Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 8. 2013,
11.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Matjaž Kek Rijeka Stuttgart

Četrtek, 29. 8. 2013, 11.57

8 let

Kek opozarja: Ne smemo se le braniti, to bi bil samomor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lahko Rijeka pod vodstvom Matjaža Keka prekriža načrte bogatemu Stuttgartu in se uvrsti v skupinski del lige Europa? Da to zmore, je dokazala z zmago na prvi tekmi. Danes se bo igrala povratna.

Leta 2005 je srečo v Stuttgartu iskal Slaviša Stojanović in z Domžalami izgubil z 0:2. Osem let pozneje se bo v mestu, ki je svetu podarilo velikana avtomobilske industrije, mudil še en nekdanji slovenski selektor. Matjaž Kek na Merdedes-Benz Areno prihaja s hrvaško Rijeko, v žepu pa ima lepo popotnico.

Prisotno je še malce grenkobe, saj se mu je prejšnji četrtek nasmihala dragocena domača zmaga na Kantridi z 2:0, a je nato Stuttgart, tako kot je pri nemških ekipah že v navadi, v izdihljajih srečanja prek najboljšega napadalca Vedada Ibiševića znižal rezultat in poskrbel, da bi mu skupinski del lige Europa danes zagotovila že tesna zmaga z 1:0. "Ne smemo se le braniti, to bi bil nogometni samomor. Moramo odigrati tako, kot smo na Reki. Zelo blizu smo končni uvrstitvi v ligo Europa. Zdaj moramo pokazati dovolj pameti in poguma, da nam tudi uspe," sporoča Mariborčan, ki na Hrvaškem uživa izjemno priljubljenost. Slovenski levi bočni branilec Matija Škarabot naj bi se v Stuttgartu pojavil v udarni enajsterici Rijeke.

Stuttgart bi v primeru izpada izgubil vsaj pet milijonov evrov

Rijeka bi morala torej za dosego cilja in odmevne senzacije v Nemčiji ostati neporažena (ali pa izgubiti za zadetek ob večjem številu doseženih v gosteh), kar pa je v tej sezoni že njena stalnica. Odigrala je 13 srečanj, a še nobenega ni izgubila. Tako je samozavest Kekovih izbrancev na vrhuncu, pri Stuttgartu pa je ravno obratno, saj je rezultatska kriza po štirih zaporednih porazih (treh v nemškem prvenstvu) odnesla trenerja Bruna Labbadio, na njegovo mesto pa je vskočil Thomas Schneider, klubska legenda. Bo šok terapija prinesla vsaj evropske nastope v skupinskem delu lige Europa?

Nemci so izračunali, da bi z izpadom izgubili dobrih pet milijonov evrov. Toliko so jih za udeležbo v evropski ligi zaslužili v prejšnji sezoni. "Moramo napredovati. Prepričan sem, da nam bo uspelo. Neugoden niz se mora končati," sporoča Fredi Bobič, slovensko-hrvaški Nemec, ki opravlja vlogo športnega direktorja Stuttgarta in se zaveda, da bi neuspeh s klubom, pri katerem je končal kariero (ravno na Kvarnerju), pomenil hud udarec za klubsko prihodnost.

Povratni dvoboj odločilnega kroga kvalifikacij za ligo Europa med Stuttgartom in Rijeko se bo začel ob 18. uri.

Ne spreglejte