Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
30. 8. 2017,
16.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak kvalifikacije za SP 2018 Kevin Kampl

Sreda, 30. 8. 2017, 16.17

6 let, 7 mesecev

Prvi zvezdnik slovenske reprezentance

Jan Oblak je razblinil vse dvome o svoji prihodnosti #video

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

Najdražji slovenski nogometaš Jan Oblak je trenutno osredotočen predvsem na kvalifikacijski tekmi s Slovaško in Litvo. Njegova klubska prihodnost je razrešena, z odsotnostjo Kevina Kampla se ne obremenjuje.

Slovenija bo v petek ob 20.45 v Trnavi odigrala sedmo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Slovaški. V ponedeljek jo v Stožicah, prav tako ob 20.45, čaka še kvalifikacijska tekma proti Litvi. Štiri kroge pred koncem rednega dela skupine E je z 11 točkami na tretjem mestu. Za drugouvrščeno Slovaško zaostaja za točko, za vodilno Anglijo pa tri. Pred Škotsko na četrtem mestu ima tri točke prednosti. Prvo mesto prinaša neposredno uvrstitev v Rusijo, drugo pa dodatne kvalifikacije.

Jan Oblak si želi zmage. | Foto: Vid Ponikvar Jan Oblak si želi zmage. Foto: Vid Ponikvar "Pred nami sta dve zelo pomembni tekmi. Kvalifikacije se počasi končujejo, tako da bo tekma na Slovaškem verjetno najbolj pomembna od vseh," opozarja Jan Oblak, ki je z naskokom najbolj cenjen slovenski nogometaš v svetovnem merilu.

"Na Slovaškem preprosto ne smemo izgubiti. Bomo videli. Izkušenj imamo nekateri več, drugi manj, a mislim, da bomo pravi. Lahko iztržimo ugoden rezultat," pravi vratar, ki je bil do reprezentančne upokojitve v senci Samirja Handanovića, zdaj pa že nekaj časa brani slovenska vrata in skrbi, da se za vratarsko mesto v izbrani vrsti ni treba bati še vsaj desetletje.

Ni časa za revolucijo

Pred sredinim šele drugim, a hkrati tudi predzadnjim treningom pred petkovo tekmo proti Slovaški v Trnavi, je nekaj besed namenil tudi specifičnosti reprezentančnih priprav.

"Res je, v reprezentanci je treningov vedno premalo. Vedno imamo tri, štiri treninge. V štirih dneh je težko narediti revolucijo oziroma veliko spremembo. Tega smo vajeni. Poznamo se že od prej, a v teh nekaj dneh prav veliko ne bomo spremenili, kar se tiče določenih postavitev na igrišču," pravi Škofjeločan, ki spada med najboljše vratarje na svetu.

Kevina Kampla na tokratnem zboru ni dočakal. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Kevina Kampla na tokratnem zboru ni dočakal. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Ni razburjenja ali razočaranja

Nedavno je bil med tremi finalisti za izbor najboljšega vratarja sezone po izboru Uefe. Nagrada je potem šla v roke italijanske legende, vratarja torinskega Juventusa Gianluigija Buffona. A tokrat nas je bolj kot o 39-letnem kapetanu Italije zanimalo, kaj si misli o Kevinu Kamplu. Slovenskemu reprezentantu, ki ga zaradi urejanja klubskega statusa spet ni na reprezentančni akciji. Pričakovano je bil njegov odgovor diplomatski.

"Ni nobenega razburjenja ali razočaranja. Brez Kevina smo že igrali, zdaj bomo morali spet. Ima nekatere stvari, ki jih mora verjetno urediti v klubu, zato so se odločili, da ga ne bo. Upam na najboljše. Da bomo odigrali dobro tekmo na Slovaškem. Brez njega ali z njim," je o skorajšnjem vezistu RB Leipziga povedal vratar madridskega Atletica.

Od vseh nagrad ga verjetno že boli glava

Nagrad ima že malo morje. | Foto: Twitter - Voranc Nagrad ima že malo morje. Foto: Twitter - Voranc Čeprav je star šele 24 let, kar je za vratarja zelo malo, je Oblak prejel že veliko število individualnih nagrad na mednarodni ravni. Poleg tega, da je bil že dve sezoni zapored izbran v najboljšo ekipo lige prvakov sezone in se letos znašel tudi v Uefini evropski ekipi leta, je prejel še kar nekaj velikih priznanj.

Leta 2016 je bil izbran za najboljšega vratarja v prvi španski ligi, leta 2014 pa postal najboljši vratar prve portugalske lige. Dvakrat zapored, v letih 2016 in 2017, je prejel nagrado Zamora, ki jo prejme vratar z najboljšim odstotkom prejetih golov na tekmi. Ob tem je lani izenačil tudi zdaj 23 let star rekord po številu golov v celotni sezoni španskega prvenstva. Na 38 tekmah jih je prejel vsega 18.

Še vsaj eno leto zagotovo v Atleticu

Tudi on je bil letos poleti vroča roba na nogometni tržnici. Povezovalo se ga je s prestopom v zapravljivi PSG, a so te govorice zdaj potihnile. Dober dan pred koncem prestopnega roka je več ali manj jasno, da se letos ne bo selil. To je potrdil tudi sam.

Njegova prihodnost je jasna. Ne gre pričakovati, da bo letos zapustil Atletico Madrid. | Foto: Guliverimage/Getty Images Njegova prihodnost je jasna. Ne gre pričakovati, da bo letos zapustil Atletico Madrid. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Jaz o tem ne morem veliko govoriti. Pred začetkom prestopnega roka sem rekel, da bom ostal član Atletica. Še vedno sem njegov igralec, zato lahko govorim samo o Atleticu. Zadovoljen sem v Madridu in v tej sezoni bom zagotovo igral za Atletico. Kaj bo naprej, ne morem povedati, saj se v nogometu nikoli ne ve. Ne vem niti, kaj se bo zgodilo jutri. Toda zdaj sem član Atletica in sem s tem zelo zadovoljen. Upam, da je pred nami dobra sezona," je povedal Škofjeločan, ki je najdražji nogometaš v zgodovini Slovenije.

Ponosen in vesel, da ne bo več rekorder

Rekord je "postavil" pred tremi leti, ko je Atletico lizbonski Benfici zanj odštel 16 milijonov evrov. Prav danes ali jutri bi lahko ostal brez rekorda, saj naj bi Leipzig za Kampla plačal približno 20 milijonov evrov.

Kmalu ne bo več najdražji igralec v zgodovini slovenskega nogometa, a ga to ne gane. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kmalu ne bo več najdražji igralec v zgodovini slovenskega nogometa, a ga to ne gane. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"To je lepo. Upam, da bo vsak slovenski reprezentant prestopil v dober klub, v katerem si želi igrati. Sam sem tega še najbolj vesel. Niti malo me ne moti, da ne bom več rekorder. Prej nasprotno, bom vesel in ponosen, če se bo to zgodilo," je svojemu reprezentančnemu soigralcu, ki ga tokrat v Sloveniji ni dočakal, zaželel nogometaš, ki bo v prihodnosti najverjetneje letvico postavil še veliko višje. Ko bo odšel iz Madrida, utegne biti njegova odškodnina tudi devetštevilčna.

Video: Planet TV

Ne spreglejte