Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 8. 2017,
21.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Tim Matavž Andraž Šporar Srečko Katanec Brdo pri Kranju slovenska nogometna reprezentanca Arminia Bielefeld Vitesse kvalifikacije za SP 2018

Torek, 29. 8. 2017, 21.00

6 let, 6 mesecev

Kdo bo na Slovaškem igral v napadu?

Za Katanca ni boljšega od Tima in Andraža #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Tim Matavž | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je za tekmo s Slovaško, morda že odločilno za končni razplet v kvalifikacijah za SP 2018, prevetril napad. Namesto Roberta Berića in Romana Bezjaka sta se na seznamu pojavila Tim Matavž in Andraž Šporar.

Slovenija bo v petek ob 20.45 v Trnavi odigrala sedmo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018 proti Slovaški. V ponedeljek jo v Stožicah, prav tako ob 20.45, čaka še kvalifikacijska tekma proti Litvi. Štiri kroge pred koncem rednega dela skupine E je z 11 točkami na tretjem mestu. Za drugouvrščeno Slovaško zaostaja za točko, za vodilno Anglijo pa tri. Pred Škotsko na četrtem mestu ima tri točke prednosti. Prvo mesto prinaša neposredno uvrstitev v Rusijo, drugo pa dodatne kvalifikacije.

Ko se je na zadnji kvalifikacijski tekmi za nastop na SP 2018 od državnega dresa poslovil Milivoje Novaković, je ostala Slovenija brez edinega napadalca, ki je v dozdajšnjem delu kvalifikacij zatresel mrežo tekmeca. Na gostovanju pri Litvi sta v polno zadela Rene Krhin in Boštjan Cesar, doma proti Slovaški je zmago prinesel Rok Kronaveter, na Malti Benjamin Verbič, 10. junija, ko je v Stožicah na poslovilni zabavi Novakovića padla Malta, pa je zadel v polno še Josip Iličić.

Andraž Šporar in Tim Matavž o trenutni formi:

Izostali so zadetki drugih napadalcev. Roman Bezjak, ki je pred tremi meseci z Rijeko proslavljal dvojno hrvaško krono, nato pa se vrnil v Nemčijo k drugoligašu Darmstadtu, in Robert Berić, ki se je nedavno iz St. Etienna začasno preselil k belgijskemu prvaku Anderlechtu, sta v kvalifikacijah streljala s praznimi naboji. Tokrat ju ni.

Katanec je menil, da bosta najbolj koristna za reprezentanco

Primorec je v dresu Vitesseja hitro našel strelsko formo. | Foto: Getty Images Primorec je v dresu Vitesseja hitro našel strelsko formo. Foto: Getty Images Priložnost sta dobila njuna stanovska kolega Andraž Šporar in Tim Matavž. ''Pričakujem, da bosta tresla mrežo na treningih, na Slovaškem, v Litvi in doma, pa bom zadovoljen,'' je pred začetkom reprezentančne akcije poudaril selektor Srečko Katanec, prepričan o tem, da sta to v tem trenutku najbolj primerna slovenska kandidata za dosego dobrega rezultata proti Slovaški in Litvi. Takrat še ni vedel, da bo znova ostal brez Kevina Kampla.

Po tem, ko je ostal brez novopečenega upokojenca Novakovića, se je odločil za popolno prevetritev v napadu. Za mesto v konici napada se bosta tako potegovala 28-letni Primorec, ki je pred leti že blestel v državnem dresu, nato pa padel v daljšo krizo, zaradi katere je posledično tudi izgubil mesto v reprezentanci, ter nekdanji as Olimpije, ki je pri Baslu po zdravstvenih težavah padel v hudo strelsko krizo.

Povratnik Tim Matavž:

Matavž je po vrnitvi na Nizozemsko, kjer je v preteklosti navduševal v napadu Groningena in PSV, hitro našel strelsko formo, ki ga je nekoč že krasila. V treh nastopih za Vitesse je dosegel tri zadetke. ''Sistem igre mi ustreza,'' se je na lica nekdanjega napadalca Gorice vrnil nasmeh.

Šporar igra, a ostaja rezervist

Andraž Šporar v dresu članske reprezentance še ni zadel v polno. | Foto: Vid Ponikvar Andraž Šporar v dresu članske reprezentance še ni zadel v polno. Foto: Vid Ponikvar Boljše volje kot pri Baslu, kjer se je ob njegovem imenu v statistični rubriki zadetkov dolgo časa izpisovala ničla, strah vsakega napadalca z visokimi cilji, je tudi Šporar.

Poleti ga je švicarski prvak posodil nemškemu drugoligašu Arminii. ''Ne bi rekel, da sem storil korak nazaj. Druga nemška liga je močna. Štadioni so polni, tekme spremlja po 30 tisoč gledalcev, ritem igre je dober,'' je zadovoljen mladi Ljubljančan, ki ni dolgo čakal na krstni zadetek.

Navijače kluba iz Bielefelda je z zadetkom osrečil že na prvi tekmi. Pri tem je za zdaj tudi ostalo, a Slovenec še spoznava nov klub. Zbral je štiri nastope, a vselej prišel v igro s klopi, tako da je skupaj zbral le 66 igralnih minut. V reprezentanci še čaka na krstni gol. Njegovi sreči ne bi bilo videti konca, če bi ga dočakal v Trnavi, ko bo slovenska reprezentanca gostovala pri neposrednem tekmecu za (vsaj) drugo mesto v kvalifikacijski skupini.

Ne spreglejte