Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
1. 1. 2018,
10.05

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,90

3

Natisni članek

Josip Iličić Samir Handanović Kevin Kampl Jan Oblak Jan Oblak slovenski nogometaši na delu v tujini

Ponedeljek, 1. 1. 2018, 10.05

6 let, 3 mesece

Najdražji slovenski nogometaši

Jan Oblak je svetovni fenomen, Slovenija ima kar 25 milijonarjev

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,90

3

Jan Oblak | Foto Reuters

Foto: Reuters

Z današnjim dnem je tržna vrednost Jana Oblaka na strani Transfermarkt.de uradno poskočila na 50 milijonov evrov. S tem je postal najdražji nogometni vratar vseh časov na svetu, hkrati pa poskrbel za novo najvišjo vrednost v zgodovini slovenskega nogometa. Koliko so vredni njegovi rojaki, zlasti reprezentančni soigralci? Milijonsko mejo jih presega 24, le eden med njimi pa si služi kruh v domovini.

Prvi vratar slovenske nogometne reprezentance in madridskega Atletica Jan Oblak je v leto 2018 vstopil kot novopečeni svetovni rekorder. Njegova tržna vrednost znaša visokih 50 milijonov evrov, s čimer je postavil nov mejnik v zgodovini tako slovenskega kot tudi svetovnega nogometa. Škofjeločan, ki je prvoligaško kariero začel kot golobradi mladenič med vratnicama ljubljanske Olimpije, je z naskokom najbolj vreden slovenski nogometaš.

Najdražji Slovenci Transfermarkt | Foto: Gregor Jamnik Foto: Gregor Jamnik

Kampl slovenski rekorder, a ne po tržni vrednosti

Kevin Kampl je lansko poletje zamenjal delodajalca in se preselil v Lepizig. | Foto: Getty Images Kevin Kampl je lansko poletje zamenjal delodajalca in se preselil v Lepizig. Foto: Getty Images Na lestvici, ki jo ureja Transfermarkt.de, mu je najbližje Kevin Kampl. Zvezni igralec iz Solingena, od lanskega poletja tudi lastnik najdražjega slovenskega prestopa, ko so rdeči biki iz Leipziga za njegov prihod Bayerju plačali okroglih 20 milijonov evrov, je vreden 18 milijonov. Skoraj trikrat manj kot Oblak, a več kot dovolj, da je na lestvici najdražjih slovenskih nogometašev zabetoniran na drugem mestu.

Z dvomestno vrednostjo, izraženo v milijonih evrov, se lahko pohvalita le še dva dolgoletna zvezdnika serie A. Samir Handanović, ki bi se lahko letos z Interjem vmešal v boj za državni naslov, je tako kot vroči as Atalante Josip Iličić vreden deset milijonov evrov. Na petem mestu je njegov dober prijatelj in klubski soigralec Jasmin Kurtić, mesto nižje pa je prvi Slovenec, ki si nogometnega kruha ne služi v petih najmočnejših evropskih ligah, ampak v Rusiji. To je Miha Mevlja, samozavestni branilec Zenita, ruskega velikana iz St. Peterburga.

Čeprav ne igra redno v Belgiji in se nagiba k vrnitvi v Francijo, je dokaj visoko tržno vrednost zadržal Robert Berić, poleg izkušenega nosilca igre Chieva Valterja Birse še zadnji Slovenec, ki je po oceni Transfermarkt.de vreden več kot štiri milijone evrov.

Zahović edini iz 1. SNL 

Luka Zahović nosi dres NK Maribor. | Foto: Sportal Luka Zahović nosi dres NK Maribor. Foto: Sportal Vsaj milijon evrov je vredno 25 Slovencev, med njimi pa le eden igra v Prvi ligi Telekom Slovenije. To je Luka Zahović, napadalec Maribora, ki je imel v jesenskem delu sezone ogromno težav z zdravjem.

Zanimivo je tudi, da je sin športnega direktorja Maribora Zlatka Zahovića skoraj edini med 25 slovenskimi "milijonarji" brez nastopa za člansko izbrano vrsto. Omenjene časti ni občutil le še branilec poljske Jagiellonie Nemanja Mitrović.

Milijonsko vrednost ima tudi Dejan Lazarević, edini slovenski "milijonar" brez kluba. Hitronogi Domžalčan po manj uspešnih dokazovanjih v Turčiji, kjer se ni naigral, hkrati pa je izgubil status članskega reprezentanta, namreč že več kot polovico leta išče novega delodajalca.

Oblak izmaknil rekord Handanoviću

V zadnjih 15 letih je imelo tržno vrednost v višini vsaj dveh milijonov evrov 34 slovenskih nogometašev, kar je lepo število za eno izmed manjših držav v Evropi. Oblak je danes postavil rekordno letvico na okroglih 50 milijonov evrov. Pred njegovim uspehom je status najdražjega slovenskega nogometaša, cenjenega v svetu, pripadala Samirju Handanoviću.

Samir Handanović je pred kratkim podaljšal pogodbo z milanskim Interjem. | Foto: Reuters Samir Handanović je pred kratkim podaljšal pogodbo z milanskim Interjem. Foto: Reuters

Pred štirimi leti in pol je bil vreden 24 milijonov evrov in spadal med najdražje vratarje sveta, zdaj pa je njegova tržna vrednosti, tudi zaradi tega, ker je osem let starejši od Oblaka, petkrat manjša od 24-letnega Škofjeločana.

Vsi Slovenci s tržno vrednostjo vsaj dva milijona evrov: 

Nogometaš Klub, država Vrednost Kdaj?
Jan Oblak Atletico Madrid, Špa 50 januar 2018
Samir Handanović Inter Milano, Ita 24 avgust 2013
Kevin Kampl RB Leipzig, Nem 18 oktober 2017
Josip Iličić Fiorentina, Ita 15 januar 2016
Jasmin Kurtić Atalanta Bergamo, Ita 7 junij 2016
Tim Matavž PSV Eindhoven, Niz 7 september 2011
Milivoje Novaković Köln, Nem 6,5 junij 2009
Robert Berić St. Etienne, Fra 5,5 september 2015
Armin Bačinović Palermo, Ita 5 junij 2011
Nastja Čeh Club Brügge, Bel 5 oktober 2004
Miha Mevlja Zenit St. Peterburg, Rus 5 oktober 2017
Valter Birsa Chievo Verona, Ita 4,5 januar 2017
Milenko Ačimović Lille, Fra 3,5 marec 2005
Rene Krhin Inter Milano, Ita 3,3 julij 2014
Aleksander Knavs Bochum, Nem 3,25 oktober 2004
Robert Koren WBA, Ang 3,2 junij 2009
Vid Belec Carpi, Ita 3 julij 2016
Dominic Maroh Köln, Nem 3 julij 2016
Zlatko Zahović Benfica, Por 3 oktober 2004
Roman Bezjak Ludogorec Razgrad, Bol 2,5 marec 2014
Mišo Brečko Köln, Nem 2,5 julij 2010
Zlatan Ljubijankić Gent, Bel 2,5 december 2009
Andraž Šporar Basel, Švi 2,5 april 2016
Andraž Kirm Wisla Krakov, Pol 2,3 julij 2011
Klemen Lavrič Duisburg, Nem 2,2 junij 2007
Marko Šuler Gent, Bel 2,2 julij 2010
Boštjan Cesar Marseille, Fra 2 junij 2005
Sašo Fornezzi Orduspor, Tur 2 januar 2013
Branko Ilić Domžale, Slo 2 junij 2007
Dejan Lazarević Antalyaspor, Tur 2 januar 2016
Milan Osterc Malatyaspor, Tur 2 oktober 2004
Nejc Skubic Konyaspor, Tur 2 junij 2017
Petar Stojanović Maribor, Slo 2 december 2014
Etien Velikonja Cardiff City, Wal 2 september 2012

Transfermarkt.de ocenjuje tržne vrednosti igralcev od leta 2002. Zato Zlatko Zahović (navedena je njegova tržna vrednost pri Benfici, kjer je sklenil kariero) podobno kot še nekateri vidnejši posamezniki Katančeve zlate generacije na večni lestvici najdražjih slovenskih nogometašev niso uvrščeni višje.

Kaj sploh je Transfermarkt?

Transfermarkt ocenjuje tržne vrednosti nogometašev od leta 2002. | Foto: Reuters Transfermarkt ocenjuje tržne vrednosti nogometašev od leta 2002. Foto: Reuters To je nemška spletna stran, ustanovljena leta 2000, ki ocenjuje približke tržne vrednosti med nogometaši na podlagi njihovih iger, prestopov, pojavnosti v medijih in na družabnih omrežjih, pa tudi starosti in še marsičesa.

Gre le za približek tržne vrednosti, ki pa je po oceni Evropskega centra za gospodarsko uspešnost najboljša ocena tržne vrednosti v nogometnem svetu, v katerem je statistika specifična v primerjavi z nekaterimi drugimi športi in je zato tržna vrednost toliko težje določljiva.

Transfermarkt, ki izhaja v več jezikih, velja za eno najbolj obiskanih nogometnih strani na svetu in spada med najbolj obiskanih 25 spletnih strani v Nemčiji in drugo najbolj obiskano športno za kicker.de.

Ne spreglejte