Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
30. 8. 2017,
11.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Matjaž Kek slovenska nogometna reprezentanca Slovaška kvalifikacije za SP 2018 Srečko Katanec Zlatko Zahović Valter Birsa Rok Kronaveter Bojan Prašnikar Branko Oblak Samir Handanović Nejc Pečnik Milivoje Novakovič Martin Škrtel

Sreda, 30. 8. 2017, 11.15

6 let, 6 mesecev

Medsebojne tekme med Slovenijo in Slovaško

Zakaj je Slovaška najljubša nogometna stranka Slovenije?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
vasja kruh

Če bi imela Slovenija tako dobro razmerje medsebojnih tekem, kot ga ima s Slovaško, tudi s preostalimi močnimi reprezentancami, bi na največjih tekmovanjih kandidirala za najvišja mesta. Na petih srečanjih sploh ni izgubila, zmagala pa je na vseh treh, ki so štela za kvalifikacijske točke. Na njih ni manjkalo nepozabnih zadetkov, potez, dogodkov.

Slovenija bo v petek ob 20.45 v Trnavi odigrala sedmo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Slovaški. V ponedeljek jo v Stožicah, prav tako ob 20.45, čaka še kvalifikacijska tekma proti Litvi. Štiri kroge pred koncem rednega dela skupine E je z 11 točkami na tretjem mestu. Za drugouvrščeno Slovaško zaostaja za točko, za vodilno Anglijo pa tri. Pred Škotsko na četrtem mestu ima tri točke prednosti. Prvo mesto prinaša neposredno uvrstitev v Rusijo, drugo pa dodatne kvalifikacije.

Ob bok neuradnemu dvoboju, ki sta ga 16. novembra 1993 v Prievidzi odigrala petkova tekmeca (zmaga Slovakov z 2:0), je v arhivih Evropske nogometne zveze (UEFA) zapisanih pet rezultatov. Reprezentanci, ki se ponašata z zelo podobnim imenom, kar povzroča v ušesih tujih novinarjev nemalo težav, veliko zmešnjav pa povzročajo tudi podobni državni simboli, sta se pomerili na Cipru (enkrat), po dvakrat pa v Sloveniji in na Slovaškem.

Vodstvo po mojstrovini Zahovića trajalo le nekaj minut

Zlatko Zahović je pred 19 leti najprej na Cipru dvakrat zatresel mrežo Islandije, nato pa se je vpisal med strelce še proti Slovaški.  | Foto: Guliverimage/Getty Images Zlatko Zahović je pred 19 leti najprej na Cipru dvakrat zatresel mrežo Islandije, nato pa se je vpisal med strelce še proti Slovaški. Foto: Guliverimage/Getty Images Ko se je Slovenija na uradni tekmi prvič pomerila s Slovaško, je bil njen selektor Bojan Prašnikar. Slovenci so bili leta 1998 na mednarodnem turnirju na Cipru. V eni od zadnjih tekem pred ''usodno'' zamenjavo na vrhu, ko se je še istega leta na vroči stolček usedel Srečko Katanec in postavil temelje pravljici zlate generacije.

Prašnikar je v Limasolu najprej premagal Islandijo (3:2), se nato po remiju s Slovaško (1:1) uvrstil v finale turnirja, tam pa ostal praznih rok proti gostiteljem (0:1). Na turnirju je blestel Zlatko Zahović. Dosegel je tri zadetke. Zatresel je tudi mrežo Slovaške, ko je v 71. minuti mojstrsko izvedel prosti strel in z več kot 20 metrov povedel Slovenijo v vodstvo.

Prašnikarjevi četi se je nasmihala zmaga, a je prvi zvezdnik takratne slovaške zasedbe, napadalec Lubomir Moravčik (takrat član francoskega prvoligaškega kluba Bastia, nato je navduševal pri Celticu), le tri minute pozneje izenačil na 1:1.

Zgodovinski trenutek, ko je Handanović prepričal Oblaka

Samir Handanović še vedno spada med najboljše vratarje na svetu. | Foto: Vid Ponikvar Samir Handanović še vedno spada med najboljše vratarje na svetu. Foto: Vid Ponikvar Šest let pozneje je Branko Oblak prijateljsko srečanje v Trnavi izkoristil za preizkus nekaterih novincev. Po zelo solidni jeseni v kvalifikacijah za SP 2006, v kateri je Slovenija presenetila celo poznejšo svetovno prvakinjo Italijo (1:0), se je selektor odpravil na Slovaško z namenom, da preizkusi nekaj mladih igralcev.

Od prve minute je stal med vratnicami Samir Handanović, ki je pozneje postal nesporni prvi vratar slovenske izbrane vrste, reprezentančno pot pa je sklenil šele leta 2015. V končnici srečanja, ki je minilo brez zadetkov, sta prvič oblekla članski državni dres tudi Mišo Brečko in Luka Žinko.

Prvič je pod selektorsko taktirko Oblaka nastopil nepredvidljivi Sebastjan Cimirotić, prvič pa se je v začetni postavi pod Oblakom znašel nekdanji up Bayerna Borut Semler, danes pri 32 letih že invalidsko upokojen športnik. Srečanje je minilo v opazni premoči gostiteljev, ki pa niso znali premagati izjemno razpoloženega Handanovića. Takratni vratar Udineseja je z izvrstnimi obrambami zaklenil slovenska vrata in paral živce Slovakom.


Pred petkovim srečanjem s Slovaško:

''Že nekaj časa je z nami, a se sploh nismo zavedali, kaj imamo,'' ga je po srečanju pohvalil selektor Oblak. Bo v petek v istem mestu, tudi tokrat se bosta Slovaška in Slovenija udarili v Trnavi, tako uspešen tudi Jan Oblak? Ta bo podobno kot Handanović pred 13 leti v Trnavi sodeloval v obrambi z Boštjanom Cesarjem.

Vse najboljše, Matjaž Kek

Slovenski kapetan Boštjan Cesar ima ogromno izkušenj s tekem proti Slovaški. Tako se je leta 2008 boril za žogo s Filipom Hološkom. | Foto: Reuters Slovenski kapetan Boštjan Cesar ima ogromno izkušenj s tekem proti Slovaški. Tako se je leta 2008 boril za žogo s Filipom Hološkom. Foto: Reuters Da bi lahko Kekovi fantje, ki so pozneje šokirali svet s prebojem na svetovno prvenstvo v Južni Afriki, vstopili v plodno obdobje mednarodnih uspehov, je nakazal dvoboj v Ljudskem vrtu med Slovenijo in Slovaško. Gostitelji so jeseni 2008 bučno občinstvo v Mariboru osrečili z zmago z 2:1.

Slovenski junak večera je postal dvakratni strelec Milivoje Novaković, ki je bil nerešljiva uganka za takratnega zvezdnika Liverpoola Martina Škrtela. Od nogometašev, ki so sodelovali pri pomembni zmagi, ki je dala Slovencem dodaten zagon v kvalifikacijah (že prihodnji mesec je v Mariboru padla še Severna Irska), je do danes v reprezentančnem pogonu ostal le še kapetan Boštjan Cesar.

Slovaki so dosegli častni gol v 83. minuti, ko je po podaji Mareka Hamšika, največjega slovaškega nogometnega zvezdnika tega stoletja, v polno zadel rezervist Martin Jakubko.

Nogometaši so Matjažu Keku priredili prvovrstno darilo za 47. rojstni dan.  | Foto: Vid Ponikvar Nogometaši so Matjažu Keku priredili prvovrstno darilo za 47. rojstni dan. Foto: Vid Ponikvar

Nogometaši so poskrbeli za najlepšo rojstnodnevno čestitko selektorju Matjažu Keku, ki je na dan srečanja dopolnil 47 let. ''Ni ga gledalca, ki bi Ljudski vrt zapuščal nezadovoljen,'' je po sladki zmagi poudaril zdajšnji trener hrvaškega prvaka Rijeke.

Zlata levica Valterja Birse

Valter Birsa je pred osmimi leti na Slovaškem dosegel enega najlepših zadetkov v karieri. | Foto: Vid Ponikvar Valter Birsa je pred osmimi leti na Slovaškem dosegel enega najlepših zadetkov v karieri. Foto: Vid Ponikvar Pred osmimi leti je Slovenija poskrbela za eno od najbolj zrelih in dopadljivih nogometnih predstav. Ko je 10. oktobra 2009 gostovala v Bratislavi, je bilo vse pripravljeno za domačo zabavo.

Slovaki so imeli zaključno žogico za zagotovitev prvega mesta v skupini in neposredno uvrstitev na SP 2010. Potrebovali so le točko, a se je izkazalo, da je bil to račun brez krčmarja. Kekova zasedba je v slovaški prestolnici pokvarila načrte gostiteljem in si z zmago z 2:0 na široko odprla vrata do senzacionalnega nastopa na SP 2010.

V začetku dvoboja je sprva kazalo bolje Slovakom, ki bi eno izmed redkih napak Samirja Handanovića, ko mu je žoga ušla v rok, skoraj pretopili v zadetek. Jan Durica, ki bo v petek manjkal zaradi kartonov, je na srečo več kot tisoč slovenskih navijačev, zbranih v Bratislavi, zadel okvir vrat.

V drugem polčasu je za prekrasen zadetek z znamenito zlato levo nogo dosegel Valter Birsa. Primorec je poleg Bojana Jokića edini Slovenec, ki je nastopil na tej tekmi in bo kandidiral tudi za petkovo srečanje. Slovenija je po evrogolu zveznega igralca Chieva prišla do tako želene prednosti, ki jo je v izdihljajih srečanja povišal rezervist Nejc Pečnik.

Kekova zasedba je leta 2009 pokvarila Slovakom vnaprej pripravljeno zabavo ob uvrstitvi na SP 2010. | Foto: Vid Ponikvar Kekova zasedba je leta 2009 pokvarila Slovakom vnaprej pripravljeno zabavo ob uvrstitvi na SP 2010. Foto: Vid Ponikvar

Sledilo je rajanje Slovencev, domači navijači pa so dotrajan štadion Slovana zapuščali z dolgimi nosovi. ''Srečen sem, da vodim to ekipo,'' je v zanosu sreče pojasnjeval selektor Matjaž Kek. Kot da bi vedel, da je s tem sprožil nogometno evforijo, ki je na sončni strani Alp trajala vse do konca SP 2010.

Zadnji večer, ko so ploskali Kronavetru v Ljubljani

Pred domačim srečanjem s Slovaško se je bolj kot o tekmecih govorilo o Kevinu Kamplu in njegovi zavrnitvi reprezentančnega vpoklica. | Foto: Sportida Pred domačim srečanjem s Slovaško se je bolj kot o tekmecih govorilo o Kevinu Kamplu in njegovi zavrnitvi reprezentančnega vpoklica. Foto: Sportida Reprezentanci Slovenije in Slovaške sta se nazadnje pomerili lani v Stožicah. Usoda je hotela, da sta bili zaradi takšnih in drugačnih razlogov močno oslabljeni. Selektor Srečko Katanec je po nespretni odpovedi, ki je močno odmevala v Sloveniji, pa tudi v Nemčiji, ostal brez Kevina Kampla.

V domači zasedbi ni bilo tudi Roberta Berića. Tudi tu se je zgodovina ponovila. Krčan je lani izpadel iz igre zaradi poškodbe stegenske mišice, zaradi katere je moral izpustiti evropski dvoboj med St. Etiennom in Anderlechtom. Ravno klubom, kjer se bo po nedavnem prestopu dokazoval v tej sezoni. Zaradi tega, saj je urejal prestop, pri St. Etiennu pa grel klop, ga Katanec ni vpoklical za aktualno reprezentančno akcijo.

Tudi Slovaki so imeli svojo afero. Vladimir Weiss je zakuhal škandal, ko se je vozil po ulicah Bratislave, nato pa je, ko ga je ustavila policija, odklonil alkotest. Selektor Jan Kozak ga je črtal s seznama, na katerem je že od prej manjkal kaznovani kapetan Martin Škrtel. Zanimivo je, da branilca Fenerbahčeja proti Sloveniji ne bo niti tokrat. Zvezdnik Herthe Peter Pekarik je bil poškodovan …

Slovenski nogometaši so se izkazali, selektor Katanec pa se je po tekmi spomnil na dolgoletnega reprezentančnega zdravnika dr. Vasjo Kruha, ki je bitko za življenje izgubil ravno na dan reprezentančnega zbora pred tekmo s Slovaško.

Rok Kronaveter je lani dočakal reprezentančni strelski prvenec v dresu Slovenije, Slovaki pa so objokovali poraz, še kako pomemben za končno uvrstitev. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Rok Kronaveter je lani dočakal reprezentančni strelski prvenec v dresu Slovenije, Slovaki pa so objokovali poraz, še kako pomemben za končno uvrstitev. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Napadalec Roman Bezjak je v zadnjih minutah prvega dela stresel prečko, nato pa je v 74. minuti, le dve minuti po vstopu v igro, nase opozoril Rok Kronaveter. Mariborčan, ki so mu navijači Olimpije obrnili hrbet, je izkoristil izjemno podajo Josipa Iličića in z roba kazenskega prostora poskrbel za zmagoviti zadetek.

To je bil njegov reprezentančni prvenec, Slovenija pa je na krilih pozitivne energije le nekaj dni pozneje nadigrala še Anglijo, ki je v vročih Stožicah ohranila točko zgolj po zaslugi razigranega vratarja Joa Harta (0:0). To so bili prekrasni časi za slovenski reprezentančni nogomet. Zakaj se ne bi ponovili še v petek?

Vse medsebojne tekme med Slovenijo in Slovaško:

Slovenija : Slovaška 1:1 (0:0)

6. februar 1998, prijateljska tekma. Štadion Municipal v Limassolu, gledalcev 100, sodniki: Gaprinaidis, Spirou in Hristodolou (vsi Ciper).

Strelca: 1:0 Zahović 70., 1:1 Moravčik (75.).

Slovenija: Bošković, Galić (od 89. Knavs), Križan, Poljšak, Jermaniš (od 57. Istenič), Pavlin (od 65. Benedejčič), Novak, Zahović, Čeh, Rudonja (od 60. Ipavec, od 85. Karić), Šiljak.

Slovaška: Seman, Kittel, Pokorny (od 61. Bališ), Dzurik, Karhan, Sovič (od 83. Zvara), Špiler, Moravčik, Uljaky (od 83. Kožlej), Pinte (od 61. Pisar), Luhovy (od 61. Nemeth).

Rumeni kartoni: Špilar, Luhovy, Poljšak, Galić, Zahović, Moravčik.


Slovaška : Slovenija 0:0

17. november 2004. Štadion Anton Malatinski v Trnavi, gledalcev 5.500, sodniki: Skjerven, Sundet in Holem (vsi Norveška).

Slovaška: Koenig (od 46. Čontofalsky), Greško (od 9. Džurica), Hanek (od 46. Valachovič), Kratochvil, Petraš, Karhan, Mintal, Čech, Šestak (od 46. Reiter), Zabavnik (od 46. Janočko), Vittek (od 68. Breška).

Slovenija: Handanović, Cimirotić (od 88. Šukalo), Čeh, Ačimović (od 82. Žinko), Semler (od 78. Brečko), Sešlar, Komac, Cesar, Knavs, Mavrič, Pokorn.

Rumeni kartoni: Knavs, Mavrič, Komac.


Slovenija : Slovaška 2:1 (1:0)

Kvalifikacije za SP 2010, 10. september 2008. Štadion Ljudski vrt v Mariboru, gledalcev 10.000, sodniki: Moen, Nebben in Haglund (vsi Norveška).

Strelca: 1:0 Novaković (22.), 2:0 Novaković (82.), 2:1 Jakubko (83.).

Slovenija: S. Handanović, Brečko, Komac, Šuler, Cesar, Šišić (od 85. Žlogar), Koren, Novaković, Dedić (od 76. Ljubijankić), Kirm (od 90. Matić), Ilić.

Slovaška: Senecky, Petraš, Škrtel, Pekarik, Karhan (od 57. Jakubko), Sapara, Vittek, Hološko (od 46. Švento), Štrba, Durica (od 79. Kozak), Hamšik.

Rumeni kartoni: Cesar, Žlogar; Senecky, Durica.


Slovaška : Slovenija 0:2 (0:0)

Kvalifikacije za SP 2010, 10. oktober 2009. Štadion Tehelne pole v Bratislavi gledalcev 23.000, sodniki: Stark, Salver in Pickel (vsi Nemčija).

Strelca: 0:1 Birsa 56., 0:2 Pečnik 90.

Slovaška: Mucha, Škrtel, Pekarik, Zabavnik, Weiss, Štrba (od 84. Novak), Stoch, Vittek (od 80. Jendrišek), Jakubko (od 46. Karhan), Durica, Hamšik.

Slovenija: S. Handanović, Brečko, Jokić, Šuler, Cesar, Koren, Birsa, Novaković, Dedić (od 78. Pečnik), Kirm, Radosavljević.

Rumeni kartoni: Stoch, Durica, Weiss, Zabavnik, Škrtel, Koren.


Slovenija : Slovaška 1:0 (0:0)

Kvalifikacije za SP 2018. Štadion Stožice v Ljubljani, 10.492 gledalcev. Sodniki: Rizzoli, Di Liberatore in Tonolini (vsi Italija).

Strelec: 1:0 Kronaveter 74.

Slovenija: Oblak; Jokić, Cesar, Samardžić, Al. Struna; Krhin, Verbič, Birsa (od 68. Novaković), Kurtić (od 72. Kronaveter); Bezjak (od 90. Mevlja), Iličić.

Slovaška: Kozačik; Švento (od 79. Holubek), Durica, Hubočan, Hrušovsky (od 79. Duriš), Pauschek (od 79. Sabo); Kucka, Greguš; Hamšik, Mak.

Rumeni kartoni: Cesar, Krhin, Salata, Hubočan, Durica, Struna, Duriš, Kucka

Ne spreglejte