Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 6. 2023,
13.36

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80

Natisni članek

RB Leipzig Manchester City Joško Gvardiol poletni prestopni rok nogometna tržnica

Nedelja, 25. 6. 2023, 13.36

10 mesecev

Joško Gvardiol

Obeta se zgodovinska kupčija! Hrvaška dobiva svetovnega rekorderja.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,80
Joško Gvardiol | Joško Gvardiol bi lahko kaj kmalu poskrbel za najdražji prestop branilca vseh časov. | Foto Reuters

Joško Gvardiol bi lahko kaj kmalu poskrbel za najdražji prestop branilca vseh časov.

Foto: Reuters

O tem se razpreda že dolgo časa, sodeč po dogajanju v zadnjih dneh pa bo nogometni svet kaj kmalu dočakal nov svetovni rekord. Hrvaški reprezentant Joško Gvardiol bo pri 21 letih poskrbel za najdražji prestop branilca v zgodovini nogometa. Manchester City zanj RB Leipzigu ponuja najmanj 90 milijonov evrov, po zadnjih podatkih pa se je mladi Hrvat osebno že dogovoril z evropskim prvakom. Skupni jezik morata najti le še delegaciji Cityja in rdečih bikov.

Španija SP Sergio Busquets
Sportal V ligo MLS še en sloviti nogometaš, v vratih Domžal sin nekdanjega reprezentanta

Imata zelo podobna priimka, v novi sezoni pa bosta, kot kaže, postala še sodelavca. Katalonski strateg Josep Guardiola, ki je pred dvema tednoma popeljal Manchester City na evropski vrh in osvojil ligo prvakov, se že dalj časa zanima za prihod enega najbolj opevanih branilcev na svetu.

Manchester City ne skriva namere, da bi branilsko vrsto okrepil 21-letni Hrvat. | Foto: Reuters Manchester City ne skriva namere, da bi branilsko vrsto okrepil 21-letni Hrvat. Foto: Reuters

Kot kaže, o tem poroča tudi vedno dobro obveščeni novinar Fabrizio Romano, guru za največje nogometne prestope, se na Otok odpravlja nihče drug kot Joško Gvardiol. Ima komaj 21 let, a že predstavlja obrambni steber hrvaške reprezentance kot tudi enega najboljših nemških klubov RB Leipzig. Lani se je dokazal na svetovnem prvenstvu v Katarju, kjer je slovenskim južnim sosedom pomagal do odmevnega tretjega mesta, zaradi neverjetne zrelosti in telesnih sposobnosti, ki jih kaže za svojo mladost, pa je hitro postal želja številnih evropskih klubskih velikanov. Kot kaže, bo bitko za naklonjenost mladega Hrvata dobil aktualni evropski prvak.

Manchester City se je že okrepil z enim Hrvatom. Nedavno je iz Chelseaja pripeljal Matea Kovačića, ki pri 29 letih prinaša bogate izkušnje z igranjem in osvajanjem lovorik za največje klube (Real Madrid, Inter in Chelsea), kmalu pa se mu bo v slačilnici evropskega prvaka pridružil še en nekdanji nogometaš zagrebškega Dinama. Na Etihad se bo preselil še Gvardiol.

Po poročanju Romana je že sklenil osebni dogovor z bogatim otoškim klubom, ki ga poganja arabski kapital. Da bo prišlo do uradne sklenitve dogovora, bo treba najti le še skupen jezik med delegacijama Citya in Leipziga. Nemški Sky Sports poroča, da je evropski prvak za mladega Hrvata pripravljen odšteti najmanj 90 milijonov evrov, treba pa je dodati še bonuse, s katerimi bi se lahko končni znesel še povečal.

Maguire ob svetovni rekord?

Lani je na SP v Katarju zaradi posledic poškodbe nosa in obraza nastopal z zaščitno masko.  | Foto: Reuters Lani je na SP v Katarju zaradi posledic poškodbe nosa in obraza nastopal z zaščitno masko. Foto: Reuters Leipzig, ki je v nedavno končani sezoni osvojil pokalno lovoriko in si s tretjim mestom v bundesligi zagotovil udeležbo v ligi prvakov, se nadeja zaslužka, izraženega s trimestnim številom milijonov evrov.

Gvardiola želi prodati za vsaj sto milijonov evrov. S tem bi postal z naskokom najdražji branilec vseh časov in prehitel zdajšnjega rekorderja Harryja Maguira, za katerega je Manchester United pred štirimi leti odštel Leicester Cityju 87 milijonov evrov.

Na tekmi za 3. mesto se je vpisal med strelce. | Foto: Guliverimage Na tekmi za 3. mesto se je vpisal med strelce. Foto: Guliverimage Če bo Gvardiol resnično sklenil dogovor s Cityjem, bo izdatno zaslužil tudi njegov nekdanji klub Dinamo Zagreb. Z Leipzigom, ki ga je leta 2021 pripeljal za 18,8 milijonov evrov, ima namreč sklenjen dogovor, da zasluži še 20-odstotni delež pri naslednjem prestopu. Serijski hrvaški prvak je upravičen do petine vsote presežka glede na prvotno odškodnino.

Če bi tako Leipzig prodal Gvardiola za sto milijonov evrov, bi v blagajno modrih iz hrvaške prestolnice kapnilo še najmanj 16 milijonov evrov, kar bi se izkazalo za sanjsko kupčijo s tako mladim igralcem.

RB Leipzig, pri katerem bosta v novi sezoni nastopala tudi slovenska nogometaša Benjamin Šeško in Kevin Kampl, se že ozira k branilcem, ki bi lahko zapolnili vrzel po odhodu Hrvata.

Benjamin Šeško si v sezoni 2023/24, kot kaže, vendarle ne bo delil slačilnice z leto dni starejšim Hrvatom. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Benjamin Šeško si v sezoni 2023/24, kot kaže, vendarle ne bo delil slačilnice z leto dni starejšim Hrvatom. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Po poročanju nemškega Sky Sports je tako prva želja rdečih bikov iz Leipziga 20-letni Francoz angolskih korenin Castello Lukeba. Nogometaš Lyona spada med najbolj nadarjene branilce iz dežele galskih petelinov.

Sportal Maribor v enem dnevu podpisal tri igralce, prvič Japonca
Kylian Mbappe
Sportal Mbappe zapušča Pariz, padel bo svetovni rekord
Ilkay Gundogan Manchester Gundogan
Sportal Po trojni kroni se seli, Džeko v Turčijo, hitronogi Avstrijec polnopravni član Mure
Mateo Kovačić
Sportal Hrvaški vezist za 35 milijonov iz Londona v Manchester, Kroos še lep čas pri Realu
Gerardo Martino
Sportal Messi znova pod vodstvom Martina, Ancelotti bodoči selektor Brazilije?
Joao Henriques
Sportal Poker Olimpije v Avstriji, 11 zadetkov Domžal v prazničnem vzdušju
Joao Henriques
Sportal Portugalec na delu v Sloveniji, ki nima niti časa za jahto ali ferrarija
Ne spreglejte