SiolNET. Sportal Nogomet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Katanec kot Makedonec: Noro dobra izkušnja!

1

termometer

Slovenski in makedonski nogomet povezuje veliko stvari, enega največjih pečatov je pustil Srečko Katanec. Čeprav v Skopju ni dosegal odmevnejših rezultatov, je z izkušnjo prezadovoljen.

Pred tremi leti in pol je prenehal delati v Makedoniji. Razočaranje zaradi porušene discipline znotraj ekipe in specifičnega odnosa dela nogometašev do medijev je že pozabljeno. Na več kot triletno izkušnjo na makedonskem selektorskem stolčku ima samo še prijetne spomine. ''Kaj naj skrivam? Bila je noro dobra izkušnja, ker s Slovenijo v kvalifikacijah nisem imel možnosti igrati proti velesilam oziroma absolutnim favoritom, kot sta bili npr. Anglija ali Nizozemska. Imel sem se krasno, odigral veliko vrhunskih tekem. Tako rekoč večnih. Igrali smo v redu nogomet, tudi nekatere tekme, ki smo jih izgubili, ostajajo v prijetnem spominu. Ko smo izgubili doma z Anglijo, je vladal podoben občutek kot takrat, ko smo s Slovenijo za Bežigradom izgubili z Norveško. Na nekaterih tekmah si pač boljši, a zaradi tega, ker je nogomet pač takšen, kakršen je, nato izgubiš. Ko smo igrali doma z Nizozemsko, so nam razveljavili regularen zadetek. Sodniki so nam dali karton v 9. sekundi tekme. Takrat vidiš, kaj je dejansko moč. To ni napisano pravilo, a psihološko vpliva na osebe, ki delajo,'' je Srečko Katanec Sportalu opisal nemoč, s katero se je srečeval v vlogi selektorja ''vsaj na papirju majhne'' Makedonije.

Pandev je bil odličen, a plašen igralec

Večjih značajskih razlik med makedonskimi in slovenskimi izbranci ni opažal. ''Večina igralcev, ki sem jih imel tako v Sloveniji kot Makedoniji, je igrala v tujini, od koder je prinašala tako pozitivne kot negativne stvari. So pa Makedonci bolj temperamentni, to pa zagotovo. Glede delovnih navad ni bilo čutiti absolutno nobenih razlik. Makedonci reagirajo na vsak poraz, mogoče bolj čustveno kot tukaj, ko pa je zmaga, se tudi malce pretirava,'' je pojasnil 49-letni Ljubljančan. Ko je vodil Makedonijo, je največ zadetkov dosegal Goran Pandev, še danes najbolj spoštovano nogometno ime pri ''rdečih levih''. Je v času Katančevega vodenja reprezentance kaj izstopal v slačilnici? ''Ne. Bil je odličen igralec, a na nek način kar plašen. Kot da ne bi želel izstopati. Prej so kakšni drugi, Pandev pa absolutno ne. Je pa vrhunski igralec, a bi v danem trenutku moral sprejemati več odgovornosti. Vsaj v tistem času,'' še danes očita napadalcu Napolija.

Z albanskimi igralci ni imel pritiskov

Makedonija se ponaša s številčno albansko skupnostjo, sožitje pa so v zadnjih letih pretresali tudi paravojaški spopadi. Je bil Katanec zaradi tega deležen kakšnih pritiskov? ''Nikoli ni bilo težav. Ve se, kakšno je stanje v Makedoniji. Albanski novinarji so me vedno spraševali, zakaj ni več albanskih igralcev v reprezentanci, dejansko pa kot selektor nisem nikoli doživel, da bi kdo zganjal takšne ali drugačne pritiske. Direktiv ni bilo.'' Je pa izkusil tudi delo z makedonskimi novinarji, o katerih še danes deli posebno mnenje. ''Novinarji v danih trenutkih nekaj veste, pa tega ne želite napisati, ker koga ščitite. Tako je bilo tudi tam. Mogoče še v večji meri kot Sloveniji, saj diktira socialno stanje novinarjev tudi obnašanje.''

Na sredin prijateljski dvoboj v Skopje ga niso povabili, bo pa srečanje spremljal v vlogi televizijskega gledalca. ''Če se igra prijateljska tekma 'zares', nekaj dobiš, če pa so tekme, da manjka pet ali šest igralcev, v tem ne vidim veliko dobička. Osebno sem težil temu, da nismo nabirali točk za FIFA lestvico, ampak da smo igrali proti veliko boljšim. Mogoče zaradi tega, ker v kvalifikacijah nismo imeli te možnosti. Na prijateljskih tekmah me rezultat ni zanimal, ampak to, da smo bili konkretni in igrali proti boljšim.''

Zakaj niso dosegli kaj več?

Vzdušja z osrednjega štadiona v Skopju se še spominja, pričakuje veliko gledalcev. ''Verjamem, da se bo, če se bo zadrlo 30.000 ljudi, zaslišalo, kot da jih je 50.000. Štadion je izjemno akustičen.'' Pred 19 leti v Kranju proti Makedoniji ni zaigral. Bil je poškodovan, a vseeno pripotoval na Gorenjsko in spremljal boleč poraz z 1:4. ''Makedonija je imela v tistem času, no v bistvu ima že ves čas solidno reprezentanco. Ne smemo zanemariti, da so Makedonci pred kratkim s Škoti v gosteh igrali 1:1. Resda Škoti niso bili kompletni, a bi moralo biti 3:1 ali 4:1 za Makedonijo. Realno, po vseh priložnostih. Nato so premagali Srbijo, s Hrvaško izgubili zaradi lastnih neumnosti. Zakaj niso z reprezentanco nikoli dosegli kaj več? Le kdo ve,'' se je vprašal slovenski strokovnjak, ki v času, ko je vodil makedonsko reprezentanco, nanj ni našel ustreznega odgovora.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin