Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 3. 2023,
22.46

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Zlatan Ibrahimović Tio Cipot Domen Črnigoj Martin Turk Samir Handanović Jaka Bijol Sandi Lovrič Petar Stojanović Udinese AC Milan Inter Juventus Napoli italijansko prvenstvo serie A

Nedelja, 19. 3. 2023, 22.46

1 leto, 1 mesec

Italijansko prvenstvo, 27. krog

Derbi Juventusu, veliki domači debi mladega Slovenca, Napoli znova suveren

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Martin Turk Sampdoria | Martin Turk je uspešno debitiral v vratih Sampdorie. | Foto Guliverimage

Martin Turk je uspešno debitiral v vratih Sampdorie.

Foto: Guliverimage

V nedeljskem derbiju 27. kroga italijanskega prvenstva je Juventus z 1:0 ugnal Inter, pri katerem je Samir Handanović sedel na klopi za rezerve. Z istim rezultatom je Lazio v rimskem derbiju ugnal Romo in se na lestvici povzpel pred Inter na drugo mesto, suvereno pa je svoje delo opravil vodilni Napoli, ki je s 4:0 odpihnil Torino. V času nedeljskega kosila je domači debi dočakal mladi slovenski vratar Martin Turk, ki je prvič branil za Sampdorio v Genovi in s 3:1 prišel do pomembne zmage proti Veroni. 

liga prvakov finale Real Madrid prvak
Sportal Obeta se poslastica poslastic! Bayern proti Manchester Cityju.

Nogometaši Juventusa so bili v derbiju 27. kroga italijanske serie A boljši od Interja z 1:0. Odločilni zadetek je "padel" v 23. minuti. Po akciji Dušana Vlahovića in Adriena Rabiota je francoski nogometaš zaposlil Filipa Kostića, ki je dobro meril in zadel nasprotni kot za vodstvo Juventusa, kar se je pozneje izkazalo za odločilni gol. Inter je po še tretjem porazu na zadnjih štirih ligaških tekmah zdaj tretji na lestvici, Juventus pa je ostal sedmi, vendar bi bil na drugem mestu, če ne bi prejel kazni 15 točk.

Juventus je premagal Inter. | Foto: Reuters Juventus je premagal Inter. Foto: Reuters

Tudi rimski derbi je bil izjemno napet, dobili pa so ga nogometaši Lazia. Odločilni trenutek se je zgodil že v 32. minuti tekme, ko je Brazilec v vrstah Rome Ibanez prejel drugi rumeni karton, tako da je bila v nadaljevanju ekipa Joseja Mourinha v podrejenem položaju. Edini gol je "padel" v 65. minuti, ko je za Lazio zadel Mattia Zaccagni. Roma je sicer izenačila takoj v naslednjem napadu. Strelec je bil Nicolo Casale, a je Var zadetek razveljavil zaradi prepovedanega položaja.

Nogometaši Napolija pa so storili še en korak k osvojitvi prvega naslova državnega prvaka po letu 1990. Junaka 23. prvenstvene zmage za Napoli sta bila spet zvezdnika Victor Osimhen in Khvicha Kvarachelia, prvi je dosegel dva gola, drugi pa k zmagi prispeval zadetek z bele pike in asistenco.

Ibrahimović podiral rekorde, a ...

V soboto zvečer je Milan klonil na gostovanju v Vidmu (1:3) in izgubil sedmič v sezoni. Jaka Bijol je za Udinese igral celo tekmo, Sandi Lovrić pa je igral od 73. minute. Pri gostih je v konici napada zaigral neumorni švedski zvezdnik Zlatan Ibrahimović, prvič po 422 dneh. Ibrahimović je globoko v sodnikovem podaljšku prvega polčasa zadel z bele pike in pri dopolnjenih 41 letih in 166 dneh postal najstarejši strelec v zgodovini serie A.

V Vidmu je povedla domača zasedba, ko je v deveti minuti zadel Roberto Pereyra. V končnici polčasa pa so gledalci videli razburljivo predstavo. Najprej je v sodniškem dodatku prvega dela Ibrahimović zapravil prvi strel z bele pike, vendar je dobil še drugo možnost, potem ko je Beto prehitro stekel v kazenski prostor. V drugem poskusu pa je švedski zvezdnik zadel za 1:1. Z 41 leti in 166 dnevi je postal najstarejši strelec v zgodovini italijanske lige, pred tem je rekord iz maja leta 2007 držal nekdanji igralec Milana Alessandro Costacurta. Ta je prav tako zadel z bele pike in tekmec je bil tudi takrat Udinese, le da v Milanu, kjer je videmska zasedba zmagala s 3:2.

Zlatan Ibrahimović je postavil rekord italijanskega prvenstva. | Foto: Reuters Zlatan Ibrahimović je postavil rekord italijanskega prvenstva. Foto: Reuters

Ibrahimović je postal tudi najstarejši igralec, ki je začel tekmo ter dosegel gol v zgodovini lige, obenem pa je tudi najstarejši kapetan v zgodovini Milana. Toda v šesti minuti sodniškega dodatka prvega polčasa je veselje Milana hitro prekinil Beto, ki je Videmčanom priigral novo vodstvo. Udinese je v drugem polčasu še povečal prednost, ko je v 70. minuti Kingsley Ehizbue zadel za končnih 3:1.

Salernitana Domna Črnigoja, ki je manjkal zaradi poškodbe, se je z 2:2 razšla z Bologno.

Liga, ki ima največ četrtfinalistov lige prvakov (tri), je sicer v 27. krog vstopila že v petek. Tio Cipot je s Spezio gostoval pri Sassuolu in izgubil z 1:2, Petar Stojanović in Lovro Štubljar pa sta z Empolijem priznala premoč Atalanti (1:2). Cipot je v petek za Spezio igral od 75. minute, medtem ko Stojanović in Štubljar nista dobila priložnosti za dokazovanje pri Empoliju.

Italijansko prvenstvo, 27. krog:

Petek, 17. marec:

Sobota, 18. marec:

Nedelja, 19. marec:

Lestvica:

Najboljši strelci:

21 - Osimhen (Napoli),
14 - Martinez (Inter),
12 - Kvaratskhelia (Napoli), Lookman (Atalanta), Nzola (Spezia),
10 - Dia (Salernitana),
9 - Beto (Udinese), Dybala (Roma), Immobile (Lazio), Zaccagni (Lazio),
8 - Arnautović (Bologna), Giroud (Milan), Leao (Milan), Vlahović (Juventus),
...
3 - Jaka Bijol (Udinese), Sandi Lovrić (Udinese).

Ne spreglejte