Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
2. 10. 2015,
10.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Srečko Katanec slovenska nogometna reprezentanca Švica Estonija Litva

Petek, 2. 10. 2015, 10.19

7 let, 12 mesecev

Katanec: Ne vem, kako bi kričale šele druge reprezentance

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Selektor Slovenije Srečko Katanec je spomnil na nedosojeno enajstmetrovko na tekmi v Švici pri rezultatu 2:2. "Mimo tega smo šli bolj lahkotno, kot bi morali. Zlasti vi, mediji," je podal opazko.

Slovensko nogometno reprezentanco v kratkem čakata sklepni dejanji skupinskega dela kvalifikacij za EP 2016. Pred tekmama z Litvo (9. oktobra v Ljubljani) in San Marinom (12. oktobra) se je selektor Srečko Katanec še enkrat dotaknil zadnjih srečanj s Švico in Estonijo, ki sta Sloveniji prinesli tri nove točke. Predstavil je rezultate analize in nam zaupal, da je bil zadovoljen z opravljenim.

"September bi ocenil s pozitivno oceno, bile pa so tudi stvari, ki niso v redu. Recimo interpretacija določenih trenutkov. Videli smo, da lahko vrhunske ekipe v devetih minutah prejmejo pet golov, da nekatere že na začetku tekme dobijo štiri gole … To spremljamo vsak teden v bundesligi, nam pa se določene stvari ne smejo zgoditi," je imel selektor v mislih nedavni strelski festival Roberta Lewandowskega, ko je Bayern v manj kot desetih minutah ponižal Wolfsburg.

Katanec je z omembo nekaterih fantastičnih nizov, ki se dogajajo v svetu vrhunskega klubskega nogometa, meril na ogromno razočaranje, ki je vladalo na sončni strani Alp po šokantnem porazu slovenske reprezentance v Švici. Takrat so njegovi izbranci na gostovanju v Baslu v dobrih desetih minutah zapravili dva zadetka prednosti in Švicarjem dovolili, da so vstali od mrtvih (z 0:2 na 3:2). Razočaranje je bilo nepopisno, grenkoba poraza pa ogromna.

Nihče se ne vpraša, zakaj in kako jih je dobil

Selektor želi opozoriti, da se podobne stvari dogajajo tudi drugim in se iz tega ne dela tako velike drame. "Tudi Bayer je v torek prejel dva zadetka v dveh minutah, pa se nihče ne vpraša, zakaj in kako jih je dobil. Čeprav njegovi nogometaši vsak dan igrajo skupaj. No, to ni bilo v redu septembra," je 52-letni Ljubljančan omenil še nedavni ekspresni preobrat Barcelone na srečanju lige prvakov, ko je krajšo potegnil Kamplov Bayer Leverkusen.

Dodal je, da bi se lahko po nevsakdanjem preobratu Švice v ospredje postavljale tudi drugačne kritike oziroma drugačna vprašanja. Pogrešal je več besede o nedosojeni enajstmetrovki.

Ko se je spomnil na izjemno napeto srečanje v Baslu, je izpostavil trenutek, na katerega je Slovenija že skoraj pozabila, a ne bi smela. Ko je Švica izenačila na 2:2, se je Sloveniji ponudila idealna priložnost, da še tretjič zatrese mrežo gostiteljev in se pobere iz šoka na najboljši mogoči način. Kevin Kampl se je znašel v lepi priložnosti, a ga je švicarski branilec zrušil v kazenskem prostoru. Nogometaš Bayerja je od sodnika zahteval, da pokaže na belo točko, a je delivec pravice pustil, da se igra nadaljuje.

Takrat sploh ni bil pomemben …

Do žoge se je dokopal Jasmin Kurtić. Bil je v izvrstnem položaju, a je bil njegov neposreden strel na vrata nenatančen. Žoga je švignila mimo vratnice, dogajanje pa se je preselilo pred slovenska vrata. Pritisk Švice je bil poplačan v zadnjih sekundah sodnikovega podaljška, toliko večja pa je bila žalost v očeh slovenskih nogometašev.

"To ni bila enajstmetrovka, ampak enajstmetrovka na ne vem katero potenco," je o tem, da bi moral biti dosojen kazenski udarec, več kot prepričan Katanec. Enajstmetrovka je bila po njegovem mnenju, podobno je po srečanju potožil tudi glavni akter Kampl, čista kot solza, sodnik pa si je dovolil veliko napako.

"Ne vem, kako bi kričale šele druge reprezentance, če bi se jim to zgodilo. Mi pa smo se nato ukvarjali z drugimi rečmi. Ukvarjali smo se s tem, zakaj smo prejeli tri gole, ne pa s tem, da bi se lahko pri 2:2 vrnili v tekmo. Bil sem zelo presenečen, kako smo šli lahkotno, sploh vi, mediji, mimo tega detajla. Takrat sploh ni bil pomemben, a je tako pomemben, da bi lahko zaradi njega ostali brez evropskega prvenstva. Pa se zavedamo tega? Mogoče," si je svoje mislil selektor, ki je Slovenijo že dvakrat popeljal na največja tekmovanja.

Švico bi to pobilo

Na tekmi v Švici ni izbrancem očital ničesar. "Hrabro so odigrali tekmo, dali dva gola. Tako kot so delali napake Švicarji, smo jih tudi mi. Ker sem bil nekoč igralec, dobro vem, kaj se je dogajalo fantom v glavi, ko so dobili prvi gol in je Švica znižala na 1:2. Vem pa tudi, kaj bi se zgodilo, če bi pri 2:2 sodnik pokazal na belo točko. Dobili bi pozitivno energijo, Švico pa bi to pobilo," mu je še kako žal, da se ni oglasila sodnikova piščalka.

Če bi se, Katančeva četa pa bi izkoristila strel z bele točke in zadržala vodstvo do konca tekme, bi bila zdaj z eno nogo in pol že na seznamu udeleženk EP 2016. Ker pa je ostala piščalka nema, nezbranost v obrambi pa je bila razlog za še tretji gol Švice, ostaja Sloveniji bolj ali manj le še boj za tretje mesto in dodatne kvalifikacije.

Slovenski nogometaši so le tri dneve po srečanju v Švici, na katerem so izgubili tudi Milivoja Novakovića, premagali Estonijo in se zasidrali na tretjem mestu. Selektorju niso bila všeč pričakovanja dela navijačev, ki so napovedovala lahko delo in visoko zmago, izraženo s tremi ali štirimi zadetki prednosti. "Videlo se je, kako težko je prebiti določen način igranja. Fantje so bili na srečo pametni. Po prvem polčasu so igrali potrpežljivo naprej, kar se jim je obrestovalo. Z Litvo bo zelo težko, saj bo igrala zaprto. Treba bo imeti domišljijo, dobro preigravanje. Treba se bo domisliti nečesa pozitivnega, od tega pa smo odvisni mi, trenerji. Če ne bomo vztrajni in agresivni, ne bo dobro. Nekdo bo moral izstopati," je nakazal recept, s katerim se bo lotil strnjene litovske obrambe. Lani jo je na gostovanju dvakrat premagal. Kolikokrat jo bo 9. oktobra v Stožicah?

Ne spreglejte