Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
29. 8. 2017,
18.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Marek Hamšik Slovaška slovenska nogometna reprezentanca Napoli Wembley angleška nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018

Torek, 29. 8. 2017, 18.20

6 let, 7 mesecev

Marek Hamšik

Slovenci so slovaškemu asu požrli že preveč živcev

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Marek Hamšik | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca ima odlično razmerje v srečanjih s Slovaško. Odigrala je pet srečanj, dobila vse kvalifikacijske tekme, prijateljske pa so se končale brez zmagovalca. ''S Slovenci imam le slabe izkušnje,'' poudarja zvezdnik Napolija Marek Hamšik in napoveduje, da se bo v petek v Trnavi pisala zgodovina.

Slovenija bo v petek ob 20.45 v Trnavi odigrala sedmo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Slovaški. V ponedeljek jo v Stožicah, prav tako ob 20.45, čaka še kvalifikacijska tekma proti Litvi. Štiri kroge pred koncem rednega dela skupine E je z 11 točkami na tretjem mestu. Za drugouvrščeno Slovaško zaostaja za točko, za vodilno Anglijo pa tri. Pred Škotsko na četrtem mestu ima tri točke prednosti. Prvo mesto prinaša neposredno uvrstitev v Rusijo, drugo pa dodatne kvalifikacije.

Redkokatera reprezentanca, ki spada med najboljših 30 na svetu, ima s Slovenijo tako skromen izkupiček kot ravno Slovaška. Ko se na zelenici pomerita izbrani vrsti dežel s podobnim imenom in državnimi simboli, imajo razlog za zadovoljstvo le Slovenci. Slovaki so v kvalifikacijah izgubili vse tri tekme s Slovenci.

Lani jih je na kolena spravil zadetek Kronavetra

Veselje Roka Kronavetra, ko je lani v Ljubljani zatresel mrežo Slovaške. | Foto: Vid Ponikvar Veselje Roka Kronavetra, ko je lani v Ljubljani zatresel mrežo Slovaške. Foto: Vid Ponikvar Nazadnje so potegnili kratko lani v Stožicah, ko je Katančevo četo spravil v dobro voljo rezervist Rok Kronaveter. ''Proti Sloveniji sem odigral že veliko tekem, a vedno doživel le slabe rezultate in izkušnje. V kvalifikacijah sem trikrat izgubil. Srčno upam, da v petek končamo tradicijo in jih premagamo. V pomoč nam bodo navijači na razprodanem štadionu v Trnavi,'' je po poročanju slovaškega portala Šport.sk dejal Marek Hamšik.

Prejšnji mesec je na rojstnodnevni torti upihnil 30 svečk, podobno kot slovenski kapetan Boštjan Cesar, s katerim se pogosto srečujeta na Apeninskem polotoku, še letos pa bi lahko prestopil čarobno mejo stotih nastopov za izbrano vrsto. Zdaj je pri številki 97.

Zakaj ne bi Slovaška prehitela tudi Anglije?

Milan Škriniar (desno) v obrambi Interja sodeluje s Samirjem Handanovićem (levo). Med njima je zvezdniški napadalec Rome Edin Džeko. | Foto: Reuters Milan Škriniar (desno) v obrambi Interja sodeluje s Samirjem Handanovićem (levo). Med njima je zvezdniški napadalec Rome Edin Džeko. Foto: Reuters Dolgoletni prvi zvezdnik slovaške reprezentance, ki ga je s poletnim prestopom iz Sampdorie k Handanovićevemu Interju (vrednost prestopa je znašala 25 milijonov evrov) vsaj za nekaj časa zasenčil Milan Škriniar, se zaveda, da bo Slovaška v petek močno oslabljena. V obrambni vrsti bosta zaradi kazni manjkala Martin Škrtel in Jan Durica.

Proti Sloveniji bosta odslužila kazen, nato pa kandidirala za prihodnje srečanje, ko bo Slovaška 4. septembra gostovala na Wembleyju pri Angliji. Hamšik je pred septembrskima dvobojema optimist. Ne le, da je prepričan o zmagi nad Slovenijo, ampak verjame v ugoden rezultat tudi na gostovanju pri Angliji.

Jan Durica bo srečanje v petek izpustil zaradi kazni kartonov. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Jan Durica bo srečanje v petek izpustil zaradi kazni kartonov. Foto: Žiga Zupan/Sportida

''Zakaj pa ne bi končali skupinskega dela kot prvi? Sanje so uresničljive. Za vodilno Anglijo zaostajamo le dve točki, vse je še odprto. Moramo pa najprej razmišljati le o tekmi s Slovenijo, ki je zelo pomembna. Če bi premagali Slovence, bi si zagotovili drugo mesto in potem sproščeno odpotovali v London, kjer bi se pomerili za prvo mesto. Vsi pa dobro vemo, kdo je favorit skupine,'' je Hamšik opozoril, da v kvalifikacijski skupini še ni odločeno, kdo bo prvi. Tisti, ki bo skupinski del končal najvišje, bo deležen neposredne uvrstitve na SP 2018 v Rusijo.

Ne spreglejte