Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
30. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

4

Natisni članek

Kevin Kampl kvalifikacije za SP 2018 Srečko Katanec

Sreda, 30. 8. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Ob ponovni odsotnosti zvezdnika Slovenije

Kevin Kampl in njegovi "grehi"

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

4

Kevin Kampl | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Zakaj bo Kevin Kampl izpustil tokratno reprezentančno akcijo Slovenije in zakaj se je to v manj kot letu dni zgodilo še četrtič?

Čeprav še zdaleč ni edini nogometaš, ki si v teh dneh, ko nas od konca letos nore poletne nogometne tržnice ločita še manj kot dva dneva, ureja klubski status, Kevina Kampla ne bo na pomembnih, morda prelomnih tekmah Slovenije v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 proti Slovaški in Litvi.

Medtem ko drugi, tudi Monacov Kylian Mbappe, ki je pred drugim najdražjim prestopom v zgodovini nogometa v PSG, normalno trenirajo z reprezentanco in se pripravljajo na pomembne septembrske tekme, najbolj cenjenega slovenskega nogometaša, če izvzamemo vratarja Jana Oblaka, spet ne bo zraven.

Do zdaj je izpustil 16 od 38 tekem

Odkar se je Srečko Katanec vrnil na klop Slovenije februarja leta 2013, je Kevin Kampl izpustil že kar nekaj reprezentančnih akcij. Odigral je le 22 od 38 tekem, kolikor jih je zdajšnji selektor v drugem mandatu vodil. Zdaj bo manjkal še na naslednjih dveh.

Večino reprezentančnih akcij je izpustil zaradi poškodb.

Na odmevni pripravljalni južnoameriški turneji junija 2014 (tekmi proti Argentini in Urugvaju) ga ni bilo, ker ni dobil dovoljenja takratnega kluba Red Bull Salzburga (tekmi nista bili v uradnem reprezentančnem terminu).

Oktobra lani je kvalifikacijski tekmi proti Slovaški in Angliji v Ljubljani uradno izpustil zaradi izčrpanosti.

Srečko Katanec še četrtič v enem letu ni dočakal svojega najbolj cenjenega nogometaša v polju. | Foto: Vid Ponikvar Srečko Katanec še četrtič v enem letu ni dočakal svojega najbolj cenjenega nogometaša v polju. Foto: Vid Ponikvar

Zaradi urejanja rekordnega prestopa ga ni bilo

26-letni v Nemčiji rojeni slovenski vezist, ki je pred prestopom iz Bayerja Leverkusna v nemškega udeleženca lige prvakov RB Leipzig - najverjetneje bo šlo za rekorden nakup v zgodovini kluba in tudi slovenskega nogometa -, je z reprezentanco v teh dneh komuniciral prek menedžerja.

Najprej je sporočil, da bo zaradi urejanja klubskega statusa zamudil in na zbor z zasebnim letalom prišel v ponedeljek zvečer. Potem se je vse skupaj zavleklo, prestop se namreč še ni zgodil, zato je bil njegov prihod predviden za torek zjutraj.

Tudi takrat ga ni bilo, a naj bi prišel, takoj ko konča prestop, če sploh. Toda še pred tem se je selektor Srečko Katanec odločil, da ga ne potrebuje, kar je glede na to, da sta do tekme s Slovaki le še dva treninga, tudi pričakovano.

Je njegova reprezentančna prihodnost postavljena pod vprašaj?

Z Nogometne zveze Slovenije, ki je bila v teh dneh z informacijami o Kamplovem (ne)prihodu spet zelo skopa, so v zgodnjih torkovih popoldanskih urah sporočili, da zvezdnika nemške bundeslige ne bo niti na tokratno reprezentančno akcijo.

Zvezdnik nemškega nogometa si je v teh dneh naredil medvedjo uslugo. | Foto: Sportida Zvezdnik nemškega nogometa si je v teh dneh naredil medvedjo uslugo. Foto: Sportida

Tokrat novega odkritega spora med igralcem in selektorjem res ni, a je hkrati jasno, da sta na nasprotnih bregovih. Kot je dejstvo tudi to, da je reprezentančna prihodnost Kampla, ki nikoli ni prekrižal igranja v reprezentančnem dresu, a si je zdaj nakopal jezo slovenske nogometne javnosti, postavljena pod velik vprašaj.

Sploh zato, ker bosta prihajajoči septembrski tekmi še šesta in sedma od zadnjih osmih Slovenije, ki ju bo izpustil.

Poglejmo, katere so bile prejšnje:

Oktober 2016: afera SMS

Da ga ne bo, je sporočil na dan zbora. | Foto: Vid Ponikvar Da ga ne bo, je sporočil na dan zbora. Foto: Vid Ponikvar Po septembrskem razočaranju v Litvi, remiju z 2:2 na začetku kvalifikacij za svetovno prvenstvo, sta bili pred Slovenijo odmevni tekmi proti Slovaški in Angliji. Na dan zbora Kampl ni prišel v Slovenijo in kmalu je postalo jasno, da ga tam niti pozneje ne bo.

Da ga ne bo, je selektorju sporočil prek SMS-sporočila in kot razlog navedel preutrujenost, čeprav je bilo jasno, da je v ozadju marsikaj drugega.

Afera je na noge dvignila Slovenijo, vrhunec pa dočakala z odmevnim nastopom selektorja na nacionalni televiziji, na kateri so celo prebirali Kamplova SMS-sporočila.

"Nogometaši bodo odločili, ali bo še zraven," je ob tem povedal selektor in dal vedeti, da je pripravljen na spravo. 

November 2016: tik pred zborom poškodba v Londonu

Poškodoval se je v Londonu. | Foto: Getty Images Poškodoval se je v Londonu. Foto: Getty Images Ko ga je Katanec v začetku novembra lani uvrstil na seznam za kvalifikacijsko tekmo proti Malti in prijateljsko na Poljskem, je postalo jasno, da je spor s Kamplom zglajen. Z njim se je pogovoril, a ga tudi takrat na zboru ni dočakal.

Kampl se je namreč poškodoval nekaj dni pred začetkom reprezentančnih priprav na tekmi lige prvakov v Londonu, ko je proti Tottenhamu zabil zmagoviti gol za odmevno zmago Bayerja z 1:0.

Selektor je sprva vztrajal pri tem, da Kampl vseeno pride na zbor, a potem popustil in dovolil, da poškodbo zdravi v klubskem okolju.

Marec 2017: vrnitev in slab nastop na Škotskem

Na Škotskem je igral. | Foto: Reuters Na Škotskem je igral. Foto: Reuters Po sedmih točkah, ki jih je Slovenija oktobra in novembra 2016 osvojila proti Slovaški, Angliji in Malti, so apetiti v kvalifikacijski skupini F pred gostovanjem narasli. Tudi zato, ker je reprezentanco okrepil Kampl.

Ta je tokrat pravočasno prišel na zbor in v ekipi dobil mesto, ki si ga je želel. Slovenija je potem po slabi predstavi v Glasgowu doživela hladno prho in izgubila z 0:1.

Selektor s Kamplovo igro na tej tekmi ni bil in ni mogel biti zadovoljen.

Maj 2017: spet se je poškodoval tik pred zdajci

Maja letos se je spet poškodoval. | Foto: Getty Images Maja letos se je spet poškodoval. Foto: Getty Images Slovenija je ob koncu prejšnje sezone v kvalifikacijah gostila Malto. Takrat spet ni mogla računati na Kampla, ki se je še enkrat poškodoval tik pred zdajci. Le en teden pred Katančevo predstavitvijo seznama.

Slovenija je Malto potem premagala z 2:0 in poskrbela, da v zadnji del kvalifikacij odhaja z možnostmi za vsaj drugo mesto v skupini, ki prinaša dodatne kvalifikacije.

Toda zdaj žal spet ne bo mogla računati na nogometaša, ki bi moral biti eden izmed njenih največjih adutov.

Preberite še:

Ne spreglejte