Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
7. 1. 2016,
21.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Neymar zlata žoga statistika

Četrtek, 7. 1. 2016, 21.38

6 let, 6 mesecev

Izjemno leto s črno piko (infografika in video)

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Neymar je prvi kandidat za zlato žogo, ki vam ga malce bolj podrobno statistično predstavljamo. Brazilec se je v letu 2015 resnično izkazal in se zasluženo uvrstil med najboljše tri.

Najmlajši izmed treh finalistov, šteje namreč šele 23 pomladi, se bo sploh prvič potegoval za najbolj prestižno nogometno individualno nagrado, a konkurenca je zelo huda. Družbo bo mu delata stara znanca tega tekmovanja Cristiano Ronaldo, ki sicer tokrat nima večjih možnosti, in Lionel Messi, ki lovi že svojo peto zlato žogo.

Pa pustimo zdaj Messija in se osredotočimo na brazilskega virtuoza, ki je v letu 2015 z Barcelono osvojil skoraj vse, kar se je osvojiti dalo. Edina lovorika, ki je Kataloncem spolzela iz rok, je španski superpokal, vseeno pa so jih v svoj žep pospravili kar pet, med drugim tudi so osvojili ligo prvakov in povsem ob koncu leta 2015 še svetovno klubsko prvenstvo.

"Neymar je, od kar igra v Evropi, zelo napredoval. Je veliko bolj zrel. Menim, da je le še vprašanje časa, kdaj bo prehitel Messija in Ronalda," je prepričan njegov rojak in prejemnik zlate žoge iz leta 2002 Kaka.

Če kaj, lahko Neymarju očitamo le predstave v brazilskem dresu. Po razočaranju na domačem svetovnem prvenstvu leta 2014 Brazilcu svoje reprezentance ni uspelo popeljati na vrh niti na južnoameriškem prvenstvu Copa America.

Kapetan Brazilije je bil tragična figura, saj je po porazu proti Kolumbiji na zadnji tekmi skupinskega dela zaradi nešportnega vedenja končal s tekmovanjem. Sprva je dobil le rdeči karton, vodstvo tekmovanja pa ga je naknadno kaznovalo s kar štirimi tekmami prepovedi igranja. Brazilci so po tem šoku izpadli že na prvi stopnički izločilnih bojev (v četrtfinalu), ko jih je premagal Paragvaj.

Neymar je v zanj najuspešnejšem in najtrofejnejšem letu v dresu Barcelone in brazilske izbrane vrste zbral 62 nastopov in dosegel 45 zadetkov. Brazilec je zatresel mrežo na vsakih 114 minut, za zadetek pa je podal vsakih 234 minut.

Ne spreglejte