Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2024,
23.46

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

Natisni članek

Fiorentina Olympiakos Pirej konferenčna liga

Sreda, 29. 5. 2024, 23.46

3 tedne

Konferenčna liga, finale

Olympiacos do evropske lovorike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25
Olympiacos | Olympiacos je osvojil prvo evropsko lovoriko. | Foto Guliverimage

Olympiacos je osvojil prvo evropsko lovoriko.

Foto: Guliverimage

Nogometaši Olympiacosa so z golom Ayouba El Kaabija  z 1:0 ugnali Fiorentino in osvojili naslov prvakov konferenčne lige. 

Nogometaši pirejskega Olympiacosa so zmagovalci tretje izvedbe konferenčne lige. V finalu so so po podaljšku z 1:0 premagali Fiorentino iz Firenc, tekmo je v 116. minuti odločil gol maroškega napadalca Ayouba El Kaabija. To je prva evropska lovorika za Olympiacos in nasploh za grški nogomet. Fiorentina je v tem tekmovanju drugič zapovrstjo izgubila finale, lani jo je prav tako v zadnjih trenutkih ugnal londonski West Ham. Tekma sicer ni navdušila, priložnosti ni bilo veliko, obe ekipi sta se bolj posvečala obrambi kot napadu.

Tretji finale v konferenčni ligi je bil v Atenah, a ne na stadionu Olypiacosa, ampak mestnega tekmeca Aeka. Pričakovano so bili grški navijači v večini, njihova spodbuda pa je na začetku tekme pirejskim nogometašem vlivala dodatno energijo. V uvodnih minutah so bili boljši tekmeci, že v tretji minuti je Portugalec v njihovih vrstah Daniel Podence lepo prodrl in streljal, a je bil italijanski vratar Pietro Terracciano na mestu.

Pritisk grške ekipe pa ni dolgo trajal. Italijani so vzpostavili ravnotežje, bili nekajkrat nevarni, dve priložnosti je zapravil Giacomo Bonaventura, dosegli so tudi gol, ki pa so ga sodniki zaradi nedovoljenega položaja razveljavili. Zanimiv nogomet se je hitro spremenil v taktično igro, v kateri nihče ni hotel tvegati. Do odmora sta ekipi sicer še po enkrat zagrozili, Prodence po kotu z glavo ni uspel premagati vratarja, na drugi strani pa žoga po strelu Nicolasa Gonzalesa do vratarja niti prišla, že prej se je od branilca odbila v kot.

Še manj zanimivega nogometa in priložnosti je bilo v drugem delu. Do 69. minute nevarnih akcij ni bilo, nato pa se je po protinapadu vendarle ponudili Fiorentini, Christian Kouame pa je iz ugodnega položaja slabo streljal. V 80. so bili spet nevarni iz prekinitve, po prostem z desne strani je Vicente Iborra z glavo streljal mimo gola. 

Tudi v podaljških do končnice drugega stoodstotnih priložnosti ni bilo, sta pa se vratarja vendarle izkazala, italijanski po strelu Stevana Jovetića, grški pa ob poskusu Jonathana Ikoneja. Ko je že bilo videti, da bodo zmagovalce odločale enajstmetrovke, pa so Grki vendarle dosegli gol. El Kaabi, sicer najboljši strelec lige, se vso tekmo ni veliko srečeval z žogo, na koncu so mu tudi pojenjale moči, a trener Jose Mendilibar je vedel, zakaj ga ni zamenjal, Maročan se mu je oddolžil z golom. Santiago Hezze je z leve strani podal žogo v sredino, El Kaabi je mrežo zatresel s strelom z glavo, bil pa je na robu nedovoljenega položaja. A dolg pregled je pokazal, da je bil gol regularen.

Konferenčna liga, finale:

Sreda, 29. maj:

Carlo Ancelotti Real Madrid
Sportal "Uživali bomo do petka, nato pa pride strah"
Ne spreglejte