Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
13. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

3

Natisni članek

Massimilano Allegri Diego Simeone Juventus Jan Oblak Jan Oblak Atletico Madrid Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo UEFA liga prvakov

Sreda, 13. 3. 2019, 4.00

1 leto

Po novem šovu Portugalca v ligi prvakov

Kdo je boljši od Cristiana Ronalda? Besede, ki povedo vse.

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

3

Cristiano Ronaldo | Cristiano Ronaldo je poskrbel za nov sijajen večer v ligi prvakov in Juventus popeljal med najboljših osem. | Foto Reuters

Cristiano Ronaldo je poskrbel za nov sijajen večer v ligi prvakov in Juventus popeljal med najboljših osem.

Foto: Reuters

"Boljši od Cristiana Ronalda je samo en nogometaš. Cristiano Ronaldo, ki na tekmi pred tem ni zadel." S temi besedami je fantastično predstavo petkratnega najboljšega nogometaša na svetu, ki je v torek s tremi goli potopil Atletico Madrid in Juventus popeljal med najboljših osem v ligi prvakov, po tekmi v Torinu opisal sloviti italijanski trener Carlo Ancelotti. "Zaradi tega so me pripeljali," pa je po novem šovu v najmočnejši ligi na svetu, o katerem se bo govorilo še dolgo, povedal Portugalec, ki je poskrbel za zmago Juventusa s 3:0 in serijske italijanske prvake pustil sanjati o tretjem naslovu evropskega prvaka. Prvem po dolgih 23 letih čakanja.

Bayern Liverpool
Sportal Poslovil se je še bavarski velikan, v četrtfinale tudi Barcelona

Pred tremi tedni je v Madridu ostal brez gola, Juventus je izgubil z 0:2 in Torinčanom je grozilo, da bodo ostali brez lovorike. Res je, največjemu italijanskemu klubu je že prinesel italijanski superpokal, že osmi prvenstveni naslov v osmih letih pa jim še bo. Ogromno denarja od prodanih dresov, sledilcev na družbenih omrežjih in boljši pogajalski položaj ob dogovarjanju za prodajo televizijskih pravic prav tako. Toda v prestopu stoletja je lani poleti na sever Apeninskega polotoka prišel predvsem zato, da bi v klubske vitrine ob dva pristavil še tretji najpomembnejši klubski pokal.

Kdo je boljši?

  • Cristiano Ronaldo
    80,95 %
    578 glasov
  • Cristiano Ronaldo, ki na tekmi pred tem ni zadel
    19,05 %
    136 glasov
Oddanih 714 glasov

Misija nemogoče, ki je uspela

Nalogo je opravil z odliko. | Foto: Reuters Nalogo je opravil z odliko. Foto: Reuters V lov na zaostanek je moral proti klubu z najboljšo obrambo in vratarjem, ki prejme najmanj zadetkov na svetu. Juventus je moral zadeti vsaj dvakrat, ob tem pa paziti, da gola ne bo prejel. Proti ekipi, ki ima v svojih vrstah enega najboljših napadalcev v Evropi Antoina Griezmanna in njegovega nekdanjega soigralca iz Reala Alvara Morato, ki se je v zadnjem času prebudil na drugi strani Madrida. Na klopi pa enega najboljših trenerjev, ko beseda nanese na vprašanje, kako se obraniti. Zdelo se je kot misija nemogoče.

Tisti, ki jim gre Cristiano Ronaldo v nos – kot po pravilu so to privrženci Lionela Messija –, so se po bolečem porazu na prvi tekmi hitro spravili na njega in njegovo misijo, da Juventusu prinese prvi naslov evropskega prvaka po zdaj že daljnem letu 1996. Ko je po tekmi v Madridu kot užaljeni otrok kazal, da ima sam pet evropskih lovorik, oni pa nobene, so se njegovi kritiki hihitali in se iz njega norčevali, a na koncu je zmagovalec on. Spet.

Nočna mora Atletica in Jana Oblaka

Atletico in Jana Oblaka je premagoval že z Realom. | Foto: Vid Ponikvar Atletico in Jana Oblaka je premagoval že z Realom. Foto: Vid Ponikvar Ronaldo je v zadnjih šestih letih Atletico v ligi prvakov ustavil že, verjeli ali ne, kar petkrat. Štirikrat z Realom. V sezonah 2013/14 in 2015/16 celo v finalu, v sezoni 2014/15 v četrtfinalu in v sezoni 2016/17 v finalu. Zdaj je bil za Madridčane usoden še z Juventusom v osmini finala. Skupaj pa je v mrežo Atletica zabil že kar 25 golov v 33 nastopih. Le še enemu klubu jih je zabil več, Sevilli (27). Prava nočna mora, ni kaj.

Tako kot počasi postaja portugalski superzvezdnik nočna mora tudi za Jana Oblaka. Po tem, ko mu je to uspelo novembra 2016 v španskem prvenstvu pri zmagi s 3:0 na štadionu Atletica in maja 2017 na prvi tekmi polfinala lige prvakov, ko je Real prav tako zmagal s 3:0, je zdaj tri žoge na eni tekmi v mrežo skorajšnjega povratnika v slovensko reprezentanco spravil še tretjič. V 15 nastopih je Oblaka premagal enajstkrat.

Kralj lige prvakov je popravil svoj rekord

Po tekmi pred tremi tedni na štadionu Wanda Metropolitano, kamor se 1. junija, ko bo tam veliki finale, s soigralci tako zelo želi vrniti, ni zadel na nobeni od prvenstvenih tekem za tem, tako da je v to, da bi lahko izpolnil zahtevno nalogo, verjel le redkokdo. On je.

Izpustil je petkovo prvenstveno tekmo proti Udineseju - na tej je Juventus zlahka zmagal in le potrdil, da lahko domače naslove osvaja tudi brez Ronaldove pomoči - in se spočil. Vmes se je oglasil s spodbudnimi besedami o tem, da je treba verjeti v velik preobrat, potem pa stopil na igrišče in začel.

V ligi prvakov je že pri 124 golih, zabil je tudi osem hat-trickov. | Foto: Reuters V ligi prvakov je že pri 124 golih, zabil je tudi osem hat-trickov. Foto: Reuters

Najprej v 27., potem v 49. in za konec v 86. minuti še z enajstih metrov za končnih 3:0. Za tretji hat-trick v mreži starega znanca s španskih nogometnih zelenic Jana Oblaka. Za svoj osmi trojček v ligi prvakov, s katerim se je na vrhu izenačil z velikim tekmecem Lionelom Messijem, ki bo na delu z Barcelono danes. Za 124. gol v najboljšem, kar ponuja klubski nogomet. To je seveda rekord. Za 64. gol v 77 nastopih v izločilnih delih tekmovanja, v katerem se je končne zmage veselil že petkrat. Štirikrat z Realom in enkrat z Manchester Unitedom.

Statistika Cristiana Ronalda v Juventusu:

Prvenstvo: 26 nastopov, 19 golov (10 asistenc)
Liga prvakov: 7 nastopov, 4 goli (2 asistenci)
Pokal: 2 nastopa
Italijanski superpokal: 1 nastop, 1 gol
Skupaj: 36 nastopov, 24 golov (12 asistenc)

Zgodilo se je, kar se zgodi redko

Razočaranje za slovenskega zvezdnika v Torinu | Foto: Reuters Razočaranje za slovenskega zvezdnika v Torinu Foto: Reuters Oblak do tekme v Torinu gola med vratnicama Atletica ni prejel pet tekem v nizu.

Nazadnje je klonil 9. februarja, pri porazu proti Real Madridu na mestnem derbiju v španskem prvenstvu z 1:3, ko ga je v 74. minuti tekme premagal Gareth Bale. Od takrat pa do prvega gola Ronalda pri torkovem zmagoslavju Juventusa so minile kar 503 minute. Potem pa je prejel tri gole, kar se Škofjeločanu ne dogaja prav pogosto.

V tej sezoni se mu je to sicer zgodilo že tretjič, ob omenjeni tekmi proti Realu še pri bolečem porazu z 0:4 v Nemčiji proti Borussii Dortmund v skupinskem delu lige prvakov, ko je prejel kar štiri gole.

Skupaj pa je tri ali več golov pri Atleticu v 198 nastopih prejel le osemkrat. Od tega trikrat, ko je bil zraven Ronaldo.

Zaradi takih tekem je prišel

"Zaradi tega me je Juventus pripeljal. Da pomagam v magičnih večerih, kot je bil ta," je po tekmi v svojem slogu povedal Ronaldo, ki se tudi pri 34 letih ne ustavlja.

"Moralo se je končati tako, kot se je. Ne samo zaradi mojih golov, ampak predvsem zaradi ekipe in odnosa, ki ga je pokazala. Takšna miselnost je potrebna, če želiš biti uspešen v tekmovanju, kot je liga prvakov. Smo na pravi poti," je po 24. golu v 36. nastopu v majici Juventusa povedal petkratni najboljši nogometaš leta na svetu, ki so ga po tekmi seveda opevali vsi.

Portugalec posnemal Argentinca, ki mu tega ne zameri

V središču pozornosti pa se je po tekmi znašel tudi zato, ker je veliko zmago proslavljal na tak način, kot jo je ob zmagi v Madridu trener Atletica Diego Simeone. O tem glavni junak večera ni govoril, je pa nekaj besed na to temo spregovoril Simeone, ki takšnega proslavljanja Portugalcu ni zameril.

Takole je ob proslavljanju posnemal gesto Diega Simeoneja s tekme izpred treh tednov. | Foto: Reuters Takole je ob proslavljanju posnemal gesto Diega Simeoneja s tekme izpred treh tednov. Foto: Reuters

"Ne, mislim, da s tem ni želel nič slabega, tako kot nisem želel niti jaz. Prepričan sem, da je bila to samo gesta za navijače Juventusa," je dejal Argentinec, ki je bil po tekmi v Madridu zaradi neprimerne geste tudi finančno kaznovan. Uefi je moral nakazati 20 tisoč evrov.

Hvalnice, ki so balzam za njegova ušesa

"Ronaldo je igral sijajno in dal piko na i odlični predstavi celotne ekipe. Bilo bi res čudno, če bi ligo prvakov končal s samo enim zadetkom na svojem računu," se je v morje hvalnic na Ronaldov račun zlil trener Juventusa Massimilliano Allegri in spomnil na to, da je njegov največji zvezdnik v tej sezoni lige prvakov pred tem v šestih nastopih zadel le enkrat.

"V prejšnjih letih je delal razliko pri Realu, zdaj to počne pri nas. Danes je spet pokazal, da je najboljši na svetu. Ronaldu ni para. To, kar mu uspeva, je nekaj posebnega," je svojega soigralca s številko 7 na hrbtu hvalil tudi francoski vezist Blaise Matuidi.

Kaj veliko ni treba pristaviti. Ronaldo tudi zdaj, ko je že prestopil prag Kristusovih let, navdušuje in dokazuje, da je še vedno tam, kjer je že debelo desetletje. Na vrhu.

Kaj sta po tekmi povedala trenerja?

Massimilliano Allegri je bil lahko po tekmi zadovoljen. | Foto: Reuters Massimilliano Allegri je bil lahko po tekmi zadovoljen. Foto: Reuters Massimilliano Allegri, trener Juventusa:
"To, kar nam je uspelo danes, smo načrtovali že na prvi tekmi, a se v Madridu ni izšlo. Fantje so igrali fantastično. Bili so zelo zbrani, igrali natančno, agresivno in učinkovito. Dolgo časa smo čakali na to tekmo, bali smo se tudi, da bomo igrali preveč brezglavo, zato sem igralcem rekel, naj bodo mirni, saj smo imeli na voljo 95 minut. Čestitke fantom. Gremo naprej."

Diego Simeone, trener Atletica:
"Juventus je bil boljši. Imeli smo eno priložnost, a to je bilo ali manj vse. Juventus je pritiskal od prve do zadnje minute in pokazal, da je odlična ekipa. Zasluženo je napredoval. Moram jim čestitati, saj so igrali res dobro. Bolje so opravili svoje delo, zato je končni razplet pravičen. Igrali so podobno, kot smo mi na prvi tekmi. Ne bi pa rekel, da je bila to naša najslabša tekma, prav tako se ne strinjam s tem, da ekipa ni pokazala pravega značaja, ampak Juventus je bil tokrat preprosto boljši."
Ne spreglejte