Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
23. 12. 2014,
11.18

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kevin Kampl Bayer Leverkusen Red Bull Salzburg slovenska nogometna reprezentanca Borussia Dortmund

Torek, 23. 12. 2014, 11.18

8 let, 1 mesec

Kako si je starejši brat privoščil Kevina Kampla?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V nogometni Evropi še vedno odmeva večmilijonski prestop Kevina Kampla iz Salzburga v Dortmund. Ste vedeli, da je slovenski reprezentant namišljene klice predstavnikov Borussie doživljal že kot otrok?

Prestop je uradno sklenjen, Kevin Kampl bo nogometaš rumeno-modrih do leta 2019. Tako so se mu uresničile dolgoletne sanje. ''Prej sem bil velik navijač Borussie. Uresničila se mi je velika želja, saj bom lahko zaigral za zelo velik klub,'' je za Sky Sports News povedal 24-letni svetlolasi Slovenec z znamenito pričesko, ki so jo v Salzburgu radi posnemali. Slovenskega reprezentanta ne skrbi prvoligaška usoda Dortmunda, ki bo prezimil na klavrnem predzadnjem mestu. ''V drugem delu bomo veliko boljši, položaj bo na koncu sezone drugačen,'' je prepričan Slovenec, rojen v Nemčiji, ki je po vrnitvi v domovino klobas in piva naletel na ogromno zanimanje medijev. ''Dortmund je dobil bombarderja s ščetko,'' se je ob njegovo pričesko in bogato nogometno znanje obregnil nemški časnik Bild, predsednik Borussie Hans Joachim Watzke, ki še naprej zaupa trenerju Jürgenu Klopp, pa je o Slovencu povedal: ''Kevin Kampl je hiter zvezni igralec. Je nepopustljiv in zna pritiskati na tekmeca, hkrati pa je odličen v protinapadih, tako da ustreza našemu slogu igre.'' Pohvalil je novinca, o katerem so na nemškem portalu SNP navedli, da je v začetku sezone, ko je v dresu Salzburga zabil evrogol proti Sturmu, slekel dres, napel mišice in posnemal Maria Balotellija.

Oče upokojen, mati trmasto vztraja

Kampl bo vtise po podpisu pogodbe z Borussio najverjetneje strnil na uradni novinarski konferenci v Dortmundu, pred tem pa smo si sposodili del zelo zanimivega intervjuja, ki ga je tik pred odhodom v Nemčijo dal avstrijskemu SportMagazin, v njem pa je razkril številna ozadja, ki so vplivala na potek njegove kariere. Obudil je spomin na čas, ko je kot deček vsak dan pilil znanje na majhnem nogometnem igrišču v rojstnem Solingenu, kjer se je družil s sovrstniki iz Nemčije, Turčije, Rusije in držav, ki so zrasle na zelniku nekdanje Jugoslavije.

Njegovi starši so se iz Slovenije podali v Nemčijo v želji po boljšem delu. Oče Jože se je že upokojil, mati Anica pa še hodi v službo. Čeprav ji je Kevin, najmlajši izmed petih otrok, večkrat namignil, da bi lahko prenehala, vztraja pri svojem. Dejala mu je: ''Kaj pa naj bi potem počela? Všeč mi je, ko hodim v službo, ne bi želela biti vseh 24 ur doma.'' Tako je 24-letni Kevin zaupal v intervjuju za SportMagazin.

Njegov oče je bil dober vratar, branil je tudi za mariborski Železničar. Z nogometom sta se nekaj časa ukvarjala tudi njegova brata, a sta oba hitro odnehala. Zdaj sta stara 37 in 40 let, tako da sta precej starejša od Kevina. Slovenski nogometni junak se rad pošali, da pač kot najmlajši otrok ni bil načrtovan in je nastal na kakšni izmed zabav. Ker sta bila starejša, sta mu zelo pomagala, ko sta ga vozila na treninge v Leverkusen.

Njegov največji oboževalec je oče. Zdaj ko je zaradi zdravstvenih težav na invalidskem vozičku, tekem ne obiskuje tako pogosto, jih pa temeljito od prve do zadnje minute spremlja na televiziji. Kevin ima tudi dve sestri, ki pa živita v Sloveniji. Tako kot babica, strici, tete in nečaki. V Nemčiji od Kamplovih vztrajajo le oče, mati ter starejša brata, zdaj pa se jim bo pridružil še Kevin.

Heynckesa sovraži, a nanj ni jezen

Kariero je začel pri nižjeligašu VfB Solingen in blestel v vlogi napadalca. Kot deček ni skrival ljubezni do Borussie Dortmund, ki je takrat osvojila prvi in za zdaj edini naslov evropskega prvaka. Še vedno ni pozabil prigode, ko sta si ga prek telefona pošteno privoščila brat in njegov prijatelj, ki se je predstavil za oglednika Borussie Dortmund. Kevin je bil navdušen, srce mu je začelo poskakovati od sreče. Nekaj dni je živel v sedmih nebesih, nato pa ga je brat postavil pred nesramno dejstvo, da je postal žrtev šale.

Ni minilo veliko časa, ko je spet zazvonil telefon. Zdaj je prejel še klic agenta Bayerja Leverkusna, a je mislil, da spet nekdo norčuje, zato je hitro odložil slušalko. A tisti na drugi strani telefonske žice se ni šalil. Bil je resnična oseba …

V Leverkusnu je prebil 12 let, na prehodu v člansko izbrano vrsto pa je naletel na ogromno težavo, saj so na njegovem igralnem mestu igrali številni velemojstri. Lars Bender, Arturo Vidal, Michael Ballack in Simon Rolfes so se izkazali za previsoko oviro. Ostal je brez priložnosti, dvoboje je večinoma spremljal s klopi, trener Jupp Heynckes je zaupal bolj izkušenim igralcem. ''Zaradi tega ga sovražim, a po drugi strani nisem nanj jezen, saj ga razumem. Pač, želel sem si le priložnosti, zato sem odšel k tretjeligašu v Osnabrück,'' je pojasnil odhod iz Leverkusna. Ni bil prvi, pred tem ga je Bayer za kratek čas posodil drugoligašu Greuther Fürthu, kjer pa se je poškodoval. Primanjkovalo je pozitivne energije, čakal je le še na trenutek, ko se bi vrnil nazaj.

Ko je videl kroglico Malmöja, je potočil solze

Ko je kot nogometaš Osnabrücka pri zmagi s 4:1 nad Aalnom prispeval tri podaje, ga je tekmec kupil. Novi delodajalec pa ga je imel v lasti le dva tedna, saj ga je kaj hitro kupil Salzburg. Zanj je odštel tri milijone evrov. Njegova poslovna žilica je bila izvrstna, saj je pozneje s slovenskim zvezdnikom zaslužil trikrat več. Pred slabimi tremi leti je njegova tržna vrednost v nogometnih krogih znašala 250 tisoč evrov, zdaj pa je izražena že skoraj z osemmestnim številom.

Za rdeče bike je na 109 uradnih srečanjih prispeval 29 zadetkov in 54 podaj, osvajal je prvenstva, ni pa mu uspelo zaigrati v ligi prvakov. Še vedno ga peče izpad v kvalifikacijah z Malmöjem. Ko je letos spremljal žreb skupinskega dela in videl kroglico s švedskim prvakom, so po njegovem licu stekle solze. ''Odhod v nemško bundesligo je logičen korak. Kevin je odličen igralec z različnimi vrlinami in spretnostmi, v zadnjih dveh letih in pol, ko je bil v Salzburgu, je silno napredoval. Želimo mu vse najboljše v Dortmundu,'' je dejal športni direktor Salzburga Ralf Rangnick.

Njegova napoved, da bo Kampl najpozneje do konca sezone zapustil Mozartovo mesto, se je tako uresničila še pred koncem koledarskega leta 2014. Prvič lahko v dresu Borussie debitira že konec januarja, ko bo bundesliga vstopila v spomladanski del …

Ne spreglejte