Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
29. 8. 2017,
14.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

kvalifikacije za SP 2018 NK Maribor NK Maribor

Torek, 29. 8. 2017, 14.30

6 let, 6 mesecev

Mitja Viler

Mariboru je prinesel ligo prvakov, kaj bo Srečku Katancu?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Mitja Viler | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Mitja Viler, strelec zlatega gola, ki je pred natanko tednom dni Mariboru prinesel ligo prvakov, je vedno hvaležen sogovornik. Tako je bilo tudi ob prihodu na tokratni zbor reprezentance, v katero se je vrnil po daljšem času.

Slovenija bo v petek ob 20.45 v Trnavi odigrala sedmo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Slovaški. V ponedeljek jo v Stožicah, prav tako ob 20.45, čaka še kvalifikacijska tekma proti Litvi. Štiri kroge pred koncem rednega dela skupine E je z 11 točkami na tretjem mestu. Za drugouvrščeno Slovaško zaostaja za točko, za vodilno Anglijo pa tri. Pred Škotsko na četrtem mestu ima tri točke prednosti. Prvo mesto prinaša neposredno uvrstitev v Rusijo, drugo pa dodatne kvalifikacije.

"Pričakoval sem vpoklic. Za mano je uspešno poletje in zdaj sem tu," je v nasprotju z Janom Repasom, ki je dejal, da ga je klic Srečka Katanca presenetil, brez dlake na jeziku priznal Mitja Viler. "Zraven sem bil že sedem let, tako da približno vem, kako stvari potekajo. To, da sem spet tukaj, je dokaz, da nisem rekel zadnje besede. Vračam se še močnejši. Vesel sem, da sem zraven," je povedal levi bočni branilec, ki na prvi reprezentančni nastop še čaka. Ga bo dočakal tokrat?

Bojana Jokića zelo spoštuje in je realen

V mladi reprezentanci je igral, v članski še ne. | Foto: Vid Ponikvar V mladi reprezentanci je igral, v članski še ne. Foto: Vid Ponikvar Njegov konkurent za mesto v moštvu je namestnik kapetana, dolgoletni reprezentant Bojan Jokić, o katerem ima zelo dobro mnenje.

"Treba je biti realen. Vem, da je on v prednosti. Je odličen igralec, ki je zelo kakovosten, a tudi jaz sem dokazal, da znam igrati nogomet. On je z vsem, kar je dosegel do zdaj, seveda v prednosti, jaz pa sem tukaj, da ga ogrozim. Sva vrstnika, skupaj sva igrala že v mlajših reprezentančnih selekcijah. Če se kaj zgodi, sem pripravljen izkoristiti priložnost," je povedal Koprčan, ki je v zadnjem času tudi v dobri strelski formi.

Kako se je odzval na zanimive besede selektorja?

"Gol zabije, ko ga hoče, pa tudi takrat, ko ga noče," je o njem na četrtkovi novinarski konferenci povedal selektor Slovenije. Ta ima v zadnjem času težave z učinkovitostjo, jih lahko reši prav on? "Imamo napadalce, ki znajo igrati nogomet. Dobro, trenutno sem v formi, ko mi res gre. Našim napadalcem v reprezentanci v zadnjem času morda ni šlo, a tukaj so najboljši, kar jih imamo. So odlični nogometaši z zmagovalno miselnostjo, zato se ne gre bati, da ne bi spet zadevali," je prepričan dolgoletni nogometaš Maribora.

"V čast si štejem, da sem zraven. Sicer še ne vem, kako in kaj, saj je tukaj drugačna zgodba kot v Mariboru, imamo druge trenerje, a po pogledu na lestvico skupine je jasno, da v petek na Slovaškem ne smemo izgubiti, potem pa moramo doma premagati Litvo. Pred nami sta zelo pomembni tekmi," se zaveda Viler, ki se spogleduje, da bi bil del spektakla, ki nas v Rusiji čaka prihodnje poletje.

Zelenica v Stožicah je bila zelo slaba

Na nedeljskem derbiju v Stožicah je Viler odigral vso tekmo. Nekaj besed je na ponedeljkovem reprezentančnem druženju namenil tudi tekmi z Olimpijo in opozoril na slabo zelenico na štadionu, na katerem Slovenijo v ponedeljek čaka tekma proti Litvi.

"Derbi ni bil spektakel, ampak taktična borba, šahovska partija. Igrišče je bilo dokaj slabo in upam, da bo v ponedeljek boljše," ni ovinkaril Viler.

Upa, da se bo ponovila zgodba iz leta 1999

"Razmišljal sem že o tem, da bi šel rad s Slovenijo na svetovno prvenstvo," je povedal in dodal, da je pomislil tudi na ponovitev izjemnega leta 1999. Takrat se je Maribor najprej kot prvi (in do zdaj tudi edini) slovenski klub uvrstil v ligo prvakov, potem pa je velik podvig uspel še Sloveniji, ki se je takrat sploh prvič uvrstila na veliko tekmovanje, ko ji je uspel preboj na evropsko prvenstvo 2000.

"Jaz upam, da se bo zgodba ponovila. Rad bi bil del uspešne zgodbe. Potrudil se bom, da pomagam, kolikor lahko. Fantom pa tako ali tako nimam kaj soliti pameti. O nogometu znajo vse, do zdaj so se že večkrat dokazali," pravi veliki junak novega evropskega preboja Maribora, ki je zelo razveselil tudi slovenske reprezentante.

Na nedeljskem derbiju proti Olimpiji v Stožicah je igral od prve do zadnje minute. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Na nedeljskem derbiju proti Olimpiji v Stožicah je igral od prve do zadnje minute. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Pestro je bilo, a to so sladke skrbi

"V reprezentanci je veliko Štajercev, našega uspeha so bili zelo veseli. Tudi drugi fantje so mi čestitali. Imam občutek, da so bili pri tem zelo iskreni in nam uspeh privoščijo. To je dobro tudi za njih. Po uspehu Maribora je slovenski nogomet še dodatno pridobil na veljavi," je še povedal Viler, za katerim je zelo pester teden.

Najprej tekma s Hapoelom Be'er Shevo in uvrstitev v ligo prvakov, potem še nedeljski derbi proti Olimpiji v Stožicah. "Ja, res je bilo pestro, a to so sladke skrbi, lepa stran nogometa. Časa za počitek ni, počivali bomo, ko bomo v pokoju, kot pravi moj klubski trener. Treba je izkoristiti vsak dan, vsako tekmo," je za konec dejal.

Ne spreglejte