B, E in F, na velikem večernem derbiju se bosta spopadli Nizozemska in Francija, v soboto bo Norveška brez Erlinga Haalanda gostovala v Španiji, Hrvaška pa bo na razprodanem Poljudu, kjer bo zelo bučno, saj se na tribune vrača splitska Torcida, gostila Wales.

Lionel Messi Argentina
Sportal Mojstrovina in veliki mejnik Messija, ki so ga premagala čustva #video

Kvalifikacije za Euro 2024, 1. krog:

Četrtek, 23. marec:

Petek, 24. marec:

Sobota, 25. marec:

Lestvice:

Slovenija Navijač Ljudski vrt
Sportal Nesrečna številka, na katero Slovenija ne more biti ponosna
zbor nogometna reprezentanca Petar Stojanović
Sportal Začetek misije Euro 2024. Skrb: dolga pot in umetna trava.
zbor nogometna reprezentanca Jaka Bijol
Sportal "Letos je leto, ko si moramo izboriti evropsko prvenstvo" #video
Trening Slovenska nogometna reprezentanca Brdo
Sportal Velik izziv za Keka. Koga poslati v ogenj namesto Šporarja?
zbor nogometna reprezentanca Jan Oblak
Sportal Sploh se še ni začelo, pa je že padel rekord Slovenije
Sportal Slovenski nogometni reprezentant obnorel navijačice
 
Ne spreglejte