Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
31. 8. 2015,
10.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Olimpija NK Olimpija Andraž Šporar Luka Zahović Prva liga Telekom Slovenije ND Gorica NK Rudar Stožice

Ponedeljek, 31. 8. 2015, 10.58

7 let, 12 mesecev

Kapetan Olimpije v Ljubljani živi svoje sanje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kapetan Olimpije Andraž Šporar je v življenjski formi. Proti Velenjčanom je dosegel prvi trojček v članski karieri in se na lestvici najboljših strelcev tekmovanja povzpel na prvo mesto.

V Ljubljani je zlahka prepoznati zametke nogometne evforije. Štadion v Stožicah je polnejši iz tedna v teden, nogometaši Olimpije pa ohranjajo veličasten ritem. Nanizali so že pet zmag. V zadnji tekmi 8. kroga Prve lige Telekom Slovenije so s 5:0 potopili Rudar in navdušili pet tisoč podpornikov, ki so se zbrali na tribunah. Njihovi sreči in zadovoljstvu ni bilo videti konca, tako da so po dvoboju iz slačilnice stopali le veseli obrazi.

Pogled na razpredelnico doživljajo kot nagrado za opravljen trud, podobno velja za potrditev, da zmagoviti niz Pušnikove čete ni naključen, ampak plod načrtnega dela. Olimpija je zadnjih pet tekmecev odpravila s skupno razliko v zadetkih 20:1. Če ne bi bilo Gorice, ki podira mejnike z zgodovinskimi podvigi (kar sedem zaporednih zmag), bi ljubljanski klub zasedal vrh razpredelnice, tako pa je tik pod njim. Navijače zeleno-belih najbolj veseli to, da prednost pred branilcem državnega naslova iz Maribora znaša že sedem točk.

Skočil na vodilno mesto strelcev 1. SNL

Takšnega razpleta pred začetkom sezone niso napovedovali niti največji optimisti. O čem podobnem ni razmišljal niti Andraž Šporar, ki se je v nedeljo, 30. avgusta 2015, končno podpisal pod dosežek, na katerega so napadalci še posebej ponosni. Dosegel je tri zadetke in se prvič, odkar nastopa v 1. SNL, pohvalil s hat-trickom.

"Slej ko prej je moral priti. Letos je zanj idealna sezona, ker igramo tak nogomet, da napadalci dočakamo veliko priložnosti. Proti Rudarju sem pač izkoristil tri," je po srečanju dejal kapetan Olimpije.

V 84. nastopu v 1. SNL je dočakal prvi trojček. Pred njim se je na petih srečanjih dvakrat vpisal med strelce, tokrat pa je postavil nov osebni strelski rekord. To je bil tudi prvi trojček v Prvi ligi Telekom Slovenije v tej sezoni, Šporar se je po njem na lestvici najboljših strelcev zavihtel na vodilno mesto, ki si ga po novem deli z razigranim napadalcem Gorice Blessingom Chibuikejem Elekejem. Oba sta dosegla sedem golov.

Rad bi doživel polne Stožice proti Mariboru

Če se je Šporar v prejšnji sezoni pogosto držal za glavo in objokoval zapravljene priložnosti, je v tej sezoni učinkovitost pred vrati tekmeca na bistveno višji ravni.

Čemu pripisuje napredek? "To je zasluga celotne ekipe. Vsi skupaj smo bolj samozavestni. Če pa si takšen, je vse 50 odstotkov lažje. To se opazi na igrišču. Treniramo zelo dobro, navijači so se vrnili … Ko združiš vse skupaj, pridejo še rezultati. Užitek je igrati v tako fantastičnem vzdušju. Upam, da bo na naslednji domači tekmi (23. septembra z Zavrčem, op. p.) še nekaj tisoč gledalcev več in da se bo obisk stopnjeval. Res bi rad doživel, da bi se na derbiju z Mariborom v Ljubljani zbralo 12, 13 tisoč gledalcev."

Če so pravi, jim ne more do živega nihče

Olimpija po prepričljivi zmagi na večnem derbiju v Mariboru "leti" po igrišču. Celjane je odpravila s 6:0, Velenjčani pa so jo odnesli le za las blažje. Prejeli so pet zadetkov in izkusili moč prerojenih zmajev, ki so na tribune privabili okrog pet tisoč gledalcev. O takšnem obisku, ko tekmec ni NK Maribor, so lahko v preteklosti na tekmah 1. SNL v Stožicah le sanjali. Je Olimpija toliko boljša od drugih ali so tekmeci toliko slabši od nje? "Ne vem, o drugih ne bom govoril, lahko pa povem za nas, da smo izredno dobro. Če smo pravi, se z nami v tem trenutku ne more kosati nihče. To se vidi. Velenje je do tekme z nami skupaj prejelo osem zadetkov, mi pa smo mu jih dali kar pet. To pove vse."

Letos gleda drugo Olimpijo in se ne obremenjuje z zgodovino

Naslednji tekmec bo Krka v Novem mestu, kjer je Olimpija znala parati živce svojim privržencem. "V prejšnjih sezonah nam Krka ni ustrezala, a letos gledamo drugo Olimpijo in se ne obremenjujemo z zgodovino," sporoča prvi strelec Olimpije, ki je zadovoljen s tem, da je njegov klub ušel Mariboru že na sedem točk razlike.

"Ko navijači vpijejo šampioni, se nam naježi koža. Imajo velik cilj, sam pa bi rad poudaril, da je šele začetek sezone, in ne bi rad preveč napovedoval, saj se lahko hitro kaj zalomi. Raje gremo tekmo po tekmo."

Opozarja tudi na vodilno Gorico in ji čestita ob izvrstnih dosežkih: "Nisem jih pričakoval na prvem mestu. Kapo dol za njihov niz. Z vsem srcem se borijo za svoj klub, to se takoj opazi."

V tujino šele takrat, ko bo z Olimpijo državni prvak

Bliža se konec poletnega prestopnega roka. Če je mladi napadalec v preteklosti napovedoval odhod v tujino, je po odličnih predstavah Olimpije zamenjal ploščo. V začetku leta ni skrival, da bi ga zadovoljil tudi prestop v graški Sturm, zdaj razmišlja drugače.

"To, kar se zdaj dogaja z Olimpijo, je preseglo moja pričakovanja. Če sem hotel prej oditi v tujino, me zdaj nič ne bi spravilo stran. Tako uživam v Ljubljani, da je to nenormalno. Sem doma, ljudje končno živijo za nogomet. Živim sanje. Kdo bi pričakoval, da bomo vsakemu dali pet zadetkov?" se sprašuje Šporar.

Če bi bil zdaj napadalec Sturma in bi iz sosednje države spremljal pozitivno preobrazbo Olimpije, bi mu bilo žal, da se je odločil za odhod. Na srečo ljubljanskih navijačev se ni, ampak je podaljšal zvestobo klubu, ki v novi preobleki še ni osvojil lovorike. "V tujino bi rad odšel kot državni prvak," je razkril cilj, s katerim je povedal marsikaj.

Ne spreglejte