Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
14. 6. 2017,
20.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Igor Jovičević Prva liga Telekom Slovenije NK Celje Tomaž Petrovič

Sreda, 14. 6. 2017, 20.50

6 let, 7 mesecev

Igor Jovičević obtožuje NK Celje

Kaos v Celju: šokirani nad Hrvatom, ki jih je obtožil mobinga

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
NK Celje Tomaž Petrovič | Foto NK Celje

Foto: NK Celje

Celjski nogometni klub je po odhodu ukrajinskih vlagateljev zaplul v samostojne vode. Na položaj menedžerja je ustoličil Tomaža Petroviča, ta je nadomestil Hrvata Igorja Jovičevića, s katerim se Celjani niso razšli v najlepših odnosih. Nekdanji up madridskega Reala je hrvaškim medijem potožil o številnih neprijetnostih, ki jim je bil priča v zadnjih dneh. Celjski klub se je na njegove očitke odzval z javnim pismom, ki ga objavljamo v celoti.

V klub je prišel s pomočjo ukrajinskih vlagateljev, ga popeljal na peto mesto, le streljaj od evropskih mest, po koncu sezone pa se je zgodil preobrat. Ukrajinci so zapustili knežje mesto, novo klubsko vodstvo pa se je odločilo za trenersko menjavo.

Jovičević: Lahko bi jim oprostil eno leto, dveh pa ...

Igor Jovičević je v prejšnji sezoni popeljal Celje do petega mesta. | Foto: Igor Jovičević je v prejšnji sezoni popeljal Celje do petega mesta. ''V klubu so mi rekli, da je zmanjkalo denarja, da bo klub odšel v stečaj ter da lahko igralcem in trenerjem izplačajo le zadnji dve plači. Nekateri nogometaši so v to privolili, meni pa so rekli, naj me plačajo tisti, ki so me pripeljali (Ukrajinci so po vstopu v celjski klub pripeljali Jovičevića, ki je na trenerskem položaju nasledil Roberta Pevnika, op. p.)." 

"Ko pa klub vendarle ni odšel v stečaj, so mi dejali, da bi želeli z menoj sporazumno pretrgati pogodbo, obenem pa mi lahko plačajo le zadnji dve mesečni plači. Pogodba s celjskim klubom me veže še dve leti. Dejal sem jim, da bi jim lahko oprostil eno leto, dveh pa nikakor ne. Takrat so se začele nove težave,'' je Igor Jovičević, poln nezadovoljstva in začudenja, pojasnjeval hrvaškemu športnemu dnevniku Sportske novosti.

Nad njim so izvajali mobing

Nekdanji veliki up hrvaškega nogometa, ki je bil v mladosti tudi pri madridskem Realu, a nato zaradi zdravstvenih težav ni na igrišču ponudil tistega, kar je obetal, se je po celjski izkušnji odpravil na poletni oddih. Nameraval se je odpočiti od šoka in razočaranja, ki ga je doživel v Celju, a se je stres le stopnjeval.

Zahtevali so, da opravi analizo za opravljeno v prejšnji sezoni in oceni vsakega igralca. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Zahtevali so, da opravi analizo za opravljeno v prejšnji sezoni in oceni vsakega igralca. Foto: Žiga Zupan/Sportida

''Nad menoj so izvajali pravi mobing. Po elektronski pošti so mi zabičali, naj opravim analizo za prejšnjo sezono, podam oceno vsakemu igralcu in presodim, česa je zmožen. Tako tehnično kot fizično. Naročili so mi, da jim pošljem načrt priprav za naslednjo sezono ter povem, kaj lahko pričakujejo od katerega igralca. Igralci pa so medtem drug za drugim zapuščali klub. Zahtevali so, da pridem na sestanek v Celje, čeprav sem bil takrat na počitnicah. Nato so mi dejali, da me bodo kaznovali, ker se nisem udeležil sestanka, in podobno. Odpustili so ves moj strokovni štab."

"Nimam več niti enega pomočnika, nato pa so pripeljali novega trenerja Tomaža Petroviča. Uradno sploh ni trener, ampak neke vrste glavni menedžer, čeprav bi moral opravljati trenerski posel. To pa zaradi tega, ker trenerja uradno ne morejo pripeljati, če imajo sklenjeno pogodbo z menoj. Ste že kdaj slišati za kaj podobnega? Je to sploh mogoče v civiliziranem svetu?,'' se sprašuje 38-letni hrvaški strokovnjak, ki se je obrnil na pomoč k hrvaškemu in slovenskemu sindikatu. Pravi, da so aduti na njegovi strani, saj ima v rokah veljavno pogodbo s klubom.

Komu verjamete?

  • Igorju Jovičeviću.
    45,78 %
    76 glasov
  • NK Celje.
    30,72 %
    51 glasov
  • Nobenemu.
    23,49 %
    39 glasov
Oddanih 166 glasov

Kdo bo vodil trening?

Vratar Matic Kotnik se je iz Celja odpravil v Grčijo. | Foto: Vid Ponikvar Vratar Matic Kotnik se je iz Celja odpravil v Grčijo. Foto: Vid Ponikvar Celjani bodo v četrtek, 15. junija, začeli priprave na novo sezono. Trening bo vodil Petrovič, a bi se lahko na Areni Petrol zgodil kaos. V knežje mesto se bo namreč odpravil tudi Jovičević. ''Ker imam veljavno pogodbo s klubom, prihajam na zbor igralcev in prvi trening v novi sezoni. Bomo videli, kaj se bo zgodilo. Ne vem sploh, kaj lahko pričakujem,'' sporoča Jovičević, ogorčen nad številnimi dejanji celjskega kluba. Dva meseca mu predseduje Miloš Rovšnik, novi športni direktor je Jani Žilnik, v igralskem kadru pa je več sprememb.

Za zdaj so odšli občasni reprezentant Matic Kotnik (Panionios, Grčija), Tilen Klemenčič (Domžale), Hrvat Lovre Čirjak ter bosanska nogometaša Irfan Hadžić in Goran Galešić (Borac Banja Luka).

Odziv NK Celje na očitke Igorja Jovičevića

"Nogometni klub Celje se na današnji dan, 14. junija 2017, odziva na vse očitke, ki jih je skozi tiskane medije podal trener članskega moštva NK Celje Igor Jovičević.

V klubu smo presenečeni in obenem šokirani nad obnašanjem trenerja Igorja Jovičevića, potem ko je v zadnjih dneh dobesedno vrgel črno luč na klub, ki je s svojo člansko ekipo skupaj z Mariborom in Gorico od krstne sezone prve slovenske nogometne lige. Vseskozi spoštovan, človeški do vseh s katerimi smo sodelovali, zdaj pa je le-ta doživel nepričakovano.

Vsi se dobro zavedamo in tudi javnost je bila nemudoma o tem obveščena, da se je klub po prekinitvi sodelovanja z vlagatelji iz Ukrajine znašel v sila težki finančni situaciji. O le tej so bili po koncu sezone 2016/2017 obveščeni tudi nogometaši prve ekipe. Z njimi je pogovore opravil poslovni direktor NK Celje Zoran Podkoritnik, kateri jim je podrobno pojasnil nastalo situacijo. Na tem mestu je potrebno poudariti, da so bili vsi nogometaši izredno korektni in so omenjeno situacijo razumeli. Enako velja za strokovni štab članskega moštva.

Prisiljeni smo bili začeti znova, saj je klub potrebno počasi spet postaviti na noge. Posledično je bil omenjen pozitiven odnos z vsemi, s katerimi smo se pogovorili, še kako dobrodošel in vzpodbuden, saj smo videli, da igralci in trenerji razumejo klubski položaj. Zapletlo pa se je torej pri komunikaciji z glavnim trenerjem Igorjem Jovičevićem. Slednji je po zadnji tekmi v sezoni, ko smo na Ptuju premagali Domžale, nemudoma odšel. Brez slovesa, brez navodil igralcem kaj in kako med odmorom.

NK Celje | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Po zadnjih tekmah v sezoni smo se s trenerji venomer usedli, začrtali kako v prihodnjih tednih, tokrat pa temu ni bilo tako. Od Igorja Jovičevića smo pričakovali, zatem tudi zahtevali, da odda poročilo o opravljenem delu tekom sezono, a tega nismo dočakali. To je sicer samoumevno, da trenerji predložijo poročila in vso potrebno dokumentacijo. Ne le v članski selekciji, to velja od mlajših dečkov, do kadetov in mladincev.

Hkrati je potrebno dejati, da je Igor Jovičević pogodbo o sodelovanju podpisal z investitorji iz Ukrajine, v celoti pa ga je plačeval Nogometni klub Celje. Slednji je na koncu iz njegove strani doživel nesprejemljivo obnašanje. Neobičajno je, da se odnos osebe tako močno spremeni čez noč. Po tistem ko smo mu obrazložili nastalo situacijo. Dogovorjeno je bilo, da se usedemo, se pogovorimo, a od njegove komunikacije ni bilo več prihodnosti.

Igor Jovičević je le še sporočil, da bo z nami komuniciral le še preko odvetnikov. Prišel je s tujimi investitorji, ki pa ga sedaj ne zanimajo. In to tisti Igor Jovičević, ki je imel v Nogometnem klubu Celje na voljo praktično vse. Fantastično stanovanje, nadstandardno. Prehranjevanje v treh najboljših restavracijah ter hotelih v Celju (hrana in pijača v neomejenih količinah). Vse potrjujejo njegovi podpisani računi. Lahko bi še naštevali in perilo v jasnosti v celoti opravi, vendarle pa to ni v naši navadi. Venomer smo delovali človeško.

NK Celje | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Igorju Jovičeviću klub dolguje le eno zapadlo plačo, vse ostalo je urejeno. Na koncu zatrjujemo, da je Igor Jovičević še vedno trener Nogometnega kluba Celje in klub bo naredil vse, da izpolni njegovo željo. Le-ta je, da bo svojo trenersko pogodbo oddelal do konca. Naredili bomo vse, da mu izpolnimo njegovo veliko željo, četudi je z nami obračunal na nečloveški odnos ter deloval vse prej kot profesionalno.

Takšnega obnašanja naš klub v vsej svoji zgodovini ni bil deležen. Zgodovina pa je takšna, da smo tik pred tem, da obeležimo 100 let delovanja. In če je Igor Jovičević šola za naprej, potem bo naš klub preživel še najmanj desetkrat toliko. Celjski šport, celjski nogomet in nenazadnje šport, ki združuje in povezuje ljudi, si  takšnega odnosa kot smo ga bili mi deležni tokrat, ne zasluži!

Nogometni klub Celje

Četrtkov trening bi lahko ponudil kar nekaj zapletov, če bo Hrvat uresničil namero in se pojavil na zboru igralcev. Prva ekipa bo opravila uvodni trening ob 18. uri na Skalni kleti.
Ne spreglejte